onsdag 2 november 2022

Höjd reparationsmoms

Ett mejluppslag från Ulf. Det är inte ofta Aftonbladets Oisin Cantwell skriver en vettig text. Plötsligt händer det, även om han nog för mig alltid främst kommer att vara ”farbrorn som inte vill förstå”.

Men i måndagens krönika har han vässat till det och allra mest förtjust är jag i den inledande meningen:

Att spara dåliga nyheter till sen fredag eftermiddag är en politisk tradition som överlever maktskiften.

Denna gång handlar det om att regeringen Kristersson tillsammans med SD höjer momsen på reparationer av cyklar, kläder och skor, från 6 till 12 procent.


Det trodde ni inte, va?!

Ska jag vara ärlig tror jag inte att det nödvändigtvis var regeringens mening att smyga ut nyheten för i en värld av lågkonjunktur, kärnvapenhot, räntehöjningar, vaccinpass och galna presidenter känns frågan om skomakares skattebörda relativt lågprioriterad. Jag tror helt enkelt att de hade kunnat skicka ut sitt PM vilken veckodag som helst utan att media reagerat i någon större utsträckning.

Men jag är glad att Ulf (inte Kristersson alltså) uppmärksammade mig så att jag kan uppmärksamma er. För visst känns det galet att höja skatten på sånt som har möjlighet att bromsa lite av dårskapen i slit- och slängsamhället? Det är bra för oss och världen i stort om vi lagar våra saker istället för att kasta och köpa nytt.


Inom vissa gränser.

Samtidigt kan jag tycka att det är dumt med tre olika momssatser. För mig som företagare har det varit lite av en djungel där jag vissa år haft såväl 25 som 6 och 0 procent moms på mina kundfakturor. Det hade möjligen kunnat rättfärdiga regeringens utspel om de velat rensa där. Nu är det ju inte tal om det, man ska bara höja vissa tjänster från en specialmomssats till en annan. Så då är det bara dumt. Ta hellre bort momsen på reparationer, det här ska väl föreställa en skattesänkarregering?

22 kommentarer:

  1. Enligt artikeln beräknas denna momsökning ge 80 miljoner mer i skatteintäkter, vilket inte är speciellt mycket.
    Momsökningen känns som en symbolhandling eftersom den låga momsen infördes som en åtgärd för miljön. Regeringen vill väl ge ett tjuvnyp åt miljövännerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter otaktiskt, men jag kan inte säga att du har fel.

      Radera
  2. Jag tror/hoppas att alla förstår att det inte är skomakarens skattebörda utan att det är din/min skattebörda. Med det sagt så tycker jag det är en dum förändring att återställa momsnivån. Det skall var mer fördelaktigt att serva/laga/underhålla jämfört med slit och släng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast i praktiken kommer ju skomakarens eventuellt höjda priser resultera i att färre lagar sina skor istället för att köpa nya från Kina.

      Radera
  3. Även som ren kund o konsument kan jag tycka olika moms är märkligt, även om jag inte behöver bry mig. Fördel ut mot kund tycks det sällan de iaf, tänker sänkt matmoms o så.
    Men vill minnas att momsen sänktes för just dessa yrken för att man önskade bättre villkor för överlevnad av småföretag i återanvändnings/reparationsbranschen.

    Ett av ytterst få åtgärder från förra regeringen som jag tyckte var bra.

    Jag har erfarenhet av att nyttjat både cykel- och skoreparatör i närmsta staden och i båda fallen verkade de lida av allergi mot att bruka kassaapparaten.

    Jag tänkte väl inte så mycket mera på det, men när tjejen var inne och behövde hjälp att fästa någon skoklack så fick ägaren sig en rejäl uppläxning av typen "detta är sverige, och här betalar vi skatt!!" när ägaren var oförstående inför frågan om kassaapparat. Bra civilkurage där kan jag ändå tycka.

    Så jag tror ej denna åtgärd, som jag förövrigt är oförstående inför, knappast får det genomslag som avses.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också tveksam till att styra pris på olika varugrupper genom att sänka eller ta bort moms. Mat kanske, men det blir ett sluttande tak som slutar med att artister får fakturera olika beroende på om publiken dansar (verkligt exempel med länk för den som inte tror mig: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/dansbandsmoms_H802329).

      Det är klart att alla ska följa lagen, men kassaapparatsallergin i landet lär inte minska när momsen höjs från 6 till 12 procent, så visst kan det få genomslag. Bara inte det som var meningen.

