I början av 90-talet åkte jag hem
till en kompis som hade internet. Ni som var med på den tiden vet
att dåtidens internet såg ut mer som text-tv, men det var stort att
hitta information om allt möjligt. Det var tider det!
Det tog till år 2000 innan jag
skaffade en egen hemsida, och då hade det slagit över och, i
mitt tycke, blivit alldeles för mycket grafik, blinkande lampor och skit.
Jag använde internet för information och kommunikation, och det gör
jag fortfarande. Det viktiga för mig är att så snabbt som möjligt
hitta relevant information och då underlättar det om sidan inte ser
ut som ett jävla flipperspel.
På ett sätt är jag född i helt rätt
tid. Jag var runt tjugo när jag kopplade upp mig och är glad att
internet inte fanns när jag var liten. Det faktum att ”allt”
inte var tillgängligt gav mig ett tålamod ingen app i världen
skulle kunna ge mig.
I vuxen ålder har jag jobbat med
datorer i stort sett dagligen, och många fritidsintressen har också
varit kopplade till nätet på olika sätt, allt från ekonomi som
börsen och nätpoker till att söka kunskap om sånt som intresserar
mig. Just nu är det mycket biodling och självstudier i det norska
språket.
För de flesta (t ex alla som läser
detta) är internet en naturlig del av livet, men så har det inte
alltid varit. Journalisten Herbert Söderström vara bara fyra år
äldre än jag är nu när han gjorde följande profetia, som med
facit i hand inte blev helt lyckad.
Samtidigt vill jag ge honom lite rätt.
1984 var det tveklöst bättre att gå till telefonkatalogen än
hemdatorn för att hitta ett telefonnummer. Teknik bör bara användas
när den fyller ett syfte, gärna en förenkling. Annars blir
utveckling bara inveckling:
Jag brukar ibland fundera på vad för mänskliga behov som uppfylls av diverse nya tekniska uppfinningar.
SvaraRaderaSom du skriver så uppfyller internet behovet av information och kommunikation, så som pergamentrullar och muntliga traditioner gjorde förr.
Matbutiker lär vara samma sak för oss moderna människor som för stenåldersmänniskan att gå ut på jakt efter mat.
Kom bara att tänka på detta när jag läste dagens inlägg.
Jag tror att det är viktigt att fundera på det viset och att alltid ställa sig frågan varför.
RaderaJag är lite kluven, när jag var liten läste jag en väldans massa böcker. Jag tror det påverkade mitt liv väldigt positivt, jag gissar på att jag inte läst alls lika mycket om internet funnits konstant tillgängligt som idag.
SvaraRaderaSamtidigt är nyttan med internet i princip oändlig, så det är svårt att säga om nettot är positivt, men jag tror det.
Även om det inte vore det går det knappast att göra något åt det, så det är väl bara att gilla läget.
Så tror jag med och är övertygad om att det finns statistik som backar upp det.
RaderaVisst är mycket bra med internet, men vi tappar annat längs vägen.
Mina tonåringar läser jättemycket. Det blir mycket ljudböcker för den som är dyslektisk och den som åker mycket med allmänna kommunikationer till sina träningar (annars lätt för åksjuka). Men en hel del som text på läsplatta.
RaderaMen precis som på "vår" tid så är skolan mästare på att döda läsintresset genom de obligatoriska böckerna som ska läsas. Nu har i och för sig Nässlorna blomma, Dvärgen och Kallocain bytts mot andra deprimerande berättelser som pojken i randig pyjamas, den där tjejen som blivit av med benen på en trampmina i Mocambique eller hon som har cancer och släpar på en syrgastub överallt. Varför måste de läsa sånt?
Men de diskussioner vi har hemma är på en helt annan, högre, nivå än när jag var i den åldern. Mycket just för att de hämtar in så mycket info från alla möjliga håll.
Bra, men jag tror att de är i kraftig minoritet.
RaderaHelt rätt, det var tråkböcker som man var alldeles för ung för att få ut något av. Och hittade de en bra författare valdes dennes sämsta bok.
Informationsflödet är säkert av godo, men en del annat tror jag inte är det. Det var en poäng att man fick ha tråkigt och att man kunde (och kan!) få grubbla lite över något man inte kommer på direkt, istället för att plocka fram en sökmotor som gör tänkandet åt en.
