lördag 1 oktober 2022

Jag tror att vi tänker fel

Inte minst av miljöskäl sjungs ofta småskalighetens lov. Rent teoretiskt, men lyssnar man på den allmänna debatten om mat, el och energi försöker politiker och andra makthavare alltid hitta storskaliga lösningar.

Kanske är det biodlingen eller flytten till landsbygden som fått upp mina ögon för småskalighet, men jag tror allt mer på att jobba i det lilla. Den som menar att människan tar sämre vara på jorden nu än några generationer tillbaka borde också sträva åt det hållet. Är det inte just globalism och storskalighet som försatt oss i problem?


Storskalighet – inte alltid av godo.

För egen del tror jag mer på att odla min egen mat, fixa egen energi med solceller, eget vatten i egen borrad brunn, egen värme med ved och jordvärme hellre än stora anläggningar och kraftverk med många och långa transport som följd. Att det är dyrt både för plånbok och miljö att skicka varor över flera kontinenter säger sig själv, och att det är krångligt att skicka energi bara från vattenkraftverk i norra Sverige till de tätbefolkade område i södra Sverige har väl ingen missat det senaste halvåret, för att inte tala om vad besvärligt det är att skicka gas i ledningar från andra länder.

Det känns som att både frihetsälskande högermänniskor och miljöfolk på vänsterkanten för inte allt för länge sedan kunde ta varandra i handen och förespråka min ”drömvärld” med småskaligt jordbrukande och individuella lösningar på grundläggande behov. Vad hände?

De sitter fortfarande i samma båt, men den självhushållande bonden, som förr var den småföretagare som accepterades i alla läger, ska idag ha straffskatter för att han använder traktor, och låter han istället harven dras av oxar blir han åtalad för miljöbrott ifall kreaturen fiser.

För att inte tala om oss andra. Vi ska helst varken odla eller elda i vedspis, för att inte tala om att laga mat över öppen eld, det blir dubbelfel. Och svaret på frågan ovan är vi. Det är vi som ror.

37 kommentarer:

  1. Ja, du har delvis rätt men det är ju inte alla som kan bo sa att de kan vara självförsörjande. Jag försöker vara noggrann men det jag köper, att det ska atminstone vara producerat i mitt eget land, eller ett närliggande. Synd, för jag gillar t.ex. bananer men köper det nästan aldrig. Kyckling är jag förtjust i och de är uppvuxna här i landet, men när en bio-kyckling kostar dubbelt sa mycket som en "vanlig" blir det svart att motivera ett köp. Jag tror att manga med mig blundar för hur hönsen har det. Fast jag köper iaf ägg fran frigaende höns. Alltid nat.

    Och köper man inte t.ex. choklad gar fattiga bönder i andra världsdelar utan inkomst.

    Hur man än vänder sig har man ändan bak.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, alla kan inte bo på landet, ha en egna grisar osv, men jag upplever att man idag motarbetas om man vill göra det. Städerna har fjärrvärme och då försöker man förbjuda folk från att elda med ved på landsbygden, för att nämna ett exempel. Och jag motsätter mig inte global handel, jag vill bara ha lokala alternativ och att de åtminstone ska få "tävla" på lika villkor.

      Ingen är perfekt, vi kan bara sträva emot att leva så bra som möjligt genom att ta hand om både oss själva och vår omgivning.

      Radera
    2. Da ser jag fram emot inlägg när du skaffat grisar och höns :).

      Annika

      PS. Och med tanke pa hur blödig du blivit med dina katter tvivlar jag pa att du kommer att kunna ta livet av dem.

      Radera
    3. Grisar kommer inte att hända. Höns är jag sugen på, men just nu känns det vettigare att lägga eventuell överskottstid på biodlingen och möjligen kommer det fortsätta så, det märker vi.

      Jag tycker att det är jobbigt varje gång jag av misstag dödar ett bi, vilket i princip händer varje gång en bikupa öppnas, och jag känner sorg när jag med berått mod måste klämma ihjäl en bidrottning. Så ja, att hugga huvudet av en tupp eller höna är inget jag skulle göra med glädje, men inser samtidigt att det är oundvikligt i så fall.

      Radera
  2. Finns ett gammalt skandinaviskt uttryck som numera är ganska bortglömt - "Goðlauss" rakt översatt till modern svenska blir det gudlös, men betydelsen förr var vidare. Det uttryckte självständighet och okuvlig egen vilja. "at trúa á mátt sin ok megin" - att lita på sin egen förmåga och huvud. Intressant i sammanhanget var att många av dem var norrmän som flydde till Island när centralmakten började växa fram....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var i sanning bortglömt. Eller, rättare sagt, det hade jag aldrig hört.

      Det är min förhoppning att norrmän är lite mer okuvliga än andra.

