fredag 30 september 2022

Hur kallt kan man ha inne?

I vintras stängde jag av ett par rum i mitt hus. Jag stängde alltså dörrarna och hade ingen värmekälla i dem. Jag hade termometrar och såg till att det inte blev för kallt. I ett av rummen hade jag mitt samlade förråd av färg och annat som inte fick frysa, men jag försökte ändå hålla dem över sju plusgrader.

Men räcker det? Ämnet har kommit upp någon gång här på bloggen. Jag kan rätt lite om sånt här, så jag försöker lyssna på andra. Vilket inte är lätt när de säger olika (detta är orsaken till att uttrycket ”Lyssna på vetenskapen” aldrig funkar).

Jag sträckläste en internettråd där en del menade att det enda som betyder något är luftfuktigheten och började jämföra fuktmätare, andra sa att äldre hus (som mitt snart nittioåriga) går att kyla hur mycket som helst eftersom man gjorde så förr och hade inte huset klarat av det hade det inte funnits nu. Det låter logiskt.

Andra hade exakta siffror, ”Har du frånlufts-värmepump så behöver du hålla minst ca 17 grader”. Ibland gör jag (och andra) misstaget att tro att människor som låter tvärsäkra vet vad de snackar om, men det vet man ju inte. På samma tema läste jag att WHO menar att man ska ha minst 18 graders inomhustemperatur, varför i herrans namn de ska ha åsikter i ämnet.

Men det hoppas jag att ni har, antingen hur ni tänker för egen del eller vad ni tycker att jag ska göra. Jag har en värmepump av typen luft-luft som jag höll på 16 grader förra vintern, men slog av när strömmen var som allra dyrast. Utöver denna har jag vedeldning på bägge våningarna och ser detta som min huvudsakliga värmekälla. Källarens har krypgrund och god dränering. Där blir det aldrig kallare än 7-8 grader med hjälp av spillvärmen från varmvattenberedare och frysbox. Det nyligen renoverade badrummet har golvvärme som jag aldrig använt mer än för att testa att den funkar.


Tack vet jag ved.

I år har jag rikligt med ved och ännu högre elpris. Min tanke är att eventuellt klara mig utan luftvärmepumpen, åtminstone fram till december-januari, och att ha tre rum helt stängda så länge värmen där ligger någonstans mellan 5-10 grader. Badrummet lämnas med öppen dörr och blir därigenom torrt och tillräckligt varmt med hjälp av värmen från mitt närliggande sov- och arbetsrum.

När jag sitter still vid datorn i långa sittningar vill jag inte frysa, men använder gärna tjocka tröjor och tofflor. Om det är 12-15 grader i huset på morgonen eller när jag varit borta har jag inga problem att stå ut med lite obehag tills jag fått upp värmen. Nedåt 8 känns inte värdigt, då får det nog bli lite värmepump ändå.

Ungefär så tänker jag. Hur tänker ni? Hur hade ni gjort i mitt läge och tycker ni att jag är på väg att bita mig i foten genom att sabba mitt hus pga dumsnålhet? Alla respektfulla synpunkter och kommentarer är välkomna.

74 kommentarer:

  1. Förra året köpte jag mitt livs första tofflor. Det var helt klart värt det.

    Och för långa sittningar framför datorn har jag kommit fram till att ett par värmeljus i ett relativt litet kontorsrum gör ganska stor nytta. Och är ganska mysigt.

    Då kan resten av huset få vara lite småkyligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tofflor är underskattade! Fryser man inte om fötterna blir livet alltid lite trevligare.

      Radera
    2. "Och för långa sittningar framför datorn har jag kommit fram till att ett par värmeljus i ett relativt litet kontorsrum gör ganska stor nytta. Och är ganska mysigt."

      Akta dig för stearinljus med fladdrande låga.
      https://www.forskning.se/2021/11/25/darfor-ar-levande-ljus-farliga/

      Radera
    3. Livet är farligt, man kan dö.

