lördag 27 november 2021

Krögarnas fel

I våras skrev jag om krögare som svalde alla möjliga restriktioner utan att protestera nämnvärt. Nu är samma krögare oroliga för att gästerna inte ska boka julbord i år, och om kunderna kommer är problemet att personalen fått nog av varsel och permitteringar och lämnat branschen.

Jag vill inte slå på en utsatt grupp, men det är väl inte konstigt att de får ligga som de bäddat? Medan sydeuropeiska krögare och andra näringsidkare vägrade stänga när myndigheterna krävde det satte deras svenska kollegor in insändare och ställt sig utanför restaurangen och skramlat med kastruller.

Sedan gjorde de allt makten bad om i förhoppning att de skulle få coronastöd. Man får de vänner man förtjänar. Är man mer mån om att staten gillar det man gör än att kunderna och personalen gör det kommer de bägge sistnämnda grupperna inte ställa upp när man behöver deras hjälp.

Hade krögarna lärt sig av misstagen borde de nu stå först i ledet att fördöma vaccinpass, för även om det inte kommer att krävas i första vändan tror de väl inte att staten kommer att nöja sig med att kontrollera musikkonserter och demonstrationer? Nästa gång är det garanterat krogarnas tur och vem ska hjälpa dem då? Det blir som den där gamla dikten om han som inte protesterade när de hämtade kommunisterna eftersom han inte var kommunist, sedan judarna osv.

Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

50 kommentarer:

 1. Svar
  1. Japp, Lysande inlägg. Jag kan bara instämma.

   Mvh Jonas

   Radera
 2. Absolut, jag håller med. Jag kommer usprungligen från tyskland och eftersom det finns en mörk historia betr. polariserande pass (som även Sverige deltog i) får jag kalla kårar när vaccinpassen införs. Vill gärna uppmärksamma på Robert F Kennedys tal i Milano betr. vaccinpass. (Han talade vid en demonstration mot vaccinpassen i både Berlin och Milano). Men detta nämns inte i main stream media. Mvh, Andrea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är förvånad att inte fler gör den kopplingen. Något (visserligen privat) företag har tagit fram ett gult märke att fästa på rockslaget för att visa att man är vaccinerad. Nu är ju 40-talet över sedan länge, men ändå...

   Radera
  2. För att visa att man är ovaccinerad.

   Radera
 3. Finns "krögare" här i Stockholm som struntade i de påhittade reglerna om att man sak sitta ner och dricka sin öl och att det ska vara två meter mellan borden. Skälet till det:

  1. "Corona-inspektörer" ska komma på besök första gången (efter 5-6 månader).
  2. Samma personer ska komma på återbesök igen för att se att påpekanden följs. (en månad senare)
  3. Återbesök för att hota med sanktionsavgift om inte öldrickarna sitter ner eller stängning av verksamheten. (Ytterligare en månad)
  4. Det ansöks hos förvaltningsrätten om sanktionsavgift. (2 månader för att göra själva ansökan).

  5. Ärendet kommuniceras hos förvaltningsrätten. (2 månader tills det är färdigkommunicerat).

  6. Beslut om sanktionsavgift för krogen (handläggningstid hos förvaltningsrätten 6 månader (om det inte utövas påtryckningar om förtur)

  De som nådde punkten 4 avskrevs av förvaltningsrätten eftersom "restriktionerna" då var avskaffade. Jag säger givetvis inte att krögare inte ska följa beslut, utan förklarar bara incitament till motsatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, det har gått mig förbi. Nu blev jag lite gladare. Jag ser inte heller ett självändamål att bryta mot regler, men däremot att folk ska tänka själva.

   Radera
 4. Glömde säga att givetvis är vi på väg mot mörka tider och bort från demokratiska värderingar. Den som tror att det är Folkhälsomyndigheten som styr landet mot avgrunden är nog fel ute. Vi kan kalla det för att landet styrs genom överstatlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att någon enskild myndighet kommer förvandla Sverige till ett totalitärt samhälle, men det är tydligt att vägen till diktatur är kantad av påstått demokratiska värderingar.

   Radera
  2. Isen är oerhört tunn just nu. Stabila demokratiska länder har blivit rena fasciststaterna där staten kan komma och hämta dig för tvångsplacering i koncentrationsläger om du varit i närheten av något jävla influensavirus. Just nu har Australien helt tappat det. Men Österrike och Tyskland är på god väg med Gestapopatruller som kontrollerar "papier" vid t.ex. restaurangbesök.
   För helvete! Vakna upp ur narkosen nu och se vad som sker.

   Radera
  3. Ja, situationen i länder som Australien och Österrike är skrämmande. Jag har ändå större förhoppning om österrikarna än svenskarna baserat på hur vårt folk brukar tackla när överheten ger oss order, vi lyder gärna helt oreflekterat.

