måndag 17 oktober 2022

All lives splatter

En del civil olydnad kan jag sympatisera med. Människor som är beredda att protestera mot en lag och är beredda att ta konsekvenserna av sina handlingar. Men det får finnas någon rimlig tanke bakom aktionerna. Att blockera biltrafik och av diffusa miljöskäl tvinga bilar (inklusive ambulanser och annan utryckningspersonal) att stå på tomgång når inte ens i närheten av att få min sympati.


Färdigsjunget!

Detta har ju blivit ett allt populärare beteende, både i Sverige och i övriga Europa, och det verkar som att allmänheten får allt mindre tålamod med det. Tidigare i år började den socialdemokratiske ex-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson släpa bort aktivisterna och häromdagen användes samma taktik i London.

Bra, men det verkar ju inte som att dessa terrorgrupper blir färre eller har för avsikt att sluta. Tvärtom, Just Stop Oil, som tillrättavisades av trötta Londonbor, berättar stolt om sina aktioner och lägger ut videos på när de släpas bort från bilvägar. Antagligen är det bara en tidsfråga innan någon dör i en ambulans i kön eller människor brinner inne när brandbilarna inte kunde ta sig fram i tid.

Jag har därför en enkel lösning på problemet – gör det lagligt att köra över vuxna människor som med berått mod sätter sig mitt i gatan bara för att de inte uppskattar att det finns bilar.

Det kan verka hårt, men är det inte ett rimligt sätt att stävja dessa terrorhandlingar? Om någon slår ner folk på trottoaren för att de inte gillar fotgängare har man som enskild individ rätt att slå ner dem för att hindra att andra kommer till skada. Vad är skillnaden?

Det fina i kråksången är att jag inte tror att det krävs så mycket för demonstranterna att ge upp strategin. Om någon kör över ett ben och slipper straff med hänvisning till att benet tillhörde en frivillig aktivist får dessa nog nya fritidsintressen. I annat fall kortas i alla fall aktionerna ner. Allt som krävs för att tömma gatan är ju en bilist med tillräckligt bråttom, oöm eller välförsäkrad bil.

76 kommentarer:

 1. I vissa amerikanska delstater verkar det som om man har immunitet mot åtal om man kör över protesterande om man känner sig osäker och flyr från dem.
  Och hur osäker man känner sig är ju lite av en tolkningsfråga, så det verkar som om det inte bara är du som tänker så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får ju inte riskera att bli godtyckligt, men är det demonstranter sittande på motorvägen och det går att dokumentera det hela med bilder borde det funka.

   Radera
 2. Joda, jag haller delvis med men jag maste le lite, eftersom jag själv just gatt och blivit "aktivist". Naja, men jag har gatt med i en grupp som vill protestera mot att grönomraden nära mig kommer att försvinna. Det planeras nämligen ett nybygge i min absoluta närhet, som jag är emot. Men vi kommer inte att limma fast oss, vi lusläser lagar och regler, samt försöker ta kontakt med journalister som kan tänkas sympatisera. Det finns dessvärre inte stora möjligheter att stoppa eller ens försena ett sadant projekt, men skam den som ger sig. Vi försöker i alla fall.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt okej att protestera, även högljutt. När bönder dränkt in kommunhusentréer med urin från sina djur har jag kunnat se rimligheten i det med. Men drar man in och utgör en fara för tredje part är det något helt annat.

   Radera
  2. Är ingen expert på området men när jag var liten så ämdrades liknande planer pga. En vattensalamander som bodde där, så att hitta ett ovanligt djur verkar vara en bra väg att gå

   Radera
  3. Jag bodde i ett område som under många år (tyvärr!) inte fick besprutas mot mygg pga att den vitryggiga hackspetten skulle få mindre att äta. Att den istället höll på att äta ihjäl sig var inget problem för miljömupparna.

   Radera
  4. de här vattensalamandrarna verkar vara en populär metod för att stoppa bostadsbyggande. de försökte med det i landskrona (https://www.landskronadirekt.com/2013/09/23/vattensalamandern-forhalar-campingbeslut/) och för några veckor sedan i mariestad (https://www.svd.se/a/Mo1Ak0/satt-fart-eller-slapp-klimatmalen)

   Radera
  5. Vad märkligt! Igår visste jag inte ens att det finns salamandrar i Sverige och det är inget som förstört min nattsömn.