      Radera
  2. "Källarens har krypgrund"
    Låter ovanligt, minst sagt, med krypgrund under källaren. Men du bor ju i Norge så... :)
    Annars sällar jag mig till sekten som hävdar att låg rel.fuktighet förhindrar mögel oavsett temperatur. Men det finns kanske fler faktorer mögel att ta hänsyn till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dåligt förklarat. Under halva undervåningen är det källare, under andra halvan krypgrund.

      Låg fuktighet låter eftersträvansvärt i nästan alla lägen. Den senaste månaden har jag jobbat med avfuktning av biramar eftersom honungen annars riskerar att jäsa.

      Radera
  3. Enligt en som jobbar med luftvärmepumpar skall man inte stänga av och sätta på för ofta. Det sliter på kompressorn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samtidigt slår ju pumpen på och av sig själv hela tiden. Men i år har jag bara slagit på pumpen en halvtimme för att se att den funkar och går som den ska. Sedan har den fått vara av.

      Radera
    2. I manualen till min luftluftvärmepump står det att den ska slås av mha kontrollen och, om möjligt, inte med strömbrytaren som installatören satt bredvid utomhusaggregatet.
      Jag kör den per automatik mellan 05 och 07 så det är varmt när familjen vaknar men avstängd när elpriset brukar vara högt efter 07. Sen körs den igen 16 till 21. Mitt på dagen är elpriset oftast högst.

      Radera
    3. Jag vet inte om min ens har en strömbrytare. Den sitter med stickpropp utomhus. Tror inte att man gör så i Sverige, men här i Norge är det tydligen standard, påstår de jag har frågat om det. Så jag kör också knappen på fjärrkontrollen, men i år har jag än så länge låtit bli.

      Radera
  4. Investerade i Birkenstock förra året och ångrar att jag lät det gå ett helt liv före det beslutet togs. Räknar med att inte behöva fler tofflor i detta livet än det, inte helt billiga paret, jag köpte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är kvar i billighetsträsket och kör tofflor jag ärvt eller fått av folk som tyckt de är för stora för dem. Och så kör jag tjocka sockar också, i skedet innan tofflor behövs.

      Radera
  5. Min gräns går ganska lågt men jag skulle faktiskt tro att hemmavid går WAF (Wife Acceptance Factor) vid 19 grader. Nu har vi fjärrvärme och kamin så uppvärmningen är ingen jättekostnad som tur är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har på gott och ont ingen WAF att ta hänsyn till, men jag har förstått på andra att den ofta är högre. Snackade med en kille igår som tvättar sig kallt för att spara el. "Men kona mi liker ikke å gjøre det."

      Radera
    2. Det blir ju så. Vissa "smällar" får man ta för laget. Tex är det jag som diskar/tvättar nu eftersom Fru IGMR inte har koll på när det är billigt. Vi roterar andra hushållsuppgifter så det går väl på ett ut.

      Radera
    3. Trodde ni norrbaggar alltid badade i fjorden?

      Radera
    4. WAF-faktorn ställer till det även för mig när det gäller inomhustemperaturen. Jag skulle föredra det lite svalare hemma och lite varmare på kontot men hustrun är av annan åsikt. Jag har förklarat att när det är som kallast så skall man klä av sig naken och slingra sig runt en medmänniska under ett täcke, men icke. Ett hjärta av sten behöver väl ingen värme? ;-)

      Radera
    5. När vi går på tur badar vi såklart i fjorden, men hemma vill jag helst ha lite värme.

      "Under den hårda fasaden klappar ett hjärta av sten." - S.O.S. - En sällskapsresa

      Radera
  6. om du har timpris på elen skulle du kunna ha värmen på under natten när priset är lägre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samtidigt är det ju då jag vill ha kallt (under ett täcke bäddat med katter behövs ingen extra värme). Ska i så fall vara att fläska i under morgontimmarna.

      Radera
  7. Jag är visserligen ingens fru, men när jag bodde i hyreslägenhet och skulle vara borta i tre veckor stängde jag av värmen helt. Det var 14° när jag kom tillbaka. Det var alldeles för kallt.