   Radera
 5. Jag kan hålla med om att det kan finnas problem rent administrativt med att kontrollera att alla gäster är vaccinerade. Men ärligt talat, helt icke-ironiskt, vad är problemet med att kräva att man är vaccinerad när man rör sig i det offentliga rummet. Du utsätter samhället för en enorm belastning om du blir allvarligt sjukt, vilket sannolikheten är betydligt högre att man blir om man inte är vaccinerad.

  Vad är egentligen problemet? Jag köper inte snacket om integritetskränkande eller käbbel om allas frihet med mera i den här frågan. Då kan vi ju börja med samma förhållningssätt runt allt där det sedan årtionden finns regler och restriktioner.

  Några exempel:
  - Lagen om att ha bilbälte när man färdas i ett fordon.
  - Lagen om att det krävs körkort/körpass för att framföra fordon
  - Lagen om att man måste kunna legitimera sig för att visa att man är myndig när man skall dricka/köpa alkohol på krogen.
  - Lagom om att man måste kunna påvisa att man är myndig för att köpa tobak i affären etcetera.

  Ärligt talat vad är problemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett problem är att det inte verkar hjälpa ett enda något att vaccinera befolkningen. Det enda vi garanterat fått av det är en massa nya mutationer. Smittokurvorna i länder som vaccinerat många jämfört med de som vaccinerat få är ju helt likvärdiga. Så sent som igår konstaterades att andelen vaccinerade på IVA ökar hela tiden.

   Bilbälte minskar risken för allvarliga skador vid bilolyckor, körkort minskar risken för olyckor. Vad minskar covidvaccinet risken för, att Pfizercheferna ska få slut på kontot.

   DET är problemet.

   Radera
  2. Näe, statistiken visar TYDLIGT att det är BETYDLIGT färre bland de som är vaccinerade (typ 1 vs 10) som blir allvarligt sjuka när de blir smittade.

   Mutationer drivs inte av vaccinationerna.

   Så du menar alltså att vaccinationerna är meningslösa?

   Radera
  3. Dåligt pålästa Sparo. Jag gillar det mesta du skriver men när det gäller detta är du helt ute och cyklar. Det är tydligt fastställt i studie efter studie att vaccination minskar risken för allvarlig sjukdom och död.

   Radera
  4. Instämmer till fullo med Christoffer, har Sparo slutat läsa på eller tror han det är en slump att 9 av 10 på IVA är ovaccinerade?

   Radera
  5. Pelle 32 personer i Sverige intensivvårdas på grund av covid-19. Av dessa är 4 under 50 år. 28 tillhör en känd riskgrupp. Svårt att räkna ut 9/10 på dessa 32 dock. Men oavsett, du har en trevlig politisk åsikt som består i att införa ett odemokratiskt samhälle för att 26 st 50+ inte har vaccinerat sig...

   Radera
  6. @Pelle: på vilket sätt skulle det vara odemokratiskt med vaccinpass?

   Radera
  7. Jag vet inte var jag ska börja i detta hav av fake news.

   "Mutationer drivs inte av vaccinationerna."

   Jo, det är väldigt grundläggande kunskap. Inte ens versaler hjälper emot det.

   "9 av 10 på IVA är ovaccinerade".

   Den siffran tror jag inte ens att du får fram även om man räknar på det helt galna sättet myndigheterna gör, att man räknas som ovaccinerad till fjorton dagar efter andra sprutan. Och tar du det i beaktande blir det väldigt fel.

   Radera
  8. "Jo, det är väldigt grundläggande kunskap. Inte ens versaler hjälper emot det."

   Fake news? Ursäkta Sparo, men jag är faktiskt läkare och arbetar inom svensk sjukvård, så jag hävdar nog att jag vet bättre än du. Vissa saker är faktiskt inte åsikter, utan fakta.

   Radera
  9. Mutationer drivs fram när ett virus replikeras - och plockar upp genetiskt material för den delen - och den processen sker när virus tar sig in i nya celler (läs: nya värdar), vilket lättast, och snabbast sker mellan ovaccinerade individer. det är grundläggande cellbiologi, grundkursen på bla läkarprogrammet.

   Radera
  10. Är du mer läkare än exempelvis Nils Littorin, Sven Roman, Sebastian Rushworth och andra i Läkaruppopet?

   Jag förstår att jag inte kommer övertyga dig vilka jag än hänvisar till, eller att få dig att läsa information som går emot din världsbild, men dra inte läkarkortet som trumf för det funkar inte.

   Radera
  11. Läkaruppropet skulle det stått.

   Radera
  12. Är det därför du har flyttat till Norge, för att foliehattarna är billigare där?

   Radera
  13. Nej, det var mest för att slippa inskränkthet. Du bor i Sverige va?

