lördag 24 september 2022

Dags att tälta?

Lite inspirerad av Energimyndigheten som nyligen uppmanade människor att bygga energibesparande kojor i vardagsrummet har jag snöat in lite på campingvideos. Jag har inte bott i tält på flera decennier, men rent hypotetiskt gillar jag idén och blir ännu mer sugen efter att titta på ”campingproffs”.

Först ut, Paul Messner, en brittisk campingentusiast som recenserar tält, stormkök, sovsäckar och allt man behöver för att campa. Det jag framförallt uppskattar är att han ofta testar billiga grejer. Det är lätt för folk som lever campingliv (och dessutom sponsras av tillverkare) att utgå ifrån att alla är som dem och glatt lägger många tusenlappar på tält och annat, men inte Paul.

Näste man, Erik Normark, som ger sig ut i norrländsk natur med kajak, vandringskängor och tält. De flesta av hans videos är knappt tio minuter och i snitt säger han inte ens ett ord i minuten. Ändå har han 177000 prenumeranter som sitter och tittar på en gubbe som tänder en brasa för att laga mat och koka kaffe över öppen eld.

Självklart kan vi inte prata camping utan att nämna Norge, landet som byggt en kultur på att ”gå på tur” och mycket av detta beror på Lars Monsen. Han har gått från norr till söder genom Norge (300 mil), korsat Kanada (825 mil) och en massa annat. Ibland till fots, ibland med kanot eller hundspann. I sina tv-serier går han på tur med kända eller okända norrmän och vanligtvis bor även han i tält under sina expeditioner.

Jag är nog för bekväm för att bli en campare av rang. Dessutom är jag tveksam till om jag skulle fixa att släppa jobb och projekt för att bo i naturen och laga mat över öppen eld längre tid än några timmar, och då känns ju tält som överkurs. Men kanske borde jag ta en vecka då jag skiter i allt annat än att fiska, hänga med rävar och koka vedeldat kaffe. Antagligen borde jag.

48 kommentarer:

 1. Äta mat tillagad över öppen eld medans man sitter i naturen och andas frisk luft - det är svårslaget. Kan tipsa om "Jens i vildmarken" på SVT Play. Även denne en hurtbulle till norrbagge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVT spärrar det mesta för mig, men andra får ta det till sig.

   Radera
  2. Verkar finnas även på youtube. https://youtu.be/2jNdv_2jkXw

   Radera
  3. Där kan jag se det (om jag står ut med tröndelagsdialekten...).

   Radera
  4. Jens i villmarka finns väl på NRK också? Vi brukar kolla på de avsnitten som inte NRK spärrar för Sverige..

   Radera
  5. Det är möjligt att han gör, jag hade aldrig hört talas om honom förrän nu.

   Radera
 2. Sverige 2022 och vi pratar camping inomhus 😅 Någonstans har det gått snett, riktigt ordentligt snett!

  SvaraRadera
 3. Camping minns jag från barndomen som jobbigt och obekvämt. Kan inte tänka mig ett enda resmål som vore värt att besöka ifall man tvingades campa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns det också så, men jag tror att jag var ett rätt bortklemat barn som skulle stå ut med betydligt mer i vuxen ålder. Men det är möjligt att jag fått en romantiserad bild. De här campingivrarna tycks aldrig ha blöta strumpor och sur ved.

   Radera
 4. Har genom en bekant hört att Svensk Handel/HUI Research kommer att presentera tältet som årets julklapp 2022 ;-)

  Kom ihåg var ni hörde det först

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte omöjligt. Annars borde det bli något elrelaterat, en elmätare eller portabel solpanel kanske.

   Radera
 5. Camping är för yngre människor om du fragar mig. Ytterst obekvämt, men när jag var liten var det förstas kul att först tälta och sedan bo i husvagn pa somrarna med föräldrarna.

  Sist jag bodde i tält var i slutet av 80-talet när jag bilade genom Europa med tva kompisar. Billigt och bra eftersom en av dem hade tjänstebil sa det kostade ingenting. Vi tältade halva tiden och bodde pa billiga hotell den andra halvan. Tre veckor var vi ute och akte genom elva länder. Det var kul, men sedan dess har jag inte satt min fot i ett tält och tänker inte göra det heller. Man blir bekväm med aren.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var mer bekväm när jag var yngre, men en dålig sovställning sliter hårdare på ryggen nu.

   Radera
  2. Att tälta och dålig sömn hör ihop är en gammal myt.. idag finns det so system som gör att man kan sova väldigt bekvämt utomhus.

   Radera
  3. Det kan man säkert, men då ska man ha bra grejer.

   Radera
  4. Självklart, men det är ju också något man kan använda år efter år..

   Radera
 6. Som ung grabb var jag o farsan ute väldigt mycket. Nu när mina egna barn är större så blir det ut en del.

  Blir det kaos i vinter har vi sovsäckar som klarar -30° och hyfsat bra lätta tält. Köper allt på rea så spenderar inte riktigt så mycket som man kunde gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast att man klarar -30⁰C är inte detsamma som att det är bekvämt att göra det. Camping är när man vill komma riktigt nära naturen, inte för att det är kul att 'nätt och jämnt' överleva.

   Radera
  2. -30 känns som att det skulle vara lite för friskt för mig. Jag är fullt nöjd med om jag skulle kunna ge mig ut när det blir +5 på natten.

