lördag 5 november 2022

Samhällskollaps

Bortsett från samhällskontrakt är det få ord som tjatats så mycket om den senaste tiden som samhällskollaps. Jag har använt det själv, även i bloggen, vilket är olyckligt eftersom jag inser att det kan betyda vad fan som helst. Allt från en dystopisk Mad Max-tillvaro till ett samhälle där det är telefonkö på 112.


SOS Alarm? Vi har en bro här som ser lite racklig ut.

Wikipedia snackar om Mayakulturen och Romerska riket, vilket känns närmare Mad Max-tolkningen än vad många samhällsdebattörer hamnar. Själv tänker jag att samhällsförändringar sker mer gradvis. Kanske är det inte en kollaps då, men vad ska man annars kalla det?


En frågeställning jag inte ställt mig.

Om polis trots larm inte kommer under pågående brott, att medborgare inte får adekvat vård som de redan betalat med skattepengar, att dementa gamlingar glöms bort på äldreboenden och av en slump hittas på toan efter nio timmar eller att konkursmässiga kommuner lägger skatteutjämningspengar på att HBTQ-certifiera verksamheter folk ändå knappt känner till, är det tecken på samhällskollaps eller något annat? Jag vet inte.


Men det är bingo på fredagar.

Värst av allt tycker jag är att sådana här diskussioner dränker de verkliga problemen. Det är viktigt att kalla en spade för en spade, men om en galen mördare hugger efter spädbarn med spaden är det kanske allra viktigast att ta spaden ifrån honom, inte vad den kallas.

40 kommentarer:

  1. Ja, det är mycket svamlande nuförtiden. Jag brukar säga att jag är född på 60-talet och då kallade man en flicka för en flicka och en pojke för en pojke och menade inget illa med det.

    Men sånt här verklighetsfrånvänt händer även på företagsnivå där personer utan verklighetsförankring kommer på att något nytt ska införlivas. Då brukar jag säga att "om det är en fullt utvecklad brand i baksätet på bilen med meterhöga lågor så spelar det ingen roll om torkarbladet plötsligt går sönder".

    Fast då drabbar det naturligtvis färre människor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i det läget måste man prioritera och välja sina strider.

      Radera
  2. God morgon, håller med att samhällsförändringar sker gradvis det är därför det Ibland är svårt att se exakt när och hur det gick till när något startade/slutade.

    Efteråt kan det ibland vara enklare att förstå men när du är mitt uppe i förändringen kan det vara svårt att se skogen för alla träden, typ.

    Allt jag vet är dock att förändring är det som alltid sker oavsett vad man själv vill och önskar. Inget står still förevigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inget står oförändrat trots att allt var bättre förr ;-)

      Radera
    2. Hör ingen skiva om någonstans att det är för många "Homo Sabiens " på denna jord.

      Är rädd för att flygtning strömmarna knappt har börjat.
      Totalt kaos i länder typ Libanon.

      Radera
    3. Den rädslan är nog högst befogad.

      Radera
    4. Folk har flytt i alla tider. Skillnaden är att befolkningen i fattiga länder ökar mer än befolkningen i rika länder och att tåg, båt och flyg gör det möjligt att fly från en världsdel till en annan. Vi såg i inbördeskriget i Syrien hur många av flyktingarna tog sig hela vägen till Europa. I framtiden kommer vi nog se fler flyktingvågor från fjärran länder. Tänk er 100 miljoner kineser som söker sig till EU inom loppet av några månader. Då gäller det att den svenska regeringen är mer alert än när syrierna flydde till Sverige 2015.

      /Annan anonym

      Radera
    5. "Skillnaden är att befolkningen i fattiga länder ökar mer än befolkningen i rika länder"

      Jag menar att flyktingarna kommer att bli en större andel av befolkningen i mottagarländerna.

      /Annan anonym

      Radera
    6. Inte nog med att de flydde till Europa. De tog sig genom hela Europa ända upp till ett litet land i närheten av Nordpolen som specialiserat sig på att ta emot folk med minsta möjligen motprestation.

      Radera
  3. En partiell systemkollaps har väl redan inträffat, sett till energipriserna. Inflationen på det så är vi lite närmare.

