tisdag 23 november 2021

Köpstoppsstopp

Med risk för att reta upp någon läsare tänkte jag filosofera lite kring köpstopp. Jag har hört flera människor (bl a i denna bloggs kommentarsfält) säga att de har köpstopp. Beroende på upplägg har ”köpstopparna” låtit bli att handla, eller åtminstone reflekterat lite över sina shoppingmönster.

Det är bra att utvärdera sitt beteende, men varför kalla det köpstopp? I praktiken kan ingen av oss leva ett konsumtionsfritt liv. Jag tror inte ens att det är önskvärt. Min stora invändning är ändå att det inte fungerar.

När tidigare stillasittande människor ska börja träna får de alltid rådet att börja långsamt, att det är bättre att sikta på att springa eller gå till gymmet två gånger i veckan och verkligen göra det än att bestämma sig för fyra gånger i veckan om det sedan bara blir två. Två träningstillfällen är visserligen två oavsett om intentionen var två eller fyra, men börjar man fuska fortsätter man gärna, och det är en poäng i sig att visa för sig själv att man klarar av det man föresatt sig.

Alltid skönt att kunna klappa sig själv på axeln.

Och det kommer aldrig den som köpstoppar att lyckas med. Det gör de inte ens i de självbiografiska böcker jag läst i ämnet. De slutar alltid på samma sätt, att kvinnan (för det är nästan alltid kvinnor som säger sig köpstoppa) kommer på att ”just den här veckan ska lilltjejen på barnkalas och vi måste köpa en present” eller ”jag ska vara med i tv och behöver nya kläder, så jag börjar nästa vecka istället”.

Börja inte med köpstopp nästa vecka, börja nu med att bara köpa sånt som smakar mer än det kostar. Köp potatis för att slippa gå hungrig eller köp en Muminmugg för 500 kr om den skänker dig glädje motsvarande 600 kr. Gör en checklista om den hjälper dig att ta goda beslut, men alltför stelbenta regler håller aldrig.

30 kommentarer:

 1. Köpstopp är ett koketterande från privilegierade. En förutsättning för köpstopp är att man redan har allt som behövs och ofta lite till.
  //VA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt när jag tycker att jag uttrycker mig hårt kommer någon som du och uttrycker det ännu hårdare i kommentarsfältet :)

   Radera
  2. När har man "allt"? Vi har varken pool, studsmatta, vattenkokare, robotdammsugare, robotgräsklippare eller annat onödigt. Det handlar i grunden om att vara nöjd med det man har.

   Radera
  3. Ja, går man in för att skaffa allt kommer aldrig fram till målet.

   Radera
  4. Med "allt" syftade jag i och för sig på det nödvändigaste. Endast den som har handlat så mycket strumpor så att de håller ihop ett år kan undvika att köpa strumpor ett år. Blir löjligt när den med full garderob ska berätta hur man undviker att köpa kläder ett år. Visst laga och så, men då kan man också dra det till att undvika att slita på saker i onödan. Kanske mer relevant med ett slitstopp eller användningsstopp? "Se på mig jag går utan strumpor och tar försiktiga steg i mina skor, hylla mig följarskara!"
   //VA

   Radera
  5. Jadå, det var glasklart.

   Radera
  6. Håller med VA. "Det är lätt att leva bohemiskt när man är född med guldsked i mun", sa en vän en gång om några gemensamma bekanta.
   Ja, de hade en bra, central, stor bostad med uthyrningsdel. Skafferiet fullt av mat från släktens gård (inklusive jakt- och fiskerätt). De gjorde vad som föll dem in, för att arbeta för brödfödan behövdes inte. När det shoppades så kallades det inte shopping utan investering (även presenter till andra är "investering".
   "Financial Independent", JA, men "Retire Early" hade de inte inte förstått eftersom de aldrig behövt börja arbeta :-)

   Radera
  7. Så är det. Allt beror på vad man har för ingång. Lite som att höra politiker ta sig an "vanligt folks" problem och man märker är de inte har en aning om vad de pratar om.

   Radera
 2. Kallar man det för ett köpstopp kan man skriva om det på sociala medier och få massor med ryggdunkningar. Att bara leva under sina medel i verkligheten är nog inte riktigt lika gångbart där.

  Likes är knark för många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpstopp på knark har jag haft hela livet. Hoppas det håller hela vägen.