" Teknik bör bara användas när den fyller ett syfte, gärna en förenkling. Annars blir utveckling bara inveckling: "
SvaraRaderaMan alltså hoppas Avanza IT har någon som läser denna blogg. Dvs de som har en så fenomenal förmåga att gödsla med layout och menlösa ting, istället för att bara tillse driftsäkerhet :)
Mvh investera-pengar.blogspot.com
Jag håller med om det också, och inte bara de.
RaderaEn populär faktoid är ju att Ines Uusmann ska ha sagt "Internet är en fluga". Vad hon verkligen sade var "Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. […] Att sitta och surfa på nätet tar en himla massa tid. Vad är det bra för? […] Det kanske är så att det är något som vuxit upp nu. Alla pratar om internet men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad.".
SvaraRaderaNå, Herberts inlägg har inte åldrats väl och Big Bang levererar, i mitt tycke den enda amerikanska komediserien som är värd att jämföras med brittiska dito. Ok, jag gillar även amerikanska The Office, brittiska är mycket bättre men de har lyckats få till ett eget stuk på den som jag gillar, mycket beroende på skådespelarna.
Nå, internet, jag sitter just i skolbänken för att lära mig mer om app- och webutveckling så risken finns att det är något jag kommer bli mera insyltad i framledes.
Jag är dock svag för stilistiskt avskalade sidor.
Jag klev på tåget -95 när jag insåg fördelen att kunna hitta info, specifikt för spelkonsollen Nintendo 64 som jag var maniskt intresserad att veta allt om. Sedan kördes många nattpass Delta Force mot arbetskamrater, med 56kmodemet hängande ut genom fönstret då det hade en tendens att överhetta. Lugnade mig något då första teleräkningen på en tredjedel av min totala lön landade på golvet...
/Jonas B
Och jag tycker knappast att vi kan klandra politiker för sådana uttalanden. Jag var själv väldigt tveksam till internetbanken när det fenomenet kom.
RaderaAmerikanska The Office har jag inte sett, brittiska tyckte jag om. Big Bang Theory har jag aldrig gillat även om den har kvaliteter. Men den kom nog för sent för mig, när jag redan gett upp tv-serier som fenomen. Inget slår ändå Fawlty Towers eller Seinfeld (även om norska Dag gjorde ett försök).
Teleräkningarna var absolut begränsande på den tiden. Och bökigt att telefonen blockerades av internet.
Fawlty Towers, Black Adder, The Young Ones o annat av Adrian & Rik spelar helt i en egen division. Jag vill även ha med Monty Pythons Flying Circus här, även om det är en del djupa dalar så finns åh så många svindlande höga berg!
Radera"The two peaks of Kilimanjaro" klassar in som berg även om jag har många andra jag gillar mera. =)
RaderaJust det, Bottom hade jag glömt bort. Avsnittet med "The Gasman" var helt fantastiskt!
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=v5p-YQkbe_s
jag förutsätter att du sett deras scenshower, annars har du mycket kul framför dig!
RaderaHar sett lite i alla fall, men var inte imponerad. Kändes mer som att man ville hålla liv i något man borde lämnat och gått vidare ifrån, "Lex Jönssonligan".
RaderaHaha, vilka minnen som kommer upp. Andra halvan av 80-talet jobbade jag som ekonom pa ett dataföretag. Först fick man registrera leverantörsfakturor i ett datasystem, därefter i stort sett samma information för betalningar i ett annat system. Sen laddade man ner betalningsfilen pa en floppy-diskett, la i ett kuvert och skickade till banken. Sa jo, jag tycker nog att internet och dess utveckling har underlättat.
SvaraRaderaDäremot är jag väldigt tveksam till om barn ska ha en s.k. smart telefon i tidig alder. Om man t.ex. tittar pa övervikt hos barn beror det nog mycket pa skärmtittandet. De borde vara ute och röra pa sig mycket mer. Men det är ju föräldrarnas fel, var och varannan morsa och farsa sitter och kollar i sina egna mobiler.
Det bästa med internet tycker jag är att man kan streama tv, emaila och kommunicera via nagon app, för tillfället är whatsapp mest populär i mina kretsar. Jag har manga kompisar spridda över världen och det är snabbt och enkelt att skriva en rad.
