söndag 21 november 2021

Laga mat jag aldrig köpt

Jag sa till säljarna av mitt hus att de fick lämna mat och allt annat de inte ville ha. Det gjorde de, såväl kyl som frys var ganska laddade. Så nu har jag ätit en massa mat jag aldrig hade köpt. Som bjäst, en slags näringsjäst full med B-vitamin och lite annat jox.

En och annan pulversoppa har det blivit också, det har jag inte köpt på 30 år. Visst är det praktiskt att ha lite snabblagad nödmat hemma, men de är förmodligen inte lika nyttiga som att laga dem från grunden med färska eller frysta grönsaker, och mycket dyrare.

Och så fanns det rotsaker i kylen som jag inte alla gånger lyckats klura ut vad det är. Rotselleri var i alla fall en av dem. Aningen billigare än stjälkselleri som jag själv ofta köper, men dels får man skära bort mer på rotvarianten och dessutom är den inte lika mångsidig eller god, så det blir tummen ner där med.

En annan favorit i detta hus tycks ha varit bönor och linser i spad. När läsare frågat mig om det inte är svårare att använda torkade bönor, blötlägga och koka har jag sagt att det inte ska vara det, att det bara handlar om framförhållning. Jag vidhåller det, så där blir det ytterligare en kort bekantskap.

Inlagd fetaost med örter och kryddor var en riktig höjdare, men jag vågar knappt tänka på vad den här lilla burken kostar, så det är nog lika bra att jag tänker bort den med ur mitt framtida kosthåll.

Vildris har jag inte köpt på många år. Mitt risintag täcks normalt av jasminris som jag köpt i femkilossäckar, men det här kan jag tänkta mig att köpa igen för att variera mig. Och kanske bjäst. Kilopris 368,75 kr på Apotea, men jag tror att det är bra skit. Dessutom räcker en 160-gramspåse antagligen ett halvår, så då är det överkomligt.

Och även om jag sågat det mesta gillar jag idén att våga testa nytt. Jag vet inte hur det är med er, men nästan alla mina favoritråvaror och go-to-rätter har hamnat på repertoaren av en slump. Någon har bjudit mig på en intressant smakkombination eller så har ett extrapris resulterat i att jag plötsligt börjat äta chili, linssoppa, matvete, aubergine, havreris ...

40 kommentarer:

  1. Havreris....Nu blev jag inspirerad att testa ngt jag inte visste fanns

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste det inte heller, men jag köpte ett nytt paket på Willys i Sverige, så det finns där med.

      Radera
  2. Så det var som ett hem utan den där dödsstädningen...som du tog över? Proppat till bredden liksom. Kan föreställa mig.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bra beskrivning. Genom att de gamla ägarna var med hade man kunnat misstänka att de skulle plocka alla russin ur kakan (och äta ur frysen de sista månaderna), men här fanns både mat och maskiner i toppklass.

      Radera
    2. Det här med att köpa ett helt dödsbo (som ganska ung) och flytta in borde vara en grej. En hel del saker är ju ganska dyra om man måste köpa nytt, men håller en livstid eller mer. Kanske om folk får barn vid 33 och dör vid 84 så kan det 18-åriga barnet flytta in hos mor- eller farföräldrar.

      Radera
    3. Ja, då kan man behöva lite möbler och sånt på ett bräde. Rätt praktiskt för mig med så slapp jag ta med från Sverige. Dessutom bor jag dubbelt så stort nu.

      Radera
  3. Jag är väldigt framåt vad gäller att prova nya råvaror. Försöker då ofta väva in dessa i ett redan beprövat sammanhang. Mathavre tex. Havre sägs vara ett väldigt nyttigt sädesslag. Så jag kör en wok på det och äter till vad protein som råkar hamna på tallriken i övrigt.

