tisdag 1 november 2022

Diskrimineringsmästerskap

SVT gör ett ”scoop” genom att berätta att Qatar diskriminerar homosexuella. Att detta kommer upp nu är såklart för att fotbolls-VM i år går av stapeln i denna arabiska diktatur.


Emir Tamim bin Hamad, en lite konservativ kille.

Jag ska inte försvara Qatar, men det var faktiskt FIFA, det internationella fotbollsförbundet, som valde att förlägga sitt mästerskap i ett land med islam som statsreligion och där homosexualitet är förbjuden i lag. Anledningen till att de ändå gjorde det är gissningsvis att Qatar betalade bäst i form av bjudresor och mutor till organisationens delegater. Till SVT skriver FIFA:

Fifa strävar efter att skapa en diskrimineringsfri miljö och värnar mångfald.

Det är väl klart att de inte gör! Då hade de inte lagt sin turnering i Qatar, som har diskriminering inskrivet i sin lag. Och den lär inte ändra sig eftersom parlamentsvalet som skulle hållits 2013, för nio år sedan, skjutits upp på obestämd tid.


Tryck på rätt knapp nu, grabbar!

Jag tycker att diskriminering av sexuella minoriteter är jättedåligt, men hade någon bett mig om tips på lämpliga länder att lägga ett stort idrottsmästerskap i hade jag heller inte föreslagit Qatar. Att sedan arrangörslandet garanterar att landets lagar inte alls kommer ha någon inverkan på alla utländska besökare hör liksom inte hit. Om någon skulle erbjuda dig en hög med pengar för att sedan börja fråga dig om dina åsikter skulle du antagligen också vara lyhörd för vad utfrågaren vill höra.

Alltså, tycker man att diskriminering, diktatur, etnisk rensning, slaveri och annat i samma anda är dåligt, investerar man förslagsvis inte i länder där allt detta ses som helt naturligt. Ändå hamnar såväl världsmästerskap som olympiader otroligt ofta i sådana länder. Pengar trumfar allt – tro inget annat.

24 kommentarer:

 1. Den som tror att korruption inte finns i nagot land räck upp en hand! Det är väl en fraga om hur mycket ruffel och bag de har för sig, alltsa graden av korruption (finns säkert nagon studie att leta upp pa nätet). Men diktaturer betackar jag mig för, fast jag har tänkt pa vad man skulle göra om man var född i en. Det är nog inte alla förunnat att kunna lämna.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korruption är en given del av att det finns pengar som egentligen tillhör någon annan, exempelvis folket, så det kommer alltid att finnas. Men det är lite som med skadeinsekter, att man kan minimera skadan genom att hålla rent.

   Radera
  2. https://www.transparency.org/en/cpi/2020
   Annika

   Radera
  3. Det är mycket som är knepigt med dylika undersökningar eftersom korruptionen i exempelvis Qatar och Sverige ser helt olika ut.

   Radera
 2. Att FIFA precis som IOK är en helt igenomkorrupt organisation är ingen nyhet. Tyvärr backar alla korrupta delegater upp varandra för ingen vill ju tappa chansen att bli mångmiljonärer utan att lyfta ett finger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför blir det så lustigt när de säger att de aktivt jobbar mot diskriminering samtidigt som de lägger mästerskapet i Qatar.

   Radera
 3. Nu har jag ganska precis noll koll på fotboll. Det man ändå hört om FIFA indikerar att det är ett riktigt rövargäng. Men sett precis samma inom cykelsporten även om förläggning av tävlingar till suspekta länder är något jag är osäker på om jag kan minnas. Däremot med stöd av FIA stadigt ökande case av detta inom div motorsport och F1 som jag följer noga.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har samma koll på FIFA, alltså ingen, men samma bild. De kanske borde byta namn till FIFFLA ;-)

   Radera
 4. Och innan Qatar var det Ryssland, och innan dess Brasilien, och innan dess Sydafrika. Så 4 genomkorrupta länder på raken.
  Även om en del av dem har val då och då.

  SvaraRadera
 5. Elitfotbollen har blivit en industri och verkar funka som alla andra typer av industrier. Det är pengarna som styr alla beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men även i industrier kan man ju ha moraliska principer.

   Radera
 6. Det är den fria marknaden som styr allt, och då spelar det mindre roll vem elled vad som styr ett land. Världsreligionen är pengar och kommer så förbli över överskådlig tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ett internationellt idrottsförbund är inte en fri marknad. De väljer själva, utifrån sina egna kriterier, var de ska förlägga sitt mästerskap. De behöver inte ens motivera, de låter bara intresserade städer lägga fram sina fördelar och sedan röstar de, möjligen i en hemlig omröstning.

   Radera
  2. Du kan ha rätt i sak när det gäller FIFA. Dom kan välja elller välja bort efter dom kriterier som dom säger ska gälla. Problemet är att allt är bara falsarier och dimridåer. Det är som vanligt när det gäller stora mästerskap. Korruption och pengar funkar alltid om du vill arrangera mästerskap. Dom andra frågorna betraktas bara som små och obetydliga frågor, annars hade väl inte så många länder varit med ens i kvalmatcherna till VM?

   Radera
  3. Det förutsätter jag. Det är nog inte det varma klimatet som gjort att Qatar fått VM, Peking OS osv.

   Radera
 7. Det finns ett mantra som upprepas konstant inom idrottsvärlden - den att sport och politik inte har med varandra att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det låter ju sunt, men eftersom väldigt mycket idrott finansieras med skattemedel stämmer det inte.

   Radera
  2. Även reklam och privata intressn är också politik.

   Radera
  3. Det mantrat är så uttjatat. Vad är inte politik? Sitter själv i styrelsen för en opolitisk organisation. Men var går egentligen gränsen för vad som är politik? Allt går ju in i vartannat.

   Radera
  4. Ja, tyvärr går det inte att komma undan politiken, precis som Ola Magnell fastslog i en låt som sedan skreks sönder av Marie Bergman.

   Radera
 8. Qatar är och förblir ett arabland. De som inte gillar det, kan ju med fördel bo någon annanstans. Kabsah (lokal maträtt) kan lagas varsomhelst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men är man fotbollsintresserad kanske man vill se mästerskapet, sedan behöver man ju inte flytta dit på heltid efter det.

   Radera