Annika
Floppy disc var tider det! Disketter i tallriksstorlek.
RaderaJag är extremt tveksam till smartphones i ung ålder. Jag väntade till 49.
Utan att ens ha läst ditt inlägg :) svarar jag utifrån mig själv:
SvaraRadera- Tidsfördriv
- Information
- Kommunikation
- Det bidrar till demokratin
Jag har inte läst ditt svar, men tror att jag håller med ;-)
RaderaJag har varken läst inlägget eller era kommentarer men håller med om allt utom att det bidrar till demokratin för det är jag inte säker på att det gör.
RaderaJag har redan glömt ämnet, jag har ju gjort ett nytt blogginlägg efter detta.
RaderaDet var inte jag som skrev det där. Mitt konto är kapat, och nu krävs jag på lösen i form av Kontanter !!? Så otroligt efterblivna kontokapare nuförtiden....
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=5iWB6Vz6ags
RaderaHerbert Söderströms tankefel är att han jämför webben med böcker. Det är som att jämföra brevduvor med postgång utan att förstå att postgången kommer att ändra hur samhället organiseras, hur varor och tjänster produceras och i förlängningen hur vi relaterar till oss själva och varandra. Den tekniska utvecklingen förändrar allt i grunden. På gott och ont.
SvaraRaderaDet mest intressanta med t ex smartphonen är inte att det är en liten dator och telefon utan att den i grunden förändrar vårt beteende och i förlängningen vårt sätt att se på oss själva och varandra. Den tekniska produkten är bara en förutsättning. Det intressanta är hur den förändrar oss. Smartphonen förändrar samhället i grunden på ett liknande sätt som ångmaskinen, löpande-band-fabriken (standardisering), tåget, flyget osv gjort.
RaderaOch låt oss för en gång för alla spräcka myten om att Ines Uusman skulle sagt att "internet är en fluga": https://www.youtube.com/watch?v=8jBgFmOETGg
RaderaEller är hennes förklaring en bortförklaring för att inte framstå som svensk historias största tekniska idiot?
Samtalet om Ines Uusmans citat finns 51:21 in i intervjun: https://www.youtube.com/watch?v=8jBgFmOETGg&t=3081s
RaderaFast han gjorde det 1984, när internet knappt ens fanns.
RaderaOm jag ska ta på mig ansvaret att vara den gamle bakåtsträvaren så är telefonens lättillgänglighet också det som skrämmer mig med den. Att folk stirrar ner i luren hemma hos sig själva är ju en sak, men nu går det ju knappt att föra en live-konversation med en del människor.
Bra att ni rätar upp vad Uusmann sa för det är ju helt riktigt att hon inte sa exakt så. Och även om så vore kan man knappast klandra någon för att inte 1996 förstå vad som skulle hända med internet.
"Fast han gjorde det 1984, när internet knappt ens fanns."
RaderaDet har du rätt i. Det är stor skillnad mellan 1984 och 1991 då första webbsidan (utanför Cern) gick online.
Ja, jag hade en Vic-64 1984 och förutom att spela spel kan jag inte heller komma på någon praktisk användning jag hade av den. För i ärlighetens namn hade man inte mycket glädje av basic-koden:
Radera10 print "AIK"
20 goto 10
"Om jag ska ta på mig ansvaret att vara den gamle bakåtsträvaren så är telefonens lättillgänglighet också det som skrämmer mig med den."
RaderaJag tycker "framsynt bakåtsträvare" är en bra beskrivning av sådana som dig (kan till viss del räkna in mig själv i den gruppen också).
"Nödbroms. Ett föredrag av två ”framsynta bakåtsträvare”, Sture Hegerfors och Lasse Åberg.
Den nya tekniska revolutionen har gjort oss tillgängliga överallt – när som helst. Nu för tiden blir massor av människor stressade, sjuka, utbrända.
Sture Hegerfors och Lasse Åberg, två framgångsrika män mitt i dagens höghastighetssamhälle, har valt bort ”teknostressen”. Ingen av dem har vare sig körkort eller mobiltelefon.
För några år sedan bildade de ”Nödbroms, förening för framsynta bakåtsträvare”.
