fredag 25 november 2022

Svart tid

Black Friday har blivit Black Week och till slut blir det väl ett svart halvår då folk känner sig nödgade att shoppa. Kärvare tider och mindre pengar verkar inte påverka köpsuget och jag är inte förvånad. Julhandeln slår ju också nya rekord varje år.

Jag vet inte om jag någonsin handlat på Black Friday. Mellandagsreor har jag nyttjat, men bara om det är något jag ändå tänkt köpa. Jag förstår på riktigt inte hur man kan spontanhandla bara för att det är billigt. Är det något jag inte hade tänkt på att köpa har jag uppenbarligen inget behov och då är allt över 0 kr för dyrt.

Forskaren i artikeln pratar om ”pengalycka” vid shopping, men den lyckan borde väl snarare inträffa när man inte shoppar och därigenom behåller pengarna?

Vi är vana att tänka på att mer saker kommer att göra livet bättre. Om man då tar bort det kommer livet bli fattigare. Det finns en konstant jakt efter nya prylar.

Är det så? Är det någon enda människa som tror att fler saker automatiskt gör livet bättre? Jag skulle vilja vända på resonemanget: Hur fattigt liv har man inte då? Och då snackar jag inte om pengar eller prylar utan allt det där andra. Glädje, frihet, kärlek och lyckade interaktioner med omgivningen. Alltså, allt det där som inte kan köpas.

29 kommentarer:

 1. För min del beror det på vilken sorts prylar som avses. Gäller det kläder och hemelektronik håller jag helt med, gäller det verktyg håller jag inte alls med.
  Det beror väl på att meka och greja är min stora hobby, det roligaste jag vet. Däremot är jag inte intresserad av att gå på konserter, läsa böcker, spela golf eller njuta av solen i något varmare land.
  Så jag skulle säga att prylar berikar mitt liv. Jag köper dock helst begagnat och inte på black friday.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt prylar kan absolut berika, så svartvitt är det inte. Jag pratar mer om det tvångsmässiga handlandet av "billigt".

   Radera
 2. Själv handlar jag många julklappar under Black Friday och andra saker som är planerade inköp. Mycket svårare att hitta bra deals på julklappar i mellandagsrean :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt borde ju julen vara över vid mellandagsrean, men numera börjar den väl vid andra advent :(

   Radera
 3. Jag är ingen antikonsumerist och har snarare fler prylar än snittet, men mitt dagliga köpsug är absolut noll och utan något behov nu eller i överskådlig framtid är det helt meningslöst för mig att ge mig ut o titta på blackfriday-priser.

  Men visst har jag passat på, jag hade gått drygt år och bevakat marknaden med tanke på en ny tv och en ny tvspelskonsoll, och fyndlägena kom. En toppmodellstv jag mentalt gallrat bort som oöverstigligt sinnesjukt skitdyr lagerrensades plötsligt inför nytt modellår med +75%(!) rabatt och hamnade klart inom min prisbild och köptes. Tvspelet låg billigare, några tusen, när det blev en tillfällig jätterea och den hamnade på 995:- slog jag till.

  Men i dagliga livet, noll, nästan. Jag kan bli sugen på en viss maträtt eller lakrits. Beställde faktiskt hem en lakritsjulkalender efter att sett förra året att det fanns, och ett fint halsband i julklapp till min kvinna, men det är min julshopping done.

  Jag var faktiskt inne i en klädaffär för första gången på några år i går då jag fick tid över mellan två nämndmöten i närmsta staden. Min uppsättning kalsonger har uppnått skolpliktig ålder och både resår o tyg är klart slitet, men ingen panik utan jag jag inväntar fynd även där.

  Det enda som kan hända som "kräver" omedelbart inköp är om något som upplevs kritiskt går obönhörligt sönder eller om Randall Munroe släpper en ny bok.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. TV-spel? Jag trodde du var vuxen ;-)

   Jag har nog inte kvar några sådana där "måste-köp", men kläder borde jag nog köpa. Det får bli mellandagsrean för idag tänkte jag hålla mig hemma.

   Radera
  2. Jag tror på nyttan av att bli vuxen så lite som krävs. Jag har många delar av livet där man måste vara logisk, ansvarstagande och ibland hård i den formen att känslor och tyckanden får stå tillbaka. För att inte stelna o bli en grå farbror i hatt så tycker jag om att bejaka min barnslighet och fantasi i alla områden jag kan. 😃
   /JonasB

   Radera
  3. Haha! Du har en poäng på något vis.

