Mattias, som tipsade mig om killen som gjorde 500 matlådor åt gången,
har nu uppmärksammat mig på Johan som nästan är nere på mina matkostnader genom att syra grönsaker och äta frön.
Han har ingen kyl, men klarar sig ändå i flera år utan att handla.
Jag har själv ändrat mina
konsumtionsvanor genom att köpa mjölk från en bondgård. Tidigare
var det ofta just mjölkbehovet som fick mig till affären, ungefär
en gång i veckan. Men nu har jag alltid mjölk i frysen eftersom jag
köper tio liter åt gången och då kan det gå både två och tre
veckor mellan handlingarna, vilket jag enbart ser som positivt.
Men här har jag helt klart mött min
överman som säger sig klara tre och ett halvt år, och jag blir
inte ett dugg stött av det utan enbart inspirerad. Jag måste
verkligen ta tag i detta med att syra grönsaker. När det gäller
groddning kom lusten av sig lite när jag groddade mungbönor och troligen blev arsenikförgiftad. Eller ja, vet inte om det räknas som förgiftning om giftet inte ens hinner ner i magen
innan det kommer upp igen.
Pga den upplevelsen är jag nog hur som helst färdig med den den grejen. Att syra grönsaker ska däremot testas. Någon gång.
Kan varmt rekommendera boken "Fermentera 2.0". Bjuder förutom på recept också ordentligt med fakta, vilket uppskattas i mitt hushåll.
SvaraRaderaKänns som att jag skulle behöva läsa 1.0 först för jag kan verkligen ingenting :)
RaderaJag besöker tvärtom matbutiker väldigt ofta i samband med transport till från arbete eller gym (cykel) och håller koll på priser. Jag är en udda fågel på många sätt, ett av dessa sätt är att jag (till skillnad från gängse mansbild) trivs i matbutiker. Har funderat över detta och kommit fram till att det nog beror på min uppväxt då jag alltid följde med min mor.
SvaraRaderaKonstaterar tvärtom att ju mer besök dess mer sparar jag. Låter knepigt, men det beror på att jag aldrig lockas att köpa ngt onödigt. Köper bara råvaror som behövs i hushållet.
Syrakultur har jag aldrig testat, däremot gjorde jag en inläggning på morötter när dessa var väldigt billiga.
Just det kan jag sakna, att går man ofta håller man rent i reahyllan. I övrigt skulle jag helst slippa butiker helt (men att handla mat på nätet tycker jag vore ännu sämre).
RaderaAtt lägga in morötter har jag aldrig provat, men det låter intressant.
Det passar inte mig att leva pa syrade grönsaker. Visst, man kan säkert spara mycket men jag är ingen prepper. Oroar mig aldrig i onödan. Dessutom har jag inget emot att ga till närbutiken, billigt och bra och ofta varor pa halva priset när man gar pa eftermiddagen.
SvaraRaderaAnnika
Jag är heller ingen prepper, men tycker inte om att handla och eftersom det antagligen inte blir billigare köper jag gärna lager av grejer.
RaderaJag har bara fått blandade syrade grönsaker då jag ätit på (numera nedbrunna) kolgrillen, det var jättepiffigt o gott till resten, men inget jag kan tänka mig leva ständigt på. Sedan är pickled lime en favorit att köpa hem som mycket drygt och smakrikt tillbehör/smaksättare, samt som korvälskare är det rätt ofta jag har en stor burk surkål hemma isf de vanliga kolhydraterna. Pizzasallad gör jag gärna i bulk på ett helt vitkålshuvud och låter dra några dagar i vitvinsvinäger o ättika, olja o salt, socker, oregano, men det tror jag man får ta i för att se som syrade grönsaker.
SvaraRaderaNä, bränt barn skyr elden. Jag tycker mycket om äppelchutney och kockade min egna på äpplen o lök. Har fortfarande ej testat igen då det tydligen var en dödlig kombination för just min mage. En knapp minut efter bara provsmakning (som var mkt god) kom det upp igen och har efter 20+ år ej fått tillbaka lusten för det.
/JonasB
För mig som inte drabbas är det något lustigt med en nedbrunnen kolgrill.
RaderaJag åt ruttet kött på en kinarestaurang när jag var 14. Det tog till här om året innan jag provade curry igen.
"Jag har själv ändrat mina konsumtionsvanor genom att köpa mjölk från en bondgård. Tidigare var det ofta just mjölkbehovet som fick mig till affären, ungefär en gång i veckan."
SvaraRaderaVarför dricker du mjölk? Det är väl bara barn som behöver dricka mjölk? Dessutom kan mjölkdrickande förkorta livet.
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppsala-forskare-mjolkdrickande-kopplat-till-okad-dodlighet
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-studie-mycket-mjolk-forkortar-livet
Tom-Hjördis
Jag dricker inte mjölk, men jag använder det i matlagning och till morgongröten. Skulle tro att jag snittar 2-3 dl per dag, så jag hamnar knappast i kategorin storkonsumenter.
