fredag 23 september 2022

Ett offer för ”strömnazister”

Här följer en historia om ett mindre lyckat system i Norge. ”Eltilsynet” (antar att det är Norges motsvarighet till Elsäkerhetsverket) kan granska elen i privathushåll. Vanligtvis sker det vart tionde år, men som jag förstått det kan myndigheten när som helst dra ner intervallerna utan motivering.

I mitt hus är mycket av elen ganska nydragen så jag var inte särskilt orolig, men trots det lyckades inspektören (som beskrev sig själv som ”Strøm-Nazi”) hitta sjutton punkter som krävde åtgärd. Tre månader hade jag på mig, men eftersom de sammanföll med sommaren, den period då det är lögn i helvete att få en enda käft att jobba, såg jag det som stressigt.

Jag började med firman som dragit elen. Några av punkterna kändes som rena reklamationsärenden, så där hoppades jag på kraftig rabatt, allra minst. Men särskilt arbetsvilliga var de inte. Jag mejlade och fick svar att de skulle återkomma i slutet av juli och när de inte gjorde det skrev jag att vill ni vara med och bjuda på det här jobbet är det nu, annars måste jag gå vidare med andra företag. Jag tyckte inte att det skadade att indirekt påpeka att de inte är själva på marknaden. Det tycktes ta skruv för ett par dagar senare kom chefen och tittade.

Ytterligare några dagar senare kom en offert på 20000 kr. Den var inte uppdelad på jobb och material, men när jag kollade vad delarna borde kosta kom jag fram till att elektrikern tyckte att 1600 kr var en rimlig timlön för de elva timmar han bedömde krävdes. Jag såg det inte som lika rimligt och ringde den närmaste konkurrenten, som var intresserad ända tills han fick klart för sig att jag fått en offert av grannfirman. De framtida elarbetena i det nya garaget jag flaggat för i min förfrågan ville han däremot gärna göra. Glöm det, tänkte jag. Vill du inte jobba nu får du inte jobba sedan.

Så jag mejlade ytterligare några firmor, nu i andra byar för jag tänkte att de kanske inte är med i oligopolet. Nej då, jag fick napp på en som hade rimligare priser och kunde börja ganska snabbt, så de fick jobbet och gjorde det för 9938 kr (och fick på köpet ett erbjudande om att dra el i garaget).  Tjugotusenkronorsmannen fick göra de kostnadsfria reklamationerna han lovat medan han fortfarande hoppades på att även få göra resten.

Nu är ju jag en prutande, jobbig jävel. Annars hade jag varit drygt tiotusen kronor fattigare nu. Den första elektrikern erkände utan omsvep att han umgicks privat med eltillsynsmannen, som alltså indirekt gav honom jobb. Inte minst med tanke på att det verkade vara en tyst (eller skriven, vad vet jag?) överenskommelse mellan de lokala elektrikerna att inte ta jobb från varandra genom att pressa priser.

49 kommentarer:

  1. Skönt att vi inte har sånt trams i Sverige

    SvaraRadera
  2. Det sista du skriver låter lite som Staten och kapitalet med Ebba Grön.

    "Tilsynsmannen påpekar 'brister' och elektrikerna får betalt för 'arbetet'"

    För jäkligt när de skapar såna överenskommelser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns som ett riktigt dåligt upplägg. Sverige, men även Norge, är duktiga på att peka finger åt korruption och möjligheter till korruption i andra länder, kanske i Afrika eller de ständiga hackkycklingarna Polen och Ungern, men man behöver inte gå så långt.

      Radera
  3. Jag blir nyfiken pa de sjutton punkterna, vad var det och hur är det möjligt?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bristande dokumentation, en bock på en jordkabel, blandning av jordade och ojordade uttag i samma rum...

      Radera
    2. Just blandning av jordade och ojordade uttag i samma rum är ju olagligt i Sverige också vet jag, dock har vi ju inte besiktningen så det upptäcks väl isf om man försöker sälja i det skicket.

      Radera
    3. Det märkliga med denna regel tycker jag är att man inte får ha ett ojordat och ett jordat uttag åtta meter från varandra i samma rum för att man inte ska kunna sticka in handen i bägge samtidigt, men det går utmärkt att ha ett ojordat på ena sidan dörren och ett jordat på andra sidan på ett avstånd där även ett barn skulle nå att peta i bägge samtidigt.

      Resultatet nu blev att jag tog bort 4-5 fullt fungerande jordade uttag och ersatte dem med ojordade.