    Numera haller jag ca 19° inomhus pa vintern (vilket en del tycker är för kallt), och har bara pa värmen ca tre manader om aret (mitten nov-mitten feb). Jag gar alltid barfota i flip-flops hemma och pa vintrarna har jag pa mig en tröja.

    Skulle aldrig fa för mig att duscha kallt, a andra sidan duschar jag bara i nagra minuter.

    Jag har inga direkta rad att ge, mer än att du nog tänker rätt, även om jag tycker att du skulle kunna ha rad att unna dig lite mer värme pa vintern.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Duscha kallt skulle inte jag heller göra. Att tvätta mig kallt i handfat funkar, liksom att skölja av skallen när jag rakat bort håret. Men jag duschar inte heller länge och oftast slår jag av duschen medan jag tvålar in mig.

      Vi får se hur kallt det blir i vinter. Än lever hoppet.

      Radera
    2. Jag har ett ballt duschmunstycke som kostade skit o ingenting från bauhaus som visar tempen digitalt, 34 grader är perfekt för mig, aningen varmare än ljummet. Blöter ner, stänger vatten, tvålar in o skrubbar, vatten på o sköljer av, fem min om jag inte stressar, då går det på tre.
      /Jonas B

      Radera
    3. Kul grej, det har jag aldrig sett.

      Radera
    4. Den har ett litet vattenhjul som driver en tempgivare o en rödlysande display. Listigt tycker jag o när jag ändå behövde ett duschmunstycke o denna snarare var billigare än märkesprodukter så... O den gör sitt jobb utanför nördfunktionen alldeles utmärkt. =)

      Så fick man lära sig att celsiusskalan är väldigt "gles". Iaf jag upplever i duschen 32C som kyligt, 34-35C är mitt område, uppåt 37C så är det så varmt att jag kommer att eftersvettas. Innan hade jag absolut gissat på ett mycket större spann på vad man upplever som varmt o kallt.

      Återigen, i duschen, jag badar ju i sjön i dryga 20C utan att klaga och gör jag en maträtt kallar jag den inte varm vid 37C... =)

      Radera
    5. Det är därför jag tror på att frysa lite i början av vinterhalvåret, för att man härdas och vänjer sig.

      Radera
    6. Jag är mitt inne i det, 14 grader känns helt ok, näsan är inte riktigt med o rinner lite lätt. Skönt att krypa ner under tjocka täcket för natten o gärna plocka in en varm katt därunder.
      /Jonas B

      Radera
    7. Katter är svårslagna värmedynor.

      Radera
  8. Nu är det inte av dumsnålhelt utan därtill är jag nödd o tvungen om hushållet ska gå runt, men jag håller på luftvämepumpen till senare. 14C nu och det går utmärkt, har en garderob med kläder om jag skulle lida. Tack o lov har jag nordbogener.

    Jag tänker mig landa på 10C innan värmande åtgärder kan sättas in, nu läste sambon något om att 15C var minsta pga försäkringar, men de är säkert i säng med elbolagen.

    Jag stänger helt av tre rum utan VA som kanbli hur kalla som helst, nödplan 1 är flytta ner säng o täcka för ovanvåning, nödplan 2 är ett tält täckt med filtar på ytan kvar efter nödplan 1. Har trangiakök, fotogenlyktor och 10 kilo stearinljus.

    Visst låter man löjlig o man har svårt att tro att vårt strävsamma samhälle skulle hamna här. Tack MP.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att min luftvärmepump går att ställa på lägre än 16 grader.

      Fotogen och stearin kostar ju också pengar :(

      Radera
    2. Ja, fotogen o stearin går breakeven ungefär vid 3-4 kr/kWh har jag för mig, citera mig inte på det. Så det är inte för att spara pengar egentligen. Men det finns ifall det blir längre brott i elförsörjning och det börjar bli kallt satan. Trangiakök o eldningsvätska i det nyttjas tidigare, om det blir elavbrott när magen kurrat ett tag...