      Radera
    2. På temat och som någon som försörjt sig som dansbands-60talsmusiker under skol/gymnasietiden så kommer jag aldrig att glömma att ett av våra större gig (Största var på Skara Sommarland där vi lyckades få Bert att explodera) var på slottet l länets residensstad för skattemyndigheten.

      Svart.
      /Jonas B

      Radera
    3. Jag har träffat en artist som svär på att hon uppträtt svart för Skatteverket.

      Radera
    4. Jag antar att någon på skatteverket redovisade det annorledes och lade mellanskillnaden i fickan! 😬
      /Jonas B

      Radera
  4. Jag tyckte främst motiveringen sög. Om man nu ska rensa i momsdjungeln så kanske man ska höja alla andra momssatser som t.ex. mat och böcker om man använda motiveringen att man ska vara konsekvent. Eller bara säga att man ville ha mer skatteintäkten.

    De hänvisade också till en utredning från typ 2005 om att företagen kunde spara ca 8000 kr i dagens penningvärde i minskad administration med detta. Om man nu använder kassaapparaten borde väl momsredovisningen inte vara ett större problem om den nu är digitaliserad.

    Jag jobbar visserligen med konsulttjänster men det tar ca 5 minuter inkl. godkännande hos Skatteverket att göra momsredovisningen. Det handlar om ett antal klick i bokföringsprogrammet som sedan automatiskt skickar redovisningen till Skatteverket. Lägg till några minuter till för att lägga in en inbetalning i internetbanken så har jag svårt att se hur det skulle ta längre tid än 10 minuter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att jag sett någon motivering. Det där med att rensa i momsdjungeln tror jag ingen högerpolitiker sagt i detta sammanhang, för här gör man ju inte det. 12 procent är lika udda som 6.

      Och visst, det största problemet med moms (den "tillfälliga" omsättningsskatten som infördes för sådär 60 år sedan) är inte redovisningen utan kostnaden.

      Radera
    2. Jag kollade ursprungsdokumentet efter att ha läst en artikel på SVT och där man sa att man skulle värna momsen som skatt och ville rensa i momsdjungeln. Min slutsats baserat på den motiveringen var att det var en dåligt motiverad skattehöjning. Lite som att de kopierat och klippt ett gammalt dokument i ämnet men glömt att ta bort vissa delar och inte visste vad de skulle hitta på som motivering.

      Radera
    3. Helt galet! Det är väl inte att rensa upp att ändra från 6 till 12 för några. Det vore i så fall att låta all moms antingen var 0 eller 25.

      Radera
    4. Största problemen med differentierade momssatser är så klart alla gränsdragningar som måste göras. Denna artikel innehåller endel intressanta exempel:
      https://timbro.se/ekonomi/enhetlig-moms/

      När man väl har allt klart borde det rimligen vara ganska enkelt och ske automatiskt men ett par rättsprocesser/juristtimmar och liknande kan så klart göra att kostnaden blir ganska hög i början...

      Nu är ju förslaget som sådant inte något som städar upp, som Sparo sagt så är det ju en ändring från ett specialfall till ett annat. Däremot skulle jag gärna se att man jobbade för enhetlig moms helt och hållet.

      Radera
    5. Som ståuppkomiker var det en himla soppa. Ståuppkomik är normalt sett inte momspliktigt, men är det ett föredrag ska jag betala 25 procent. Om jag specialskrivit material ska det bedömas hur mycket special det är, vilket såklart inte Skatteverket eller kunden kan bedöma, knappt ens jag själv.

      Enhetlig moms känns som rätt väg att gå.

      Radera
    6. Vad gäller om det är ståuppkomik med dansbandsinslag på ett fordon som transporterar människor på ett ganska roligt sätt?

      Radera
    7. Det vågar jag inte ens tänka på. Antagligen inte Skatteverket heller för som jag minns det hade de själva rätt dålig koll på sånt här. Vilket jag förstår, det var nog max 50 svenskar som överhuvudtaget deklarerade ståuppkomik, så risken att någon av dem skulle komma in i kommunikationsflödet för en SKV-anställd var minimal.

      Radera
  5. Så media gnäller i kör på att vissa skatter höjs? Ja, det är väl fan inte konstigt när de dragit in 20% extra bidragstagare de arbetandes ska försörja? Om de någon enda gång kunde börja i rätt ände, media?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland är det svårt att förstå kritiken. Sänks skatter är det fel, men höjs de så är det tydligen också fel. Då blir det lätt att tro att felet inte är handlingen utan avsändaren.

      Radera
  6. Fast det är klart. Detta leder ju till stora problem, då de rödgröna på Södermalm har tummen i röven och inte ens kan stava till reparation.

    SvaraRadera