   Radera
  6. "Joda, jag haller delvis med men jag maste le lite, eftersom jag själv just gatt och blivit "aktivist". Naja, men jag har gatt med i en grupp som vill protestera mot att grönomraden nära mig kommer att försvinna."

   Se upp så det inte kommer en norskregistrerad Volvo och kör över dig när du protesterar. ;)

   Radera
  7. Den risken är nog minimal eftersom jag varken bor i Sverige eller Norge.

   Annika

   Radera
  8. Jag har för övrigt inte tänkt agera civilt olydigt. Så länge lagen hindrar mig skulle jag stå kvar i kön och hoppas att ingen brandbil eller ambulans fastnat bakom.

   Radera
 3. Nej jag tycker inte att folk i allmänhet ska få rätt att avrätta eller lemlästa demonstranter, hur korkat de än beter sig. Men gärna kännbara straff. Inte för att jag vet vad "sabotage" eller "vårdslöshet i trafik" har för straffvärde men jag antar att det är ganska lågt.

  Helst skulle jag vilja se demonstranterna bete sig lite mer vuxet. Varför inte söka demonstrationstillstånd om man nu måste vara på vägar. Eller åtminstone välja en ofarlig plats att stå på, t.ex SVTs huvudentre, Rosenbad eller Sergelstorg. Som det är nu får man lust att elda bildäck, bara för att jävlas tillbaka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att hindra utryckningsfordon att ta sig fram och rädda liv är inte vårdslöst, det är ondsint. Om demonstranterna begriper det eller inte känns oviktigt i sammanhanget.

   Visst vore det bra om de betedde sig mer ansvarsfullt, men det är lite som att be idioter vara smarta, det kommer inte hända av sig självt.

   Radera
 4. När det gäller kaoset med "miljö"aktivisterna på E4 vid Karolinska/Haga Norra/Norrtull för ett tag sen. Har för mig att personen som transporterades i ambulansen avled. Just på grund av att de fastnade i bilkön och inte kom fram i tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att det så småningom konstaterades att så inte var fallet, men det kunde såklart ha varit det och till slut kommer det såklart att ske. Det är ju viktigt att få folk snabbt till sjukhus, för att inte tala om åt andra hållet. Om någon ligger hemma och väntar på ambulans kan det ju handla om sekunder.

   Radera
  2. Patienten avled inte men ambulansen blev försenad 8 minuter. Det hade kunnat sluta riktigt illa även om patienten kanske (?) inte dog den här gången. Att medvetet hindra ambulanser från att komma fram i 8 minuter är bra nära dråpförsök om du frågar mig. Tyvärr skulle det bara rubriceras som vållande till annans död. Om ens det.

   Radera
  3. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4o1LEq/atal-vackt-mot-klimataktivister

   Radera
  4. Då mindes jag rätt. Och visst, det är klart att det förr eller senare är just de åtta minuterna (eller för den delen åtta sekunder) som det hänger på. Helt i onödan, till ingen som helst nytta. Om man nu inte ser ett egenvärde i att reta upp bilister och allmänhet.

   Radera
 5. Jag har spenderat en hel del tid som bilist och cyklist i trafiken och har sett hur otroligt arga vissa bilister kan bli för rena struntsaker. Det vore inte så lyckat att ge sådana förare laglig rätt att med bilen köra över orsaken till deras vrede...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska förtydliga att risken är ganska stor att den påkörde dör och det tycker inte jag är en rimlig konsekvens, även om den påkörde avsiktligt blockerat trafiken.

   Radera
  2. Du har en poäng, men jag undrar om okontrollerad vrede skulle leda till felaktiga beslut av den storleksordningen.

   Om den påkörde valt att sätta sig på en bilväg i syfte att stoppa trafiken tycker jag att påföljden är rimlig och att betrakta som ett slags kalkylerat självmord (förutsatt att lagen först ändras).