      Radera
    3. För egen del tror jag nästan inte att jag har köpt ett stearinljus, men jag har ändå ett lager. Har fått, ärvt osv.

      Radera
  9. Optimerad eldning och bra isolering tror jag är två bra saker man kan göra för inomhusvärmen.

    Jag har märkt att att vedåtgången påverkas av hur hårt man eldar. Kör man helt öppet tilluftsspjäll på kaminen, så stiger innetemperaturen långsammare än om tilluftsspjällets öppning är optimerad. Om man lyckas med optimeringen så stiger innetemperaturen ganska mycket snabbare. Vår kamin är av
    typen som tar inomhusluft till förbränningsluft.

    En annan viktig sak är husets isolering. Täta alla luftläckage i fönster och dörrar, se även till att fönsterkarms-infästningar är tätade ordentligt. Det behövs inte stora läckor för att kalluft ska dra in, särskilt om det är blåsigt väder.

    Vad jag har förstått så är det värmen i marken som gör att källartemperaturen inte sjunker under 7-8 grader på vintern. Vi har värmen helt avstängd i källaren. Enda tillskottet är varmvattenberedarens spillvärme, vilken borde vara försumbar. Tjälens djup där vi bor är kanske 3-4 dm som djupast, under tjälen är det plusgrader. Vår källare är cirka 1.7 meter djup.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker trixa med vedeldandet och tror att du har rätt där.

      Isolering jobbar jag på - tyvärr från en väldigt låg nivå.

      Radera
    2. Förr i tiden satte man upp innerfönster på vintrarna för att minska värmeförlusterna via fönstren. En variant på det kan vara att täcka över hålrummen till fönstren i rum, som inte används, dvs låta övertäckningen ligga i plan med innerväggen. Poängen är att skapa en sluten luftbuffert mellan fönster och rummets luft. Luft har bra isoleringsegenskaper om den är inkapslad och inte blandar sig med resten av rummets luft. Inte så svårt, men tyvärr inte heller så snyggt, att sätta upp exempelvis ett lakan framför fönstret...

      Radera
    3. Jag har kört frigolit över källarfönster, men i rum man är i vill man ju gärna ha det ljus som går att få på vintern. Men här är fönsterna rätt nya, så fan vet om inte isoleringen är bättre där än övriga väggarna.

      Radera
    4. Okej, då är nog övertäckning av fönster ingen mening med.
      Vi har stängt alla ventiler för att slippa få in kyla den vägen. Om man eldar ved i kamin, så blir det luftomsättning i huset ändå. Enligt Google förbrukar vedkaminer cirka 30 kubikmeter kubikmeter luft per timme, som sugs in utifrån genom otätheter.

      Radera
    5. Mitt hus närmar sig 90 år och då tror jag också att luftgenomströmningen sällan blir ett problem åt det hållet.

      Radera
  10. När min luftluftvärmepump monterades sa montören klart och tydligt: stäng inte av pumpen den kräver mer ström för att få igång trycket när du startar om den igen. Sänk hellre temperaturen, den går då en liten liten aning nästan försumbart. Och en sak till, vill du ha fuktfritt och få bort stugalukten måste pumpen gå och då får temperaturen inte gå under 13,9 grader i rummet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om den redan står på lägsta är det inte svårt att göra något åt.

      Stuglukt har jag inte märkt av när jag stängt av rum. Förhoppningsvis är det låg luftfuktighet, men det vet jag inte.

      Radera
    2. Det var intressant info! Men precis som bloggaren så har min LVP en fånigt låg lägre gräns på 15-16C. Så den får sova utan 220 tills riktiga vinterkylan slår till.
      /Jonas B

      Radera
    3. Ja, det är surt. Har sett en luftvärmepump av samma fabrikat (Mitsubishi) där det gick att få ner den till +10 om man krånglade en bra stund, men det verkar inte gå med denna.