   Radera
  2. Du har nog rätt, Svanesång. Det är slagkraftigt och låter bra.

   Även jag har levt mitt liv med totalt köpstopp på knark (även om det kan diskuteras om det är ett stopp när man aldrig börjat).

   Radera
 3. För ett par dagar sen funderade jag faktiskt på det omvända. Jag insåg att jag behöver ett.... köpstart(?). Jag tycker det är så otroligt trist att gå i affärer så att jag till och med undviker mataffären (tur att det finns andra i familjen som handlar maten regelbundet). Förutom mat så behöver jag "jobbkläder", tex minst ett par byxor som inte är helt slitna och nötta. Sen så har vi vissa inventarier hemma som behöver bytas ut eller införskaffas (eftersom de inte har skaffats någonsin).
  Att de större inventarierna inte finns beror på bland annat att vi inte är överens om färg, modell, materialval mm. Kan gälla gardiner, mattor, sittgrupp, diverse hemelektronik, ja allt möjligt. Om vi SKULLE vara överens till slut så finns inte just den färgen, modellen, materialvalet i nån butik, varken fysiskt i närheten eller på nån internetsida. Jag bävar för den dagen när bilen befinner sig mer på verkstaden än hemma hos oss och vi inser att vi måste skaffa en nyare.
  Varför är jag den enda i världen som aldrig hittar ens det som behövs?
  Finns det stödgrupp för mig?

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen mig lite i det där. För att inte göra ett dåligt köp vill jag jämföra och kolla först, och det tycker jag sällan är särskilt kul, så det blir att jag går och drar på det där köpet månadsvis. Och ja, bestämmer jag mig till slut för exempelvis ett par löparskor kan man ge sig på att min storlek är slut, så då får man börja om med processen.

   Stödgrupp vore önskvärd. Eller KBT kanske.

   Radera
  2. Jag känner igen det där med "låst läge" som man kan kalla det. I hemmet finns ett antal saker som behöver åtgärdas, men då det alltid uppstår oenigheter när de kommer på tal har de fått bero och ett "inkomplett normaltillstånd" har inträtt...

   Radera
  3. Låter besvärligt det där att bo med folk. Tacka vet jag katter :)

   Radera
 4. Köpstopp...hmm undra hur familjen kommer ta det när jag slutar handla mat? :-)

  SvaraRadera
 5. Tror att en grupp som nog skulle behöva köpstopp är de som är med i Uppesittarkväll, dvs alla de som tillsammans för över pengar till aktiemäklarna en minut efter tolvslaget till löneutbetalningsdag - och som lägger in köporder, planerar och fantiserar om "ten baggers" ska materialiseras inom nästkommande vecka.
  Hur många är det som känner till att planerad inaktivitet också är en aktivitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här känner jag mig lyckligtvis inte ett dugg träffad. Tror inte att jag handlat aktier oftare den 25:e än något annat datum.

   Radera
 6. köpstopp? jag köper det jag behöver och vill ha när jag behöver eller vill ha det. eller iaf i anslutning till något extrapris.
  mitt "problem" är snarare att jag inte behöver något eller vill ha något. kan knappt minnas när jag köpte något till mig själv som inte var något ätbart eller en ersättning för något som var utslitet eller liknande. att handla för nöjes skull har jag aldrig förstått mig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Har man en (i sitt eget tycke) sund inställning till konsumtion behöver man inte ställa upp regler för sig själv.

   Radera
 7. Det handlas ej mycket då en har gått över de 60.åren
  En köper bara mat och en sväng förbi bolaget på fredagarna.

  Investerat i en ny dator/skärm i år Det är det ända.

  Det bör nästan räknas som köpstopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Jag har läst två böcker där författarna beskrev sina köpstopp, och om de kvalificeras har jag i stort sett haft köpstopp hela livet.

   Radera
 8. Köpstoppsstoppsstopp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid är det någon som vill gå länge ;-)

   Radera
 9. Läste nyligen på annan blogg om någon som satsade på ett riktigt ordentligt spara-år nästa år. Höööög sparkvot osv. En del i satsningen var att köpa allt man behövde nästa år redan nu i år och därmed undvika inköp nästa år.

  Intressant strategi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant strategi :)

   Radera
  2. Det är lika bra att göra av med pengarna nu, innan de tar slut ;-)

   Radera
  3. Vad är det man säger, en idiot och dennes pengar kommer alltid att gå skilda vägar :)

   Radera