   Radera
  3. Om det vore lagligt att köra över aktivister, som satt sig mitt i vägen och om jag skulle hamna först i kön framför en sådan, så skulle jag absolut inte köra över aktivisten. Jag hoppas aldrig hamna i en situation där något sådant förväntas av mig. Tänk sedan om det står en uppretad förare i en stor lastbil bakom mig i kön, har den föraren då rätt att meja ner både mig och aktivisten? Vilket hemskt scenario...

   Radera
  4. Jag tror att en sådan lagändring skulle få bort dessa demonstrationer tämligen omgående, men skulle läget uppstå skulle du vara i din fulla rätt att långsamt köra igenom demonstrationen och låta demonstranterna välja om de vill hoppa åt sidan, men självklart skulle du också ha rätt att låta bli. Lika självklart skulle inte lastbilschauffören i ditt scenario ha rätt att köra på dig, du är ju inte demonstrant.

   Radera
  5. Oj, det låter som att jag försvarar aktivisternas gärningar, men så är det inte, utan jag tror bara det trots allt är bäst om polisen får lösa problemet.

   Radera
  6. Och du tycker att de gör det? Då tycker vi olika :)

   Radera
  7. Oavsett om polisen gör ett bra jobb eller ej, så tror jag det är bättre att utbildad personal skipar rättvisa än att medelsvensson gör det.
   Apropå att köra över folk, så fick jag för många år sedan i mitt jobb åka i förarhytten på ett tåg i Kina. De berättade då att
   det hände att människor blev påkörda av tåget när de gick på banvallen och inte hann flytta på sig. När detta hände så körde tåget bara vidare och vid tågets slutstation fick föraren ta en vattenslang och spola bort blodet...
   När en påkörning på järnväg sker i Sverige tas föraren omedelbart ur tjänst och får stödsamtal och vid behov mer hjälp innan återträde i tjänst. I Sverige är det inte lättvindigt att köra över en människa, oavsett om den överkörde blir det av egen vilja eller ej.

   Radera
  8. "Oavsett om polisen gör ett bra jobb eller ej, så tror jag det är bättre att utbildad personal skipar rättvisa än att medelsvensson gör det."

   Betyder det att du är emot envarsingripanden överhuvudtaget? Det är ju ändå så att polisen i de flesta fall av brott inte blandas in. Dels för att de själva vägrar komma, dels för att det går smidigare för alla inblandade att lösa det hela på plats.

   Det låter tufft att inte stanna tåget, men det är ju inte heller mycket lokföraren kan göra i det läget, så om han känner att han kan fortsätta köra ser jag inga problem med det.

   Fast i praktiken tror jag inte att ditt beskrivna scenario kommer att hända. Om någon kör en bil mot dig i 5 km/h (rullar på tomgång) kommer du antagligen att flytta dig. Men visst är det en jobbig situation för alla inblandade. Det är också jobbigt om människor dör för att Gretas kompisar valt att stoppa ambulansen, de offren skulle jag lida mer med.

   Radera
  9. Det är klart att om det skulle stå en terrorist med K-pist mitt i vägen och skjuta på folk och jag kom i bil och hade chansen att köra över terroristen så borde jag väl köra över terroristen, men ärligt talat skulle jag inte våga det utan hellre ringa polisen.
   Så jag är inte emot envarsingripanden, men överlåter ändå helst rättsskipandet till en bättre lämpad aktör.
   Att bilar kommer emot en och inte vill stanna råkar man ut för titt som tätt när man korsar övergångsställen, fast där har man som gående rätten på sin sida. Om man ser att bilisten inte tänker stanna, då låter inte jag mig bli överkörd, trots rätten på min sida. Har faktiskt funderat på någon typ av käpp att sticka ut i förväg vid övergångsställen som hinder åt bilar som inte vill stanna, men tror att oftast är det enklare att inte mucka, hur mycket rätt man än har.

   Radera
  10. Misstänker du över övergångsstället att bilisten kommer att köra pinnar du på. Detsamma lär terroristerna göra om de dessutom har informerats om att bilisten blir fri ifrån skuld om de träffas.