      Radera
    4. Jag skulle behålla de jordade uttagen och försöka dra en jord till de ojordade uttagen, eller ta bort de istället.
      För din egen säkerhet.
      Jordfelsbrytaren kommer inte hjälpa dig om du får ett fel utan ha kontakt med jorden.
      //Stefan "den lilla elektrikern"

      Radera
    5. Är det verkligen så "den lilla elektrikern"? Vad jag har lärt mig mäter en jordfelsbrytare hur mycket ström som går in och ut och är skillnaden för stor så slår den av och har inte direkt någon koppling till jord för att fungera. Om då ström går genom något den inte borde och det därmed blir en läckström så slår jordfelsbrytaren av strömmen. Med jordade uttag så skulle denna ström läcka direkt till jord och jordfelsbryraren skulle slå direkt när felet uppstod. Dvs jordfelsbrytaren fungerar i båda fall, den fungerar dock bättre med jordade uttag då den aktiveras direkt när felet uppstår men den hjälper i båda fall?

      Radera
    6. Jordfelsbrytaren mäter mycket riktigt hur mycket som går ut och hur mycket som kommer tillbaka.
      Fast om strömmen går tillbaka genom nollan så är det ingen skillnad mot en vanlig förbrukare. (lampa, spis mm).
      Kort sagt: håller du i fasen i ena handen och nollan i andra handen kommer inte jordfelsbrytaren att lösa ut om du inte har en jord som en delström kan gå tillbaka genom.
      Har du träskor, gummiskor eller liknande är det likadant även om du har ett jordat uttag.
      //Stefan "den förklarande elektrikern"

      Radera
    7. Arbetet är slutfört och ombesiktat. Skulle jag göra om det nu måste allt göras om, såväl elarbete som dokumentation, så det händer inte oavsett om det hade varit bättre ur elsäkerhetssynpunkt.

      Radera
    8. Det hade inte jag heller gjort, men det är bra att veta risken kan öka något om det blir fel. Vilket det sällan blir. (även i Norge)
      //Stefan "den förstående elektrikern"

      Radera
    9. Jag tar risken. Har inte för avsikt att sticka in fingrarna i uttaget oavsett.

      Radera
    10. Det är annars något jag brukar rekommendera miljöpartister att göra
      //Stefan "den numera gin och tonic drickande elektrikern"

      Radera
    11. Nu ska vi inte vara elaka mot förståndsvarierade (det är väl den politiskt korrekta termen för miljöpartister?).

      Radera
    12. Tror att det är "förståndsfrånvarande"

      Radera
    13. Egentligen tycker jag det är konstigt att det får vara ojordade eluttag i köket.
      Troligen är anledningen till att inte ha blandat jordade och ojordade eluttag i samma rum att med riktig otur så kan en trasig skyddsjordad elapparat i ett ojordat eluttag ge ett spänningsförande hölje. En skyddsjordad elapparat i ett jordat eluttag ger däremot alltid ett jordat hölje. Om man samtidigt tar i ett spänningsförande hölje och ett jordat hölje, då får man en rejäl stöt, vilket inte är så hälsosamt.
      I ett kök är diskbänken jordad genom vattenkranen. Att ha ett ojordat eluttag i närheten ger samma resultat, dvs risk för kontakt med ett spänningsförande hölje och ett jordat föremål.

      Risken för ovanstående är dock så liten att den är nästan försumbar, så meningen med detta inlägg är inte att klaga på något.
      Det verkar ändå som att inspektören var kunnigare på paragraferna än på hur skyddsjordning funkar.

      Radera
    14. Fattar inte vart jag fick ifrån att du tagit bort jordade eluttag i köket. I övrigt gäller ovanstående kommentar som den är skriven.

      Radera
    15. Precis som du är inne på var det inte i köket, där har jag bara jordade uttag.

      Men om uttagen är åtta meter ifrån varandra borde det kvitta om de är i samma rum. Jag tror säkert att han var kunnig på paragrafer, men man kan ju också välja att tolka dem mer eller mindre fritt.