      Radera
    4. Jag har en extern fjärrstyrning av luftvärmepumpen som man kan styra via app/sms, den kanske skulle passa ditt behov av att kunna reglera under 16 grader, finns hos Kjelle

      Radera
    5. Man kan åtminstone slå av den, men knappast ställa den på lägre temperatur. För finns inte funktionen i själva luftvärmepumpen hjälper det väl inte med fjärrstyrning (med reservation för att jag är sämst på teknik).

      Radera
    6. Du kan programmera så att strömmen slås av när temp <= x och vice versa - så på så sätt så kan du styra av och på till värmepumpen, själv har jag ett intervall på 10 till 14 grader när vi inte är i huset

      Radera
    7. Aha, då fattar jag. Kanske kan vara något. Fast än så länge får pumpen vila. Kyligt på morgnarna, men det står jag ut med.

      Radera
  11. Jag har ställt ett badkar i trädgården som jag fyller med vatten och eldar en brasa under. När elden slocknat tar jag ett långt varmt härligt bad med tvål och schampo. Lyx, särskilt om det är stjärnklart. Ett gammalt badkar borde vara billigt. Tänker att det är billigare än att värma vattnet med el. Under veckorna duschar jag på jobbet. 320 kWh i September, 4 pers i familjen, kaminer, elelement som är avstängda och luftvärmepump som står på 20 grader konstant, golvvärme på muggen på 20 grader för att ha ett fuktfritt golvbjälklag. Målet är att klara vintern utan att slå på elelementen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast under vintertid tycker jag att det skulle bära emot att elda utomhus där man inte får nytta av värmen för att värma huset.

      Din elförbrukning låter helt okej. Jag är över 400 kWh i september. Visserligen får en del av den förbrukningen skyllas på biodlingen och är svår att påverka, men ändå.

      Radera
    2. 373 kWh denna månaden. 4474 kWh totalt hittills under året i en kåk från -79 på 155 m2. Är det möjligt att jag slår Sparo i en diciplin? Världen rämnar.
      /Jonas B

      Radera
    3. Absolut, jag landar över 420 kWh i september på ungefär samma storlek.

      Radera
  12. Man kan ju passa på att grilla innan man badar så får man lite mer nytta av elden. Har arbetat en hel del med att isolera det är nog en del i att jag har fått ner elförbrukningen. En massa tegel och täljsten på kaminerna tror jag är en bra idé. Märker hur värmen blir trögare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har stora grytor med vatten på kaminerna. Det håller värme och ger varmvatten.

      Radera
  13. Tänkte pa en grej till. Jag vet inte hur stora fönster du har, eller hur täta de är, men tjockare gardiner kanske skulle hjälpa till om du har drag. Själv är jag inget fan av gardiner, men om det kan hjälpa till att halla kylan ute, sa varför inte?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fönsterna är som sagt inte det stora problemet utan den bedrövligt tunna isoleringen runt om dem. Men jag har faktiskt ändå en del riktigt tunga, tjocka gardiner.

      Radera
  14. "På samma tema läste jag att WHO menar att man ska ha minst 18 graders inomhustemperatur, varför i herrans namn de ska ha åsikter i ämnet."

    Det är väl inte så konstigt att WHO har en åsikt i ämnet. Låg inomhustemperatur skulle kunna vara farligt för hälsan.

    "Sjukdomar
    En rad studier har visat på samband mellan låg temperatur och olika sjukdomar. Framförallt gäller detta hjärt-kärlsjukdomar och lungrelaterade sjukdomar. Den eventuella orsakskedjan är oklar, men kyla kan påverka viktiga fysiologiska variabler som t.ex. blodtryck och blodproppsbildning. Reumatism och vissa muskelsjukdomar kan ge ökade besvär vid nedkylning.

