torsdag 18 november 2021

Kattmatsjakt

Jag fick ju märkligt nog två katter på köpet när jag köpte hus, och med dem kom en rejäl säck med kattmat, men trots att meningen är att de ska äta gårdens råttor tuggar de också i sig en ansenlig mängd kattmat, såväl torrfoder som våtfoder.

Mina enda erfarenheter av husdjur sedan tidigare är en hamster samt en vandrande pinne (ni som tänkt köpa en vandrande pinne – gör inte det). Bägge var rätt små i maten, som jag dessutom inte behövde betala själv eftersom jag var barn. Det här är något annat.


Jaha, ska du hänga ut mig på bloggen nu också, människojävel?!

Eftersom jag frågat de tidigare hus- och kattägarna om precis allting, från matbutiker till bilbesiktning, tänkte jag att jag skulle klara detta med kattmat på egen hand, men jag visste inte ens var jag skulle börja leta. Matbutiker säljer kattmat, men i ganska små förpackningar. Förutom att det blir jobbigt att plocka hem kattmat stup i kvarten är det precis som med människomat dyrt att handla i småportioner.

Zoobutikerna har säckar på tio kilo och ännu större, men dyra. Känns som att de särskilt vänder sig till djurägare med behov för specialkost, och där finns mycket att välja på: mot fetma, diabetes, njurproblem osv. En vanlig säck kattmat kostade 77,99 kr/kilo!

Alltså, jag tycker om mina katter, men jag köper i stort sett ingenting åt mig själv som kostar mer än 50 kr/kilo och här snackar vi torrfoder, näring i konsistens som knäckebröd. Jag börjar förstå varför husdjursföretag går bra på börsen. Tydligen finns det väldigt prisokänsliga hussar och mattar därute. För mig gick jakten vidare till butiker i sällanköp/bygg, typ Jula och Rusta. Där var priserna rimligare, men till slut blev det svensk kattmat på Ö&B.

Hur den smakar kan jag tyvärr inte uttala mig om. För mig gäller att ”priiiiset är skillnaden”. Hur gör ni andra som äger hund, katt eller något annat, köper den billigaste maten i Norden eller låter djuren välja?

86 kommentarer:

  1. När vi hade hundar i min ungdom så åt de mest någon form av torrfoder, och i princip alla rester från både matlagning och det som blev över efter att vi ätit (om det inte var för salt eller kryddigt).

    Men katter har väl lite mer specialiserade preferenser än hundar, så det är väl kanske svårare. Kanske är det så att hungriga katter går hårdare åt mössen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag får ni stå ut med æ och ø i kommentarsfæltet.

      Problemet med katter ær att de næstan inte æter något vi gør. Inga rester, men heller inget tiggeri.

      Radera
  2. Kräver du att katterna ska vara vegetarianer också? Eller är du ok med att dom äter möss?;-)
    Kalle56

    SvaraRadera
  3. Jag har bestämt att sambon är ensam ansvarig för hunden, så hon får betala alla relaterade kostnader. Men hon klagar på priserna, för det är någon specialkost.

    SvaraRadera
  4. Billig kattmat kan ge höga veterinärräkningar istället, men med djur är det alltid en chansning. Billig kattmat (och hundmat) innehåller spannmål och diverse annat som djuren arttypiskt inte äter i normalfall. Detta kan leda till olika sjukdomar, vanligt hos katter är urinsten och problem med magen. Strömming brukar gå att få för under 50 kr kilot, och är betydligt mer näringstätt och artkorrekt, frys in och ta fram allteftersom. Räkhuvuden är också poppis och ger bra med kalcium.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips om strømming. Rækhuvuden blir svårare att få tag i.

      Radera
    2. Strömming blir svårt att få tag på söder om Öland och på svenska/norska västkusten ;-) Testa med sill istället.

      Spargrisen

      Radera
    3. Jag var sjuk den där lektionen ;-)

      Radera
  5. Chips, spaghetti och pannkakor var vårs katt favo föda om han själv fick välja...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Det får jag testa. Pannkakor ær jag tveksam till.

