Nu har det blivit väldigt mycket
biodling här, för att vara off-season. Särskilt om man läst min gästblogg hos Miljonär innan 30 i helgen. Men det
får ni stå ut med. Jag har inte hunnit skriva något smart,
genomtänkt blogginlägg eftersom jag stått på en marknad och sålt
honung hela helgen, så jag tänkte att jag skriver om det då.
Denna
gång utomhus, vilket kändes som en chansning i mitten av november.
Den förra marknaden regnade
halvt om halvt inne. Den var ändå inomhus, men om vädret är för
dåligt för att folk ska lämna hemmet lär de knappast besöka en
utomhusmarknad. Den här gången hade jag dock tur med
vädret.
Som synes har jag investerat i ett
partytält, från Biltema för 649 kr. Nu har jag förstått att
knalleproffs lägger några tusen och får tält som tål regn och
blåst mycket bättre, men den här gången räckte mitt alldeles
utmärkt.
Jag försökte rätta till misstagen
från senast och kände mig bekvämare i säljarrollen. Osäker på
om det var det som gav resultat eller om det bara var en mycket
bättre marknad, men jag sålde mer än dubbelt så mycket honung den
här gången.
Jag fortsätter att försöka ta till
mig tips och råd från mer rutinerade säljare, så kanske finns
potential för större vinster. Något jag tänkt en del på är om
jag kan bredda mitt sortiment. Jag vill inte slå mig på annan
livsmedelsförsäljning (Mattilsynet går hårdare på dem som säljer
annat, honung ger varken matförgiftning eller andra åkommor), men
dels funderar jag på att smaksätta honungen, dels kan jag sälja
något annat. Antingen relaterat, som honungsskedar eller
insektshotell, eller något helt annat, och då sätter ju nästan
bara fantasin stopp.
Det gäller ”bara” att komma på
något som är lite unikt och finns en marknad för. Det
kan bli fågelholkar, konsthantverk eller parabolantenner, jag har
ingen aning. Men först ska jag bli av med årets honung och det kan
nog ta en god stund in på nästa år.
Te borde vara en perfekt kombo att sälja ihop med honungen.
SvaraRaderaJa, te kanske inte har så våldsamt tuffa regler. Tack för tipset!
RaderaBivax verkar vara användbart till mycket och kanske skulle gå att sälja?
SvaraRaderaInfo om bivax
En annan grej kanske kunde vara att erbjuda honung i olika storlek på burkar, om det inte ger dig extra jobb eller kostnader.
När jag tittar närmare på bilden i inlägget så ser det faktiskt ut som att burkarna är av olika storlek.
RaderaGrattis också till den ökade försäljningen!
Bivax kan man sälja ganska dyrt tillbaka till Honningcentralen eller uppköpare, men visst borde man få ett högre kilopris för exempelvis vaxljus.
RaderaJa, två olika storlekar och (i alla fall i år) två olika sorter, sommarhonung (med nektar från vildhallon och maskros) och hösthonung (med inslag av ljung), så totalt fyra varianter.
Jag gar alltid undrat. Hur vet man vilken nektar som bina har använt?
RaderaHelt säker blir man aldrig, men till skillnad från en del andra pollinerare samlar honungsbin helst en sort i taget. Är de inne på lind från en närliggande lindallé kommer de köra på det till den är helt utfiskad. Dessutom kan det kännas på smaken.
RaderaFärgen på den pollen de samlar ger också ledtrådar, och det ser man både i cellerna och på benen på de bin som kommer till kupan.
Fast mest handlar det om att man vet vad det finns för växter i närheten av kuporna. Bin flyger max tre kilometer, men helst inte mer än en, så nektarn kommer från närliggande växter. I Norge blir det mycket maskrosor som en tidig, populär källa till både nektar och pollen. Sedan kommer vildhallonen och blåbären, och om inte bina står i ett ljungtätt område blir det oftast inte mer efter det.
Ok, en form av kartläggning med vad som finns inom viss area samt vad som är i säsong. Det var ju förvånansvärt "enkelt" ändå. Tack!
RaderaJa, på det sättet (och på en del andra) är bin förvånansvärt rationella. De letar upp de bästa källorna och så flyger de hem till kupan och berättar det för de andra.
RaderaDet går att skicka in en liten mängd honung för pollenanalys och på så vis få reda på precis vilka blommor som bidragit till just den honungen. Tror det kostar 5-600kr...
RaderaDet visste jag inte. Fast har man (som brukligt) samhället på en och samma plats vet man nog på ett ungefär, och har man flera bigårdar blir det ändå en mix ifall man inte håller isär honungen och slungar separat.
RaderaSer ju väldigt trevligt ut där du står, speciellt vädret är ju fenomenalt. Saknar dock den i det närmaste obligatoriska bi-kostymen. Om inte annat kanske den värmer bra under stundande julmarknader. Lycka till med försäljningen.
SvaraRaderaJa, antingen bidräkt eller någon form av svartgulrandig maskeradutstyrsel borde vara något.
RaderaProva att smaksätta honung med lakritsrot och se om ger bra smak. Många av oss som älskar lakrits kan inte låta bli att prova det som innehåller lakrits/saltlakrits. Unikt och kul grej i marknadföringssyfte, en snackis. Behöver sas bara vara en liten produkt som gör att folk blir nyfikna och stannar upp och minns din honung, men sen kanske i alla fall köper stor burk m vanlig honung.
