Jag fick ett ämnesförslag från den
flitige kommentatorn Anders Persson som jag här ovan misslyckat försökt att
formulera utan att få det att låta som ett gammalt barnprogram.
Anders berättade att han har en snart
40 år gammal motorsåg vars enda fel är att den är svår att hitta
reservdelar till. Därför har han köpt fler ifall den första går
sönder. För det är ju så med gamla grejer, att många inte ser
värdet (och då har de ju inget värde). Så då kan man få eller
köpa dubbletter nästan gratis så länge
de finns.
Jag har ett eget exempel. Min mor var
ännu mindre imponerad av teknik än jag (ja, det går). När hon lärt sig att
använda en Nokia 3310 ville hon inte byta telefon. Även om detta är en
slitstark modell tar de slut, så jag såg till att det fanns fler. I
första hand var det batterierna som gav upp och då var det lätt
att ta ett nytt från lådan. Om skalet sprack byttes det, och om själva telefonen gick sönder flyttade jag
istället över batteri och SIM-kort till en ny mobil. När mamma
inte behövde fler parades de bästa delarna ihop och sålde med laddare på Tradera, totalt uppemot ett tiotal.
Jag hade en gång en pulsklocka som var
poppis bland motionärer. Stor display och inte så många onödiga
funktioner de flesta av oss ändå inte använder. Att tillverkaren
slutade sälja
dem höll uppe andrahandsvärdet och flera år efter att jag köpt
den ny i butik hade jag kunnat få en tusenlapp för den. Tio år
senare köpte jag en likadan, nu för en hundring.
Apropå träningsutrustning har jag
några gånger hittat löparskor jag verkligen förälskat mig i och
då försökt köpa fler. Eftersom jag ofta köper förra årets
modell (det är en seglivad myt att löparskor torkar ihop på
lagerhyllan, det är bara priset som minskar) och har en udda storlek
är det då oftast för sent att få tag i fler, men någon gång ska
jag lyckas.
Tack för omnämnandet. Ja, min erfarenhet är att vissa tekniska prylar inte kan inte bli så mycket bättre än vad de redan är. Den cykel jag använder mest är från 1937. Den har visserligen inte aluminiumram, skivbroms, växlar eller handbroms, men moderna cyklar är inte lika stabila eller rullar lika lätt som den gör. Motorsågen samma sak, den har samma sorts säkerhetsutrustning och drar lika mycket bränsle som moderna sågar. Största skillnaden är att dagens motorsågar väger mindre och går lättare att starta.
SvaraRaderaOm man mest är ute efter tillförlitlighet tror jag ofta att det är bra att välja gammalt. För oss som t ex inte motorsågar flera timmar i taget spelar det kanske inte så stor roll om den väger några extra gram eller är jättelätt att starta.
RaderaGamla cyklar utan växlar is tha shit. Det kan bli punktering och kedjan kan behöva bytas men sen är det bara att trampa. Är jobbigt i uppförsbackar och går inte lika fort på asfalten men man kommer fram.
RaderaAnnars hamstrar jag mp3 spelare av märket walkman. De håller länge men inte hur många år som helst och de som tillverkas idag är snordyra så då blir det lite tradeaköp då och då.
Det är fruktansvärt tungt att cykla på dem, men visst gör de jobbet.
RaderaJag hade ett tag ett rätt stort lager av både mp3-spelare och hörlurar, men nu har det minskat betänkligt.
Min gamla viktelefon funkar än, maste bara sticka in kontakten när det ringer, den klarar endast nagra minuter innan den laddar ur.
SvaraRaderaMen sa här i efterhand inser jag att vi kunde tjänat mycket mer pa att sälja t.ex. gamla välbehallna möbler fran vart föräldrahem. Men da fanns inte tiden och vi anlitade en lokal auktionsfirma. Det blev inte manga kronor pa den försäljningen, och en del fick ga till tippen.
Numera köper jag sällan nagot nytt, jag har allt jag behöver. Jag har t.o.m slutat att handla dyra grejer till katterna :). En filt att sova pa för de sma far man för en 100-lapp, i stället för det skitdyra täcket jag rakade köpa pa mig för en dryg tusenlapp för ett antal ar sen. Fast det är snyggt och uppskattat av bägge de sma hariga monstren, sa kanske en god investering ända...
Annika
När det gäller laddning har jag motsatt problem. Min "smartphone" behöver laddas åtminstone varannan dag, medan den gamla Nokian håller över en vecka.
RaderaMöbler är svårt att få betalt för. Eller om man vänder på det, begagnade möbler får man riktigt billigt även i toppskick.
Mina katter är generellt otacksamma, eller lite som jag. Dyra kattgrejer är de inte mycket för, däremot gamla wellpappkartonger.
Ja herregud, gamla möbler... Min man fick ärva en stor gammal soffgrupp (typ Chippendale) av en släkting, det var soffa, två fåtöljer och ett bord. I och för sig jättefina, men stora och tunga och inget som vi kunde ta hand om. Släktingen hade en gång låtit klä om möblerna för sådär tio tusen kronor. Min man lämnade dem till en auktionsfirma som sålde dem för kanske 500 kr. Transporten till auktionsfirman (hyra av släp) tror jag kostade mer. Summa summarum gick han back på affären. Sorgligt. Tanten tyckte nog att hon gav honom något jättefint och dyrbart i arv.