   Radera
  4. Men Sparo, det var en fördom jag inte trodde du hade. TV-spel är ren eskapism och människor från 0-100 år spelar spel på dator, mobil, padda... Finns till och med gratisspel du kan testa.

   Radera
  5. Jodå, jag känner till fenomenet, förstår och sympatiserar med behovet av eskapism vare sig det är GTA, Counter Strike eller MS Röj. Jag håller mig undan mest för att jag är rädd att jag ska tycka att det vore kul.

   Radera
  6. Ja, Money Cowboy, ren eskapism, och för mig stor hjälp att släppa riktiga världens stress och få en guldkant av äventyr på en kanske annars grå o byråkratisk dag.

   Detta med gratisspel är kanon, kanske speciellt nu när surfplatta fått genomslag finns inget behov av dyra spelköp, mycket riktigt bra är gratis, och när man lärt sig vad man gillar bäst finns alltid mer o ännu bättre att tanka ner för en tjuga eller två.
   /JonasB

   Radera
  7. Jajust, förlåt, glömde! Skulle kommentera Sparo också. Jag har alltid mycket medvetet hållt mig ifrån multiplayer onlinespel som World of Warcraft och liknande. Jag har en fixeringspersonlighet och är precis som bloggaren rädd att jag skulle kunna fastna för hårt! 😊

   Radera
 4. Jag är tvärtom numera. Har iofs aldrig shoppat pa det "nya" fenomenet Black Friday, men jag försöker göra mig av med grejer jag samlat pa mig genom aren. Avskyr klädshopping, sa det är inget problem att avsta fran. Jag väntar till dess att kläderna faller isär, och det stör mig inte ett dugg att jag ofta har samma pa mig.

  Det enda spel jag spenderar nagon timme per dag pa är websudoku, alldeles gratis och bra sätt att halla hjärnan i trim. Nej förresten, jag "spelar" ocksa wordle pa tre sprak. Nytt ord varje dag. Jämför resultat med en kompis.

  För övrigt köper jag bara nytt när nagot jag behöver gar sönder.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt som handeln slår nya rekord känns det som att vi som aktivt väljer att stå utanför också blir fler. Trots att jag undviker städer och inte utsätts för så mycket reklam var jag i år less på Black Friday ungefär i september.

   Radera
  2. Suduko, ordspel o schack (även fast jag är usel) är tre favoriter för mig vid sidan av actionrollspel.
   /JonasB

   Radera
  3. Schack händer att jag spelar någon gång på nätet, men tyvärr för sällan för att det ska bli riktigt roligt.

   Radera
  4. Jag tror Sparo har en mycket verklig och viktig poäng där. Det känns verkligen som många flera aktivt väljer att stå utanför, även när man ser bortom sig själv och kontaktytan.

   Radera
 5. Jag är inte mycket för shopping men brukar ändå köpa en del saker under Black Week Friday för att stötta saken och visa att jag inte är intolerant.

  SvaraRadera
 6. Glädje, kärlek och lyckade interaktioner med omgivningen kan köpas. Om pengarna går till en hund eller en katt eller flera d.v.s. Du fick väl dina katter på köpet med huset, men för oss andra är det väl använda pengar. När det gäller att handla prylar av olika slag är jag helt enig med dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni får väl leta hus där det ingår husdjur :)

   Radera
  2. Förlåt, jag ska sluta hoppa in o kommentera så mycket i Sparos blogg framöver, men nu kan jag ej låta bli ett sista inlägg då det tog en hjärtesträng. Ja, en en hund (men det kräver mycket mera) eller en katt är en fantastisk utväxling på glädje för liten investering. Mina små monster (i kattform) står för så mycket av att jag känner längtan när jag öppnar dörren till mitt hem!
   /JonasB

   Radera
  3. Äh, kommentera på du. Och ja, katter är bra investeringar.

   Radera
 7. Nja Sparo köpte ju en rejält stor tomt med massor av hus samt bin och bygger garage, gräver ner fiber å fixar med ditt å datt i prylväg som han antagligen tycker livet blir bättre av. Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag är betydligt bättre investeringar än en Play Station eller blinkande lampa.

   Radera
 8. Köpte en pryl på nätet igår. 25/11.
  Nu i morse låg den i postlådan.
  Transport med " Early Bird" står det på paketet.
  Blev faktisk lite imponerad över dessa snabba ryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Early Fågel" var det Svenska Posten en lördag morgon..

   Radera
  2. Så tidiga fåglar tror jag inte jobbar på Postnord.

   Radera