      Radera
    2. De älskar allt som är salt... sedan är det säkert inte nyttigt för dem men inget de oroar sig över och var sällan de lyckades "stjäla" mat men chips kunde katten göra det mesta för att få tag i. Brukade äta från andra hållet om man satt ett chips i munnen, såg rätt roligt ut!

      Radera
    3. Några gånger har jag försökt bjuda dem på min mat, en bit bröd, en ostbit eller något annat, men utan undantag nosar de bara på det.

      Radera
  6. Katter har känsliga magar och kan få problem vid byte av foder, så bra att försöka köra samma sort de är vana vid eller genomföra bytet långsamt och sen behålla den nya sorten om den funkar så länge som möjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack før tipset. Får førsøka fasa in detta då. Min ena katt kræks alltid en del.

      Radera
    2. Kanske den har mask (det får dom när de äter möss). Testa att avmaska, gi probiotika och evt mjuka upp torrfoder i varmt vatten.

      Radera
    3. Nej, hon har haft problemet hela livet och avmaskades i somras.

      Radera
    4. VI avmaskar en gång i månaden.

      Radera
    5. Det låter väldigt mycket. Har inte hört någon annan som avmaskar sina katter mer än en gång om året. I Norge kan du inte ens köpa avmaskningspreparat utan att först gå till veterinär och få det utskrivet, och det kan jag inte tänka mig att någon gör en gång i månaden.

      Radera
  7. Visst är det två damer du har fått sällskap av? Min enda erfarenhet är en kattdam jag hade i min ungdom. Äldre katter har en förmåga att hulla på sig lite, så langa inte fram allt för mycket mat (även om katten vill hävda att den svälter). Det viktigaste är vatten (inte mjölk!). Du behöver inte ge dem blötmat mer än en gång per dag, torrfoder räcker. Men håller med övriga om att kolla vad den billiga kattmaten innehåller, det kan annars bli dyrt i längden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våtfoder varenda dag?! Jag børjar tro att de inte ær så bortskæmda. Stæmmer, två tikar.

      Hur vet man vad som ær bra då? Det enda jag hade hørt var att mer køtt gør att de æter mindre.

      Radera
    2. Haha, det låter bra! Två tikar?! Det är väl ändå katter du har? ;)

      Jadu, det går nog att googla! Jag tror att risken är om maten innehåller för mycket salt eller socker, men jag är inte expert.

      Radera
    3. Jadå sæger man inte tik då? Jag har mest kallat dem vid namn 😉

      Får leta upp ønskværd salt- och sockerhalt då.

      Radera
    4. Det heter bara hona :) Namnet är att föredra, iaf tills de får söta smeknamn ;)

      Du kommer lära dig så mycket om dina nya familjemedlemmar!

      Radera
    5. Det gör jag säkert, de är fascinerande varelser.

      Radera
  8. Att beställa från zooplus brukar vara ett bra tips för ekonomin. Köp storsäck.
    Som en innan skrivit, alltför billig kattmat brukar kunna ge fantastiskt saftiga veterinärräkningar.
    Ett bra budgetfoder är svenska Mjau, vet inte hur det går att få tag i Norge, men kan vara värt att försöka.
    Annars är det bra att gå på de dyrare sorterna som royal canin och liknande. Där bruka zooplus kunna ha bra erbjudande om att köpa större mängd och få extra på köpet. De brukar också skicka ut rabatter med jämna mellanrum så perfekt om man kan få dessa rabatter tillsammans med erbjudanden. Men som sagt, byt foder långsamt.
    Att bara äta rensad strömming brukar de tycka är gott då och då men ger inte allt en katt behöver, de vill gärna ha med innanmätet också för att må bra. Sen finns det även diskussioner om hur mycket fisk en katt ska äta (är väl inte jättemånga katter som har fiskeriverksamhet på sin dagliga agenda), men här är jag inte expert.
    Lycka till
    /Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Zooplus, då tror jag vi snackar øver 50 kr/kg, æven i storpack. Mjau har jag aldrig hørt talas om så det får jag kolla upp.

