lördag 26 november 2022

Ge mig mina sju minuter tillbaka!

Dagens Industri minns jag som en högstatustidning i min ungdom. Som Lars Demian skaldade i Pank:

Men har man pengar så är man fri,
man köper konst och läser Dagens Industri.
Man lever livet i lyx och överflöd,
men är man pank kan man lika bra va' död.


Sedan hände något. Nu är ju DI långt ifrån den enda tidningen som bränt sitt rykte i bägge ändar, men under 2000-talet gick den från ledande finanstidning till billig skvallerblaska. Ett tag verkade redaktionen t ex anse att nyheter om Isabella ”Blondinbella” Löwengrip trumfade allt. När hennes förhållandevis lilla och icke börsnoterade företag redovisade vinst (eller mest förlust, om jag minns rätt) skrev DI ett helt gäng med artiklar om det. Några krönikörer med lite klass har de haft, men jag har aldrig övervägt att prenumerera på tidningen.

Fast den svävar ju ändå runt lite i flödet och någon gång klickar jag på en länk, t ex denna. Gör ni också det kan ni se en helt hjärndöd intervju i något som kallas ”Mitt i bruset”. Det är säkert inte politiskt korrekt av mig som medelålders man att kommentera intervjuarens klädsel, så det gör jag inte.

Hon ser för övrigt ut så här mest hela tiden. Varje fråga, hur infantil den än är, läses innantill från ett papper, men det släpper jag också. Jag tänker inte heller fastna för mycket vid intervjuoffret Pernilla Nyrensten, som jag faktiskt försvarat i denna blogg tidigare. Jag ber om ursäkt för det.

Denna intervju, som mest är en orgie i att nämna så många kändisar som möjligt vid förnamn för att visa hur ”inne” man är, gav absolut ingenting. Jag lärde mig inget, jag blev inte klokare. Jag får naturligtvis skylla mig själv, jag borde ha vetat bättre. Nu är det för sent, jag kan bara varna andra. Gör något annat i sju minuter. Vad ni än väljer (diska, bokföring, självbefläckelse...) kommer det att skänka mer mening till era liv än denna intervju. Förutom tomhet känner jag bara ilska.

20 kommentarer:

 1. Hela sju minuter självbefläckelse! För att tajma det rätt så får jag nog ha på intervjun medans befläckelsen pågår ;-)

  SvaraRadera
 2. Givetvis gick jag in och började titta, men efter 33 sekunder var måttet rågat. Jag ska nog lyssna på några visor av Allan Edwall istället.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev "Far". Han är ju i bästa fall en habil sångare, men i denna visan når han nog ej riktigt upp till ens det. Grymt bra hursom.

   Radera
  2. Kanonartist, tycker jag. Att kunna sjunga är överskattat.

   Radera
 3. Jag vill ha tillbaka mina 7 minuter som jag la på att läsa ett blogginlägg om en för mig helt ointressant intervju i DI. ;)

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
 4. Nu blev jag nyfiken. Kanske måste slösa bort några minuter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg halva, det får anses imponerande iom att jag har väldigt svårt att se på något där ankläppar ingår. Men hon är ju inte bara affärskvinna utan även gymtjej. Det kommer man långt på. Och massor av kids kommer säkert handla produkterna. Framgångsrikare än både du och jag ngnsin kommer att bli...

   Radera
  2. Tack NLI, kommentaren om ankläppar besparade mig eländet.

   Radera
  3. Halva räcker gott, den tar sig inte på slutet.

   Radera
 5. Jag är mest imponerad att du lyckats hitta en artikel på di.se som inte ligger bakom betalvägg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev själv förvånad över det :)

   Radera
 6. Jag vet inte om DI är sämre än övrig svensk press? Dvs det är ingenting man frivilligt skulle betala för att läsa. Så jag antar de finansieras en stor del av påtvingat bidrag från skatten.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte heller det, men en gång i tiden har jag en känsla av att de var lite bättre än mycket annat, och det verkar inte så längre.

   Radera
  2. "Jag vet inte heller det, men en gång i tiden har jag en känsla av att de var lite bättre än mycket annat, och det verkar inte så längre."

   Jag gissar att internet medfört en högre uppdateringsfrekvens (artiklar/dygn) på bekostnad av kvalitet. Internet har medfört ett enormt ökat utbud av information men kvaliteten har blivit därefter. Å andra sidan har vi hört "det var bättre förr" förut. Det förklarar dock inte varför DI har blivit relativt sämre. Om den har blivit sämre. Det kanske bara är Sparos smaklökar som har mognat.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Ja, jag kan inte vara säker på om DI blivit sämre eller om det bara är jag som blivit bättre ;-)

   Men samhället går väl åt det hållet, att det är viktigare att säga saker hela tiden än att hålla käft tills man har något vettigt att säga.

   Radera