lördag 13 november 2021

Pissblogg

Det här är ju en ekonomiblogg, så jag brukar inte blogga om kroppsvätskor, men kanske är det någon där ute som inte är klar över att människan är utrustad med en utomordentlig gödningsvätska. På svenska kallas den ofta guldvatten, men jag föredrar den norska benämningen tissevann.

För det är vad det är – nio delar vatten, en del urin. Tack vare manligt privilegium kan jag utan större problem få in detta växtförbättringsmedel i ett kärl med smal tapp. Om man känner sig mer som kvinna och dessutom har pengar över kan man använda sig av ”Guldkannan”, en vattenkanna med fällbart handtag.

Men jag vet inte. Väger man inte tresiffrigt tänker jag att man lika gärna kan sätta sig på en hink av något slag. Sedan fyller man på med ungefär en liter vatten per deciliter kiss och så är det bara att hälla mirakelbrygden över växter man känner behöver det, företrädesvis sådana som mår bra av kväve, som tomater och squash.

Nu kanske någon tycker att det är äckligt att mixa urin och livsmedel, men rent logiskt är det inte det. För det första består urin till 95 procent av vatten, så i den här mixen är vi uppe i ungefär 99,5 procent vatten, vi snackar inte om något starkare koncentrat. Dessutom ska det inte hällas på frukt och grönsaker utan ner i jorden. Jord består för övrigt sedan tidigare av förmultnade växtdelar, gaser, daggmaskar och sånt.

För övrigt är det ingen poäng att gödsla ända fram till skörd. Kör vanligt vatten sista veckorna, och skölj växterna innan du äter dem, oavsett om de vuxit under eller ovan jord, så lär du överleva.

27 kommentarer:

  1. Det skall tydligen vara bra att kissa på växtlighet som man vill skydda mot rådjursangrepp. Ren hörsägen utan empiriska studier från min sida skall dock tilläggas. Minns jag rätt så bör det vara kiss från en man (biologisk) för att vara extra effektivt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Festligt att det skulle vara skillnad på herr- och damkiss.

      Radera
    2. Det hela kan bottna i att gubbarna ville ha en ursäkt för att stå och pissa rakt ner i häggmispeln men för den sakens skull inte locka tanten till att hänga ut ändalykten för att prova lyckan de också.

      Radera
    3. Så skapas en sann myt :)

      Radera
    4. Hahaha, det blev roligt detta!

      Radera
  2. Man kan ju göra argumentet att det är skumt med tissevann om man äter viss medicin som utsöndras, men utöver det är ju urin sterilt så inga hemska bakterier finns ju där. Folkdynga är lite annat eventuellt. Men många motargument handlar mycket om känslor om usch/blä/äckligt/ofräscht. Traditionellt är dock växter gödslade med djurskit. Bajs liksom. Jag gödslar mycket med hönsskit, för det är vad jag har. Potatisen växer alltså i skiten. Och när man ändå pratar höns, så har ju ägget kommit ut ur stjärthålet på hönan. Jag tror att folk ofta glömmer vad mat är egentligen. Emotionellt känner de typ att maten spontant uppstår i sterila vacuumförpackningar i affären.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag läste på inför detta såg jag att urin faktiskt inte är sterilt. Däremot är mediciner normalt inget problem, det blir så små mängder och hinner bearbetas så att det inte skadar konsumenten av det som odlats.

      Angående äggets transportsträcka uttrycktes det ännu "mustigare" här:
      https://www.youtube.com/watch?v=cFVtnK9Oa68

      Radera
    2. Urin anses dock tillräckligt sterilt för att t.ex. användas som sårtvätt i nödfall!

      Radera
    3. Jadå, det är åt rätt håll (även om jag själv föredrar tvål).

      Radera
  3. OT appropå twitterpostningen, om man är färgblind, ser man allt i svartvitt då? eller är alla färger likadana fast inte svart eller vit? ser man kanske de flesta färger men inte samtliga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns säkert de som ser allt i svartvitt, men för mig är det grönt och rött som har en tendens att flyta ihop. Dvs, jag ser färgskillnad på en gräsmatta och en rödbetssoppa, men har svårare att upptäcka lingon i lingonris.

      Radera
    2. Så den famösa 'rödgröna röran' är ett och samma ;-)

      Radera
    3. Riktigt så illa är det inte för mig, men det är möjligt att jag har svårare än andra att se skillnad på centerpartister och vänsterpartister.