      Nej, mina katter har før långt till vatten før att fiska sjælva och husse har inte heller varit fiskeentusiast, men sparar jag mycket pengar på det kan jag bli.

      Radera
    2. Lågt kilopris vid storpack:

      https://www.zooplus.se/shop/katt/kattmat_vatfoder/bozita/bitar_i_sas/796303

      Mina gillar kyckling/kalkon och nötkött.

      Radera
    3. Ja, det var inte så farligt. Går det inte åt mer när du serverar fågel än nöt?

      Radera
    4. Nej. För tillfället är nöt populärast, men fågel brukade vara det. De är inte helt lättlästa alla gånger :-)

      Angående kilopris: Betänk att våtfoder består av kanske 80 % vatten eller mer och torrfoder bara kanske 8 %. Torrfoder kan se dyrt ut vid en ytlig betraktelse, men man bär inte hem massa vatten som ändå är nästan gratis.

      Bozitan i länken får då ett kilopris på 154 kr. Det sätter kilopriset på torrfoder i ett annat ljus.

      Jag kör med båda typerna, för det är viktigt att pumorna får i sig tillräckligt med vätska, och de kommer de aldrig kompensera tillräckligt själva om de bara äter torrt. Detta är på grund av en svagt utvecklad törstreflex, då de är ökendjur från början och fick sin vätska från sina bytesdjur.

      Så lite av varje av bra kvalle låter som en bra väg att gå :-)

      Radera
    5. Ja, våtfoder blir nog alltid dyrare än torrfoder. Vad jag menade var att det var ett förhållandevis billigt våtfoder, och vid en första anblick trodde jag ingenting på Zooplus var förhållandevis billigt.

      Jag kan naturligtvis inte veta att mina katter får i sig tillräckligt med vatten, men jag tycker mig se att de dricker hela tiden. Men det skadar ju inte att öka möjligheterna. Antar att det är som med människor, att risken att dricka för mycket är försvinnande liten.

      Radera
    6. Ja, dricker för mycket gör man ju sällan :-)

      Radera
    7. Too old for that shit.....

      Radera
    8. Kan vara om man springer riktigt långt och fyller på med vätska utan salt. Vatten alltså, något annat dricker jag inte längre, blir bara snurrig i huvudet och så får jag inte köra bil.

      Radera
  9. Vad fick de av tidigare ägarna då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte namnet framfør mig, men ett torrfoder jag inte sett tidigare. Jag får fråga dem var de køpt det.

      Radera
  10. Är själv enormt skeptisk till att dyrare djurmat är bättre. Dina katter får ju i sig av naturen designad kattmat när de jagar. Men lite hjälp behöver de ju ändå. Kan tipsa om Lidls torrfoder Coshida med ett kilopris på 14,95 kr. Tyvärr säljs det bara i tvåkilossäckar. Annars har katter ibland lite svårt att få i sig ordentligt med vatten och jag har därför kostat på mina en vattenfontän av märket Catmate. De dricker märkbart mer när det finns roligt vatten i rörelse är min erfarenhet. En annan idé kan vara att blöta upp deras torrfoder om de tolererar det, så får de i sig mer vätska på det sättet. Man behöver inte ge blötmat varje dag, i alla fall inte till en frisk utekatt som själv jagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Møss ær nog bæst och definitivt billigast.

      Jag har varit noga med att byta till færskt vatten hela tiden. Kænner mig dærfør dissad nær de tycks dricka lika gærna ur pølar, en vattenkanna på tomten och från golvet i duschkabinen.

      Radera
    2. Katter vill inte ha vattnet bredvid maten, det är helt onaturligt för dem. Testa att ha vattenskålar på andra ställen.

      Radera
    3. Tog till mig tipset om vattenskålar på andra ställen och tycker verkligen att det funkade. Det verkar som att bägge katterna dricker mer nu när de har flera vattenkällor. Har kikat på en sån där vattenfontän också.

      Radera
  11. Har hund så inte riktigt samma men jag tänker då framförallt att de ska vara Svenskt då jag tror de kommer tillbaka till en att stödja närområdet. (för din del blir de väl norskt)
    Utöver de så tittar jag på innehållsförteckningen, bort med spannmål och mer av kött. Känner jag inte igen något på innehållsförteckningen tar jag för givet att de är skräp som inte bör ätas. Bozita Robur använder jag men där får du nog räkna 60+ kr/kg.