      Radera
    16. Det känns som paragrafrytteri från hans sida.
      Enda risken är om en apparat med metallhölje sitter i ett ojordat uttag, samtidigt som apparatens hölje kommer i kontakt med en spänningsförande del inuti. Det felet är mycket ovanligt. Dessutom måste denna trasiga apparat stå inom räckhåll för en annan skyddsjordad apparat med metallhölje, där den apparaten är ansluten till jordat uttag.
      I vilket rum uttagen sitter spelar ingen roll, faran är om apparaterna står inom räckhåll för varandra.
      Det är så många osannolika händelser som måste inträffa, att risken är minimal - särskilt idag när allt fler apparathöljen är gjorda i plast. Det är fysiskt omöjligt att plasthöljen kan bli spänningsförande.

      Radera
    17. Ja, för gör man något tillräckligt dumt går det ju faktiskt att skada sig på nästan varenda grej i ett hem. Någonstans ska det vara en rimlig risk också, och jag förstår inte vad som blev bättre av att jag bytte ut jordade uttag mot ojordade.

      Men det var bara ett exempel. Jag fick också ett nedslag på att jag hade för få eluttag i ladan. Inte för att jag hade mycket grejer inkopplade på dem. Istället gick resonemanget ungefär ut på att har man en så stor lada så kommer man antagligen skaffa en massa maskiner och då är de uttag jag har otillräckliga. För mig är det lite som att bilbesiktningen skulle ge mig nedslag på att bilen saknar krok för om jag skaffar husvagn kommer jag att behöva en sådan.

      Radera
    18. En släkting som har ett obebott (avstyckat) hus på sin tomt fick av kommunen ett beslut om att ett sophämtningsabonnemang ska startas med motiveringen att i framtiden kanske någon bosätter sig där och genererar sopor. Tanken att den personen då själv skulle kunna anmäla detta verkade inte ha slagit tjäntemännen på kommunen.

      Radera
    19. Helt fantastiskt! Och väldigt ekonomiskt fördelaktigt för kommunen med sophämtningskunder utan sopor.

      Radera
  4. Bra jobbat av dig att få ner priset, men vilket hemskt system att en tillsyningsman ska granska elsystemet i ens egen bostad. När han dessutom verkar korrupt blir det ännu värre. Hade det varit tillåtet att åtgärda bristerna själv, eller var det tvunget att göras av en elfirma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är dumt. Det finns ett liknande system när det kommer till bilbesiktning i Norge (och till viss del i Sverige). Besiktningen utförs av företag som lagar bilar. Jag skulle inte bli helt förvånad om det visar sig att firmor specialiserade på svetsning hittar mer rost på bilarna osv.

      Väldigt lite el är tillåtet att fixa själv, mindre än i Sverige tror jag.

      Radera
    2. Att de hittar mer rost är jag också övertygad om. Det är som att vissa yrkesmän passar på att leva ut sin inre diktator när de inte kan bli motsagda Om det dessutom genererar inkomstbringande jobb så är det ytterligare ett skäl.

      Radera
    3. På Lyxfällan blev de ett år sponsrade av ett företag som åkte runt och kollade mögel i hus. Det året var det ett antal av deltagarna som bodde i hus där mögelexperten hittade mögel. Övriga år var det aldrig snack om mögel. Det är lite som att när det enda verktyget man har är en hammare ser alla problem ut som spik :)

      Radera
  5. Vad hade hänt om du inte fixade elen? Hade tillsynsmannen sprängt ditt hus ? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att han till slut hade sett till att elen till mitt hus hade stängts av.

      Radera
  6. På tal om el och besiktning, när jag skulle byta bolag för min villahemförsäkring gjordes en kostnadsfri/gratis kontroll av huset.
    Sedan som extra bonus erbjöds jag en elöversyn för endast 1295 kronor. Frågade vad som ingick i det paketet, och fick till svara att en
    besiktningsmannen skulle titta på uttag och strömbrytare om de var hela. Inga mätningar eller så. Jag tackade vänligen NEJ till detta bonus erbjudande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog bra att alltid fråga vad som ingår. Många affärsidéer går ut på att folk ska tycka att "det är nog billigt", så då tar man det av ren slentrian.

      Radera
  7. Min bror fick beskedet att hade 14 hål i tänderna vid undersökning. Landstinget vid den åldern att han skulle få betala själv, och är jag inte helt ute och cyklar så fanns det någon slags bonus för tandläkare vid denna tiden, men extra ersättning per lagat hål låter ganska orimligt i mina öron, ren ersättning för arbetad tid låter mera rimligt.

    Iaf fattades misstankar och han fick en "second opinion". Inte ett hål.
    Pengarna är en sida av myntet, att få gaddarna sönderborrade i onödan är ju ännu värre.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur i helvete kan det finnas tandläkare som hävdar fjorton hål mer än verkligheten?! Det borde inte bara bli blåst legitimation utan förslagsvis något eller några år i fängelse också.