RaderaJag gillar att preppern Johan säger att MSB spelar i barnligan när myndigheten rekommenderar matberedskap som räcker 7 dagar medan han säger sig vara PÅ VÄG upp i elitserien
SvaraRaderaTom-Hjördis
Jag reagerade också på att han var "på väg till elitserien". Jag undrar vilka som är där nu om inte han är det :)
RaderaBlir det mer än bara biodling til sommaren? Grønsaker från egen odling smakar så mycket bättre. Är självförsöjd på Lök,sallad,potatis, tomater, morötter,chili och grönkål. Nästa sommar blir det at addera sockerärter och sparris böner.
SvaraRaderaAnonym, hur mycket yta behöver du för att bli självförsörjande på Lök, sallad, potatis o morötter? Chili har jag koll på.
Radera/JonasB
Ja, till våren måste jag absolut komma igång med odlandet. Jag har planer både på frilandsodling och växthus, men vi får väl se hur mycket det blir av det första året.
RaderaChili är jag nog självförsörjande på redan nu, även om också de plantorna hade behövt mer kärlek än vad de fick i somras.
Jonas. Har cirka 3 pallekragar med morötter 5 med potatis. 1 med Vitlök 2 med Gul lök, 1/3 med Sallad. Har inget växthus men har kört med ett plast från biltema. Chili, vitlök,grönkål och sallad måste vi ge bort har allt för mycket.
RaderaSparo! Jag syrar morötter. Jag äter fortfarande av FJOLÅRETS morötter. När de började bli lite trötta i maj i pr syrade jag det sista och det är f-cking amazing till äggröra! Oslagbart sätt att lagra morötter. Jag odlar ca 150 kilo per år, plus ca 300 kilo potatis. Om ryssen kommer. Eller vänta nu, krisen är redan här även utan ryssen…
SvaraRaderaMorsan
Håller med om att syrade morötter (och faktiskt alla syrade grönsaker) är utsökt till äggröra! Eller omelett. Eller kokt ägg. Håller på att äta upp den sista surkålen sen förra året. Lätt att fixa årsbehovet av syrade grönsaker även om man äter mycket.
Radera// Veronica
Måste all denna syrade kål förvaras i kylskåp? Eller hur löser du det när det är så stora mängder?/Smulan
RaderaVad kul! Jag gillar morötter, men 150 kilo hade jag inte gjort av med. Då hade jag hellre odlat mer potatis. Det är en gröda jag tidigare tänkt att man lika gärna kan köpa eftersom den är så billig, men dels har den blivit dyrare, dels har jag fått grön potatis flera gånger bara i höst.
Radera"Lätt att fixa årsbehovet" lät trevligt :)
Som jag förstått det förvarar man syrade grönsaker i skafferiet i glasburkar med tätt lock. Som killen i reportaget säger, så länge gummipackningen håller, håller innehållet. Men här får gärna ni som har praktisk erfarenhet fylla i och reda ut.
Nej för sjutton, syrat kan förvaras i rumstemperatur! Men det är bra att ställa det mörkt, t ex lägga en filt över. När man öppnat burken skall den dock förvaras i kylskåp.
RaderaSen råkar ju mitt arbetsrum där mina burkar står ha en temperatur på 12 grader, hehe... Men det hänger inte ihop med surkålens väl och ve utan elpriset och min snålhet :-) Pumporna och löken som jag förvarar där är också glada för det, även om de också klarar "normal" rumstemperatur (typ 20 grader). Förra året värmde jag upp rummet, och sista pumpan anno 2021 hann jag precis äta upp innan årets skörd var igång. Så fiffigt med grejer som inte är så temperaturberoende!
Förlåt, det blev en lång utvikning.
Måste kanske för tydlighets skull (och apropå tidigare inlägg om innetemperatur) tillägga att jag flyttat datorn till köket där jag kan arbeta i mer drägliga 18 grader (oftast).
// Veronica
Jag har en källare där där det alltid är 12-14 grader med undantag för varma sommardagar, så det blir perfekt.
RaderaDet där låter för övrigt mycket som honung. Får den bara slippa solljus klarar den det mesta.
Honung är ett fantastiskt livsmedel!
RaderaSå tacksam över att ha biodlande vänner som gärna ger bort honung i present när vi ses, det är ju som guld :-)
Och olivolja för all del, kan förvaras hur länge som helst i rumstemperatur. (Vi har händelsevis några olivträd i Italien, och är självförsörjande på olivolja också. Fast, hmm... det vore bra mycket billigare att köpa olivolja på närmsta livsmedelsaffär...!)
// Veronica
Än så länge hade det varit billigare även för mig med honung att köpa i butik, men jag hoppas att det ska ändra sig.
Radera