måndag 7 november 2022

Fräscht snus?!

Jag är gammal rökare och således f d idiot, men snusa har jag aldrig gjort och detta inslag från SVT gjorde mig inte sugen.

Däremot sparkar den in några fördomsdörrar, både här och där. Den intervjuade influensern (bara titeln ger mig kalla kårar) skyller att hon började snusa på pandemin. Banne mig om det inte är Covids fel igen! För ”det fanns inget att göra”, och då är det klart att man trots att man uppnått vuxen ålder måste börja snusa. Här var ett annat intellektuellt rekordförsök:

Du kommer aldrig att se mig stoppa in en brun snus. Men det vita snuset var fräscht. Jag tänkte att jag kunde sluta när jag ville, men det kunde jag inte.


Fräscht?

Nej, varför i all sin dar skulle du kunna sluta när som helst bara för att den beroendeframkallande drogen du tog kom i en fräsch förpackning? Och hur fräscht är egentligen vitt portionssnus? Du stoppar fortfarande in det under läppen i syfte att dregla ut den aktiva substansen i lagom stora doser.

Det är ändå inte långt under Swedish Match-argumentet att det är bättre att folk snusar än röker. Med den logiken kan man slå sig själv i huvudet med en hammare för det är inte lika skadligt som att skjuta sig med automatvapen.

Jag är en vetgirig och nyfiken människa. Inte tillräckligt för att börja snusa, men kan någon förklara fenomenet vitt snus för mig? Att unga människor börjar röka kan jag förstå. Det är lite tufft och den glödande cigaretten har en mysfaktor. Men snus?! Inte ser man toksmart ut och någon mindre attraktiv egenskap hos en kvinna än att hon snusar kan jag nästan inte komma på, helt oberoende av färg på snuset.

27 kommentarer:

 1. Snus är tufft, gott och nyttigt.
  I fallande coolhetsgrad:
  Lössnus -> Brun portion -> White portion -> Smaksatt

  Själv har jag dock blivit vuxen nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har mycket svårt att se varken det tuffa eller goda. Beträffande nyttighet har jag innan idag aldrig hört någon påstå att snus är nyttigt. På vilket sätt? Inte för plånboken, inte för tandköttet, och det är väl inga näringsämnen som följer med nikotinet in i blodet?

   Radera
  2. Sparo, är det mer attraktivt med en man som snusar?

   Annika

   Radera
  3. Eftersom jag inte spelar i det laget är det svårt för mig att bedöma :)

   Men jag kan försöka. De egenskaper som normalt är attraktiva hos kvinnor för män skiljer sig från dem som normalt är attraktiva hos män för kvinnor. Gott om individuella variationer givetvis, men män gillar kvinnor som har goda omvårdande egenskaper och tar väl hand om sitt yttre medan egenskaper som styrka och handlingskraft är populärare åt andra hållet, och med det som utgångspunkt skulle jag gissa att snusande inte är samma handikapp för män som för kvinnor på köttmarknaden.

   Radera
  4. Ojda, var det 1800-talet som ringde och ville ha sin kvinnosyn tillbaka?

   Annika

   Radera
  5. Annika, nu anstränger du dig.

   Radera
  6. Nej, Annika, det var inte det. Vare sig vi vill det eller inte är vi genetiskt programmerade att leta efter vissa egenskaper på den person vi ska bilda familj med, för att optimera chanserna för vår avkomma att överleva. Det kan låta trist, kallt eller hårt, men så är det.

   Om vi vänder på det. Menar du på allvar att män och kvinnor tittar efter precis samma egenskaper hos en partner så att det inte är någon som helst skillnad på raggande män och kvinnor? T ex att fysisk styrka hos en potentiell partner värderas lika högt hos män som kvinnor? I så fall kan du nog vänta ett telefonsamtal från Hittepåvärlden ;-)

   Radera
  7. Visst skiljer det sig men män måste verkligen komma ihåg att kvinnor också är visuella. Det finns alltför många män som missköter sitt yttre och tror det är okej. Se på naturen män - se på påfåglarna!

   Radera
  8. Jag skrev ingenstans att kvinnor gillar män med dålig hygien, bara att det är skillnader. Det är lika självklart som att fågelvärldens honor är mindre färgglada än hanarna eftersom de då lättare skulle upptäckas av fiender när de ligger och ruvar. Genetik och evolution.

   Radera
  9. Jag har inga barn själv, sa ni far väl ta mina synpunkter för vad de är. Jag tror att det tidigare var sa att man skaffade barn för att fa en försörjning pa gamla da’r och hjälp i det tunga arbetet. Samt att det inte fanns tillgang till preventivmedel. Nästan alla vill ju ligga.

   Numera tror jag att man skaffar barn för att man själv ska leva vidare pa nagot sätt. Samtidigt finns det ju väldigt manga oönskade barn i världen som skulle behöva en familj som tar hand om dem, men med undantag för en familj känner jag ingen som adopterat om de inte haft problem att fa barn själva.

   Men kanske är det sa att lika söker lika, för jag känner ingen hemmafru, med nagra fa undantag, bara kvinnor som själva gjort karriär, oavsett om de har en man eller inte.

   Och visst, jag bryr mig om människor och vardar mina relationer, men det gör de män jag känner ocksa. Och jag tycker inte att styrka sitter i musklerna, utan i psyket.