      Radera
    4. Bara titta på vad de vill höja skatten på, är det V så är det löner, arv och sparande (aktier, isk konto etc.). Om det är C så är det fordon (bensin, flygplan, energi etc.), grön omställning samt något meningslöst bidrag för att hävda att de är ett landsbygdsort parti fortfarande.

      Radera
    5. Jag tycker att det är svårt att särskilja några partier utifrån enskilda förslag och slagord.

      Radera
  4. Svar
    1. Jag vet inte vilken du menade, men jag försöker :)

      Radera
  5. Den om centerpartister och vänsterpartister

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog svårare än andra där för jag tycker att det blir allt svårare att se skillnaden. Jag är så gammal att jag minns Torbjörn Fälldin och min känsla är att han ledde ett högerparti.

      Radera
  6. Centeren och Sossarna tar styret i ditt nya hemland.
    Haha du kommer ej undan.
    Lite skillnad finns 1 00000000000000 i olje kassan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu vill jag inte på något sätt jämföra C i Sverige med Senterpartiet i Norge, även om jag inte gör vågen över dem heller.

      Radera
  7. Hej Micke
    Nu har jag ingen trädgård längre men när jag hade den så använde jag mig av guldvatten i kopiösa mängder. Vi hade hinkar i alla våra toaletter och det kissades friskt i hinkarna, både vinter och sommar. Jag använde det som det var, rakt ner i backen under stora delar av år. På vintern fyllde jag hinkarna med träspån och sparade för senare bruk. Helt makalöst bra gödsel. Rekommenderas starkt. Det som jag gillade mest var att jag sparade ofantliga mängder vatten. Vi spolade ju inte toaletten mer än en till två gånger per dag!
    Urin innehåller ju kväve (urea är kvävehaltig kemisk förening) som är livsviktig för både människor och växterna. Det känns ju onödigt att först spola bort urin (med vatten) för att sedan åka till trädgårdsbutik (bil + bränsle) och köpa gödsel.
    Jag anser att det är en fantastisk resurs som fler bör få ögonen för.

    Adela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade mulltoa för många år sedan och det kändes väldigt bra att inte blanda ut fungerande gödsel med vatten.

      Odlingsbloggaren Sara Bäckmo skrev att urinet inte var bra att spara, men jag är osäker på om det bara var för att det då blev ett illaluktande gödsel. Nässelvatten är ju ett annat populärt jordförbättringsmedel och det luktar inte heller rosor.

      Radera
    2. Följt Sara och har stor respekt för henne, har lärt mig mycket. Tror också att det har med lukt att göra och det luktar illa om den sparas. Men jag sparade bara under vinterhalvåret och då uppblandat med träspån. Träspån suger åt sig urin och på våren när allt börjar tina upp läggs det i rabatter, innan lukten börjar bli för påtaglig om man nu störs av det.

      Jag har förstått att du planerar skaffa dig bikupor och höns. Då måste du se till att plantera vallört på tomten. Både bin och höns gillar vallört och det kan du göra gödsel av.

      Adela

      Radera
    3. Ja, det där med träspån kanske löser det problemet. Men jag tänker att om jag kissar 1,5 liter per dag (och det gör man tydligen) och spär ut det till 15 liter guldvatten under odlingssäsongen borde jag inte behöva spara för större odlingar än så blir det nog inte.

      Ja, jag vill både ha bin och höns, men om vallört läser jag:
      "Den innehåller dock pyrrolizidinalkaloider som även finns i exempelvis hundtunga, och som redan i små doser är kända för att orsaka leverskador vid långvarig exponering. Ett kroniskt intag av äkta vallört innebär därför en risk för leverskador."

      Jag undrar om inte mina katter skulle tugga i sig det där :(

      Radera
    4. Vallört ska nog inte intas av människor. Har framgångsrikt använt tinktur och rotpulver vid ben- och knäskador men då som omslag.
      Tror inte att katter tuggar på vallört. Vi hade katter på tomten (inte våra) och har aldrig sett att de tuggade på vallört. Men så klart, riskera inget om du känner dig osäker. Bin dras till vallört men de tuggar ju inte.
      Adela

      Radera
    5. Den där texten hittade jag hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt under rubriken "Påverkan på djur":
      https://www.sva.se/amnesomraden/giftiga-vaxter-a-o/vallort/

      Men det är möjligt att du har rätt även om mina katter verkar gå lös på krukväxter och allt möjligt. Hur som helst känns det långt fram i tiden vad jag ska odla nu när man får frost i skägget bara man går utanför dörren.

      Bina är jag inte orolig för, de tål nog alla blommor :)

      Radera