    Vintermortalitet
    Flera studier visar ett samband mellan dödlighet under årets kalla månader (s.k. förhöjd vintermortalitet) och inomhusklimat. De direkta dödsorsakerna bakom den förhöjda vintermortaliteten är framförallt hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och stroke. Dessa förklarar upp till 50–70 procent av den förhöjda mortaliteten."
    Sidan 14: https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/a22abd3cdc1042e195d50fe4484a7fb9/temperatur-inomhus.pdf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte tänka mig att hälsan blir bättre av att ha 18 grader än exempelvis 16. Men för all del är det väl bättre om WHO har åsikter om sånt än om världspolitik i allmänhet:

      https://www.youtube.com/watch?v=UlCYFh8U2xM

      Nu har jag inte läst hela din länk, men jag tolkar det mest som att man pratar om sjuka människor: "En rad vanliga sjukdomar, funktionshinder och medicineringar kan leda till
      en försämrad förmåga att producera, behålla och på ett normalt sätt reglera kroppsvärmen."

      Och visst, då behöver man kanske all hjälp man kan få.

      Radera
    2. Det är svårt att värdera informationen i inslaget på youtube som du länkade till på youtube. FTV är en taiwanesisk TV-kanal och har säkert sina syften med att framställa WHO som infiltrerat av Kina.

      Att gubben om intervjuades ville bli behandlad i Kina är inte så konstigt då inslaget verkar ha gjort mars 2020 och då hade den kinesiska sjukvården erfarenhet av behandling av patienter med svår Covid. I nuläget är sjukvården i Sverige nog minst lika bra på att behandla svår Covid.

      Du har nog rätt i att låga temperaturer framförallt är farliga för äldre personer och personer med bakomliggande sjukdomar. Det är svårt att värdera hur mycket en temperatursänkning på 2 grader påverkar hälsan eftersom det hälsomässiga sambandet inte behöver vara linjärt. T ex skulle 1 grad kunna öka risken med mycket mer än 5-6 %.

      Radera
    3. Menar du att denna nyhet, som sändes över hela världen (möjligen med undantag för Nordkorea och Sverige) skulle vara manipulerad på något vis?

      Att han ville bli behandlad i Kina säger jag ingenting om. Jag tror att vad de flesta reagerat på är att han först helt uppenbart blåljuger när han säger att han inte hört frågan och samtidigt för död och pina inte vill höra den igen, och sedan betonar "We already talked about China" på det sätt han gör. Eller vad tror du?

      När det gäller min egen hälsa tror jag elräkningarna är en större hälsorisk än att frysa lite inomhus :)

      Radera
    4. "Menar du att denna nyhet, som sändes över hela världen (möjligen med undantag för Nordkorea och Sverige) skulle vara manipulerad på något vis?"

      Han vill inte svara på om Taiwan ska få vara med i WHO. WHO förtydligar efteråt att det är WHO:s medlemsstater som avgör vilka länder som ska få vara med i WHO. Inte en enskild tjänsteman. Taiwans politiska status är omtvistad. Endast ett fåtal länder erkänner Taiwan som en självständig stat. Taiwan är inte med i FN. WHO är FN:s fackorgan i folkhälsofrågor. Områden som inte är FN-medlemmar kan söka medlemskap som åtföljande medlemmar. Dessa får full observatörsstatus, men har inte rösträtt i rådet. Taiwan har i perioder haft observatörsstatus i WHO. Det säger sig självt att Taiwan inte har en given plats i FN/WHO när få länder erkänner Taiwan som en självständig stat. Det har ytterst inte med att FN/WHO skulle vara politiskt utan att världens länder inte är överens om Taiwan är en självständig stat eller en del av Kina. Att den taiwanesiska TV-kanalen försöker göra politik av tjänstemannens svar ingår i informationskriget.

      Vad är det som du reagerar på i intervjun?

      Radera
    5. Det var tydligen en TV-kanel från Hongkong som gjorde intervjun. Inte från Taiwan som jag skrev.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Aylward#COVID-19_interview_controversy

      Bruce undvek frågan på ett oprofessionellt sett men att det skulle göra WHO politiskt köper jag inte. Det hade väl snarare varit politiskt om Bruce hade tagit ställning för eller emot Taiwan. Även om man såklart kan argumentera för att hans beteende innebar att han tog ställning mot Taiwan. Kina står för en mycket liten del av WHO:s finansiering så hur Kina skulle styra WHO det vet jag inte. Att WHO inte vill blanda sig i konflikten mellan Kina och Taiwan mer än nödvändigt kan jag förstå.

