måndag 14 november 2022

Knalle-Sparo 2.0

Nu har det blivit väldigt mycket biodling här, för att vara off-season. Särskilt om man läst min gästblogg hos Miljonär innan 30 i helgen. Men det får ni stå ut med. Jag har inte hunnit skriva något smart, genomtänkt blogginlägg eftersom jag stått på en marknad och sålt honung hela helgen, så jag tänkte att jag skriver om det då.

Denna gång utomhus, vilket kändes som en chansning i mitten av november. Den förra marknaden regnade halvt om halvt inne. Den var ändå inomhus, men om vädret är för dåligt för att folk ska lämna hemmet lär de knappast besöka en utomhusmarknad. Den här gången hade jag dock tur med vädret.

Som synes har jag investerat i ett partytält, från Biltema för 649 kr. Nu har jag förstått att knalleproffs lägger några tusen och får tält som tål regn och blåst mycket bättre, men den här gången räckte mitt alldeles utmärkt.

Jag försökte rätta till misstagen från senast och kände mig bekvämare i säljarrollen. Osäker på om det var det som gav resultat eller om det bara var en mycket bättre marknad, men jag sålde mer än dubbelt så mycket honung den här gången.

Jag fortsätter att försöka ta till mig tips och råd från mer rutinerade säljare, så kanske finns potential för större vinster. Något jag tänkt en del på är om jag kan bredda mitt sortiment. Jag vill inte slå mig på annan livsmedelsförsäljning (Mattilsynet går hårdare på dem som säljer annat, honung ger varken matförgiftning eller andra åkommor), men dels funderar jag på att smaksätta honungen, dels kan jag sälja något annat. Antingen relaterat, som honungsskedar eller insektshotell, eller något helt annat, och då sätter ju nästan bara fantasin stopp.

Det gäller ”bara” att komma på något som är lite unikt och finns en marknad för. Det kan bli fågelholkar, konsthantverk eller parabolantenner, jag har ingen aning. Men först ska jag bli av med årets honung och det kan nog ta en god stund in på nästa år.

38 kommentarer:

  1. Te borde vara en perfekt kombo att sälja ihop med honungen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, te kanske inte har så våldsamt tuffa regler. Tack för tipset!

      Radera
  2. Bivax verkar vara användbart till mycket och kanske skulle gå att sälja?
    Info om bivax
    En annan grej kanske kunde vara att erbjuda honung i olika storlek på burkar, om det inte ger dig extra jobb eller kostnader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag tittar närmare på bilden i inlägget så ser det faktiskt ut som att burkarna är av olika storlek.
      Grattis också till den ökade försäljningen!

      Radera
    2. Bivax kan man sälja ganska dyrt tillbaka till Honningcentralen eller uppköpare, men visst borde man få ett högre kilopris för exempelvis vaxljus.

      Ja, två olika storlekar och (i alla fall i år) två olika sorter, sommarhonung (med nektar från vildhallon och maskros) och hösthonung (med inslag av ljung), så totalt fyra varianter.

      Radera
    3. Jag gar alltid undrat. Hur vet man vilken nektar som bina har använt?

      Radera
    4. Helt säker blir man aldrig, men till skillnad från en del andra pollinerare samlar honungsbin helst en sort i taget. Är de inne på lind från en närliggande lindallé kommer de köra på det till den är helt utfiskad. Dessutom kan det kännas på smaken.

      Färgen på den pollen de samlar ger också ledtrådar, och det ser man både i cellerna och på benen på de bin som kommer till kupan.

      Fast mest handlar det om att man vet vad det finns för växter i närheten av kuporna. Bin flyger max tre kilometer, men helst inte mer än en, så nektarn kommer från närliggande växter. I Norge blir det mycket maskrosor som en tidig, populär källa till både nektar och pollen. Sedan kommer vildhallonen och blåbären, och om inte bina står i ett ljungtätt område blir det oftast inte mer efter det.

      Radera
    5. Ok, en form av kartläggning med vad som finns inom viss area samt vad som är i säsong. Det var ju förvånansvärt "enkelt" ändå. Tack!

      Radera
    6. Ja, på det sättet (och på en del andra) är bin förvånansvärt rationella. De letar upp de bästa källorna och så flyger de hem till kupan och berättar det för de andra.

      Radera
    7. Det går att skicka in en liten mängd honung för pollenanalys och på så vis få reda på precis vilka blommor som bidragit till just den honungen. Tror det kostar 5-600kr...

      Radera
    8. Det visste jag inte. Fast har man (som brukligt) samhället på en och samma plats vet man nog på ett ungefär, och har man flera bigårdar blir det ändå en mix ifall man inte håller isär honungen och slungar separat.

      Radera
  3. Ser ju väldigt trevligt ut där du står, speciellt vädret är ju fenomenalt. Saknar dock den i det närmaste obligatoriska bi-kostymen. Om inte annat kanske den värmer bra under stundande julmarknader. Lycka till med försäljningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, antingen bidräkt eller någon form av svartgulrandig maskeradutstyrsel borde vara något.