   Radera
 6. Touché! Brilliant svar./Andrea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag inte vilket svar du menar. Var det ett av mina så tackar jag ;-)

   Radera
 7. Det är något visst med den där Sparo ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars vore det ingen idé att ha en blogg :)

   Radera
 8. Känns som fake skrivt av någon som flyttar till Norge.
  Mutationer uppstår slumpvis, olika snabbt beroende på vilket virus. Enkel vetskap som ej beror av vaccinationer mer än att en sjukdom stoppas så länge vaccinet håller.

  Spara förnekar vaccin som gett miljoner snart miljarder ett liv istället för död.
  Vaccin ett enda medicin emot virus.
  Spara tror väl ej heller på antibiotika eller antibiotika resistens hos bakterier, det sistnämda större problem än nuvarande pandemi.
  Spara tackade väl nej till medicinsk vetenskap i Danmark för ett år el två sedan, samma krav på vetenskaplig grund då som nu.
  Äkta bullshit idag kom igen skriv nåt vettigt vettja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, så flyttar man till Norge har man per definition fel ;-)? Och "Tror du inte på det här så tror du säkert inte på det här eller det här heller..." Nej, för det hör ju ihop. Menar du på allvar att du jämför ett nödgodkänt vaccin med antibiotika?! Sköna argument, må jag säga. För att inte säga bullshit :)

   Radera
 9. Tvivelaktiga påståenden i denna post, är annars ett stort fan av allt som du skriver. Jag ser inga problem med vaccinpass om man vill gå och trängas med folk på diverse evenemang, de kollar redan biljetten, enkelt att samtidigt kolla vaccinpasset.

  På jobbet blev en anställd och dennes familj sjuka, pga att deras ovaccinerade son tog med sig viruset hem när han hälsade på. Alla andra i familjen var vaccinerade. Gissa vilka som fick en enkel förkylning och vem som hamnade på sjukhuset...

  Jag är en torr IT-nisse och har 0 poäng inom ämnet omvårdnad och medicin, men att heja på idioter till krögare som struntar i uppsatta regler för att åtminstone försöka stoppa smittspridningen är inget man bör bidra till tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna tycka att vaccinpass är problemfritt. Jag gör det inte, men vi behöver inte vara överens. En del härskarteknik i kommentarsfältet gör mig däremot mörkrädd.

   "På jobbet blev en anställd och dennes familj sjuka, pga att deras ovaccinerade son tog med sig viruset hem när han hälsade på."

   Och om han inte hade varit vaccinerad så hade han inte gjort det?

   Radera
  2. Att bemöta hänvisningar till vetenskapliga slutsatser med begreppet "fake news" kallar jag härskarteknik. Du får nog sansa dig lite Sparo - du har faktiskt inte rätt i allt.

   Radera
  3. Jag såg dåligt med hänvisningar :)

   Radera
 10. Men det vet väl alla att det är bögarnas fel

  https://youtu.be/X1bQUnm-eo0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är dags för krögarna att ta sin del av ansvaret.

   Radera
 11. Trist att se dig, en person vars åsikter jag normalt respekterar, skriva dessa villfarelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även solen har fläckar.

   Radera
  2. Du skulle också kunna se det så här: Vad spännande att en person jag normalt håller med skriver något som utmanar mitt sätt att tänka. Det är inget krav på att hålla med om allt, inte ens särskilt önskvärt om du vill utvecklas.

   Sen tror jag många tolkar in lite friskt mycket i det jag skriver (och då menar jag inte kommentaren som slängde in rena fantasier om mina eventuella åsikter om antibiotika). Jag har inte uppmanat någon enda att inte vaccinera sig, det gör man precis som man vill (och det måste även få gälla mig!). Jag skriver att krögarnas tidigare handlingar har fått betydelse i hur de drabbas nu.

   Radera
 12. Det bästa rådet som jag har är att inte träffa några människor överhuvudtaget, det är nog det ända som fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om det är så bra. Förr eller senare kommer du att träffa någon och det är det bra om du har ett immunförsvar.

   Radera
  2. Jag lever under den där stenen som SD pratar om.

   Radera
  3. Jag har skrämmande dålig koll på svensk politik nu (ännu sämre än när jag bodde där), så jag vet inte vilken sten du menar och vad SD sagt om den.

   Radera
 13. Svårt det där, när man känner vinden i ryggen och börjar extrapolera sitt geni till vad andan faller på, utan ämneskunskaper. Högmod går före…?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att bli tagen på allvar när man inte vågar kritisera något konkret med risk för att avslöja att man inte vet vad man pratar om utan istället börjar dilla om andras eventuella ämneskunskaper och högmod ;-)

   Radera
 14. ”Ett problem är att det inte verkar hjälpa ett enda något att vaccinera befolkningen.” Det var väl mest det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag står för den. En allt högre andel av IVA-patienterna är vaccinerade och länder som vaccinerar mycket klarar sig inte bättre än länder som vaccinerar lite.

   Men återigen, den som vill vaccinera sig får göra det, jag hindrar ingen.

   Radera