lördag 13 maj 2023

Missriktad reklam

Riktad reklam påstås vara guld värd. Själv drabbas jag bara av felriktad reklam. Det senaste exemplet fick jag på SMS:

Baserat på en noggrann användarundersökning har vi nu anpassat detta lån för dig:

Och så en länk jag inte tänker trycka på. Avsändaren är ”Optimera” och internets dom över telefonnumret är ”Jävla bedragare!”. Nu behöver jag inget lån, så därför vet jag att lånet inte är anpassat för mig, men även om jag hade haft ett lånebehov hade jag anat det. Hur skulle en ”noggrann användarundersökning” kunna definiera mina behov? Mig har de inte frågat.

Nigeriabrev är ju utformade för att snabbt hitta de mest lättlurade idioterna, de som går på vad som helst. Det här känns som något annat, att de vill att jag ska känna en trygghet i att de har koll på mina behov. Kanske en del gör det. Det finns ju bevisligen folk som gillar att Google känner till deras intressen och riktar reklamen utifrån tidigare sökningar.

I brist på Googles kunskapsbank får ”Optimera” gissa. Lika träffsäkert som spam-mejl med hälsningsfrasen ”Hi Jim!”. Jättepersonligt till folk som heter Jim, men väldigt förvirrande för alla oss som inte gör det.

Det är lätt att vifta bort reklammakare som stollar, men de gör sällan saker som inte visat sig fungera. Men inte på mig den här gången. Oavsett vad deras ”noggranna användarundersökning” visar vet jag att deras anpassade lån inte passar mig. Men jag hade varit lite sugen på att fråga dem hur den där undersökningen såg ut, vem som har svarat vad för att ”Optimera” skulle kunna utforma det perfekta lånet till just mig.

10 kommentarer:

 1. Tänk om det verkligen var det perfekta lånet för dig? Det får du aldrig veta nu. Det perfekta lånet för mig vore: ingen säkerhet, ingen amortering samt hög negativ ränta. Kanske får jag ett erbjudande om om Stefan Ingves startar eget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, är det amorteringsfritt och har negativ ränta vore det en bra grej :-)

   Radera
 2. En gång ringde en nybakad telefonförsäljare upp mig, och körde med "ja"-tekniken. "Vore det inte bra med xx?" Ja. "Får jag berätta mer om xx, och fördelarna?" Ja. "Visst låter xx som en utmärkt produkt?" Ja. "Ska du inte testa, du får ett pangpris på xx bara för dig!" Nej. (Jag skrattar elakt, och avslutar samtalet.)

  Men i dag kan telefonförsäljarna klippa och klistra ihop samtalet, för att få det att låta som om man säger ja till erbjudandet. Säg aldrig ja. Säg "Inte intresserad", och lägg på luren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var precis det jag tänkte på. Jag försöker att aldrig säga "ja". Är det du som... "Det äger sin riktighet." "Eller bara: "Vad säljer du?" Jag är otroligt konspiratorisk när det kommer till telefonsäljare.

   Radera
  2. Jag brukar bara lägga på efter att de dragit sitt ärende, är jag extra irriterad över att de stör får de ett "Stick och brinn!" innan jag lägger på.

   Radera
  3. Ofta svarar jag "Inte intresserad" och lägger på. Enklast för mig och bäst för dem.

   Radera
 3. Det var länge sedan jag fick den bestämda uppfattningen att desto mer mördande reklam, desto sämre underliggande produkt eller behov av det som säljs. Gäller det lite dyrare grejer brukar jag istället alltid försöka söka upp personer som redan köpt och höra mig för över nöjdheten. Faktum är att jag aktivt försöker bortse från reklam, även om det är svårt i dagens samhälle.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det man tänker. Och på vissa grejer definitivt. Jag skulle aldrig någonsin anlita en hantverkare som gör reklam, för mig är det ett bevis att han är dålig.

   Radera
 4. Jag har haft ett enda fördelaktigt lån i hela mitt liv. Det var på 35000:- och sköttes av min morfar till 0% ränta. Det gick till min andra bil, en Nissan Sunny GTI -87. Mycket patetisk som GTI betraktad, men inte alls en dum bil nr.2 här i livet. Plastig men inte något jag ångrar.

  Fördelen var att jag varje månad åkte till morfar och betalade en tolftedel av lånet och samtidigt fick några timmar med honom till glädje säkert för honom men absolut även för mig, jag tröttnade aldrig på att höra hans historior om forna tiders leverne i den lilla by jag är född och uppväxt.
  Jag var hans första barnbarn och som musikalisk medlem i kyrkokören uppskattade han att höra mina improvisationer på pianot, utöver att kolla av vad som pågått i mitt liv på sistone. Gud så jag saknar den gubben...
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räntefria och samtidigt pedagogiskt upplagda lån är ju schysst.

   Radera