   Vad människor i allmänhet letar efter hos en partner är svart att svara pa (feromoner?), men med tanke pa skilsmässofrekvensen gissar jag att de flesta bara inte vill leva ensamma, utan oftast skaffar sig en ny partner ganska kvickt.

   Sa tycker iaf jag.

   Annika

   Radera
  10. Att kvinnor numera kan "gifta sig med staten" och inte riskerar svält om hon överges betyder inte att evolutionen förändrar människan samma århundrade, sånt går mycket långsammare.

   Den ökande skilsmässofrekvensen beror gissningsvis på just detta, att både kvinnor och män kan gå vidare med betydligt mindre konsekvenser än för bara några årtionden sedan. Om den utvecklingen är bra eller dålig är ämnet för ett annat blogginlägg. Både och, gissningsvis.

   Radera
  11. Dessvärre gäller även idag att det är bra att ha barn för att ha till hjälp på äldre dar. Det låter fint med allmänt organiserad äldreomsorg och det är det också - men man ska också lyckas få den äldreomsorg man behöver, inte bara vad en kommunbyråkrat anser sig ha råd med utifrån sin snålt tilltagna budget. Och ligger man med en bruten höftled och är allmänt medtagen krävs det engagerade anhöriga, vanligen barn (i ett f.n. aktuellt fall jag), för att ta striden för värdig konvalescens och rehab så man på sikt kan bo kvar i sitt eget hem. Men att tvingas dit på bår utan förmåga att själv lämna sängen är inte ett värdigt sätt att behandlas på i det läget.
   Eftersom jag själv inte har barn är det dock det öde som väntar mig själv om 30-talet år...

   Radera
  12. Jag tänker tanken när jag läser om människor som försummas i vården. Lyckligtvis är jag ju förskonad från den svenska, men det behöver ju inte bli bra för det.

   Radera
 2. Nej, det med att börja snusa var väl inte det smartaste jag gjort. Ska vara brutalt ärlig så tog jag ett vad på jobbet att testa en prilla för 100:-.

  Sagt och gjort, jag hade givetvis testat tidigare i yngre tonåren och det hade aldrig slutat väl. Men nu gick det bra o kändes rätt mysigt, och uttråkad med jobbet för tillfället och kännande att jag kunde behöva lite mera synd och laster i mitt liv (!) tag jag ett medvetet beslut att börja.

  Nu kommer det värsta. Jag var 25 år.
  *slår mig för pannan*
  /JonasB

  SvaraRadera
 3. Eftersom Swedish Match nu blir utköpta från börsen så tycker jag vi lika gärna kan förbjuda snus :-)

  #LångSur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med befintliga dumheter är att det är svårt att förbjuda dem, annars hade jag gärna sett att både snus och cigaretter försvann.

   Radera
 4. Vitt snus zyn? Det är ren nikotin med smakämne. Själv fick jag ett otroligt sug att äta godis från pandemin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är dåligt bevandrad, men jag uppfattar Zyn som ett sådant ja. Föredrar också godis.

   Radera
 5. "...men kan någon förklara fenomenet vitt snus för mig?"

  Ja! Jag upplever att det inte rinner som brunt snus, jag uppskattar att slippa sitta med en bit papper vid läppen i syfte att suga upp det bruna spottet. Jag snusar enbart när jag dricker alkohol, aka festnsusar, vilket blir kanske 10 gånger om året, då gör jag det för att få en sk nikokick vilket jag tycker är väldigt behagligt. Skulle aldrig få för mig att röka en cigarett när jag dricker alkohol för då skulle jag nog kräkas av den äckliga smaken. Skulle heller aldrig få för mig att snusa utan alkohol. Hoppas det tydliggjorde saken! ;)

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite grann. Tack för det!

   Radera
  2. festsnusa hade jag som trick förr i tiden. som boende på landet var ju alternativet att ta taxi eller ringa morsan när man skulle hem efter festkvällen. istället köpte jag en dosa och la in en prilla i ca 10 min innan jag kastade ut den. man blev lite lagom salongsberusad på det och slapp köpa alkohol. när de andra handlade i baren klarade jag mig på en tjuga för en dosa som kastades på vägen hem. tog aldrig någon prilla när det inte var fest.

   Radera
  3. Alltså, själv hade jag inte ens hört begreppet festsnusa innan Annelie nämnde det.

   Radera
 6. Vi kan konstatera det vi redan visste. Influencers är inte speciellt smarta och inte heller attraktiva. Kvinnor som snusar, jag har svårt att föreställa mig något mer oattraktivt :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi två, men jag vill inte göra detta till en könsfråga. Att jag uttalar mig om attraktionskraften hos kvinnor är för att jag är heterosexuell man och således tillhör heterosexuella kvinnors målgrupp, rent generellt alltså.

   Radera
 7. Tycker mig se en högre grad av snusanvändning bland folk som är vänster, definitivt inte arbetare, är ängsliga över att tillhöra välbärgad medelklass och genom snuset känner sig lite jordnära och proletära. Typ läkare, kulturarbetare och akademiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan varken hålla med eller säga emot. Sedan jag flyttade till Norge tror jag inte att jag sett någon snusa överhuvudtaget och det var rätt ovanligt de sista åren innan det också.

   Radera