      Radera
  3. Själva storskaliga produktionen, och de långa transporterna, tror jag inte egentligen är problemet. Skalfördelar gäller även här precis som så ofta annars, miljökostnaden per enhet är troligen lägre än en ”lokalproducerad”. Samma med energiproduktionen, där stora skalfördelar finns, skulle inte bli bra för varken miljön eller luftkvaliteten om alla eldade själva istället.

    Nej problemet är att vi konsumerar och ”behöver” en massa skit, som därför måste produceras, skickas och sen slängas (oftast).

    Den delen av det självförsörjande livet är värd att bygga vidare på

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så varför mår inte miljön bättre än någonsin världen över nu då? Eller om vi vänder på det, varför mådde miljön bättre i bondesamhället? Visst köper vi en massa skit vid sidan av de grundläggande behoven, men när hörde du en politiker (vänster eller höger) säga ett pip om det senast?

      Radera
    2. Skatteintäkterna och vår (stora) stats alla utgifter är beroende av den konsumtionen, den får ekonomin att gå runt. Så länge svensson vill ha fast fashion och plast från kina är det nog dödfött för politikerna att ändra det

      Radera
    3. Förtydligande, nej politikerna driver inte alls detta. Troligen inte heller miljöpartiet

      Radera
    4. Särskilt dödfött om de inte försöker.

      Radera
    5. Den största faktorn gällande mänsklig miljöpåverkan är ju antalet människor. Därefter hur mycket varje människa konsumerar, vilket också är ganska nära kopplat till hur välmående människor är. Både storheterna har ju ökat enormt sedan självhushållning dominerade. Säkert 100 eller tusenfallt större mänsklig miljöbelastning sammantaget om man jämför typ 1820 och 2020.

      Givet att vi ska ha miljarder människor så måste dessa försörjas industriellt. Annars räcker inte resurserna. Vill man att alla ska övergå till att bo på landet och odla själva så måste ett par miljarder människor bort.

      Beroende lite på bokföringen så är en asketisk eremit på landet en större miljöbelastning en innerstadsbon med shoppingberoende och stadsjeep. Det är väldigt miljömässigt dyrt med infrastruktur som el, sophämtning, tele, vägar etc när de bara servar ett fåtal personer istället för tusentals.

      Radera
    6. "Vill man att alla ska...". Till skillnad från diverse världsomspännande ekonomiska lobbygrupper vill jag inte att "alla ska" någonting. Det är det som är grejen, jag tror på individuella val och individuella lösningar, långt ifrån bara för miljöns skull.

      Radera
  4. "När en politiker säger att vi sitter i samma båt, så var på din vakt. Det betyder att det är du som ska ro."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilhelm Moberg, denna gigant. Popkulturellt stulet av Hoola Bandoola Band:

      "Dom säger, vi sitter i samma båt,
      både styrman och matros.
      Men hur jag än försöker och bär mej åt,
      så är det alltid jag som ror."

      Radera
  5. Jag är med dig.

    Vad händer nu när mårrorna står o knackar på dörren? Man söker lösningar lokalt i det lilla med samarbeten och samverkningar inom by och kommun. Där slutar förtroendesfären förutom tidigare kända vänner. Ett stänk förberedelser genom våra "normala" globalare distibutionsled innan.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mårrorna? Är det här en Muminreferens som gått mig förbi?

      Radera
    2. Jag är full av Mumin! =)

      Radera
    3. Vad är idén med att bli gammal o 50 om man inte får vara lite barnslig också...

      Radera
    4. Mumin är lite av en vit fläck för mig. Jag tror att de var lite för läskiga för mig, som Storpotäten.

      Radera
    5. Storpotäten var min skräck, men Mumin min värld som barn, ihop med Frank.L.Baums O och Astrid Lindgren.

      Radera
    6. Jag var mer av en Professor Drøvel-kille. Kanske därför jag flyttade till Norge 40 år senare.

      Radera
    7. Gausdal, Romsdal och Brumunddal. Antagligen det bästa barnprogran som gått på TV. https://www.imdb.com/title/tt0073000/
      kom som två.

      Vill slå ett slag för "nisserne på loven" som är ett förbannat roligt alternativ fra Norje vad gäller adventsprogram.

      Radera
    8. Jadå, även om de kanske har gjort några säsonger för många nu. Första och andra var riktigt bra.

      Radera
  6. "För egen del tror jag mer på att odla min egen mat, fixa egen energi med solceller, eget vatten i egen borrad brunn, egen värme med ved och jordvärme hellre än stora anläggningar och kraftverk med många och långa transport som följd."

    Så gjorde man på 1800-talet. Det stora problemet är att då måste i stort sett alla invånare vara jordbrukare. Det var industrialiseringen av jordbruket som gjorde att alla inte behövde vara bönder. Så om vi ska gå tillbaka till ett småskaligt jordbrukssamhälle så kommer ingenting vara sig likt efteråt. Röda khmererna försökte sig på en tillbakagång till jordbrukssamhället.