   Radera
 6. Att köra över folk som inte utgör ett direkt hot mot dej, absolut nej i en rättsstat. Däremot ska man givetvis kunna avlägsna personen via ett s.k. envarsingripande om det krävs för att t.ex. en ambulans ska kunna ta sig förbi. Det är det inget konstigt med. Däremot anser jag inte att det är okej om jag går fram och först slår ihjäl demonstranten och sedan flyttar på denne. Man får bära eller fösa bort.

  Det som skrämmer mig lite är att polisen idag saknar redskap och vilja att ingripa mot större uppretade folksamlingar som i i princip alla fall består av stenkastande araber och afrikaner. Svenskar brukar protestera med plakat och ramsor medans dessa människor tar till en mer direkt metod, som polisen helt verkar saknar resurser att ingripa mot. Här måste något göras. Vi kan inte ha situationer när poliser inte vågar avlossa tjänstevapnet ens när deras egna liv står på spel. Det måste finnas exempelvis beredskapspoliser som kan kallas in vid liknande händelser, där man ska kontrollera folksamlingar, för att ge polisen en bättre numerär, samt ultraljud och andra saker för att göra det obehagligt för många demonstranter att befinna sig på ett och samma ställe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att först slå ihjäl demonstranten tycker inte jag heller är okej, men kör jag långsamt emot personen så har den ett val.

   Polisen saknar både kunskaper, resurser och framförallt intresse av att ingripa mot stora grupper. I exemplet med Jan Emanuel, där han började släpa bort demonstranter, fick han inte hjälp av polisen. De bad istället honom sluta att göra deras jobb (som de ändå inte hade gjort eller tänkt göra). Lite samma när det skapas medborgargarden, DÅ vaknar polisen, inte för att gardena behövdes.

   Radera
  2. "Att först slå ihjäl demonstranten tycker inte jag heller är okej, men kör jag långsamt emot personen så har den ett val."

   De limmar ju fast sig i gatan. Då har de inget val eller redan gjort sina val.

   Radera
  3. Ja, då har de alltså ett val. Limma inte fast dig på motorvägen om du vill leva.

   Radera
 7. Det trodde du inte Sparo, att du hade såna gråtmilda läsare! Kör på säger jag! Vi måste sluta att skydda idioter från konsekvenserna av sin egen idioti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde nog att min åsikt skulle kunna uppfattas lite känslig för stötande personer ;-)

   Radera
 8. Till alla i tråden som anser att polisen ska lösa problemet: Vilken planet bor ni på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast i Sverige, tänker jag.

   Radera
  2. "Till alla i tråden som anser att polisen ska lösa problemet: Vilken planet bor ni på?"

   Jag tror höga böter skulle få bort problemet. Det är knappast bristande impulskontroll som gör så att de sätter sig på gatan och blockerar trafiken. Det är en planerad aktion och skulle det svida rejält i plånboken så tror jag att de skulle välja andra alternativ. Har de inga pengar så kanske bötesbeloppet borde omvandlas till fängelse. Det är så det fungerar i vissa länder om man inte kan betala sina böter.

   Radera
  3. Det tror inte jag. Det är förmodligen inte många i den gruppen som någonsin har haft ett jobb eller pengar att betala böter med. Det är nämligen så himla mycket enklare att skrika om ansvar om man själv aldrig behövt ta något.

   Radera
  4. "Tingsrätten skriver på sin hemsida att gärningarna har ett samlat straffvärde som uppgår till fyra månaders fängelse, men nio av dem döms till villkorlig dom och tre av dem till skyddstillsyn. Två av dem ska även betala 70 dagsböter om 50 kronor, totalt 3 500 kronor.

   Sabotage kan ge upp till fyra års fängelse. Ohörsamhet mot ordningsmakten kan ge böter eller fängelse i högst sex månader."
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/domen-mot-miljoaktivisterna

   Rättssamhället har satt ner foten med besked. Två fick 3 500 kr i böter. De lär aldrig våga göra om det efter det här. ;) Den låga dagsboten avslöjar att de inte jobbar. De som fick villkorlig dom får inget böter eftersom villkorlig dom är ett alternativ till fängelse som inte får förenas med böter.

