onsdag 16 november 2022

Garage, del 2

Nu är det en dryg månad sedan jag skrev Garage, del 1. Jag har inte glömt bort projektet utan jobbat långsamt framåt. Jag vet inte om detta är en efterlängtad uppföljare, men här kommer den ändå.

Golvet var klart. Tak och väggar återstod. Dessa består i lador oftast av stockar. Charmigt och hållbart, men inte optimalt när man ska regla upp, isolera och gipsa. Så här såg tak och väggar ut från start.

För att få framförallt taket plant krävdes en himla massa mätande med måttband, klossar under reglarna och ett par hederliga gamla vattenpass. Fuktspärrar, 60 cm mellan reglarna och på med gipset medan glasullen regnar ner i ögonen.Uppmärksamma läsare ser kanske att fönstret bytts ut. Det var inte för att det gamla saknade spröjs, vilket är en styggelse, utan för att det var för dåligt isolerat. Nya fönster (två, för det är ett fönster till höger också, utanför garaget, men på samma laduvägg) inhandlades nya, men privat av en kille som fått dem över när han byggt klart. De kostade 1300 kr och hade säkert kostat det dubbla i butik.

Och så ser ni att till vänster är det ingen vägg alls. Där har det varit helt öppet in till den stora delen av ladan, men nu vill jag kunna värma upp rummet och då vill jag ha en isolerad vägg där.

Ännu mer uppmärksamma läsare känner igen dörren längst till vänster från ett inlägg i somras. Den fick jag av en granne och tänkte direkt på garaget. På väggarna sätter jag OSB och först därefter gips för att kunna skruva upp vad som helst vart som helst, utan expanderskruvar och krångel.

Men sedan gips, som sig bör i ett garage, av brandskyddsskäl.

Då återstår el, en isolerad garageport, lite småfix som smygar och lister runt fönstret, och avslutningsvis spackel och färg. Men det sparar vi till ett framtida blogginlägg. Inte främst av utrymmesskäl utan för att det inte är klart än.

28 kommentarer:

 1. Och samtidigt hinner du med dina bin, jobbet och allt annat. Imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget liv, helt enkelt :)

   Men nu har jag hållit på ett antal månader med garaget utan att det är klart, så det går inte fort.

   Radera
  2. Tänkte samma sak. Imponerande att sparsloken hinner med allt.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Jag tror att tricket är att inte skaffa barn. Eller fru. Hört att de tar himla mycket tid.

   Radera
 2. Snyggt och inspirerande, jag har ett garage att isolera så det här blev en sporre.

  Men det ser ut som att du har kontakt mellan betonggolvet och gipsskivorna, det är aldrig bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en liten remsa takpapp emellan, men du tänker på risken att få upp fukt i gipsskivorna? Jag har inte räknat med att det ska bli så fuktigt här inne. Detta är inte primärt en plats att ställa in bruksbilen. Mer för att ha en projektbil att jobba med, och sådana kommer inte dras in och ut i vinterslask.

   Radera
  2. Ja, precis. Takpapp/syllpapp är en bra barriär och ska du inte ha in en massa fukt från bil kanske det fungerar ändå.

   Radera
  3. Hoppas det, och förhoppningsvis är det några millimeter mellan golvet och gipset överallt eftersom jag la små kilar emellan vid uppsättningen, men du har nog rätt i att jag skulle tagit i mer för säkerhets skull, typ 2-3 cm.

   Radera
 3. Det ser fint ut.
  Det sägs att det syns inte på färdiga byggnader hur lång tid de tog att bygga. Däremot syns slarvjobb, så därför är det bättre att vara noggrann låta bygget ta den tid som behövs.
  Nyfiken fråga, hur ska du värma upp garaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eftersom jag jobbar långsamt brukar jag intala mig just det där, att det viktiga är att det blir bra och det syns inte hur lång tid det tagit.

   Bra fråga! Min första tanke var luftvärmepump. Julas billigaste kostar 13000 kr inkl installation. Men så har jag tänkt att jag inte vet hur mycket jag kommer att jobba i garaget på vintertid, så kanske kör jag elelement (kanske i kombination med fotogenkamin) i vinter och ser hur dyrt det blir.

   Radera
  2. Om du inte ska förvara något i garaget som kan frysa sönder, så behövs ingen uppvärmning när du inte är där och jobbar. Sedan kanske det går bra med varma arbetskläder. Då behövs inte värme när du jobbar där heller. Annars kanske en värmefläkt just där du är, för att slippa värma upp hela garaget?
   Jag tror det bästa är att "prova sig fram" och inte i första vevan satsa på en lite dyrare uppvärmningsmetod som det kanske visar sig att det skulle gå bra utan.