    "De såg städerna som symboler för kapitalism och intellektuella, välutbildade motståndare. Därför tömdes städerna på invånare som hänsynslöst drevs ut på landsbygden för att där arbeta med jordbruk och konstbevattning."
    https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/roda-khmererna-och-folkmordet-i-kambodja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amish lever ungefär så som Sparo förespråkar.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Amish#Levnadss%C3%A4tt

      Radera
    2. Men vad är det ni inte förstår med fria, individuella lösningar? Min kritik mot politiker och makthavares syn är inte att de vill att vi ska bo i hyreskaserner i fabrikslika städer utan att ALLA ska göra det. Förmodligen kommer merparten av I-världens befolkning även fortsättningsvis vilja göra det. Min poäng är bara att jag tror att det är bättre för både individen och samhället att de som inte vill göra det inte motarbetas i alla lägen och tvingas rätta in sig i ledet.

      Det finns många bra grejer att hämta från Amish. Kanske främst detta, att de kör sitt race och inte är så brydda över att andra inte gör det.

      Radera
    3. Jag har ingenting emot att enskilda individer går sin egen väg. Tvärtom. Jag menar att vår moderna ekonomi (industrialismen) förutsätter att nästan alla människor samlas i "hyreskaserner" i "fabrikslika städer". Självklart kan en liten del av befolkningen gå sin egen väg. De kan dock inte räkna med att den ekonomiska och politiska makten kommer att gynna dem eftersom deras sätt att leva bryter mot vad den moderna ekonomin förutsätter. Vi får se om miljöfrågorna kommer att ändra den här uppfattningen i framtiden. Majoriteten av alla människor har trots allt bara levt i "fabrikslika städer" i hundra år. Människor har levt på landsbygden i hundratusentals år. Kanske är det på landsbygden framtiden finns men i dagsläget ser det definitivt inte ut så.

      Radera
    4. Men då kanske det moderna samhället inte är så lyckat. Att en stor del människor äter psykofarmaka på daglig basis för att stå ut med att leva tyder också på det.

      Jag vill inte bli gynnad av den politiska makten, bara inte motarbetad. Det är en stor skillnad.

      Radera
    5. Jag kan tycka det kommer lite tråkiga överreaktioner här. Jag ska inte gå vidare i den tankelinjen, för då kommer det oundvikligen leda till slutsatser som de som står för överreaktioner kommer att trigga på, och jag vill inte hälla bensin på brasan. Men kan inte låta bli att se det jag ser.
      /Jonas B

      Radera
    6. Jag är själv lite förvånad över att likställas med Röda khmererna bara för att jag tror på den småskalighet som även den övriga vänstern (alltså inte bara kambodjanska kommunister) trodde på innan de helt nyligen blev globalister och började hylla EU och miljardärer.

      Radera
    7. "Men då kanske det moderna samhället inte är så lyckat. Att en stor del människor äter psykofarmaka på daglig basis för att stå ut med att leva tyder också på det."

      Fast det beror nog minst lika mycket på att "psykofarmaka" existerar som att människor mår sämre. Alkoholmissbruket var utbrett i Sverige på 1800-talet. Det moderna samhället är på gott och ont. Vissa saker var bättre förr medan många andra inte var det.

      Radera
    8. Ja, allt var inte bättre förr och allt är inte bättre nu, och framförallt - allt är inte bättre för alla. Desto större anledning att uppmuntra individuella lösningar.

      Radera
    9. "Desto större anledning att uppmuntra individuella lösningar."

      Jag har inget emot individuella lösningar i enskilda fall men att alla hushåll ska odla sin egen mat, producera sin egen el mm tror jag inte på. Det är varken bra för människa eller miljö, tror jag.

      Radera
    10. Fast det har jag heller aldrig någonsin hört någon föreslå.

      Radera
  7. Det skulle inte fungera att hela samhället gick över till småskalighet, för nästan alla verktyg och apparater som behövs för att leva småskaligt bygger på storskalig produktion. Exempelvis metallframställning, plast, halvledare, bensin osv.
    Ett exempel: Jag och min fru är självförsörjande på sylt, men i sylten ingår socker, som är tillverkat i fabrik och sylten förvaras i glasburkar, som också tillverkats i fabrik. Sylten tillagas i grytor från fabrik på en spis som tillverkats i en fabrik, som drivs med el, som kommer från ett kraftverk, osv. Jag skulle tro att inte ens naturfolk är helt fristående från massproducerade varor, då de säkert har verktyg i metall eller kläder av tyg från väverier...
    Världen skulle vara ganska torftig utan storskalig produktion av många varor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar inte att exakt hela världen måste vara helt småskalig. Bara att det vore fint om politiker och ännu mäktigare makthavare kanske kan sluta att jaga bort småskaliga alternativ med kanoner.

      Sen är jag helt med på att ni, och jag, behöver omvärlden även för att småskaligheten.

      Radera