torsdag 24 november 2022

Man kan alltid fråga

Jag har en äldre stuga på tomten. Stabbur kallar man det på norska, men jag har sett liknande hustyper på svensk landsbygd. Antar att de ofta var kornmagasin för hundra år sedan medan de idag är gäststugor eller redskapsförråd.

Eller står tomma och övergivna. T ex har mitt exemplar inte fått den kärlek det behövt. Det regnar in, men jag skulle vilja renovera det och kanske omvandla det till en skrivarstuga med gäststugepotential. Problemet är att det är SEFRAK-registrerat. K-märkt skulle man kanske säga på svenska, och det gör att man inte utan vidare får ändra någonting alls.

Många har rått mig att slå alla renoveringstankar ur hågen. Där skulle jag aldrig få sätta in en kamin eller ens isolera väggarna, för att inte tala om att byta fönster. Med nuvarande fönsterstorlek och -antal gör huset sig bäst som förråd eftersom det blir väldigt mörkt och murrigt där inne.

Men jag såg inte att jag hade något att förlora, så jag bokade ett möta med byggnadsnämnden på kommunen. Där förklarade jag att huset har två möjliga framtider. Antingen får jag inte göra något med det och då kommer det att förfalla tills det är bortom räddning, för ingen kan hindra mig att låta huset ruttna bort. Alternativ två är att tillåta mig att fixa det, i gammal stil, men några förändringar måste jag då få göra.


Detta var ett skämt.

Till saken hör att det här huset inte är så himla unikt. Det finns tusentals stabbur som är minst lika gamla och skyddsvärda. På min resa mellan hemmet och kommunhuset ser jag ett tiotal. Efter att ha samtalat med kommunens representant och visat bilder lät det inte alls omöjligt, varken att sätta in en vedpanna eller isolera. När det gällde fönstren fick de inte ändras för mycket på framsidan, men på baksidan (som nu är helt fönsterlös) fanns i princip inga begränsningar eftersom de inte kommer att synas från gården.

Jag har upplevt detta tidigare, både med myndigheter och med till synes ganska vrånga grannar som alla avrått mig från att försöka tala till rätta. Förutom rent illvilliga människor som njuter av att utöva makt (och sådana finns) går de flesta att resonera med. Får jag bara utveckla mina argument brukar mycket lösa sig. Men det bygger på att jag först ignorerar dem som säger att det är lönlöst att försöka.

Så nu har jag fått ytterligare ett byggprojekt att planera. Första steget är dock att lägga om taket. Tanken var att göra det redan i somras, men mina argsinta bin hade andra planer. Till våren finns dock ingen återvändo.

27 kommentarer:

 1. Kanske göra om det till en gigantisk bikupa? Blir mycket gratisreklam för honungsförsäljningen då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg ett sånt exempel (i Sverige, tror jag) där en biodlande familj hade byggt ett Attefallshus i formen av en bikupa och även invändigt fanns gott om bireferenser. Detta hyrdes ut som AirBnb (pun intended?).

   Det skulle nog vara lättare att starta ett sådant projekt från start än från ett befintligt hus.

   Radera
 2. Om taket läcker så kan planket under och eventuellt takstolar ha tagit skada. Ett tips är att ordentligt kolla upp vilka jobb som behöver göras innan du sätter igång. Man får ingen energikick av att upptäcka att takstolar och plank också måste bytas när man plockat bort teglet, om man bara tänkt sig att byta teglet och takpappen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en hel del som måste bytas. Dock ingen takstol, tror jag, men det kan också hända.

   Radera
 3. Nu kanske det blir en aning off topic, men när jag ser detta stabbur tänker jag på den bästa affär jag aldrig gjorde. Hade just börjat lönearbeta och 25.000 för ett torp med kakel- och gjutjärnsugnar, brunn och ett par hundra meter tilll sjön som erbjöds mig från dåvarande kvinnans farmor syntes mig dyrt. I utkanten av ett mindre samhälle i utkanten av ingenting. Satan vad jag ångrar mig! Idiotjävel!!!
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter onekligen som att det kan ha stigit lite sedan dess :)

   Men så kan man ju tänka om det mesta. En öppnad och sönderlekt leksak som ändå inte var rolig hade varit värd tusentals kronor i nyskick och originalbox osv.

   Radera
 4. Om det nu är "K-märkt", finns det ingen möjlighet (i värsta fall) att flytta stugan till ett "museumområde", så att du sedan kan ersätta den med en lite modernare "stuga"? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag knappast. Den är som sagt inte särskilt unik. Dessutom vill jag nog gärna ha kvar den, jag gillar att den är gammal. Bara jag kan få den funktionell också.