      Radera
    2. Jag vet att han försvann från den mottagningen i alla fall, förhoppningsvis även från yrket för evigt och från friheten en sväng.

      Radera
    3. Håller tummarna för det.

      Radera
    4. Hahaha jösses, jag trodde att jag var den enda i världen med denna historia! Hade 18 år av felfria tänder och tre månader efter att jag fyllt "betala för tandvård" RINGER folktandvården och meddelar mig att de har hittat 17(!) hål på någon röntgenbild och undrar vad jag vill göra åt saken. Jag blev så ofattbart arg att jag hotade med polisanmälningar och allt möjligt. Sen gick det knappt 20 år innan jag besökte en tandläkare igen. Inga anmärkningar.

      Radera
    5. Det verkar onekligen inte klokt. Och jag tycker som sagt inte att du borde ha nöjt dig med att hota med polisanmälningar. Eftersom det måste vara minst tjugo år sedan kanske det rentav utspelade sig under en tid när svensk polis hade verksamhet utanför Tik-tok.

      Radera
  8. Jag har försökt hitta ngn att installera ett Ikeakök för ca 35 tkr. Ikeas egna förslag kom med prislappen 66 tkr efter rot. Offerten kom tre veckor efter besöket så jag hade gett upp hoppet om dem. De hade dock missat ta med elen antagligen pga att elektrikern inte orkade pallra sig hit för att titta. Kontaktade därutöver fyra firmor. En hörde av sig första vardag och kunde tidigast februari-mars så sa att jag återkommer. Jag ringde dem igen i onsdags för att boka in tid för att kolla men det slutade med att jag skulle skicka sms så skulle han ringa tillbaka nästa dag han var på kontoret. Ingen kontakt. Firma nr 2 hörde av sig en vecka efter att jag använt kontaktformuläret och mejlade att jag skulle ringa honom. När jag ringde hade han inte möjlighet att prata så han skulle ringa upp två timmar senare. Visst, eller inte. Firma 3 har inte hört av sig alls. Firma 4 var här i onsdags och skulle återkomma med en offert i slutet av nästa vecka men överraskade med att komma med en offert på 130 tkr efter rot idag. Installation kan startas i slutet av januari. För 200 tkr inkl vitvaror kan jag stå ut med mitt gamla kök. Jag som tyckte 100 tkr var mycket för ett kök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ikeakök som är så lätt att få ihop att även vi tekniska idioter klarar det:
      https://sparosverige.blogspot.com/2017/04/koksrenovering-gor-den-sjalv.html

      För även om du verkar ha haft mer otur än de flesta tar det mycket energi att tjata hem hantverkare. Själva skåpen fixar man med hammare, skruvdragare och vattenpass. För vissa moment är det en fördel om man är två, men det mesta klarar en person med lite tid.

      Radera
    2. Hantverkaren som inte kan kommunicera anlitas inte. Kan du inte svara innan jag blir kund kan jag bara föreställa mig hur det blir efteråt. Själva hopplockandet kan jag nog fixa men rörmokeriet och eldragningar är inget som jag tänker ens försöka. Den här farsen och prislapparna har dock lett till att pappa som var negativ till att bistå med installationen har konstaterat att det nog ändå är görbart. Dessutom har även min svåger lovat hjälpa till. Tur att man är egenföretagare så kanske man kan ro detta i hamn mellan sina egna jobb. Eller så konstaterar jag att timpenningen per diskning blir hög om jag låter bli.

      Detta säger väl något om arbetsmarknaden i Norrbotten. Alla säger att det är omöjligt att få tag i hantverkare och uppenbarligen är prislappen därefter.

      Radera
    3. Att du inte vill dra rör och el förstår jag. Sånt undviker jag också. Men då tycker jag att det är bäst att fixa skåpen själv och bara ta hjälp med det som inte går på annat sätt. Så blir det billigast och antagligen bäst.

      Det där med arbetslöshet är märkligt. Å ena sidan finns det arbetslösa, å andra sidan är det omöjligt att få tag i folk som jobbar. Det går inte riktigt ihop :)

      Radera
    4. Arbetslösheten i många kommuner i Norrbotten är låg. Jag tror den ligger på ca 2 % i Kiruna och Gällivare medan den uppenbarligen var högst i Haparanda med 4,3 %. Tillgång till bostad är snarare den begränsande faktorn i många kommuner. Så det är i princip hopplösa fall som inte får jobb. Sedan finns det väl en del som inte vill jobba.