   Nåja. De dömdes i alla fall för sabotage och inte bara ohörsamhet mot ordningsmakten. Förr eller senare får de några månaders fängelse om de fortsätter SABOTERA trafiken. Det är tveksamt om det hjälper. De ser sig nog bara som miljömartyrer om de åker in. Tyvärr krävs det nog att en ambulanspatient dör för att sabotaget ska ge några års fängelse.

   Radera
  5. Jag noterade detta och tycker att det var en tråkig signal. Dock hoppas jag att hovrätten ska visa sig lite mer sansade och mindre politiska. Det har hänt förr.

   Radera
 9. Inte trodde jag at du var för att döda människor, lite mer trodde jag om dig även fast jag redan vet att du är helt dum i huvudet. Du är enbart en patetisk Putinkramare. Som aldrig skriver något när någon nazist från SD har sagt något antisemitiskt tex. Men när någon är kritisk mot kärnkrart eller klimatförändringar, då blir du minst sagt upprörd och för ditt hatiska korståg mot Greta och andra som du avskyr eller har raljerande och nedsättande attityd mot. Ditt beteende är totalt avskyvärtoch förkastligt. Nu kommer du säkert besvara med att jag minsann också har dålig attityd eller ett ovårdat språk, vilket kan vara sant. Men jag bedriver i alla fall ingen häxjakt på olika människor som du gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom att du har fel i exakt alla påståenden undrar jag lite varför du regelbundet besöker en blogg skriven av en person du upplever som "helt dum i huvudet". Vad säger det om din egen intelligens?

   Radera
  2. Det första jag tänkte pa när jag läste Anonyms inlägg var att hen gör just det, bedriver häxjakt, fast kanske bara pa en person, dig Sparo. Det andra är kanske fanigt, men jag tycker det var lite roligt, just för att det är sa otroligt dumt.

   Annika

   Radera
  3. Jag tyckte också att det var roligt och tänkte att satan vilken intressant och relevant skribent jag måste vara om till och med den som genuint hatar mig och dessutom har väldigt svårt med läsförståelse ändå sitter som klistrad här ;-)

   Radera
  4. Problemet är att du hatar, hetsar, raljerar och gör dig lustig på andras bekostnad. Vilket är väligt tydligt att du har psykopatiska drag, med din brist på empati och medkänsla.

   Radera
  5. Fy fan vad skickligt att kunna ställa diagnoser bara genom att läsa ett kommentarsfält! Vore jag du skulle jag inte fortsätta att vara ett anonymt nättroll utan gå ut med namn, adress och telefonnummer! Dina förmågor är ju helt övernaturliga!

   Radera
  6. "Problemet är att du hatar, hetsar, raljerar och gör dig lustig på andras bekostnad. Vilket är väligt tydligt att du har psykopatiska drag, med din brist på empati och medkänsla. "

   Frågan är vem som har brist på empati? Den som tycker det är okej att aktivister hindrar ambulanser (så att akut sjuka människor riskerar att dö i trafikköer) eller den som tycker att det är rätt att långsamt köra på aktivisterna om de vägrar att flytta sig.

   Ett problem med klimataktivisterna är att de tror sig ha ensamrätt på att definiera vad godhet är. Hur ska thailändarna försörja sig om alla västerlänningar sluta flyga till Thailand på semester för att minska utsläppen av växthusgaser? Hur ska människor i Bangladesh försörja sig om H&M stänger sina fabriker i landet? Det är lätt att vara god om man inte ser längre än näsan räcker. Det är svårare om man ser till helheten. Man behöver dock inte ha särskilt stor föreställningsförmåga för att inse att akut sjuka människor riskerar att dö i trafikköer om man sätter sig i vägen för trafiken. Ändå gör aktivisterna just det. Varför? Har de brist på empati bakom den goda fasaden eller är de så dumma att de inte förstår en så enkel sak?