   Radera
 5. De där "fönstrena", vad ska de vara bra för? Ser mer ut som skottgluggar. Bra att ha när den lede fi (länsman, elaka granntanten, släkten) kommer på besök! Eller är det gamla tiders ventilation, med en sån där snurrskiva på insidan? :-D

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror helt enkelt att det var dyrt med glas och att det där var minsta möjliga storlek för att ändå få ledljus därinne. Huset var säkert tänkt som ett rent förråd, så dit kom varken granntanten eller länsman på besök.

   Radera
 6. Huset ser ganska oproportionerligt ut, inget som är snällt för ögat direkt. Stor/hög fasad, ultrasmå fönster, gigantisk klumpig veranda-tak som verkar sitta fast i väggen endast, utan någon trapp eller stolpar. Grunden vet jag inte vad den är, ser mest ut som man har staplat brädbitar ovanpå varandra, men så illa kan det väl inte vara? Mitt råd... r-i-v. Finns väl ingen anledning att spara detta märkliga bygge, om det nu inte varit för en massa märkliga kommunala regler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar detta. Det är mycket av Norge för mig.

   Verandan skulle jag dock vilja bygga ut lite så att det bildar en helhet ihop med trappen, men är inte säker på att jag får kommunen med på det tåget.

   Grunden består av spetsiga plintar, även det traditionellt och gissningsvis utformade för att försvåra för möss att ta sig in.

   Radera
 7. Två Månadslöner24 november 2022 kl. 11:22

  Varför ska allt vara så svårt!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. Att döma av mitt Twitterflöde är det moderaternas fel, men jag tror inte att det är hela förklaringen :)

   Radera
 8. Är det funktionsmässigt samma byggnad som vi kallar härbre i Sverige? (även om härbre traditionellt ser annorlunda ut)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror det. Härbren var väl också ofta kornmagasin.

   Radera
 9. Jag tycker det lilla huset ser gulligt ut, även om det säkert är mer jobb att ställa i ordning än man tror. Om du inte far bygga en veranda, kan du väl bygga en fristaende del där man kan sitta och njuta av naturen. Fönstren tycker jag är mindre viktiga, jag tror inte ev gäster kommer att vara därinne särskilt mycket. Kanske ett fönster för dig när du sitter och skriver.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njuta av naturen funkar utanför, men den stora poängen med veranda är att dörren är värdelöst isolerad. Med ett litet rum utanför skulle det bli mycket bättre.

   Fönstren är hopplöst små/få. Det hade funkat för en hemmabio, men för all annan användning vill jag ha mer ljus.

   Radera
 10. Hej Sparo!
  Vad tror du om ett takfönster som ljusinsläpp nu när du ändå skall fixa till taket i vår?
  Den kan läggas på den del av taket som vetter mot skogen så slipper Länsman se det och fronten förblir intakt.

  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, hade det varit plåttak hade jag kunnat tänka mig det, men inte ihop med taktegel. Dessutom ger det ju bara ljusínsläpp på loftet, inte på nedervåningen.

   Men på baksidan fick jag sätta fönster även på vägen utan att de tyckte det gjorde något. Så jag tänker ett par stycken där och så aningen större fönster på framsidan.

   Radera
 11. Du som är så sparsam, Sparo. Hittar du något fel i Robbans ekonomiska planering?
  https://www.expressen.se/noje/robinson-robban-tvingas-salja-lagenheten/

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske borde vända på frågan. Hittar du något rätt i Robbans ekonomiska planering? Han har ett jobb. Det är väl ett rätt i alla fall.

   Radera
  2. Han såg börsen som ett lotteri eller hazardspel.. alt som den gamla devisen "friskt vågat, hälften vunnet!"

   Där gjorde han fel..

   Radera
  3. Jag är lite kluven till Robinson-Robban. Kanske borde jag skriva ett helt blogginlägg om det.

   Men det korta svaret är givetvis att det är dårskap att sälja bostaden för att finansiera en fest, om det så är en bröllopsfest.

   Radera
  4. "Han såg börsen som ett lotteri eller hazardspel.. alt som den gamla devisen "friskt vågat, hälften vunnet!""

   Eller som den gamle elektrikern sa "friskt kopplat, hälften brunnet!".

   Tom-Hjördis

   Radera
 12. Fråga? Du kan omöjligt vara svensk längre.. Svenskar frågar inte. Hittar man inte det man söker utan hjälp, då skiter man i det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har jag aldrig varit svensk för jag är den frågande typen. "Frågar man inget får man ingenting veta" sa de i Hjärnkontoret :)

   Radera