    Rotselleri är gott i grytor, wokar och som en del i rotfrukter i ugn eller rösti. Men man får vara lite försiktig för det har en karakteristisk smak/doft som lätt tar överhand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Woken trodde jag dog på 80-talet ;-)

      Jag är nog okänslig för sellerismakens styrka. Jag har hört många säga det där om både rot- och stjälkselleri, att den tar över. I mitt tycke har det aldrig hänt mig, men det säger kanske mer om mina smaklökar.

      Radera
    2. Håller nog med om den karakteristiska smaken på rotselleri, köper den sällan därför.
      Men jag är lite intresserad av hur du använder stjälkselleri. Det är ju en förhållandevis enkel grönsak som ska vara full av nyttigheter, så hade gärna testat den mer.

      Radera
    3. Jag hackar ofta ner den i såser till ris eller pasta. Idag har jag gjort kikärtsbiffar och mixade några selleristänger som fick gå med i biffsmeten.

      Radera
  4. Åh du kan göra massor med gott av rotselleri t.ex. rotsellerimos eller ugnsbaka den (hel eller i bitar). Dessutom har jag hört att man kan fritera krafset/trådarna och att det ska vara gott. Men jag gör som du och skär bort en hel del (förmodligen i onödan)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska jag betala själv kommer jag nog ändå alltid föredra stjälkvarianten.

      Radera
    2. Du är rolig du, Micke! Och kreativ. Många skulle ju inte ens komma på tanken att be säljarna lämna allt de inte behöver. Men du har ju dels tjänat en hel del på det dels fått en massa kul överraskningar. Lite som att leta vad påskharen gömt/glömt. Mycket kul läsning! Ha n funfin söndag! Hälsar Lars D

      Radera
    3. Det är inte så konstigt. Jag var inte här på ordinarie visning utan träffade säljarna själv. Då berättade de att de skulle ut i världen och resa så att det mesta i och utanför husen kunde gå med i köpet. Och ingen gillar att flyttstäda. Vet sedan tidigare bostadsaffärer, både egna och andras, att det faktum att man säger att de inte behöver rensa/städa kan vara just det som får säljaren att ta ett bud som egentligen kändes för lågt.

      Att de sedan skulle ta mig så på orden att de lämnade mat var inget jag räknat med, men positivt, och så här efter affären ser jag dem som vänner. De har hjälpt mig med mycket praktiskt, jag har tagit hand om deras post och skickat bilder och uppdateringar om katterna.

      Ha en fin söndag själv. Jag ska göra det norskaste som finns, gå på tur. Eller i alla fall en liten skogspromenad.

      Radera
    4. Win-win för både dig o säljarna! Hoppas skogsturen var tillfylest! Är planen att plocka bär mm på samma vis som iSverige? Hur funkar allemansrätten i Norge? För egen del blev söndagen en vinterförberedelsedag med utemöbler som blev ”inslagna” i pressenning… :-) Hälsar Lars D

      Radera
    5. Planen är att precis som i Sverige att plocka de blåbär jag gör av med, c:a 20 liter. Men nu har jag gått två rundor i min närmaste skog och inte sett ett enda blåbärsris. I början av september plockade jag blåbär till frukostgröten i husvagnen, så det finns definitivt blåbär i Norge. Jag har ett drygt halvår på mig att hitta dem.

      Allemansrätten i Norge är mycket lik den svenska. Tältning är tillåten i två dygn och att plocka bär och svamp i skog och mark.

      Radera
    6. Härligt att du kan behålla bärplockarrutinen även efter flytten! Jag uppskattar Norge mycket jag med. Du som är ”språkmänniska” uppskattar säkert språket lite extra med då de alltid låter så smittande glada & pigga när de pratar. :-) Hälsar Lars D

      Radera
    7. Jag hoppas verkligen det. Ett problem är vinbär som jag vill ha med när jag gör sylt för deras förtjockande och konserverande egenskaper. Har inga egna och känner än så länge ingen att få/byta till sig vinbär av.

      Språket är fantastiskt! Det går verkligen inte en dag utan att jag ler åt något norskt ord och det är en fröjd att köra bil efter en norsk röst som tar i från tårna med budskap som "Håll til høyre!".

