söndag 20 november 2022

Matbud med extra allt...

Jag läser på Sveriges Radios hemsida att kvinnor som beställt hem mat ofta utsätts för sexuella trakasserier av matbuden. Tre av de största budfirmorna har byggt telefonväxlar som hindrar buden från att få kundernas telefonnummer, för annars tycks det nästan som en naturlag att deras anställda telefontrakasserar gamla matkunder.

Helt sjukt givetvis, annonserar företagen efter arbetskraft i Sexmissbrukarförbundets tidning?! Att det här är ett vidrigt beteende är så självklart att det väl knappast ska behöva sägas. Skaffa en dejtingapp eller gå på krogen som vanliga människor!

Men med det sagt har jag en annan vinkel på nyheten. Artikeln inleds med konstaterandet: ”Att beställa hämtmat och få den levererad till dörren har blivit allt mer populärt under senare år.” Varför det? Har människor allt sämre kök så att de helt enkelt måste beställa hem mat för att kunna äta sig mätta?

Knappast. Varenda människa tycks renovera köket vid varje bostadsbyte, men även däremellan. Många tycks tro att kök som har några år på nacken måste rivas ner och bytas ut. Bänkar, skåp, luckor och vitvaror. Allt ska moderniseras, hela tiden.


Men öh... det här är ju förra årets färg!

Kokböcker säljer fortfarande som smör i solsken, så om människor saknar kunskaper att laga mat kan de läsa innantill. Åtminstone för några år sedan gavs det ut mer än en kokbok per dag bara på svenska. Annars finns det matrecept över hela internet.

Så hur kommer det sig att det finns en växande marknad för matbud? För några år sedan orkade folk åtminstone hämta maten själva även de dagar de inte orkade laga mat (som nog ändå var det vanliga), men nu ska den alltså köras ut, av bud som inte kan anförtros med kundernas telefonnummer eftersom de då kommer att ringa och flåsa i luren, skicka sms ”med oönskade sexuella inviter” eller dyka upp och försöka våldföra sig. Men vad gör man inte för att slippa använda sitt svindyra, nyrenoverade kök?!

63 kommentarer:

 1. Och man behöver inte längre pinna iväg till Systembolaget för att grunda inför helgens fylla; det går bra att få det hemkört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt, sprit ska vara hemkörd ;-)

   Radera
 2. Det sjukaste är att matbuden inte rekryteras bland arbetslösa somalier i landet utan importeras som arbetskraftsinvandrare från Bangladesh och Indien. Men det lär det bli stopp med när lönen enligt Tidöavtalet skall uppgå till rikets medianlön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, det visste jag inte. Men det låter rimligt när arbetslösheten är så pass hög att man inte tar in folk utifrån när de där "enkla jobben" alla tjatat om äntligen dyker upp.

   Radera
 3. Verkar inte folk mer ospärrade nuförtiden eller det likt tillfället gör tjuven att möjligheten finns där att lätt och snabbt kunna ta reda på nummer, skicka bilder och flåsa på när helst man får lust. Tydligen väldigt vanligt att skicka dicpics till folk utan att behöva känna dem, bara man har numret, men något nummer blir det troligtvis inte av att skicka iväg genitalierna för beskådan eller vad de nu vill uppnå, äckel och avsky kanske. Snuskiga matbuden kanske ska starta firman snuskiga sexbúden.
  Själv lagar jag mat i mitt gammaldagsa kök från 1967, härlig och god, och kan inte förstå varför man håller på och renoverar sin kök för att inte använda dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning. Som kille ska jag kanske inte spekulera för fritt, men är dicpics verkligen så himla vanliga? Vi som är normalbegåvade inser ju att det sista en tjej vill ha är en bild av vårt kön.

   Om ett kök är bra ser jag inte heller nyttan. I min förra lägenhet hade jag renoverat köket och var supernöjd. Efter tio år kändes det fortfarande nytt och hade jag bott kvar hade jag nog väntat flera decennier. Nu har jag däremot ett skitkök igen :(

   Radera
  2. Bättre om man skickar en bild på sitt sprillans nyrenoverade kök.