– Vi är inte teknikfientliga, vi är teknikavvaktande, säger Sture och Lasse, som har seriefiguren Kronblom som ett av sina föredömen i livet."
Lasse Åberg har dock mjuknat lite och är numera med mobiltelefon.
Radera"De har ingen dator hemma och först förra sommaren blev han med mobiltelefon ”fast jag ringer bara efter taxi med den, det var dottern som sade att vi absolut måste ha en”.
– Jag vill inte vara delaktig i it-raseriet, jag vill vara cyberanonym."
https://www.fonstret.se/artikelarkivet/intervju/lasse-aberg/
Haha, låter störtskönt! Fast jag förstår inte varför de väljer bort beteckningen "teknikförnekare" som en blinkning till alla dem som anser att alla som inte håller med dem förnekar verkligheten.
RaderaVisst var det en spelmaskin. Det var dock smart av Commodore 64 att marknadsföra C64 som en blandning av skrivmaskin, kontorsmaskin, databas och spelmaskin. Ungarna övertalade föräldrarna (rättare sagt pappa som i sin tur övertalade mamma) att köpa en svindyr spelmaskin. Min pappa köpte en C64 åt familjen men han slutade efter bara några försök att använda den som kontorsmaskin (av de skäl som Herbert Söderström nämnde), syrran tröttnade snart på datorspelen vilket slutade med att jag hade en modern spelmaskin alldeles för mig själv inne på mitt pojkrum.
RaderaSamma sak upprepades när vi svenskarna skaffade höghastighetsbredband. Vi behövde ju bredband om vi skulle ladda upp/ner stora bilder. Jo men tjena! Man ville ladda ner musik från Napster och DC++. Det var ju både billigare och enklare (framförallt billigare) än att handla i den lokala skivbutiken.
Undanflykter.
https://www.youtube.com/watch?v=NbitzCo3qL4
Det fanns säkert något nyttoprogram till C64:an, men inte hörde det till vanligheterna och det var definitivt inget jag använde.
RaderaEddie Meduzas rimkapacitet är helt sagolik. Tänk så bra tandääääää rimmar på iblandääääää, liksom ingentingääääää på omkringääääää :)
eddie var en vis man. lyssna bara från 2:25...
RaderaEddie har gjort en del bra, inte tu tal om det.
Radera"Nå, internet, jag sitter just i skolbänken för att lära mig mer om app- och webutveckling så risken finns att det är något jag kommer bli mera insyltad i framledes."
SvaraRaderaDå vill jag passa på att tipsa om vikten av fri programvara.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fri_programvara#De_fyra_friheterna
https://www.youtube.com/watch?v=Ag1AKIl_2GM
Sympatiskt fenomen.
RaderaEnligt de bilder på din datorskärm som du då och då postar på bloggen (och i bilden på dig i Expressen-artikeln) så använder du Windows. 2020 skrev du ett blogginlägg om datorstädning: "Att ta bort program jag inte använder och att inte ha en massa skit på autostart är jag ganska bra på.". Du "glömde" att städa bort Windows. Det är motsägelsefullt att kritisera Bill Gates samtidigt som du konsumerar hans produkter. Okej, Bill Gates har gått från 50 % till 1 % av aktierna i Microsoft men du fattar min poäng.
Raderahttps://stallman.org/microsoft.html
Det minsta du kan göra är att stänga av Windows telemetri-funktioner.
https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.634644/windows-10-spionera-installningar
Du kan även använda en webbläsare som bygger på öppen källkod t ex Firefox istället för Microsofts Edge. Och i Firefox installera webbläsartillägg som HTTPS Everywhere (inställningen finns redan i Firefox inställningar i de senaste versionerna av Firefox så du behöver inte tillägget). Du kan också installera Privacy Badger.
https://www.eff.org/https-everywhere
https://www.eff.org/pages/privacy-badger
Det bästa du kan göra är att byta ut Windows mot GNU/Linux. Jag förstår om det är ett alltför stort steg om man inte är intresserad av datorer. Men att stänga av Windows telemetrifunktion och att använda en webbläsare som bygger på öppen källkod är i alla fall ett steg på vägen.