   Mvh
   Han som tror att Sparo har svårt att hålla isär anonyma kommentarer och som inte är den som skrev den förra anonyma kommentaren

   Radera
  7. Empati är svårmätt, men jag håller med om att de som titulerar sig goda inte alltid är det. Fast att jag inte lyckades få in Putin i ett blogginlägg om svenska aktivister på svenska vägar beror inte på att jag är ond utan på att Putin inte har ett skit med det att göra :)

   Radera
 10. Oftast tycker jag om att läsa dina texter Sparo, men just idag träffade den lite hårt. Jag har en dotter som mår psykiskt dåligt. Det har hänt att hon lagt sig på vägen för att bli ihjälkörd. För oss föräldrar är detta fruktansvärt jobbigt. Nu har det gått bra hittills och trafikanterna har vejt och dottern har fått akut hjälp av polis och ambulans. Nu vet jag att det inte var personer i hennes situation du tänkte på, men jag såg framför mig att någon med vilja kört på henne för att hon "skulle vara en del av en miljöprotest". /F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först och främst, tråkigt att höra och jag hoppas verkligen att hon får hjälp och att det löser sig till det bästa.

   Och nej, jag menar verkligen inte det ska vara fri jakt på alla som ligger på gatan. Det kan ju ha olika orsaker, från självmordsförsök till hjärtinfarkt och en massa annat. Jag menar just bara i detta läge, en grupp som tydligt annonserat och visar att de sitter där för att hindra trafiken (inklusive utryckningsfordon som kanske är på väg till en person i din dotters situation, som står på en bro eller hustak för att ta livet av sig eller som ett sista rop på hjälp).

   Radera
  2. När inser de rödgröna vad deras all in dystopi ställt till med? Dvs hur många stackars yngre psykiskt sjuka de har påverkat negativt med detta intensiva agerande?

   Radera
  3. Jag ser inte detta som en partipolitisk fråga, det finns många skäl till att unga människor lider av psykisk ohälsa. Men okej, när jag ser elvaåringar gråta okontrollerat i panik eftersom vuxna fått dem att tro att jorden blir obeboelig och går under om några år blir jag beklämd.

   Radera
  4. Investeraren: Du verkar betydligt psykisk sjuk. Sök vård. Jag önskar dig allt gott i livet.

   Radera
 11. Hårt skrivet av Sparo men nog borde polisen gå hårt åt med batongen för att få bort dem från trafiken så att aktivisterna inte hindrar ambulanser. Jag tycker inte att folk ska riskera att dö bara för att miljöaktivister med messiaskomplex hindrar ambulanser under utryckning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det snabbt fanns poliser på plats, och om dessa skulle prioritera att få undan personerna som stoppar trafiken vore detta antagligen fullt tillräckligt. Jag ser inget självändamål i att bilister ska köra och (också de) utsätta andra för fara. Men där är vi ju uppenbarligen inte i Sverige eller i London i mina exempel ovan, och då måste man utgå från den verkligheten.

   Radera
 12. Ditt förslag verkar helt rimligt. De har ju stängt psykvården så då får väl dessa problem lösas på annat vis? Eller ska vi ha full anarki för alla för allt framåt?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas och tror att psykvården inte är stängd, men den lider väl som så mycket annat av för små resurser.

   Radera
 13. Jag tycker det är bra när människor engagerar sig och protesterar mot något som dom tycker är dåligt, sen är det så klart fel att stoppa trafik när blåljus behöver komma fram. Hat, hot och våld löser ingent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller något emot engagemang. Men när man hindrar ambulanser och brandbilar är det att jämställa med våld, betydligt värre än hat och hot.

   Radera
  2. Ett problem är att det är svårt att påverka. För att nå igenom mediabruset tar Greenpeace och andra (dårar) till allt knasigaste metoder, vilket sen triggar andra. Hela spiralen leder bara till orimligt debattklimat.
   Den som tjänar på extremism vill sällan sina medmänniskor väl.

   Radera
  3. Ja, jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår vad man vill uppnå med att hindra biltrafik. Det enda jag märkt är att folk blir förbannade, inte på miljöhot utan på miljöaktivister.

