Jag har en kluven inställning till att
sälja på marknader. Å ena sidan verkar de som reser runt och
säljer sina produkter, oavsett om det är älgkött, krimskrams eller
kläder, ha en skön gemenskap och inställning till livet. Å andra
sidan är det verkligen inte jag.
Jag har sålt ”sopor” på Täby
Galopp, som måste vara en av Sveriges största bakluckeloppisar.
Annars har jag mest erfarenhet som köpare/allmänhet, jag har varit
på Kiviks marknad och diverse mindre vår- och höstmarknader där
jag bott.
I helgen var det så dags för min
debut som honungsförsäljare. Som nybliven biodlare har jag inga
upparbetade marknadsföringskanaler och inga gamla stamkunder, så då
gäller det att bryta ny mark. Detta var en inomhusmarknad. Reklamen
tycktes begränsad, men det var svårt för mig att veta om det
berodde på dålig PR-känsla eller att marknaden är så känd och
inarbetad att det räcker med suddiga bilder och knapphändig info på
en hemsida och i sociala medier. Jag försökte komma dit så fördomsfritt som
möjligt, beredd på det mesta, inte minst
för att se och lära för framtiden.
Jag tänkte mig in i vad som hade
lockat mig som kund. Jag säljer honung, ett par varianter och ett
par storlekar på glasen, men alltihop bara honung, inte den mest
visuella eller spektakulära produkten. Så vad gör man då för att
sticka ut i bruset? Jag tycker att bin är fascinerande djur. Små,
men komplexa och dessutom lite farliga.
Men jag kunde ju inte ta med dem, så
jag valde det näst bästa. Jag klippte ihop filmsekvenser med
stillbilder av arbetet med bina och honungen. Filmskärmen var i största laget, men förutom det var detta ett genidrag. Många marknadsbesökare
stod och tittade en stund, varpå jag erbjöd dem ett smakprov av
honungen, låt oss kalla det en honungsfälla.
I övrigt satsade jag på tydliga
skyltar med information och produkter. Trots filmen hade jag inte all
världens tid att ge besökarna relevant information. Man kan tänka
att de ställer frågor om de undrar över något, men troligare är
att de hastar vidare. Jag blev faktiskt förvånad över hur många
säljare som slarvat med detta och använde handskrivna, allt för
små prislistor.
Själv sjabblade jag med annat. T ex
hade jag inte tänkt på att sätta en duk över mitt marknadsbord
och med den täcka lager och stök under bordet. Och så märker jag
hur orutinerad jag är i mitt försäljarsnack. Till del kan jag
skylla på att norska inte är mitt modersmål, men detsamma gäller
ju nästan varenda torghandlare i Sverige och inte låter de sig
hindras av det. För mig tog det flera timmar innan jag kände mig
hyfsat bekväm i säljarrollen.
Sedan var det annat som var bortom min
kontroll. Vädret t ex. På söndagen hade jag inte gått ut om jag
inte måste och att döma av det glesa besökarantalet var det fler
som tänkte likadant. Jag tror dessutom inte att det hade skadat med
fler utställare. Nu var det tjugotal och jag är glad att jag var
ensam honungsproducent, men det hade blivit mer drag med 40-50
utställare.
Nu har jag i alla fall testat. Nästa
gång (för en sådan blir det) ska jag vara ännu bättre. Jag
lyssnade dessutom med andra säljare om bra marknader för mina
produkter. Grannen sålde korv, så våra varuprover kompletterade
varandra bra smakmässigt, så jag hoppas att jag får nya chanser. Nu
kör vi!
Fick du sålt några burkar?
SvaraRaderaJa, för sjutton. Men det hade som sagt inte gjort något med fler besökare, särskilt på söndagen. Höstrusket kom i vägen.
RaderaÄr sjukt imponerad över att du fått fram en så proffsig, säljbar produkt så fort :)
SvaraRaderaTack! Mycket är binas förtjänst, jag bara paketerar den färdiga produkten :)
RaderaJag tycker försäljningen ser professionell ut. Imponerande gjort, särskilt när man känner till allt jobb bakom dessa burkar med honung. Det krävs en en hel del och jag undrar vad som är din drivkraft? Är det speciellt honungsframställandet, eller är det att producera en produkt och sälja den dvs det företagsmässiga, eller är det något annat?
SvaraRaderaJag var sugen på biodling i flera år och ju mer jag läste och såg, desto mer intresserad blev jag. Det är en märklig känsla att stå med händerna ner i kupan och bli en del av maskineriet.
RaderaSedan är jag också sugen att se hur pass bra business det går att göra av detta. Hade jag velat kunde jag ha sålt all honung till vrakpris till Honningcentralen eller annan större uppköpare. Att sälja styckvis till slutkunder är mycket mer jobb, i alla fall nu i början, men kan löna sig rejält på sikt. Hoppas jag. Eventuellt testar jag smaksatt honung längre fram.
Tack för svaret. Har själv vissa funderingar på om man möjligen kanske i framtiden eventuellt skulle testa att försöka sälja en produkt, som jag har hittat på och tycker vore köpvärd... Det är dock det här med drivkraften som inte riktigt är på plats.
RaderaDet där med drivkraft är nog individuellt, men för mig måste det finnas pengar i mixen. Det kan finnas dagar då man känner att "detta skulle jag kunna göra gratis", men vad det än gäller finns dagar då man inte känner så, och då måste jag kunna räkna pengar (eller åtminstone kunna räkna med pengar).