    Som alternativ så är de inte helt ovanligt att folk gör egen hundmat så är säkert möjligt att göra samma för kattmat. Borde ju vara billigare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen anong om hur man kan gøra kattmat, men det ær ju møjligt att man kan få slaktavfall lokalt.

      Radera
  12. Ett tips: Handla på nätet, bitiba.se ,Fungerar i Sverige förmodligen även i Norge. Där finns brett utbud till rimliga priser.

    SvaraRadera
  13. Kan tyvärr inget om katter och mat mer än att min mormor (på 80-talet) hade katter och kattmaten (på burk) som gavs både såg ut och luktade fullständigt vidrigt.

    Måste ändå fråga, varför ska man inte köpa en vandrande pinne? Man blir ju sjukt nyfiken av din teaser...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torrfodret har jag vant mig vid. Nu luktar det helt okej, tycker jag. Men våtfodret är fortfarande vidrigt. Jag vill nästan be om ursäkt till katterna när jag serverar det.

      Vandrande pinnar är obetydligt roligare än vanliga träpinnar. Kan typ röra sig ett par centimeter på en dag, som jag minns det.

      Radera
  14. Har haft hund. Tänker att om man köper billigare hund/kattmat så behöver man lägga till riktig mat för näringens skull. Köpte bla djupfryst kycklinglever på Willys och stekte. 0,5-1 sådan dagligen till katterna borde vara bra.Gav även potatisskal från kokt potatis till hunden samt stekt laxskinn.( Hade stor hund). Man ska inte salta maten till djuren. /Catarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips med kycklinglever! Sånt tror jag brukar kunna vara ganska billigt också.

      Radera
  15. Du har ju ägg, det gav jag till hunden ibland och det kan du även ge katterna ibland ( ett/vecka)./ Catarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte egna ägg än, men ska testa att servera köpeägg. Ska det vara hårdkokt då eller?

      Radera
    2. Katter kan äta äggulan rå men äggvitan ska vara tillagad. Mina älskar stekta ägg med rinnig äggula.

      Håller med föregående tips om att billigt torrfoder blir dyrt senare i form av veterinärräkningar. Katter ska inte äta spannmål som finns i billiga torrfoder.

      Radera
    3. Stekt hade varit min sista gissning.

      Jag får helt klart börja läsa innehållsförteckningar på kattmat. Ingen aning om det är spannmål i det jag köpt, eller i det de fått tidigare.

      Radera
  16. Vi har två fina stallkatter som gör sitt jobb med alla sorters gnagare, tyvärr slinker det ned nån fågelstek och nån ekorre också vilket inte var tänkt men säg det till katterna...
    Men just nu är det tydligen slut på viltkött här så då får det bli ica basics kattmat på burk (kött verkar gillas mest) och friskis eller mjau torrfoder (bägge sorter finns på ica kostar ca 25 kr kilot). Är det gott om vilt äter de sparsamt med köpemat.
    Våra katter har inte varit sjuka pga foder,har det varit nåt har det handlat om skador från slagsmål eller åldersrelaterade krämpor. Våra förra katter blev ca 20 år och åt det här hela sina liv. Nu har vi fått förnya kattbeståndet eftersom vi fick sork och råttinvasion när gammelkatterna inte orkade jaga.
    Du ser ut att ha god hand med din katt på fotot, ni ser nöjda ut båda två.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick slå ihjäl en halvdöd fågel i ladan som jag misstänkt hade träffat någon av katterna :-(

      Som jag förstått det klarar sig utekatter generellt bättre hälsomässigt, med tänder och sånt. Jag har ingen aning om hur mycket möss de har att tillgå, men jag bor i skogen, har bönder i närområdet och en stor lada. Det borde vara bra tillgång på möss och jag har inte sett en enda.

