söndag 11 september 2022

Pantbanker

När jag läste om ett rån på en pantbank var min första tanke: Finns det fortfarande pantbanker? Det kände som något som försvann strax efter andra världskriget. Men så slog det mig att jag faktiskt var på vippen att använda en pantbank en gång. När jag skulle sälja lite guld gick jag först in i en butik som köper guld till ett fast pris för att veta vad jag som lägst skulle få för det. Det var någon ring och ett par halskedjor efter min mor.

Och tandguld! Hon hade nämligen dragit ut en tand med en rejäl klutt guld som hade hon sparat. Men firman jag var på köpte inte tandguld, så de rekommenderade en pantbank i samma koncern. Tanken var att ”låna” pengar för guldet och sedan aldrig hämta ut guldet igen, med pantbankens goda minne. De var faktiskt hyfsat konkurrenskraftiga, men till slut hittade jag ett företag som köpte tandguld och betalade bättre.

Från början var tydligen pantbanker en välgörenhetsgrej, men det var några hundra år sedan. Tydligen finns pantbanker än idag. Inte som förr då de fanns lite här och var. Nu verkar det mest vara riktigt stora företag och på de flesta orter inga alls. De tar emot säljbara saker, värderar och betalar runt 80 procent av värdet. Förutsatt att värderingen inte är för snål känns skulle det kunna vara ett smidigt sätt att bli av med sånt man inte vill ha.

De som däremot ”stampar” på sina saker med tanken att hämta ut dem månaden efter förstår jag inte. Är ekonomin dålig nu lär den väl vara det även om en månad. Bit ihop, sälj och gå vidare. Och sänk dina kostnader, alternativt se till att permanent höja inkomsterna (fast det är oftast svårare). Pantbanker tycks förutom när de köper tandguld vara lite som sms-låneföretag. De säljer drömmen om en bättre ekonomi, men den kan man ju inte leva på.

24 kommentarer:

  1. Jag blir lite förvånad av din pantbanksamnesi. Varje gång det går lite knackigt i ekonomin så brukar reportagen från pantbankerna poppa upp. Folk som pansätter familjesilvret eller liknande för att klara räkningarna.

    SvaraRadera
  2. Inte riktigt detsamma som pantbanker, men det finns ju auktioner som halls med föremal fran personer och företag som kommit pa obestand. Där skulle man kunna göra sig en rejäl hacka om man hade kunskaper nog för att veta vad som skulle intressera samlare. Helt otroligt vad en del betalar för en antik klocka eller gamla vinflaskor t.ex.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Kronofogden håller sådana auktioner:
      https://auktionstorget.kronofogden.se/Auktionstorget.html

      Radera
  3. Nej pantbanker är något som känns ganska udda idag.
    Om man behöver få fram pengar till något som inte är hyra/räntebetalningar så kan man köpa det på faktura, eller ta det på ett kreditkort, så har man kringgått hela grejen med att behöva pantsätta något.
    Men har man verkligen nått botten på den privatekonomiska tunnan, så kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har samma invändning där. Har man inte pengarna idag har man dem knappast nästa månad eller år om inget radikalt ska hända i ens privatekonomi.

      Radera
    2. Nej definitivt inte, jag tänkte mest att det finns enklare sätt att vara dum idag. Kreditkort och fakturor har tagit pantbankens roll till stor del.

      Radera
    3. Ja, och fler sätt att vara dum på.

      Radera
  4. mor hade lite gamla smycken som hon sålde till en sånt köpaguldföretag. men det roliga var att det hon fick mest för var morfars tandguld.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns inte vad som gav mest, men jag blev förvånad över hur bra betalt jag fick både för guld och tavlor jag sålde, i första hand till auktionsföretag, men en del guld såldes för guldpriset.

      Radera
  5. Ge inte Socialdemokraterna fler dumma ideer. Det räcker de redan föreslagit en statlig elräkningslåneakut. Pantbank blir nog nästa goda råd till folket, så de klarar av att betala skatten på elen?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Statlig pantbank tror jag kommer att dröja.

      Radera
  6. Jag har använt pantbank (Sefira) ett par gånger, men då när jag ville diversifiera sparandet in till att äga fysiskt guld. Pantbankerna, iaf där jag handlade, har en ganska fantastisk vilja att pruta ned massivare guldsmycken ned mot rena guldpriset. Jag började med att köpa ett 200 grams ankarlänkshalsband från 80-talet som gått för 200.000 på auktion för några procent över guldvärdet. Min tanke var att jag skulle kunna använda det själv, men har hade jag tagit i alldeles för mycket. Såg ut som en malplacerad, alldeles för blek rapartist och halsbandet lagrades tills guldvärdet stuckit i höjden och såldes med finfin vinst. Faktiskt min lokala guldhandlare som var mycket förhandlingsbar när det gällde denna mängd och form.

    Sedan tänkte jag efter lite före och skaffade ett 100-grams pansarlänkarmband nedprutat på samma vis från samma onlineställe, och det är min ständiga följeslagare, men säljs utan tår i ögat om tiderna kräver det.

    Nu är det OT, men min diversifiering nr.3 på sparandet var en chansning på en drömklocka, Omega Moonwatch, då jag inte kunde se annat än att dollarn och värdet bara kunde gå upp. I bland gör man rätt, som någon så fyndigt har som signatur, värdet har drygt dubblats på några år.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är helt ointresserad av smycken för egen del, vilket på ett sätt känns som det bästa sättet att spara :)

      Radera
  7. Undra om beloppet man skulle få om man lämnade in Märta Stenevi och Per Bolund på pantbanken? Fast det är väl ingen som skulle vilja "stampa" på dessa demokratikämpar, oberoende vilket pris som skulle fås - även om det skulle visa sig att MP hamnade utanför riksdagen efter rösträkningen avslutats ikväll/kommande vecka

    SvaraRadera
  8. Genomsnittsmänniskan är dum och har kort tidshorisont. Halva befolkningen är ännu dummare. Har en gammal arab på jobbet som har både guldringar och kedja. De blir pantsatta så där en gång om året när han lyckats göra ännu sämre beslut än vanligt. Senast tror jag han prompt skulle betala en dator åt frun, trots skulder på uppåt en miljon, och så stod han med tomt konto mitt i månaden. Han har klarat av att bli hyggligt skicklig i ett par hantverk, men han klarar inte plus och minus i den egna ekonomin och kommer aldrig göra det. Tror inte han är så ovanlig heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte heller att han är särskilt ovanligt, men märkligt är det.

      Radera
  9. Finns 2 pantbanker i Eskilstuna. Ca 20% av befolkningen som är bidragsförsörjda i en kommun med över 100k invånare.
    //Erik G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ingen dålig procent! Eller jo förresten.

      Radera
  10. OjOj .. Kristofferson kan ej lägga straffar 16 %.
    Duktig på att snacka.. är det ingen som kan tänka i det partiet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen aning om vad du pratar om. Antar att du menar Kristersson? "Lägga straffar", är det fotboll?

      Radera