   Radera
  3. Nej, det ska absolut tåla att gå ner mot nollan, och ska jag bara vara där någon timme och inte måla eller göra något annat som kräver värme går det bra utan. Och eftersom jag normalt sett inte måste göra något hantverksaktigt på vinterhalvåret borde jag kunna låta bli om det kräver allt för mycket energi för att värma upp det. Hade jag varit någon slags mekaniker som gör jobb åt andra hade jag satt in en luftvärmepump direkt, men nu tänker jag att jag kan klara mig.

   Radera
 4. Nu vill jag ha ett ordentligt garage.

  För att heta Sparo måste jag säga att din blogg ibland känns väldigt kostnadsdrivande =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, jag insåg att det skulle bli en del större kostnader när jag köpt hus. En del projekt måste genomföras (t ex trasiga tak). Garaget är något jag vill ha, men inte behöver. Hur som helst känner jag att dessa kassadräneringar måste få ett slut snart :)

   Radera
  2. Tänkte mest för mig som blir inspirerad.

   Men kostnader som ger livskvalitet kan man gott ta, så länge man har råd.

   Radera
  3. Själva idén med att spara pengar är ju för att kunna köpa sånt som ger livskvalitet, men för egen del får jag mer livskvalitet av att inte se de räkningarna jag fått det senaste halvåret.

   Kanske borde jag göra någon slags "trigger warning" i början av potentiellt kostnadsdrivande blogginlägg ;-)

   Radera
 5. Blir ett riktigt seriöst bygge det där, bra jobbat!

  Min standard Skanska-kåk från -78 är enkel men rejäl får man ändå säga.
  Ej så det tillhörande garaget, det är enkelt men taffligt. Oisolerad plank på fackverk stående på rader av låga cementelement direkt på asfalt. Bra tegelpannetak iaf om än självfallet oisolerat även där.

  I förrådsdelen spånskivegolv upphöjt en dec från asfalten med isolering imellan. ISolerade väggar o ett treglasfönster iaf.

  Men vad 17, fyller sin funktion för mig.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att det låter så taffligt. Och som sagt, fyller det sin funktion är det bra nog. Jag tänker att jag gärna vill ta i lite extra eftersom jag sällan vet exakt vad jag vill ha och det kostar så lite mer att t ex lägga på 5 cm extra isolering eller bygga en aningen rejälare.

   Radera
 6. Spännande bygge. Vad är det för någon bil du tänkt ha som projekt? Minns att du i något gammalt inlägg skrivit om amerikanare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de flesta gamla bilar jag ägt har varit amerikanska, men jag kan gott tänka mig något europeiskt också. Volvo Amazon, Citroen CV2, Opel Rekord...

   Fast jag tänker också att jag vill ha en ordentlig arbetsyta för annat än bilar. Om man t ex ska slipa och måla en möbel på hösten är det skönt att ha en lättstädad arbetslokal med plant golv som är oberoende av väder. Och kanske blir det där jag slungar honung nästa år.

   Radera
 7. Garageporten ser ut att behöva lite mer isolering.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken är att sätta in en isolerad garageport innanför den gamla lagårdsdörren. Då ser det fortfarande ut som en gammal lada från utsidan, men det blir modernt isolerat på insidan.

   Radera
  2. Va, ska du ha 2 dörrar, för utseendet skull? Nu har det väl ändå slagit slint, eller :)
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. En dörr för utseendets skull (den som redan sitter där och därför inte kostar något). Den andra för värmens skull. Tänk dig själv en hundra år gammal faluröd lada med en modern garageport. Det skulle bli riktigt jävla skitfult :)

   Radera
  4. Jag hör det att du får byta namn till Slöso.

   Radera
  5. Det ligger i farans riktning. Fast just i detta fall tycker jag mig oskyldig. Ska jag kunna värma upp rummet måste jag ha en ny port. Då kan jag inte ha en lagårdsdörr som en medelstor schäfer med lätthet tar sig igenom även när den är stängd och låst. Och att samtidigt behålla den befintliga dörren kostar mig inte en krona.

   Radera
  6. Du som är så bra på hantverk, du kan väl laga den gamla?

   Radera
  7. Det är en hundra år gammal skev lagårdsdörr. Jag ser inte hur någon skulle kunna göra den lufttät och isolerad utan att det skulle se konstigt ut från utsidan. Mycket enklare att låta den vara kvar så att fasaden blir oförändrad, och så fixar jag isoleringen innanför. Även det blir nog överkurs för mig, men min granne har lovat att hjälpa till om (när!) det behövs.

   Radera