    Wallenstam säger det bäst. Ökar elavgiften med 650% från 40öre/kwh till 300öre/kwh från 1a januari.
    Sedan ska hyran höjas med i snitt 10%. Detta för att klara av ökade energikostnader.. Kaka på kaka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 650 procent är hyfsat mycket.

      Radera
    2. Jag gissar att fastighetsägaren har en del egna ökade elkostnader (tvättstugor, värme i trapphus, hissar...).

      Radera
    3. Jag hade räknat med minst 10% höjning på avgiften (som också inkluderar el m.m.) i min förening. Men häromdagen kom årsredovisningen och den var så stark att det borde bli sänkning. Men troligast är väl 0% då. Känns bra :-)

      Radera
    4. Det förstår jag. Jag flyttade in i en bra bostadsrättsförening 2006, men när jag flyttade därifrån femton år senare hade några riktigt dåliga styrelser i kombination med inkompetent kört föreningen i botten, så det var höjning på höjning på höjning. Från början med tillägget att man fortfarande var billiga i jämförelse, men till slut var man inte det längre.

      Radera
  4. Trots allt tjat om att lära av historien etc (som ju endast syftar till att indoktrinera ungarna med att om vänstern inte har makten är det nazism), saknas i debatten helt det riktigt långsiktiga perspektivet, det som spänner över hundratals år snarare än en mandatperiod. I Kina finns detta perspektiv men inte i väst. När man talar om folkvandringstiden, hur många år talar man om då? Hur många år tog det för Sverige att gå från asatroende till 100 procent kristet? Vilken är den största förändringen i Sverige den senaste 40-årsperioden? Jag talar demografi nu. Om det har gått så snabbt som på 40 år, hur kommer Sverige se ut i ett längre perspektiv på 200 år ? Där har du din systemkollaps för det Sverige som hittills har funnits, dvs ett tusenårigt kristet rike av svenskar styrt av svenskar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett stort problem att politiker aldrig ser längre än till nästa val. Förr planterades ekar så att man kunde bygga en båt om tvåhundra år.

      Radera
  5. Jag tror att samhället alltid förändras i och med att de som utgör samhället förändras. Människor blir äldre, nya generationer tar över. Ibland blir saker till det bättre, ibland inte, men någon form av samhälle kommer alltid att finnas.
    Det är skillnad mot bin där samhället är oföränderligt, bara individer som byts ut ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oföränderligt?! Det håller nog inte mina 2000 bin per kupa med om, där de sitter tätt ihop för att hålla värmen och tänker på hur det var i somras när de var 80000 bin som jobbade dygnet runt :)

      Radera
  6. Det som är sant, är att Jorden kommer gå under. Frågan är bara när?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Högst sannolikhet är att jorden går under om sisådär fem miljarder år då solen sägs slockna, så det är med andra ord riktigt bråttom!!!
      Eller så var det i Dagens Nyheter jag läste det där med brådskan, men jag kan ha blandat ihop det med något annat, det kanske var DNs ekonomi eller chefredaktörens förordnande för tidsperioden var något annorlunda?

      Radera
    2. Jag håller i alla fall tummarna för att DN går under först :)

      Radera
    3. Människan är ett missfoster. Hoppas på vår undergång så fort som möjligt.

      Radera
    4. Du var mig en muntergök ;-)!

      Radera
    5. "Människan är ett missfoster. Hoppas på vår undergång så fort som möjligt."

      Om det inte finns någon gud som håller sin vakande hand över människan så lär vi förr eller senare gå under. Ur ett biologiskt perspektiv så har Homo sapiens ingen imponerande meritlista. Det äldsta fossilet från Homo sapiens är ca 3 miljoner år. Det ska jämföras med krokodilen eller hajen som är mer än 100 miljoner år gamla. Tänk på det nästa gång du står öga mot öga med en krokodilen vid Nilens strand. ;)

      Radera
    6. "Högst sannolikhet är att jorden går under om sisådär fem miljarder år då solen sägs slockna, så det är med andra ord riktigt bråttom!!!"