RaderaWebbläsartilläggen uBlock Origin, HTTPS Everywhere och Privacy Badger i Firefox får anses vara standard om vill skydda sig mot spårning. https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/extensions/category/privacy-security/
Vill även slå ett slag för Brave som har många av dessa funktioner aktiverade som standard.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Brave_(webbl%C3%A4sare)
Jag bodde och betalade skatt i Sverige i många år trots att jag ogillade vad pengarna gick till. Men jag har heller aldrig påstått att jag är helt konsekvent.
RaderaJag har prövat Mac trots att jag är lika negativ till Apple som till Bill Gates (som väl dock inte äger Microsoft längre?) och Linux. Gillade inget av dem.
Microsoft Edge har jag dock aldrig använt. Just nu använder jag i huvudsak Brave som webbläsare.
Det kvittar om du använder Mac eller Windows, Chrome eller Edge.
Raderahttps://www.wired.com/2015/02/why-im-saying-goodbye-to-apple-google-and-microsoft/
"Jag har prövat Mac trots att jag är lika negativ till Apple som till Bill Gates (som väl dock inte äger Microsoft längre?) och Linux. Gillade inget av dem."
Sett till användarvänlighet så är det inte någon större skillnad mellan Mac OS, Windows och Ubuntu (Linux). Sedan är stödet för tredjepartsprodukter bättre i Windows medan synkroniseringen mellan datorn och mobiltelefonen är bättre om du håller dig till Apples produkter. Den stora skillnaden är att om du använder Linux så är det du som kontrollerar datorn medan det är Microsoft/Apple som kontrollerar dig om du använder Windows/MacOS.
Konsekvensen skrev du om här: https://sparosverige.blogspot.com/2021/07/inveckling.html
Det finns Linux-versioner som fokuserar på utveckling istället för inveckling och därför fungerar utmärkt på en 15 år gammal dator. Xubuntu t ex: https://sv.wikipedia.org/wiki/Xubuntu
7 år gammal artikel. Artikeln är lika aktuell nu som då om inte mer aktuell nu.
Raderahttps://www.wired.com/2015/02/why-im-saying-goodbye-to-apple-google-and-microsoft/
Oj, jag länkade visst redan till Wired-artikeln i kommentaren innan.
RaderaNär jag använde Ubuntu kan jag försäkra att jag inte kontrollerade någonting överhuvudtaget. Undrar om jag inte t o m fick slänga den datorn sedan.
RaderaÄven om jag gillar själva idén med Linux och dess produkter.
"Undrar om jag inte t o m fick slänga den datorn sedan."
RaderaHaha. Det är väl ett bevis om något på att du kontrollerade datorn och inte tvärtom.
Att du slängde datorn bevisar att det var du som hade den yttersta makten och inte datorn, menar jag. Nej men allvarligt så är det en inlärningströskel men det var det när du började använda Windows också. Inlärningströskeln i Linux är dock lägre eftersom du redan kan Windows men så är kanske även ditt tålamod med att lära dig ett operativsystem.
RaderaJag ser det mer som att tekniken hade kontroll över mig, inte just den maskinen.
RaderaEtt problem med Linux var att mina datagurus som jag normalt går till när jag sitter i skiten inte kunde hjälpa till med Linux.
För den som är intresserad av att testa Linux så är det enklast att installera t ex Xubuntu i en virtualiseringsmjukvara som VirtualBox. VirtualBox skapar en virtuell dator som du sedan installerar Xubuntu i. Efter att ha testat Xubuntu så kan du enkelt radera installationen i VirtualBox (och även avinstallera VirtualBox som du avinstallerar ett vanligt program i Windows). Tänk på att Xubuntu kräver minst 1 GB RAM-minne så du bör ha 2 GB RAM-minne ledigt för VirtualBox och Xubuntu.
RaderaFör att installera Xubuntu så laddar man ner Xubuntus iso-fil istället för Ubuntus iso-fil under rubriken "Download an Ubuntu Image" i guiden. I övrigt följer man guiden.
https://ubuntu.com/tutorials/how-to-run-ubuntu-desktop-on-a-virtual-machine-using-virtualbox#1-overview
https://ftp.lysator.liu.se/ubuntu-dvd/xubuntu/releases/22.04/release/xubuntu-22.04.1-desktop-amd64.iso
Xubuntu 22.04 overview.
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=yiTDWhPuqaU
För mig kommer det dröja, men jag hoppas att det hjälper andra.
Radera