      Det jag ibland kan förundras över är alla arbetsplatser med akademiker som klagar på kompetensbrist som inte lyckas hitta anställda när det finns en hel del utlandsfödda akademiker som är arbetslösa.

      På samma sätt läser man om olika arbetsplatser som inte hittar personal men har långa önskelistor med krav. Sluta skriv till tomten och fundera över vad som verkligen är nödvändigt. Medan andra som har lite mer flexibla önskemål lyckas. På min förra arbetsplats rekryterade de en tjej, som de inte ansåg var bra nog av flera skäl 6 månader tidigare, när jag slutade för att de fick panik. Personligen passade jag inte alls in i företaget.

      Radera
    5. Fast till de 2-4 procenten ska väl läggas till en massa arbetsmarknadspolitiska åtgärder, instegsjobb och tämligen meningslösa utbildningar som mest syftar till att dölja arbetslöshet?

      Och finns det verkligen så mycket utlandsfödda akademiker? Det där känns som en Löfvensk myt, men att det visade sig att den eftergymnasiala utbildning han talade om ofta bestod av koranstudier, vars användning på svensk arbetsmarknad är begränsad.

      För två månader sedan skrev jag om ett företag som i princip gett upp på att hitta stängselbyggare som bara behövde kunna svenska eller engelska samt kunna köra bil:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/07/enklare-jobbare-till-enklare-jobb.html

      Naturligtvis finns enskilda exempel åt alla håll, men jag vägrar tro att det är så enkelt som att arbetsgivare ställer för höga krav.

      Radera
    6. Som, tyvärr inne i den svängen, så kan jag skriva under på att det finns många åtgärder som enbart är för att sopa under mattan och har extremt litet värde både för individen och samhället. Nu har jag haft den extremt goda turen och kunskapen att genom att överleva och passera genom två utvärderingsveckor och med den goda viljan av den generösa staten få gå 40 veckors utbildning för att få färska bevis på, om allt går som jag hoppas, vad jag är kompetent till på kodningsfronten. Andra sidan av värdelöst!

      En helt ny sida av utvecklarbiten för mig, så det är inte gammal skåpmat utan jag får lära mig frontend och blir i någon mån en fullstackkodare, även om min skoldokumentering av backend är så-så och mest består av lärande under arbete.

      Något som jag direkt kan säga är att det dock finns de i gruppen av ett dussin som definitivt utklassar mig i övningarna o uppgifterna, jag skulle placera mig själv i mitten av gruppen, så helt klart finns det det mycket kompetenta människor utan anställning därute.

      Fan, känner mig som överkörd av tåget varje vecka i samarbete/konkurrens med dessa yngre individer...
      /Jonas B

      Radera
    7. Att bli överkörd av tåget låter inget vidare. Hoppas att det löser sig.

      Radera
  9. När jag skrev ställer överdrivna krav menade jag främst akademikeryrken och inte enklare jobb. Visst finns det en hel del bland de med eftergymnasial utbildning som har icke relevant utbildning men det finns också en hel del med relevant utbildning. Jag har en kompis som läste juridik och jobbade i London. Hon fick jobb i Köpenhamn när hon återvände till Sverige men det var omöjligt att få i Sverige. I Malmö är det många invandrare som får sina första jobb i Danmark.

    Det finns en hel del mentorsprogram för utländska akademiker som leder till jobb men först när de skaffat en svensk påhejare.

    Sen finns det en massa instegsjobb och kurser av mer eller mindre dubiös karaktär. T.ex borde man begränsa att samma företag kan använda sig av instegsjobbare år efter år utan att sedan anställa dessa. På samma sätt borde det löna sig att jobba istället för att gå på bidrag. Vägen till jobb borde vara mycket kortare utan att man behövde vänta på alla godkännanden innan man kan börja jobba när man kommer som asylsökande. Det finns en hel del hinder att ta bort och en hel del som man kan göra för att få till en mer flexibel arbetsmarknad som inte leder till att folk slussas runt eller utnyttjas av kassa arbetsgivare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte såga alla program och projekt för att få folk i arbete, men det känns som att man vänjer arbetsgivare vid att aldrig behöva betala full arbetsgivaravgift och lön. Det vore bättre att sänka denna straffskatt på anställning för alla.

      Radera