RaderaFör ytterligare uppmärksamhet rekommenderar jag någon form av bi-kostym =)
SvaraRaderaAbsolut! Jag funderar på något i den här stilen:
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=XZQmE0B7gFQ
Haha, vilken lysande ide! Du kommer att bli lokalkändis pa nolltid. Grattis till försäljningen!
RaderaAnnika
Börjar jag gå runt i den utstyrseln på stan blir jag säkert det (strax innan de burar in mig).
Raderahttps://i.ytimg.com/vi/SyISm0A1Xyw/0.jpg
RaderaPrecis, det där hade jag inte känt mig helt bekväm med :)
RaderaBra där! Det är när man lämnar sin bekväma komfortzon som man utvecklas.
SvaraRaderaJa, det är ju det, och även om det var utanför min var jag ändå nyfiken på detta. Det kunde ha varit mycket värre.
RaderaDu har ju varit ståuppare. Varför är torgande utanför din komfortzon? Det lär inte handla om uppmärksamheten.
RaderaMest orutin, antar jag. Ståuppkomik är föredrag med slak lina, men när man gjort det hundra gånger blir man ändå bekväm i rollen. Det här var något helt annat.
RaderaVerkligen proffsigt upplägg o grymt bra jobbat att komma så långt så kvickt!
SvaraRaderaHar fått en ny respekt för honung som livsmedel och biodlare i gemen, i mitt stilla sinne trodde jag detta var en rätt soft liten verksamhet, oj att jag nu lärt mig annat härifrån. Tror jag stryker den tanken och behåller hönshållning på "vore kul att desta om det vore något"-listan, då bara för husbehov.
Det där med att vara knalle verkar vara en smittande försörjning/livsstil. En av mina bästa kompisar jag växte upp med hade en far som åkte runt på marknader året om och sålde det vanliga krimskramset på den tiden, ärtrör, stinkbomber, sammetsaffischer, smällare o piskor(!).
Inte var de rika, snarare rejält povert, men hela familjen var engagerade samt verkade ha mycket kul, och jag vet att min vän och iaf en av hans bröder blivit knallar senare i livet.
/Jonas B
Tack! Jag hade också trott att det var betydligt mindre jobb. Kanske blir det också det med tiden, när man har mer erfarenhet, jobbar fortare och låter bli en del onödiga arbetsuppgifter, men än så länge tycker jag den honung jag ansåg var dyr innan jag började borde kosta ännu mer.
RaderaJag är också sugen på höns, men är rädd att det är samma där. Att det visar sig vara mycket jobbigare än jag trott.
Min korvförsäljande granne på helgens marknad berättade om en marknad där han sålt för 25000 kr på en helg. Med sådana pengar kanske det går att få bra försörjning av "knallandet", men jag ser det inte för egen del. Jag tänker mest att det här blir ett sätt att få stamkunder så att jag om några år kan sälja hela produktionen utan marknadsföring.
Om jag skulle skaffa djur igen är höns de första djuren jag skulle skaffa, eventuellt de enda. Trevliga, lättskötta, roliga, ger goda ägg, äter upp rester. Nu vet jag inte hur foderkostnaden ser ut i Norge, värme i ett hönshus så det finns väl en del att räkna på om man vill att det ska gå runt och t.o.m med vinst.
RaderaJag har kontakt med ett storkök som jag skulle kunna få rester, för jag tror inte att hönsen skulle leva på mina lökskal. Värme kommer jag dock inte ifrån och precis som du är inne på verkar det knepigt att göra vinst på detta. Därför undrar jag om jag inte gör klokast i att fokusera på bina, som jag räknar med ska göra vinst.
RaderaNu är ju inte pengar allt, men den dag jag verkligen inte har tid med höns kommer det att kännas orimligt ifall det hade varit billigare att köpa ägg av grannen.
Klokt tänkt
RaderaJa, jag känner mig själv så pass bra att jag vet att om det inte finns åtminstone en god chans till pengar i slutändan kommer jag antagligen tappa intresset.
RaderaVäldigt snällt inlägg idag Sparo! Det är redan lunch och ingen har kallat dig för nazist ännu.
SvaraRaderaJag är själv förvånad, men det kommer nog snart. Den vars standardargument för min nazism är att jag inte i varje inlägg fördömer SD och Putin fick ju rätt idag igen.
RaderaDu glömmer ju det mest viktiga, Micke! 😃
SvaraRaderaHur många burkar sålde du?
Hälsar
Lars D
Jag har faktiskt inte järnkoll på det just nu, men 25-30 kanske.
RaderaHur är priserna på honungen jämfört mellan Norge och Sverige? Preimie någonstans eller typ samma?
SvaraRaderaMed tanke på Norges sockerskatt och att mat generellt är dyrare i Norge borde Sverige vara lite billigare, men jag får erkänna att jag har dålig koll på svensk honung.
Radera"Och priset till mest obekväma säljare går till..."
SvaraRaderaDu syns i alla fall. Inte fel som säljare att synas. Det kunde varit värre. Du kunde haft på dig biodlarhatt med så att köparna knappt sett ditt ansikte genom nätet.
Jag tänkte tanken. Inte för att jag skämdes utan för att det hade uppmärksammats.
RaderaTypiskt en Putinkramare att sälja honung!
SvaraRaderaMhv
Gid dem arab rajoks