RaderaJa, det är trist. Jag sålde mammas gamla skinnsoffa. Inget fint märke, men absolut nyskick och hade säkert kostat 10000. Jag började på 500 kr och tror att jag till slut sålde den för en hundring.
Raderavi köpte nya möbler i somras och jag försökte skänka de gamla sofforna (2+3) till loppisbutiken men de ville inte ha de. fick låna ett släp och slänga.
RaderaJag kan tänka mig det.
RaderaSamma erfarenhet här med gamla ärvda möbler. En soffgrupp som jag hela mitt liv hört skulle vara väldigt "fin" (dvs dyr och "förnäm") ville ingen ens titta åt. Det förstår jag, för den var fruktansvärt obekväm att sitta i och blytung så man knappt kunde rubba fåtöljerna.
RaderaEn annan, som vi hade mer hopp om, har jag lyckats sälja delar av. Hade ett sista halmstrå när möbelfabriken som hade tillverkat gruppen skulle ha jubileumsutställning, men de som ordnade saken (visst kallas de för "kuratorer"?) tyckte det var för jobbigt med transporterna.
Så egentligen är det bäst med saker av halvkass kvalitet, när man inte längre kan eller vill ha dem så är det helt ok att köra till tippen.
Spargrisen
Det är åtminstone mindre press när man vet att det man har inte är värt något. Jag tycker dessutom att det är lite kul när jag lyckas få in loppisfynd i inredningen, allra helst gratisgrejer.
RaderaPå den positiva sidan finns tycke för gamla möbler, gamla verktyg och gamla fiskedrag, möbler kan iofs ändå kosta en slant (hur ofta byter man egentligen möbler när man har möblerat sin kåk till belåtenhet?) men resten är typ gratis. Sedan har jag mitt musikintresse där anförskaffningen av synthar är en intressant sak. Jag har exempel på prisutveckling 2000 kr -> 12 000 kr, Skänkes -> 25 000 kr. Men det är över lång tid på en marknad som är svår att tolka. Köper man nytt så har jag bara lyckats gå potentiellt plus en gång, 3800 kr -> fantasisummor, jag sitter på något som nästan aldrig säljs och synthfolk är galna över, en del av dem.
SvaraRaderaMen annars är facit på nyinköp mera av rikningen -> instrumentet är värdelöst när man kliver utanför butiksdörren. Nej där är gammalt å begagnat det enda raka.
På den negativa sidan har jag en hel låda full med gamla mobiltelefoner från mitt förra liv, alla inköpta när de var state of the art. Det skrämmande är att jag långt från varit värst i att byta mobil, rätt medelsvensson.
Sedan har jag två tre dussin klockor i ett vitrinskåp, vissa har ökat rejält i värde, andra tvärs om. De flesta har inte kostat mycket alls. Men det är ett intresse o hobby jag har, så det ber jag inte om ursäkt för utan känner mig ok så länge det iaf ligger en småslant upp. Skulle kunna leva med alternativet också.
/Jonas B
En del gammal musikteknik kan verkligen gå upp i värde. Jag sålde en portastudio en gång för mer pengar än jag köpt den för.
RaderaKlocka har jag i mobil ;-)
En man jag känner har säkert klockor för 2-3M som han har betalat en bråkdel för. Så är man kunnig så är det absolut inte bara ett smycke. =)
Radera/Jonas B
Nej, jag förstår att de betingar ett värde, jag begriper bara inte varför.
RaderaJag saknar vissa av mina gamla löparskor. Tyvärr tar de slut (både i läst och sula likväl som i butik) och de nyare modellerna har sällan samma känsla.
SvaraRaderaMärkligt när de har modeller folk hade kunnat fortsätta köpa i flera år, att det inte är ekonomi i att nytillverka dem. Jag hade ett par Asics Tarther 1 som jag vet att många gillade. En kompis köpte Tarther 2, men den var lite tyngre och lite sämre, så jag lät bli.
RaderaVad gäller teknik så är väl den näst senaste versionen oftast den mest prisvärda sett till pris/nytta. Många är beredda att betala dyrt för den senaste modellen men det är nog bara företag som har så stort behov av hög produktivitet att de tjänar på att alltid ha den senaste tekniken. Vanliga människor klarar sig ofta bra med lite äldre modeller särskilt om de vill komma billigare undan.
SvaraRaderaKänner du nagon som använder alla (onödiga) funktioner som finns pa datorer och mobiler idag?
RaderaAnnika
Jag ser ofta en äldre modell som lite bättre just för att den har färre funktioner. Använder man dem inte är de ju bara i vägen. Och man kan ge sig fan på att de kan sabba hela prylen så att den inte går att använda alls bara för att en funktion man ändå inte ville ha har slutat funka.
RaderaHar haft 3 mobiltelefoner under 2000-talet (vilket mitt senaste blogginlägg avhandlar) och försöker nu hitta den 4e i ordningen. Behöver skaffa mig en inom några månader. Urvalsprocess pågår.
SvaraRaderaGamla grejer föredrar även jag nästan undantagslöst.
Ska genast läsa inlägget.
RaderaTack för input... ;)
RaderaNu ska vi naturligtvis inte recensera mobiler här :) men hittade en Samsung A22 när jag kollade runt som kanske kan vara ngt i budgetsegmentet....
RaderaJag är fel människa att reda ut skillnad på olika Samsung-modeller, men jag tror att alla A-telefoner är lite enklare och billigare.
Radera