   Radera
  3. som kvinna som hängt massor på olika dejtingsighter under åren kan jag meddela att det är oerhört vanligt med bilder på dicpics och som läsare av alla insändare om hur fattiga folk är så irriterar det mig något oerhört att man inte anser sig hinna med att laga mat själv. Alltid kö på drive-in och mängder med bud som åker runt med färdigmat.

   Radera
  4. Där ser man. Hade varit bättre om kvinnor skickat bröstbilder till män för jag tror vi får ut mer av dem än vad ni får ut av dicpics :)

   Visst är det något som skär sig med att folk aldrig har pengar samtidigt som sånt som kostar pengar alltid är populärt.

   Radera
 4. Mitt kök är från sent 50-tal även om vitvaror uppdaterats efterhand de slutat fungera. Det har målats om nån gång av tidigare ägare och det är vad även jag planerar att göra när behovet uppstår, men det lär dröja säkert tio år.

  Sjukt gediget. Ser inte någon anledning att riva ut ett sånt kök. Möjligtvis om man vill tokrenovera att man försiktigt plockar ner stommar och luckor men sen sätter tillbaka

  SvaraRadera
 5. Leverans av lagad mat fick säkert ett uppsving under pandemin, när restaurangerna inte kunde ha öppet. Mycket oväntat att sextrakasserande matbud blev en konsekvens. Det hade jag aldrig kunnat förutspå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars märkligt att inte mycket tid hemma resulterade i mer egen matlagning.

   Radera
 6. När min lägenhet byggdes hade jag möjlighet att välja inredning själv. Jag valde da att lägga ut en ohemul summa pa bättre material, ändringar och att lata installera en öppen spis. Det gjorde jag eftersom jag visste att här ska jag bo resten av livet, och jag har aldrig angrat det. Inget kommer att bytas ut i min livstid.

  Sen att det inte faller alla i smaken, jag vet t.ex. att du Sparo skulle avsky mitt kök, eftersom jag sett bild av ditt pa bloggen, stör mig inte alls. Det är mitt kök och jag älskar det.

  Mat beställer jag inte pa nätet, jag har gjort mig av med alla kreditkort, och har nära till tre olika matbutiker. Däremot tar jag alltid med mig plastbyttor när jag äter pa restaurant, vilket f.ö. sker ganska sällan. Da blir det en eller tva "gratisportioner".

  Dicpics har jag inte drabbats av, men jag hade en rörkille här som tydligt visade att skulle jag vilja, sa var han intresserad. Det var jag inte.

  Flasare i luren har bade min mamma och jag drabbats av. Min mamma pa 60-talet. Da lät min pappa spara samtalet, sökte upp gubben och sen tog det slut. Jag hade en pa 90-talet, vet inte vem det var men det hände bara en gang.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt tänkt. Ska man kanske sälja i närtid är det nog klokt att tänka lite på vad andra tycker, men ska du bo där i decennier är det bara din vilja som räknas.

   Ah, en rörpulare (norsk-svensk vits med låg humorkvalitet)!

   Radera
 7. Nytt Kök och Badrum har varit inne de senaste 10 åren.
  Jobbar i byggsvängen och sett helt nya lägenheter blåsas ut.. ned till betongen.
  Bara därför det unga paret ville sätta sin prägel på boende.

  SvaraRadera
 8. Ränta på 0,61 % har såklart hjälpt det unga paret att förverkliga sin dröm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert, men bara för att man har råd att låna betyder ju inte att man måste göra det.