      Radera
  5. Köpte du av Villabö Ventures?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det? (Antar att den frågan avslöjar mitt svar.)

      Radera
    2. Ett norskt par med en dotter som sålde sitt hus för att resa runt i en husbil byggd på en fyrhjulsdriven lastbil. Tror att han var från Sverige.

      Radera
    3. Helt missat. Försökte söka efter det, men hittade inget. Men nej, det här var ett helt norskt par.

      Radera
  6. Fortfarande både imponerad och frågande till hur sjutton du lyckades med ditt köp som inkluderade betydligt mer än normalt!

    Rotselleri är en av mina favoriter, mer användbar än kusinen ned stjälk tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju också vända på det och fråga hur sjutton de kunde lyckas sälja huset med flera billass av sopor kvar i det. Men jag tror att vi är nöjda allihop.

      Jag är inte rotsellerimotståndare, men jag har svårt att se mig själv köpa det om det inte är rejält mycket billigare än stjälkselleri (vilket jag inte tror att det brukar vara).

      Radera
    2. Jo den vändningen kan man förstås göra, kul att fallet gav två vinnare av två möjliga för så verkar det för en betraktare utifrån!

      Kg priset vet jag inte men gissar att roten vinner över stjälken!?

      Radera
    3. Ja, det känns så.

      Baserat på kilopriserna på Willys just nu kostar roten 24,90 kr och stjälken 37,25 kr. Men då bör man betänka att stjälkselleri nästan helt saknar svinn. Lägger man in den faktorn i rotselleri, där åtminstone min bild är att mycket skalas av och skärs bort, hamnar den nog klart över 30 kr även om den fortfarande blir billigast.

      Radera
    4. Skiva rotsellerin, koka i lättsaltat vatten tills de har mjuknat men har tuggmotstånd, panera och stek skivorna. Äts med kokt potatis och svampsås.

      Radera
    5. Sellerisoppa med äpple, slätmixad med kanske en skvätt grädde eller mjölk.

      Radera
    6. Äpple är en efterrättsingrediens för mig, men jag kan ändra mig.

      Radera
    7. Rivna äpplen, vitkål och morötter med en vinägrett eller en Waldorfsallad utan nötter, mums. Gick en kurs om äpplen, kan med fördel användas i maten. Nu när du har vidgat vyerna ända till Norge kan det väl vara kul att ta in lite nytt i matväg också.

      Radera
    8. Det finns väl de som skulle hävda att man inte kan vidga sina vyer mindre än Norge, ska vara Åland möjligen. Men visst ska jag ge äpplen en chans (även om äppelpaj blir svårslaget).

      Radera
  7. Pja, allt det där låter ju iofs lite för random för mig, men samtidigt är jag nog för snål för att slänga. Jag hade nog förbrukat men varit glad att återgå till livsmedel valda av mig!
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mångt och mycket håller jag med, men ibland behöver tvingas bli lite innovativ i köket. Annars finns risken att jag bara växlar mellan 3-4 rätter.

      Radera
  8. Jag har också några favoriter som återkommer, kökets darwinism, bara de bästa rätterna överlever

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir väl lätt så, men jag skulle önska att jag var lite mer innovationsbenägen.

      Radera
  9. Den som tror att det är svårare med torkade bönor har nog inte fått lära sig att man fryser dem när de är kokta. Jag kokar alltid hela förpackningen då jag kokar bönor eller ärtor. Då blir de lika praktiska som tetrapaketen med färdiga bönor vilka man kan köpa men betydligt billigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och förutom prisskillnaden är de ju lättare att förvara torkade, tar mindre plats och man blöter bara upp precis den mängd man ska använda.

      Radera
  10. Fetaost (eller den billiga kopian Salladsost eller den goda släktingen bosnisk vitost) köpes med fördel i bit och så marinerar du själv med olja, örter, vitlök, chili eller vad som behagas. Billigare, godare (den köpta är lite mesig), och den goda oljan kan också användas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar svårt, men det kanske man ska testa.

      Radera