      Den där katten fick jag jobba hårt med. Från början höll sig bägge på långt avstånd, vilket de gamla ägarna sa var helt normalt. Mäklarfirman försökte ta kort på dem, men det gick inte eftersom de var så skygga. Min yngsta, svarta, lät mig ändå klappa henne efter en vecka medan den äldre, hon på bilden, fortsatt var skeptisk. Så när hon började hoppa upp i knäet var det en seger.

      Radera
  17. Det intressanta med katter är att de kan vara rätt kräsna, och i värsta fall står man med kattmat ingen vill äta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju lite det man blir rädd för. Och även om jag är snål kommer jag inte börja äta kattmat :)

      Radera
  18. Har haft precis samma problemställning nu i höst, också blivit kattägare till 2 katter i Norge :) Min norska kattekspertvän tipsa om zooplus.no för att köpa mat när jag pratade om att det var dyrt. Och sen så har visst kvalitet lite och säga också har jag lärt mig, med tanke på kattens njurar, det ska inte vara för salt mat :) /J i utlandet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul!

      Men det billigaste jag hittar på din länk vid en snabb genomgång är ändå 30 kr/kg vilket är dubbelt så mycket som jag betalade. Och då var det kyckling som de jag fick katterna av sa att det går åt dubbelt så mycket av. Men visst, ändå ett pris jag kan leva med.

      Radera
  19. Detta pekar klart på en lustig prioritering i mitt egna liv, läser sällan eller aldrig innehållsförteckningar över maten jag köper till tvåbenta.

    När det valdes torrfoder till mina fyra musjagande odågor med svans så gicks innehållsförteckningen igenom med lupp för att hitta något som innehöll allt en katt behöver för att leva gott men till lägsta möjliga kostnad. Jag hade lärt mig läxan av att köpt en småsäck ICA Basic torrfoder som fick siamesen bli som en piprensare på några veckor trots att hon åt bra.

    Det bästa jag hittat i S är Granngårdens 13 kg-säckar för 365:-. Men som tidigare skrivits så bör man smyga igenom ev byte, annars packar matsmältningen lätt ihop till precis ingens glädje...
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade kollat på Granngården, men inte sett det där priset. Kanske för att deras sorteringsfunktioner är helt värdelösa. För det där lät ändå helt rimligt.

      Som allergiker har jag lärt mig att noga titta på innehållsförteckningar, men på kattmat har jag inte vetat vad jag ska titta efter.

      Radera
    2. Har själv blivit tokallergisk mot min favoritgrönsak, paprika, mitt i livet. Så det kollar jag efter men brukar förstås utan att plocka fram luppen. Av någon anledning glöms det lätt bort vid mina få utemåltider. =/

      Radera
    3. Beklagar, ett liv utan paprika skulle kännas svårt även för mig. Men det har sina fördelar att kolla bruksanvisningar. Man får i sig lite näringslära och själv har jag blivit väldigt kritisk mot produkter med många ingredienser. Är det alltför många tillsatser går det bort för mig och det har antagligen bara gjort mig gott.

      Radera
  20. Jag kör också på granngården 13kg, de brukar ha gratis frakt på black Friday. Lidls coshida går hem hör också. Den där kattmaten på öob vägrar katten röra, har för mig det var lite sänre näringsinnehåll på den också.
    Kyklinglever är billigt på Willys men det har jag inte orkat prova.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast till mig i Norge levererar de nog inte :(

      Jag har köpt kycklinglever på Willys åt en granne några gånger. Själv är jag vegetarian sedan drygt 30 år, men på det sättet vet jag att det finns.

      Radera
  21. Hitta test och korrekt info tex råd å rön, testfakta ser jag som reklam. Statens provningsanstalt fanns ju förr.
    Kvalitet på info fakta bra produkt är väl väldigt flytande allmänt idag

    5 min Google gav hem å hyra med reportage å uttalande ifrån doktorand på SLU.

    Hade hund där tydliga tester gav att ca hälften av lågprisfoder märken runt tian per kg för torrd
    Foder. De var lika bra som dyra för mångdubbelt mer å dyrast hos oseriösa vetrinärkedjor med investmentbolag som ägare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog med mat som med aktier, att priset inte är en garant i sig för kvalitet. Men det kan ändå vara en parameter att ta in.