   Radera
 9. Att som kvinna laga mat, det är annamma den traditionella kvinnorollen och bejaka det manliga patriarkatet. Det är inte att vara för alla människors lika värde, det tvärtom, det är att vara emot värdegrunden som sedan flera decennier har lärts ut i svenska skolor.
  När man beställer mat så förutom att man signalerar den rätta värdegrunden för alla runtomkring, grannar och andra, så ger man arbete åt människor som flytt från krig, förtryck och omänsklig behandling. De människor som annars hade dragit runt fattiga, utan skor och svältande måste ha ägnat sig åt att stjäla, råna och snatta.

  Allvarligt talat, vem vill inte vara en sådan god människa som bidrar till att de mänskliga värdena ökar?

  Det vet ju alla - om man inte gör det är SDare och då är man med och lägger tegelsten till tegelsten till gaskamrarna som i hemlighet håller på att byggas.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju jag man och lagar frukost, lunch och middag varje dag utan att känna att jag bejakar någon kvinnoroll för det.

   Att beställa mat tror jag mest att man gör för att man är hungrig, inte för att signalera något.

   Radera
 10. Mitt kök är från -78 och det sämst planerade i kåken, en liten tarm på 1 x 4 meter. Det funkar helt om man kockar själv, men är men två blir det vansinnigt trångt o besvärligt. Nya skåpluckor stavlimmad björk tillverkade jag själv för 2000 kr när jag jobbade som möbelsnickare och även diskho och arbetsytor är bytta för ett par tusen. IKEA. Någon tusenlapp till på färg och kakel. Nya vitvaror allt efter tiden gått och behoven uppstått. Jag tycker mitt kök ser mycket fräscht ut för ett avrundningfel jämfört vad många lägger.

  Jag gissar kök är mycket pristige att visa upp o brist på användande dåligt med tid o intresse. Visst köper även jag hem mat någon gång ibland o tillomed hemkört en endaste gång. Men som regel nyttjas köket friskt.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske försöker man visa upp prestige, men själv känner jag mest tvärtom om de inte badar i pengar, att det där var dålig användning av kapital.

   Radera
  2. Även en koppling till Norge kom jag på nu. Mina skålluckeknoppar är spicialtillverkade i fräst mässing, ett överskott från när vi tillverkade inredning till Norska kungfamiljens slott!
   /JonasB

   Radera
  3. Ah, så du är kunglig hovleverantör :)?

   Radera
  4. Ja, ser man det så ja, jag har varit med på ett hörn där! :) Men det coolaste jag var med o jobbade på var en bord på 10m+ åt en Kuwaitisk sheik, men mina insatser var mycket mänskliga, mästaren som verkligen skapade bordet var fanérkungen Leif, som fogade samman bitar mindre än frimärken till sedan strålande vacker yta av almrot. 982000 +moms betingade det -93.
   /JonasB

   Radera
  5. Jag skulle hellre träffa en fanérkung än en nationell kung.

   Radera
  6. Instämmer! Jag vill minnas att det tog honom större delen av ett år mellan varven han var även tvungen att jobba med mycket annat och min största tid spenderade jag som ett par extra händer o upplärning av honom. Sedan avrundades det med en dryg månad i lackeriet för att få en djup och vacker yta av klarlack, ett par dussin lager med finslipning mellan.

   Radera
 11. Verkligen positivt att kvinnorna nu får ta del av det de röstat på, nykulturen berikar verkligen på så många sätt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt att se det som positivt att människor blir sexuellt trakasserade, men jag fattar tanken.

   Radera
 12. Med det sagt så utgår jag ifrån att dessa problem inte förekommer i tex Norge. Sverige var naiva, igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag inte, har i alla fall inte hört om samma här.

   Radera
  2. Investeraren, tagit fritt ur minnet men tror jag minns helt korrekt så var det för några år sedan 42 överfallsvåldtäkter i Norge, dessa utfördes enbart i Olso och enbart av invandrade gärningsmän. Mycket lägre än i Sverige men för de enskilda offren naturligtvis lika illa.
   /JonasB

   Radera
  3. 42 överfallsvåldtäkter i Oslo? Under vilken tidsperiod? För mig låter det som tio år?