   Radera
  3. Blir det -30 inomhus, ja då är riktiga problem. Alla uppvärmningssystem som innehåller vatten har fryst (kanske 70-80%av alla fastigheter, kanske mer) och värmesystemen är helt kaputt och det blir extremt mycket som kommer att behöva repareras. Och det blir oerhörda mängder med följdskador vattenskador.
   Ser ljust ut på arbetsfronten för vvs-tekniker, helt klart, om det inträffar

   Radera
  4. Då tror jag att du får vänta till nästa istid :)

   Radera
  5. @redaktionen visst är det så, det är där bra utrustning kommer in. Folk kan lägga flera tusen på en hotellnatt, men att spendera motsvarande peng på bra utrustning du kan använda om och om igen är otänkbart?

   @sparo visst är det friskt, men också väldigt stärkande att veta att man klarar sig om skiten träffar fläkten, så att säga.

   Radera
  6. Det är nog som med hantverkande, att vi amatörer behöver bra grejer medan proffsen egentligen skulle kunna klara sig med enklare prylar. Utmaningen är ju att vi som inte lever campingliv (eller finsnickeri) inte är beredda att lägga så stora pengar.

   Radera
  7. Osäker på vad jag lagt ner hittills på våra grejer, specifikt för camping, men det skulle va "skoj" att räkna på det. Kanske kvällens nöje?

   Radera
  8. Alla har sina hobbies ;-)

   Skämt åsido, jag räknar också på sånt så jag är helt med på hur du tänker.

   Radera
  9. Strax över 20 000kr fick jag ihop det till. Nypris ligger på drygt 30 000kr.

   Alltid skoj o veta vad man lagt ner på saker, så man kan värdera om det varit värt det.

   Radera
  10. Ja, kunskap är sällan av ondo. Mycket pengar, men är det ett stort intresse är det långt ifrån extremt.

   Radera
 7. I två år bodde jag i tält, lagade mat på spritkök och köpte min mat i lokala småaffärer. Då och då bodde jag hos vänner som jag bara känt brevledes tidigare. Där tvättade jag och duschade. Reste längs östkusten av Australien med bil. Korsade Great Dividing Range ett antal gånger. Sedan Tasmanien, Nya Zeeland, Nya Kaledonien och Vanuatu Samt diverse småöar. Klimatet var alltifrån tropiskt till att tälta i snö på Tasmanien. De bästa åren i mitt liv. Under resan utförde jag mitt egentliga arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt tufft! Med tanke på alla märkliga djur där hade jag inte vågat. Björnar och älgar i all ära, men jag föredrar alla dagar i veckan framför giftormar och kängurus.

   Radera
 8. Nej fy fan för turer på över dagen. Borde dock fixa hem ett vettigt tält som inte kostar skjortan. Antar inte MSB skämtar när de beskriver runt om att slå upp ett tält inomhus.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte ens ett tält för inomhusbruk, men väl sovsäckar, liggunderlag och stormkök. Får kolla med MSB om de har något de kan rekommendera som funkar både inne och ute :)

   Radera
  2. Så, beställt ett minimalt tält för vettiga pengar som borde ta en eller två personer beroende på min lycka i kärlek samt säkert 4 katter om det krävs. Klassningen som utesluter vinter antar jag är helt ok för inomhusbruk. Inte för att någon tälttillverkare någonsin tänkt sig det användningsområdet som nu rekommenderas...
   /Jonas B

   Radera
  3. https://www.friluftsvaror.se/sv/jeke-2p?gclid=Cj0KCQjw1bqZBhDXARIsANTjCPJPyz4vnTsDkqDvf7VVzP0BwdyGE59e6d8hO3M2Cfr52beanVc1O0waAq6YEALw_wcB

   Radera
  4. Verkar schysst! Just det där med ett litet utrymme utanför golvet där man kan laga mat under tak verkar bra att ha. Själv tänker jag att det borde finnas bra begagnade tält nu när pandemin är över och krisen kommer.

   Radera
  5. Tror det blir bra, vill kunde man hitta ännu billigare begagnat, men jag tyckte ändå detta var rimligt för vad men får. Då har jag ju även efter vintern en möjlighet att pusha mig själv på strövtåg o fiskeresor mer än dag. Jag kanske lär mig gilla det.

   Radera
  6. Jag hoppas hamna där också. Måste bara pressa mig över kanten och komma igång. Lätt att låta det förbli ett projekt någon gång i framtiden.

   Radera
  7. @jonas vintertält är en helt egen klass. Då är det tält som ska klara tyngden från snöfall och hårdare väder. I stort sett vilket självstående tält som helst funkar inomhus

   Radera
  8. Det låter som jag misstänkte. :-) Ute på vintern i tält är definitivt one step beyond för mig!

   Radera
  9. Hehe, man behöver inte tält på vintern. Kolla outdoor boys youtubekanal och Xander Budnick..

   Radera
  10. Nej, på vintern bygger man väl en bivack? Det har jag lärt mig i Sällskapsresan 2 :)

   Radera
  11. Helt rätt, och varm blåbärssoppa i termosen 😁

   Radera
  12. På vintern är det lag på det.

   Radera
 9. Som ung blev jag faktiskt tvingad att bo i tält flera månader på vintern. Dessutom tvingades jag bära vapen för att kunna döda människor från andra länder och kulturer. Det var en surrealistisk upplevelse som jag delar med hundratusentals äldre svenska män i Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som inte fick drömmer fortfarande om att lajva friskus.

   Radera
 10. Vi kallade detta fenomenet för lumpen... 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske snart kommer igen när nu alla partier utom V (?) enats om att det är en bra idé att utkämpa andras krig om man inte har egna.

   Radera