      Radera
  22. Ett tips!
    Om du inte bor för långt från havet så åk till närmsta färjekaj i juli augusti och fiska när makrillen kommer! Du fyller frysen lätt och katterna kommer acceptera dig. Dessutom så är det gratis så länge du fiskar i havet. Pratar av egen erfarenhet då jag bott över 12 år i Norge!
    Avslutar med ett Churchill citat: Djur är märkliga. Hunden ser upp till dig. Katten ser ner på dig. Bara grisen ser på dig som en jämlike.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att katterna ska acceptera mig ändå, även om de säkert inte ser mig som en jämlike (jag är ju trots allt i första hand en matmaskin). Har alldeles för långt till havet, så makrill är nog kört. Kanske kan man få lite kattrespekt även med abborre eller öring.

      Radera
  23. Rå kycklinglever, mage, hjärta kan du köpa billigt fryst. Bra billig mat till katter. Bara tina lite i taget och servera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kycklinglever har jag sett i butik, men var får jag tag i det andra, hos slaktaren? Och i så fall, annonseras dessa "delikatesser" eller måste man fråga efter dem? Som gammal vegetarian har jag väldigt dålig koll på det här grejerna.

      Radera
    2. I Sverige ligger det i frysdisken. Inte något jag själv äter trots att jag är köttätare. Väldigt billigt och bra mat för katter. Undvik saltvattensmarierad kyckling om du ger andra kycklingdelar. Ger du torrfoder undvik sorter med 4% kött. Ju mindre spannmål desto bättre.

      Radera
  24. Vi ger mat till vår hund från Monster och Orijen, finns även till katt, och bra mat fri från spannmål o annat bös. https://monsterpetfood.se/product-category/kattmat/
    https://orijen.se/produktkategori/katter/?q=%2Fproduktkategori%2Fkatter%2F&filter_livsstadier=adult&query_type_livsstadier=or

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte bara fria från spannmål utan också kliniskt fria från prisuppgifter på hemsidorna ;-)

      Radera
    2. Hehe, det kommer en räkning efter köpet :)

      Radera
    3. Ah, den norska lösningen :)

      Radera
  25. Hej Micke, jag blir ledsen när jag läser ditt inlägg. När du har så litet erfarenhet av katter tycker jag åtminstone att du kunde ha frågat ut de tidigare ägarna ordentligt om utfodringen och var du ska köpa fodret. Bilbesiktning och matbutiker känns som betydligt mer oväsentligt än att ta reda på hur fyrfotingarna ska skötas. Katter har känsliga njurar, och det kan bli mycket problem med långvariga antibiotikakurer eller akuta operationer vid urinstopp (det sistnämnda är vanligare på hankatter). Att ge foder som är torrare och kompaktare än knäckebröd till ett djur som i det naturliga lever på hela små bytesdjur kan aldrig bli rätt. Jag tycker inte du ska stirra dig blind på kilopriset och jämföra med vad du själv köper din mat för. Katterna väger kanske runt 4 kg och du väger kanske 15 ggr mer och äter därefter. Bra kattmat är en billig försäkring (jag antar att du inte har en kattförsäkring). En 15 kg säck kommer räcka väldigt länge, kanske för länge, och det kommer knappas lukta mumma från den där säcken den sista tiden. Snälla läs det som står i denna länk och försök ta till dig lite av infon. Katter är underbara djur och det minsta man kan ge dem är vettig mat. https://www.agria.se/katt/artiklar/skotsel-och-vard/vad-ska-katten-ata-for-att-ma-bra/
    Fryst mat från det finska märket Mush / Vaisto är mycket smidigt att ta fram några ”köttbullar” på kvällen och tina i kylen, luktar knappt något. Du kan ge några portioner blötmat/fryst färskmat varje dag och strössla på torrfoder ovanpå, då får de i sig mycket vätska genom maten. Lycka till! / Maggan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror faktiskt att mina katter har det väldigt bra och tycker att jag tagit reda på en hel del om deras hälsa, frågat kattägare jag känner och även de gamla ägarna om mycket.