   Radera
  4. http://gamla.hbl.fi/nyheter/2011-11-08/otryggt-i-oslo-frp-vill-lasa-asylsokande

   Radera
  5. https://www.youtube.com/watch?v=fGDb5Nh3W_8

   Radera
  6. Fy tusan! Visste inte att det var så illa i Oslo.

   Radera
  7. Notera att jag får gå utanför svensk media för att finna detta igen.

   Radera
  8. Svensk media har väl heller aldrig brytt sig särskilt mycket om Norge? Finland är ett broderfolk och Danmark är vägen mot kontinenten. Norge glider under den svenska radarn så länge det inte handlar om skidåkning.

   Radera
  9. Personligen säger jag bara nej. För mig o jag skulle säga att för 95% av mina bekanta är norrbaggar tvärt om vårt klart närmaste broderfolk. Hur mycket vi än roas av norgehistorier, vi tar oss rätten att skämta för vi är så nära. Finnar, jag älskar dem och mitt egna kynne är nog mer finne än norrbagge. Danskar, jag älskar dem för deras drag av manãna och frihet som vi alla kunde lära något av!

   Men mitt förstaval att flytta till inom broderskapsfolken vore Norge, för att det skulle vara så mycket enklare att integreras, inte för att jag tycker sämre om någon av våra andra grannar.
   /JonasB

   Radera
  10. Men håller du inte med mig om medias ointresse av just Norge? Det händer ändå saker här, ÄVEN när det inte är skidtävling eller när familjen Ingebrigtsen springer, men det är sällan det beskrivs i svenska tidningar.

   Radera
  11. Jag insåg att jag bommat den vinkeln. Mea Culpa.

   Jo, jag håller med dig, och jag kommer med en killgissning, tufft att dra upp ett (i någon mån relaterat till vad man mäter) mindre broderfolk som klarar sig så mycket bättre än världssamvetet och storebrorn Sverige.
   /JonasB

   Radera
  12. Jag tror ändå inte att det handlar om mindervärdeskomplex. Kanske Norge inte anses lika häftigt som Danmark och Finland. Eller för den delen Island, men det ligger ju för långt bort för att bevaka.

   Radera
  13. Njae, alltså, jag vet definivt ej. Jag ser ej Norge som mindre häftigt, möjligtvis ställt mot Island nu då som när du nog tog upp det borde besökas! Mindervärdeskomplex är för övrigt något jag tycker Sverige kunde må bra av att ha, bättre än ett svullet jesuskomplex i var fråga!
   /JonasB

   Radera
  14. Naja, hade Norge varit lika kaxiga utan oljan?

   Annika

   Radera
  15. Inte jag heller, men jag tänker att Oslokorrespondent inte ligger högst på önskelistan hos särskilt många journalister.

   Men visst, Sverigebilden är inte på topp bland de norrmän jag träffar.

   Radera
  16. Jag upplever inte Norge som kaxigt. Man är bara oroade över vad som händer i Sverige. Inte skadeglatt, bara lite sorgset.

   Radera
  17. "Jo, jag håller med dig, och jag kommer med en killgissning, tufft att dra upp ett (i någon mån relaterat till vad man mäter) mindre broderfolk som klarar sig så mycket bättre än världssamvetet och storebrorn Sverige."

   Nu blev jag nyfiken på vad din tjejgissning är? Eller du kanske är så könsnormativ att du bara klarar av att killgissa för att du är biologisk man?

   Tom-Hjördis

   Radera
  18. Kan tillägga att jag själv inte sysslar med kill- eller tjejgissningar eftersom jag tycker det är dumt att associera dåliga gissningar med kön. Jag tycker att det är bättre att kalla en gissning för en gissning och sedan bedöma om den enskilda gissningen är bra eller dålig oavsett om den som gissar är man eller kvinna.

   Tom-Hjördis

   Radera
  19. Nek ok då Tom-Hjördis, kalla det ej killgissning utan ren gissning, jag föll för det femienistiska spåket där en sekund.