      Radera
    6. "Han vill inte svara på om Taiwan ska få vara med i WHO."

      Han får panik när det antyds att Taiwan är ett eget land och inte en del av Kina. Jag vägrar att tro att du inte ser det.

      Och självklart är WHO en politisk organisation med en agenda som inte har ett skit med hälsa att göra. Har du missat Covid också (för att bara ta ett av väldigt många tydliga exempel på detta)?

      Radera
    7. "Han får panik när det antyds att Taiwan är ett eget land och inte en del av Kina. Jag vägrar att tro att du inte ser det."

      Det inte hans uppgift att avgöra om Taiwan ska få en observatörspost i WHO eller inte. Han har inte med det att göra och gör bäst i att inte uttala sig i frågan. Det är journalisten som försöker göra politik av en intervju med en virusexpert som är där för att prata om Covid. Jag förstår att han inte svarade även om han kunde ha undvikit frågan på ett snyggare sätt.

      "Och självklart är WHO en politisk organisation med en agenda som inte har ett skit med hälsa att göra. Har du missat Covid också (för att bara ta ett av väldigt många tydliga exempel på detta)?"

      WHO är FN:s fackorgan för folkhälsofrågor. Eftersom FN är en mellanstatlig organisation för internationellt samarbete så är det klart att staternas agendor kommer att ha betydelse för FN/WHO. Svårt att vara politiskt oberoende om man är en internationell samarbetsorganisationer för stater. Detta är troligtvis också anledningen till att abort inte är en mänsklig rättighet. FN:s medlemsstater är inte politiskt överens om abort.

      Radera
    8. "Han har inte med det att göra och gör bäst i att inte uttala sig i frågan."

      Då går det utmärkt att säga det istället för att "låtsas" att man inte hört frågan och sedan vägra höra den igen utan be om nästa. Jag är mest förvånad att inte reportern sa "Okej, då går vi vidare till nästa fråga" och sedan ställa samma fråga igen, ordagrant. Bara för att ytterligare visa sin poäng. För mig räcker den videon i sig utmärkt för att visa upp hur korrumperat WHO är, men för den som vill finns såklart gott om andra exempel. Och den som inte vill kan lugnt jobba vidare med tesen att WHO jobbar med hälsa, men mig lurar du inte.

      Radera
  15. Är lätt att bli dumsnål och att den lilla besparing man gör leder till andra dyrare kostnader. När det gäller hus känns det viktigt att ha koll på relativa luftfuktigheten så att den håller sig under 75% och att man undviker kondens. Allt för att slippa problem med mögel.

    Hittade dock att mögeltillväxten minskar när det blir kallare vid samma luftfuktighet. Men det är först vid 10-12 grader det börjar bli skillnad. Så har man inte kallare än så gäller det hålla fuktigheten under 75%. Kan vara en utmaning i källare och krypgrund att klara det året runt. Men även i rum med låg temperatur och där temperaturen skiftar mycket under dygnet.

    Luft som är 20 grader varm kan hålla dubbelt så mycket vatten som när den är 10 grader. Därför ventilerade krypgrunder och källare har mer problem på vår/sommar än på vintern. Vet av egen och andras erfarenheter hur det kan bli...

    Bra länk om mögel och temperatur:
    http://www.penthon.com/vanliga-fragor/faq/vad-innebar-mogelindex/

    //Anders

    SvaraRadera
  16. Hörde ett tips i en ekonomiblogg för att slippa frysa. Killen bor i Skottland med sin fru, gissar att standarden inte är som i Norden när det kommer till byggteknik. Dom hade skaffat onepieces och efter det frös dom inte. Du får googla på vad det är. Kostar 500kr men kanske är värt det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har skoteroveraller om det krisar :)

      Radera
  17. Om man ska experimentera med att ha låg temperatur i delar av huset hade jag börjat med att mäta hur fuktigt det är. Jag har en fukt och temperaturmätare som har en huvuddel samt man kan ha upp till 10 stycken enheter som placeras i olika delar av huset. Jag har av märket TFA modell Klimalogg pro. Det finns även en funktion där man kan få ut datan om den kopplas till en dat (detta har jag inte gjort).