   Radera
 14. Det finns tydligen väldig många på det här forumet som förespråkar mord på människor man inte tycker om, skrämmande. Det också fel att stoppa blåljuspersonal, men att vilja döda människor, där går i alla fall min gräns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har vi högt i tak och jag respekterar din åsikt, men skulle lagen ändras är det definitivt inte mord. Inte ens idag borde det bli värre än vållande till annans död.

   Radera
  2. Nu får du väl ändå skärpa dig. Att köra över en människa med berått mod, så den dör, ska inte betraktas som dråp eller mord är anmärkningsvärt. Jag blir minst sagt förvånad hur man kan tänka så. Jag kan ha starka åsikter om personer, men jag önskar inte livet ur någon.

   Radera
  3. Läs det jag skriver så kanske du blir mindre upprörd. Mord är en brottsrubricering.

   Du får redan idag slå ihjäl en person i självförsvar och då är det inte mord. Blir det tillåtet för bilar att inte stanna för en pöbelhop på motorvägen är inte heller detta mord även om någon av terroristerna skulle välja att vara kvar. Detta har inte ett dugg att göra med hur jag tänker eller min människosyn.

   Jag önskar för övrigt inte heller livet ur någon. Det är därför jag yrkar på denna lagändring för det tror jag skulle ge mindre död och lidande, förutom att inte - som idag! - helt oskyldiga drabbas av tilltaget.

   Radera
  4. Var någon stans i världen är det tillåtet det som du vill ska bli tillåtet i Sverige?

   Radera
 15. Borde det också vara tillåtet att köra över nazister som demonstrerar utan tillstånd på våra gator och hindrar blister och blåljuspersonal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte svara, eftersom jag vet att du tycker att miljöaktivister är värre än nazister. Jag personligen tycker inte om någon utav dom.

   Radera
  2. Vad underligt att du ställer frågor du inte vill ha svar på, ville du bara näthata ;-)?

   Självfallet spelar det ingen roll för mig varför de demonstrerar. De är att de sätter sig på en väg i syfte att blockera biltrafiken som är problemet för mig. Jag är för åsiktsfrihet, så om de inte blockerar trafik tycker jag att bägge grupperna ska få demonstrera.

   Radera
  3. När det gäller näthat, där tillhör du sverigeeliten. Grattis.

   Radera
  4. "När det gäller näthat, där tillhör du sverigeeliten. Grattis."

   Problemet med anklagelser om "näthat" är att "näthat" kan vara allt från olaga hot till avvikande åsikt. Jag har blivit anklagade för att sprida "näthat" när jag har påpekat att det inte finns vetenskapliga bevis för att det skulle finnas en könsmaktsordning i Sverige. De "bevis" som finns bygger alla på att man värderar saker som är vanligare hos män högre än saker som är vanligare hos kvinnor. T ex värderar feministerna hög lön högre än anställningstrygghet, våld i hemmet mellan personer som känner varandra högre än våld på öppen gata mellan okända personer, att bli gruppvåldtagen i krig högre än att dö i krig. När jag har påpekat att könsmaktsordning beror på politiska värderingar och inte på att könsmaktsordningen är fakta så har jag blivit anklagad för att sprida "näthat". Det är svårt att ta anklagelser om "näthat" på allvar när alla som ifrågasätter den politiska vänsterns åsikter blir anklagade för att sprida "näthat".

   Mvh
   Han som tror att Sparo har svårt att hålla isär anonyma kommentarer och som inte är den som skrev den förra anonyma kommentaren

   Radera
  5. Jag håller med om att det är ett knepigt ord. Nu adresserade jag det till en person som tidigare i kommentarsfältet kallat mig hatisk två gånger (idag, och MÅNGA gånger dessförinnan) och följt upp med att jag skulle ha "psykotiska drag", så jag tänkte att jag inte heller behövde väga mina ord på guldvåg :)

   Radera
 16. Dags att följa upp blogginlägget med ett nytt blogginlägg? https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/2Baeml/aktivistiska-namndeman-friade-man-som-blockerade-trafiken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörde om detta, men har inte satt mig in i det. Spontant tänker jag att det låter helt sinnessjukt och jag hoppas vid Gud att hovrätten ändrar beslutet.

   Radera