   Radera
 13. Vart det inte de förra Moderaterna som släppte loss arbetskraft invandringen...
  Ygeman var den senaste som försökte öka på löne gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller inte reda på vilket parti som gör vad i och med att alla är i stort sett likadana.

   Radera
  2. Detta har väl ingenting med arbetskraftsinvandring att göra. Andra länder klarar nämligen av det som Sverige bevisligen inte längre klarar, på alla fronter. Dvs vanlig jävla ordning.

   Radera
 14. Va? Menar SR att outbildade människor från tredje världen inte uppför sig som vi förväntar oss av varandra? Vem hade kunna tro det...

  Jag är väl kanske något förvånad över att SR inte anklagar kvinnorna för att vara rasister däremot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer kanske i nästa artikel ;-)

   Radera
 15. Unga företagsamma entreprenörer som erbjuder extratjänster, tjänster som bevisligen är lagliga att sälja. Måste säga att de visar på ett driv de här utkörarna - sedan att vissa kunder verkar ha missförstått erbjudandet, ja det måste helt enkelt bero på att de är xenofobier och rasister.

  Bra tänk, addera extraförsäljning till ursprungstjänsten, ungefär som massageinstituten gjort sedan länge när man ändå har kunden framför sig.

  I mataffären är det godis och kvällstidningar vid kassan, så konceptet om extra merförsäljning är inte direkt obekant.

  Varför åka till Gambia när man kan ringa hem en maträtt från det lokala haket och få en smaklig efterrätt serverad vid ett och samma tillfälle?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät inte riktigt som att det var en frivillig extratjänst. Dessutom, levererar man mat för Foodora tycker jag att man ska leverera mat och inget annat. De ÄR liksom inte eskorttjänsteföretag.

   Radera
 16. "Varenda människa tycks renovera köket vid varje bostadsbyte, men även däremellan. Många tycks tro att kök som har några år på nacken måste rivas ner och bytas ut. Bänkar, skåp, luckor och vitvaror. Allt ska moderniseras, hela tiden."

  De kanske inte vill slita på sitt nyrenoverade kök. Istället beställer man hem mat som man sedan äter i sitt toppmoderna kök. ;)

  Nej, men seriöst så är väl renoveringshysterin ett resultat av att det är billigt att låna pengar. Folk anser sig ha råd att låna både till modernt kök och till hemkörning av mat. Om bolåneräntan varit på en normal nivå så hade folk nog både behållit sitt gamla kök och lagat sin mat i det. Tror jag.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drar man det till sin spets är det väl bäst att bo på hotell eller skaffa en bostad till för att slita på den bostad man köpt :) Dessutom är inte min uppfattning att man sliter på ett kök man är försiktig med. Visst, till slut blir det någon liten skada någonstans, men det tar många år om man är lite försiktig.

   Visst hänger det ihop med lånemöjligheterna. Tillfället gör låntagaren. Men bara för att man får låna till något onödigt behöver man ju inte göra det.

   Radera
  2. "Drar man det till sin spets är det väl bäst att bo på hotell eller skaffa en bostad till för att slita på den bostad man köpt :)"

   På sätt och vis är vi redan där. Folk köper dyra kåkar som de bara har tid att sova i eftersom de antingen jobbar eller bor på hotell i Åre, Grekland, Thailand osv. Det är tur att folk jobbar hemifrån så de har användning för sina hus.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Mm, det där känns helt galet. När jag fixar med hemmet gör jag det för att kunna njuta av det. Inte för att tvingas vara borta ännu mer.

   Radera
 17. "För några år sedan orkade folk åtminstone hämta maten själva även de dagar de inte orkade laga mat (som nog ändå var det vanliga),"

  Haha. Du förstår väl vad nästa steg i utvecklingen är? Att budet även matar dem.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske kommer kunna hyra in personer som kommer och äter medan man själv tuggar i sig näringspiller. "And you will be happy..." Snart förvånar mig ingenting.

   Radera