      5 miljarder år? Enligt klimatteoretikerna så kommer jorden att gå under om några decennier. Det blir i så fall fjärde gången jag får uppleva att jorden går under. Den första gången som jorden gick under var på grund av Kalla kriget. Den andra gången som jorden gick under var på grund av Ozonhålet. Den tredje gången som jorden gick under var på grund av en kollision i rymden 1999 (enligt Nostradamus). Det börjar bli tjatigt med alla dessa undergångar.

      Den här och förra kommentaren i den här diskussionen skrevs av en annan Anonym än den som skrev tidigare.

      Radera
    7. Några decennier? Jag trodde att det var tio år som gällde, alltid exakt tio år (vilket i förlängningen borde betyda aldrig).

      Radera
  7. Själv föredrar jag kallops ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det trodde jag var en utrotad maträtt som inte tillreds av någon född efter 1905.

      Radera
    2. Om någon är född efter kl 1905 eller inte har jag ingen koll på, men det verkar vara minst en handfull restauranger som har kalops på menyn i Stockholm just i denna stund, så visst intresse borde finnas bland kunderna.

      Radera
  8. Jag ska hålla mig kort, inser själv att jag gärna babblar för mycket.

    Jag tror vi kokar groda med samhället och att det sannolikt kommer fortsätta i tangentens riktning. Om ej nya regeringen lyckas uträtta underverk, vilket jag ser som ett longshot.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, jag har inga stora förhoppningar på den heller.

      Radera
    2. "Mm, jag har inga stora förhoppningar på den heller."

      En sak är säker. De rödgröna hade aldrig klarat av att vända den negativa samhällsutvecklingen. Nu finns det i alla fall lite ljus i mörkret. Det bästa med den nya regeringen är att den gett lite hopp om en positiv samhällsutveckling. Det återstår att se om den klarar av att infria förväntningarna. Det kommer att ta många år att komma tillrätta med kaoset som decennier av politisk idioti från såväl vänster som höger har orsakat oss.

      Radera
    3. Knappt ledljus, som jag ser det. Men jag hoppas att jag har fel.

      Radera
  9. Att kalla Sverige för en "failed state" (statsförfall) är att ta i men nog har svenska staten börjat svikta i sina grundläggande funktioner. Jag syftar bland annat på att staten ska ha våldsmonopol på sitt territorium. Det är tveksamt om svenska staten besitter våldsmonopolet i vissa utsatta områden. Det finns polischefer som talar om att gängkriminaliteten är systemhotande.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Statsf%C3%B6rfall
    https://www.expressen.se/nyheter/polisen-klanerna-ar-systemhotande/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med poliser som sitter beväpnade inuti en polisbil och tittar på när andra slår sönder bilen har de definitivt inte våldsmonopol.

      Radera
  10. Jag förstår att vi har synpunkter på Sveriges "förfall", men i det stora hela så har vi små problem som är ganska lätta att åtgärda. Jag bor i ett land i Västafrika och härifrån ter sig Sveriges problem små och inte särskilt samhällsstörtande. Oavsett vilka åtgärder som krävs, så tar det troligtvis inte ett par generationer att komma på rätt spår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast är det helt relevant att jämföra Sverige med ett land i Västafrika som gissningsvis bara varit en nation i 50-100 år? För mig låter det lite som att döma ut ett knattelag i fotboll eftersom de inte har en chans mot landslaget.

      Jag tror inte att ett par generationer räcker.

      Radera
    2. Min mening var inte att jämföra länderna. Jag hänger dock inte riktigt med, är Sverige knattelaget eller landslaget? Jag kan ändå tycka att vi "gnäller" över ganska mycket som visserligen blivit sämre i Sverige, men vi är nog inte på väg mot ättestupa som nation eller demokrati.

      Radera
    3. Min jämförelse var kanske inte heller klockren. Jag menar bara att det är svårt att jämföra Sverige, som funnits i typ tusen år, med ett land som uppstått under min livstid. Det säger sig själv att ett land har en viss startsträcka innan saker och ting börjar funka. I Sverige känns det däremot som man jobbar sig bakåt. För jo, jag tycker demokratin i Sverige är hotad, och beträffande självständigheten har man skänkt bort det politiska styret till EU och snart det militära till Nato. Kan man då fortfarande säga att Sverige är en självständig nation? Jag vet inte.

      Radera