SvaraRaderaLakrits hade jag inte tänkt på, men ett par andra smaksättningar ligger på planeringsstadiet. För visst, alla vet ju ungefär hur honung smakar, men andra sorter kan man vilja testa. Och när man väl kommit till provsmaksstadiet är det många som handlar av bara farten, även de som redan sagt att de egentligen redan har så mycket honung hemma att det räcker.
RaderaKul idé med lakrits! Inte för att jag tror det blir gott men en snackis iaf. Folk stannar upp och kollar och pratar antagligen. Folk drar till sig mera folk, så funkar det oftast! Erbjud lite prov om du har möjlighet och det inte blir för mycket svinn. Gratis är gott och lockar till köp, samt får folk att stanna till och dra dit mer folk. Lycka till!
RaderaProv erbjuder jag redan nu, men bara vanlig honung.
Radera👍
RaderaI Tyskland är det poppis att ha julgranspynt av bivax, det luktar gott och är ett naturmaterial. Så om du känner dig pysslig kan du tillverka sådana med hjälp av gjutformar: https://www.wachs-hoedl.com/Christbaumschmuck-6-4-Stk-Giessform
SvaraRaderaJag betalar 360 kr/kg för byggvaxplattor och får 190 kr/kg för min gamla vax, så det är ett rätt dyrt material att jobba med. Men visst, kan man tjäna pengar är det intressant.
RaderaVarför inte sälja lite chiliflingor också, borde inte vara så hårda livsmedelskrav på det. Eller chilihonung!! För visst odlade du sånt förr, eller blev du för evigt besegrad av bladlusen?
SvaraRadera/Petter
Jodå, just nu är chili faktiskt det enda jag odlar (vid sidan av bin då), men jag tror att det skulle vara svårt att odla så mycket att det är värt att sälja chili. Som smaksättning i honung tror jag att det skulle funka.
RaderaNär du berättade att bina jobbar i närområdet, förstår jag en bekant som skulle plantera 1000 blomlökar åt sidan bin.
RaderaJag vet inte var gränsen går, men det ska till mycket stora mängder blommor för att bin (odlade bin, jag tror att det är annat med solitära vildbin) ska tycka att det är mödan värt. Men om din bekant ska plantera tusen lökar för ändamålet har han/hon säkert koll.
RaderaBivaxdukar skulle vara det perfekta komplementet. Alltså sådana man använder istället för plastfolie runt burkar och matvaror.
SvaraRaderaJag har ju inget överskott på bivax, men det kanske kan vara något ändå.
RaderaHar du någon åsikt om att skaffa en tappmaskin?
SvaraRaderahttps://www.youtube.com/watch?v=NfmsahotRpg
Tom-Hjördis
Jag har sett den där och var negativ redan innan till att köpa tappmaskin. Jag får överväga det om/när jag kommer över femtio samhällen. Om jag minns rätt har Anders Möller två samhällen och hur road han än är av ny teknik kan han omöjligt räkna hem den där, tror jag.
RaderaKanske du kan pröva att göra mjöd? https://www.matkult.se/honung/honung-och-mjod.html
SvaraRaderaAnnika
Det kan jag absolut tänka mig att göra, men skulle jag försöka sälja den i Norge (eller för den delen Sverige) hade det krävts en otrolig massa tillstånd, om det ens vore möjligt.
RaderaOch eftersom honung är ganska dyrt har jag förstått det som att man "bör" använda jäst honung, som är helt obrukbar till annat än just mjöd. Annars blir det en dyr produkt, särskilt med tanke på att jag bara kan använda den som present.
Fast du kan ju pröva i liten skala och dricka till eget bruk :)
RaderaMitt egna bruk av alkohol är praktiskt taget noll, men skulle jag (vilket Gud förbjude) någon gång drabbas av jäst honung ska jag absolut testa.
RaderaAffärside? Är på semester i Turkiet. Till frukost serveras honung direkt från flustret. Självbetjäning "de luxe". Kan skicka bild/Nalle S
SvaraRaderaGör gärna det (min mejladress finns under fliken Kontakt).
RaderaJag har för övrigt fått förfrågningar om att sälja oslungade ramar fyllda med honung, men inte fattat vad folk ska med dem till.
Ett finare hotell jag var på i Budapest hade en sådan ram på frukostbuffén, det rann honung ned som man kunde ta av. Populärt! Sälja till hotell vore väl inte dumt? Har dock ingen bild, men den var fast i någon slags ställning.
RaderaJag har precis köpt in ett gäng plastramar. Det var kanske dumt, för något säger man att det inte är det lyxhotellen vill ha på frukostbuffébordet.
RaderaFörkylningshonung med eucalyptus brukar jag köpa. Fungerar bra och de flesta brukar få ont i halsen någon gång varje vinter. https://www.ninasmatrecept.se/forkylningshonung-dunderkur-mot-forkylning/
SvaraRadera/MarkusB
"Eukalyptusolja hindrar och mildrar förkylningar". Att eukalyptus skulle stoppa virus låter som något Folkhälsomyndigheten kläckt, men med det sagt ger det ju en trevlig känsla i halsen när man hostar mycket.
Radera