    Om det visar sig att det är för fuktigt i källaren hade jag övervägt att montera in en sorptionsavfukare. Vi har en sådan på vinden (när vi renoverade byggde vi en icke ventilerad vind). Istället har vi en avfuktare som skickar ut fukt genom ett rör ut genom fasaden. Sedan blåser den torr luft ut genom spirorör på kattvind. Då ställer man in den på t ex 60% och garanterar att vind eller källare/krypgrund i ditt fall är torr. Sen bör man kanske kombinera med en frostvakt så att det inte kryper under nollan så att vattenrör fryser sönder.

    Kan tipsa om en bra hemsida för att läsa mer om detta. www.optihus.se Jag har varit i kontakt med han som har den och han är hjälpsam och kunnig.

    Ang att kallställa delar av byggnaden sägs det att hus som inte har moderna byggmaterial som plast klarar det bättre. Detta eftersom de inte stänger in fukt på samma sätt i väggarna. Det bästa är nog dock att se till att det inte blir för fuktigt från början i huset. Att tilläggsisolera vinden kan t ex verka som en bra idé men om det resulterar i att vinden blir mycket kallare (och fuktigare) kan det skapa problem.

    Blir intressant att följa hur du kan energioptimera ditt hus. Vad har du för uppvärmning idag? Det bästa verkar vara om man har någon form av vattenburen värme i huset (t ex element). Då går det att koppla på jord/berg/luft på det. Sedan kombinera med solceller. Moderna hus har FTX med värmeåtervinning men frågan är om det går att räkna hem. Borde kanske även gå att kombinera med vedpanna/vattenmantlad kamin på samma vattenburna värmesystem men det kräver mer jobb med eldning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en dyr grej.

      För fuktigt i källaren tror jag absolut inte att jag har.

      Min nuvarande uppvärmning beskrivs i texten:

      "Jag har en värmepump av typen luft-luft som jag höll på 16 grader förra vintern, men slog av när strömmen var som allra dyrast. Utöver denna har jag vedeldning på bägge våningarna och ser detta som min huvudsakliga värmekälla."

      Ingenting vattenmantlat även om jag gillar idén. Samma med solceller.

      Radera
  18. Har läst på en del och det är inte helt enkelt att hitta rätt, men sammanfattningsvis av det jag har förstått så ifall under 0 så får man se till att kallställa (Vatten fryser ju och förstör en hel del). Under 0-17 grader går bra om den relativa fuktigheten är låg, luft på vintern brukar vara ganska torr så ofta inget stort problem men om man vistas i sådana rum blir det lätt fuktigt och mögel kan börja härja (såg dock något om detta men 15grader,osäker på vad som var rätt). Över 17 skulle det inte vara några problem dock Har jag haft ett badrum med dåligt utflöde av luft så vi fick mögelangrepp där så att tänka lite på den relativa fuktigheten är nog klokt enligt vad jag kom fram till.

    Har köpt en ny väremepumps panna samt en ny värmepump (betydligt billigare än luft vatten eller bergvärme) har även installerat kamin och luft luft samt solceller för några år sedan (i grunden direktverkande el i denna kåken)

    Mvh Kemoko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul när folk gjort läsjobbet jag själv inte orkat (eller skulle ha begripit om jag hade gjort det)!

      Det låter som att det vore bra att kolla med en fuktmätare i de rum jag stänger av.

      Radera
  19. "Småskalig vedeldning är idag den dominerande anledningen till störst partikelutsläpp i Sverige, följt av tung dieseltrafik och arbetsmaskiner."
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/oro-over-okat-eldande-risk-for-sjukdomar-hos-unga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt bör göras på ett vettigt sätt och kanske är vedeldning i större skala i citykärnor en dålig idé.

      Radera