      Radera
  4. Prova att smaksätta honung med lakritsrot och se om ger bra smak. Många av oss som älskar lakrits kan inte låta bli att prova det som innehåller lakrits/saltlakrits. Unikt och kul grej i marknadföringssyfte, en snackis. Behöver sas bara vara en liten produkt som gör att folk blir nyfikna och stannar upp och minns din honung, men sen kanske i alla fall köper stor burk m vanlig honung.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lakrits hade jag inte tänkt på, men ett par andra smaksättningar ligger på planeringsstadiet. För visst, alla vet ju ungefär hur honung smakar, men andra sorter kan man vilja testa. Och när man väl kommit till provsmaksstadiet är det många som handlar av bara farten, även de som redan sagt att de egentligen redan har så mycket honung hemma att det räcker.

      Radera
    2. Kul idé med lakrits! Inte för att jag tror det blir gott men en snackis iaf. Folk stannar upp och kollar och pratar antagligen. Folk drar till sig mera folk, så funkar det oftast! Erbjud lite prov om du har möjlighet och det inte blir för mycket svinn. Gratis är gott och lockar till köp, samt får folk att stanna till och dra dit mer folk. Lycka till!

      Radera
    3. Prov erbjuder jag redan nu, men bara vanlig honung.

      Radera
  5. I Tyskland är det poppis att ha julgranspynt av bivax, det luktar gott och är ett naturmaterial. Så om du känner dig pysslig kan du tillverka sådana med hjälp av gjutformar: https://www.wachs-hoedl.com/Christbaumschmuck-6-4-Stk-Giessform

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag betalar 360 kr/kg för byggvaxplattor och får 190 kr/kg för min gamla vax, så det är ett rätt dyrt material att jobba med. Men visst, kan man tjäna pengar är det intressant.

      Radera
  6. Varför inte sälja lite chiliflingor också, borde inte vara så hårda livsmedelskrav på det. Eller chilihonung!! För visst odlade du sånt förr, eller blev du för evigt besegrad av bladlusen?

    /Petter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, just nu är chili faktiskt det enda jag odlar (vid sidan av bin då), men jag tror att det skulle vara svårt att odla så mycket att det är värt att sälja chili. Som smaksättning i honung tror jag att det skulle funka.

      Radera
    2. När du berättade att bina jobbar i närområdet, förstår jag en bekant som skulle plantera 1000 blomlökar åt sidan bin.

      Radera
    3. Jag vet inte var gränsen går, men det ska till mycket stora mängder blommor för att bin (odlade bin, jag tror att det är annat med solitära vildbin) ska tycka att det är mödan värt. Men om din bekant ska plantera tusen lökar för ändamålet har han/hon säkert koll.

      Radera
  7. Bivaxdukar skulle vara det perfekta komplementet. Alltså sådana man använder istället för plastfolie runt burkar och matvaror.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju inget överskott på bivax, men det kanske kan vara något ändå.

      Radera
  8. Har du någon åsikt om att skaffa en tappmaskin?
    https://www.youtube.com/watch?v=NfmsahotRpg

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett den där och var negativ redan innan till att köpa tappmaskin. Jag får överväga det om/när jag kommer över femtio samhällen. Om jag minns rätt har Anders Möller två samhällen och hur road han än är av ny teknik kan han omöjligt räkna hem den där, tror jag.

      Radera
  9. Kanske du kan pröva att göra mjöd? https://www.matkult.se/honung/honung-och-mjod.html

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag absolut tänka mig att göra, men skulle jag försöka sälja den i Norge (eller för den delen Sverige) hade det krävts en otrolig massa tillstånd, om det ens vore möjligt.

      Och eftersom honung är ganska dyrt har jag förstått det som att man "bör" använda jäst honung, som är helt obrukbar till annat än just mjöd. Annars blir det en dyr produkt, särskilt med tanke på att jag bara kan använda den som present.

      Radera
    2. Fast du kan ju pröva i liten skala och dricka till eget bruk :)

      Radera
    3. Mitt egna bruk av alkohol är praktiskt taget noll, men skulle jag (vilket Gud förbjude) någon gång drabbas av jäst honung ska jag absolut testa.

      Radera
  10. Affärside? Är på semester i Turkiet. Till frukost serveras honung direkt från flustret. Självbetjäning "de luxe". Kan skicka bild/Nalle S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör gärna det (min mejladress finns under fliken Kontakt).

      Jag har för övrigt fått förfrågningar om att sälja oslungade ramar fyllda med honung, men inte fattat vad folk ska med dem till.

      Radera
    2. Ett finare hotell jag var på i Budapest hade en sådan ram på frukostbuffén, det rann honung ned som man kunde ta av. Populärt! Sälja till hotell vore väl inte dumt? Har dock ingen bild, men den var fast i någon slags ställning.

      Radera
    3. Jag har precis köpt in ett gäng plastramar. Det var kanske dumt, för något säger man att det inte är det lyxhotellen vill ha på frukostbuffébordet.

      Radera
  11. Förkylningshonung med eucalyptus brukar jag köpa. Fungerar bra och de flesta brukar få ont i halsen någon gång varje vinter. https://www.ninasmatrecept.se/forkylningshonung-dunderkur-mot-forkylning/

    /MarkusB

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Eukalyptusolja hindrar och mildrar förkylningar". Att eukalyptus skulle stoppa virus låter som något Folkhälsomyndigheten kläckt, men med det sagt ger det ju en trevlig känsla i halsen när man hostar mycket.

      Radera