      Katterna äter med god aptit och beter sig även i övrigt på ett sätt jag upplever som friskt. Om så inte vore skulle jag givetvis ta tag i det, jag är inget monster (även om jag utifrån ditt inlägg anar att du inte är säker på den saken).

      "Att ge foder som är torrare och kompaktare än knäckebröd till ett djur som i det naturliga lever på hela små bytesdjur kan aldrig bli rätt."

      Huruvida torrfoder är torrare än knäckebröd kan jag inte riktigt bedöma, men det låter onekligen torrt när katterna knaprar på det. Dock säljs ju torrfoder av samtliga (?) zoobutiker och veterinärer, och om det "aldrig kan bli rätt" förstår jag inte varför. Hatar alla veterinärer djur?

      Radera
  26. Jag brukar köpa Taste of the wild till mina katter. Finns hos %,zooplus för drygt 50 kr\kilot. Spannmålsgfritt vilket är bra för katterna. Lite dyrare per kilo än 50 kr, tror de ligger på ca ,54 kr/kilo. Finns leverans till dörren i Sverige, du kan ju kolla up om de levererar i Norge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar dåligt med hemleveranser i Norge, särskilt från svenska butiker, men det är ju inte värre än att man kan åka och hämta.

      Radera
  27. Undviken den billigaste kattmaten då den ofta innehåller spannmål som djuret inte äter i vanliga fall. Katterna kan få problem med sjukdomar på sikt om djuren äter fel kost under längre tid. Dessutom äter katter inte torrfoder naturligt, vilket kan ge upphov till vätskebrist då många katter är dåliga på att dricka vatten. Jag löser det genom att begränsa matning av torrfoder till ca 1 gång per dag, samt låta blötmat utgöra större delen av kosten. Jag kör Mjau burkar från ÖoB. Riktigt bra kvalitet för ca 24 kr/kg:
    https://www.xn--ob-eka.se/djur/katt/kattmat/vatfoder-mjau-kyckling-i-pate-4005924

    Lycka till Sparo!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var ett väldigt billigt våtfoder!

      Radera
  28. Det har var ett välkommenterat inlägg!
    Jag ska bidra med vad jag vet och har erfarenhet av.

    För det första vill katter ogärna byta kost, så ska du byta får du successivt smussla in mer och mer av den nya maten i den gamla. Bli inte förvånad om katten lyckas separera (t o m blötmat) gammalt från nytt och rata det gamla. De är också kräsna.

    För det andra, är katter som tidigare nämnts, känsliga för att få för mycket av vissa salter. Det kan leda till njursten, urinvägsinfektioner och sedermera njursvikt. Ett progredierande sjukdomsförlopp som är mycket plågsamt att ta del av, både för katt och människa. Hur man vet vilken kattmat som är välbalanserad saltmässigt vet jag inte, men att bara äta, ens det dyraste, torrfodret skulle jag inte rekommendera. Genom att servera mjukmat förvissar du dig om att katten får i sig vätska. Varva gärna med torrfoder.

    Jag vill inte lägga pengar på onödigt, men jag vill att min katt mår bra. Hon accepterar inte mitt förstahandsförslag, det svenskproducerade Mjau.

    Vi kör med Whiskas mjukmat (lamm-smaken är den enda hon vill ha) och Royal Canin torrfoder.

    Ståtlig kisse, förresten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tvivlar inte alls på att de kan separera maten. Man tycker ju att det borde vara trubbigt att äta utan händer, särskilt när nosen blockerar sikten mellan ögon och mun, men de har förvånansvärt bra precision.

      Den sortens blötmat jag (och även tidigare ägare) köpt varvar en massa olika smaker i samma kartong, och även om det märks skillnad på intresset äter de alla (liksom torrfoder) med stor aptit.

      Ett tidigare tips att sprida ut vattenkärlen i husen för att få dem att dricka även där det inte finns mat tog jag till mig direkt. Dessutom tycks de som sagt gärna dricka vatten på andra ställen där de kommer åt.

      Radera