söndag 7 maj 2023

Lös upp kommunalt bajs

Norrköping svämmas över av bajs när ingen tömmer latrintunnorna sedan kommunen övertog ansvaret vid årsskiftet. Ansvarig politiker skyller på en kommunikationsmiss, men det har ju gått över fyra månader! Hur dålig kan man egentligen vara på att kommunicera?

Problemet är väl att när man väl upptäcker att tömningen hamnat mellan stolarna så ska tjänsten upphandlas och när det är klart tar det ytterligare en eller ett par månader innan rutinerna är i drift. För ett par decennier sedan skötte kommunen allt sånt här med egen personal. Nu ligger det mesta ute på entreprenad. Det företag som vunnit kontraktet för sophämtning har inte resurser att ta latrinen också även om de skulle få betalt för det på en gång.

Jag drömmer mig inte tillbaka. Kommuner ska inte göra allt själva för det skulle också innebära att det alltid fanns en massa människor på lönelistan som oftast inte gör ett skapandes grand. Jag vill istället propagera för en ”linje 2” här. Min gamla kommun hade (har säkert inte längre) en liten insatsstyrka med anställda som inte behövde gå med vinst. Det var gubbar på arbetsrehabilitering efter en antal år av missbruk eller sjukdom. De skulle ha kostat ungefär lika mycket att försörja med bidrag som att de lagar gamla skyltar, tömmer soptunnor längs elljusspåren, skottar och sandar trappor och entréer osv.


Nej, det var inte SÅ länge sedan.

Man behöver inte vara fullblåst kommunist för att tänka att just-in-time-konceptet har sina brister. Alla de där arbetsuppgifterna behöver göras. Inte varje dag eller ens månad, men ibland. Några personer i arbetsmarknadens utkanter ges en meningsfull tillvaro, en tant slipper halka på en isfläck (eller i hudbajs) och en kommunpolitiker slipper se ut som en idiot i tv. Och alltihop för småslantar. Lös!

11 kommentarer:

 1. Det värsta är väl att detta bara är toppen av isberget? I dagens så oerhört framgångsrika Sverige, om du frågar politrukerna själva. Vi har hundratusentals människor i Sverige som uppbär bidrag utan ett uns av avsikt att arbeta. Detta vore perfekt uppgift för dem alla att utföra i motprestation, ställ krav om pengar ska betalas ut.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det ändå vore is (i och utanför tunnorna). Och visst är det märkligt att en del går utan jobb och får bidrag från samhället samtidigt som samhället har jobb de inte kan betala folk för att utföra.

   Radera
 2. Nu blir det STORA TUMMEN upp Fantastigt Underbart Medmänskligt :)
  Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är alltid medmänskligt mot människor som förtjänar det ;-)

   Radera
 3. Menar du inte meningsfull tillvaro?
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, precis det menade jag. Ändrat nu.

   Radera
 4. Genom hela inlägget satt jag och tänkte, va har de latrintunnor
  i Norrköping. Vem har utedass där? Nu efter att ha tänkt förstår
  jag att det handlar om hundskit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det borde jag kanske tänkt på. Som administratör av en kattlåda är skit för mig nästan synonymt med husdjur.

   Radera
  2. Fast det där lät nog elakt, husdjur har andra egenheter/funktioner/glädjeämnen än avfall.

   Radera
 5. "Hur dålig kan man egentligen vara på att kommunicera?"

  Skitdålig, tydligen :-)

  SvaraRadera