torsdag 1 september 2022

50000 i elbuffert

Varberg Energi anade nog inte att deras Facebookinlägg skulle bli en snackis i varenda tidning. Det budskap de flesta av dem plockat upp är uppmaningen till ”den genomsnittlige villaägaren” (hur tusan man nu mäter det) att sätta av 50000 kr i buffert för vinterns dyra elräkningar.

Det jag reagerar på är fortsättningen: ”Har man inte den möjligheten så är det en bra idé att börja prata med sin bank redan nu.” Och säga vad?! ”Hej, jag är kund i banken, men jag har så små marginaler att ekonomin kan gå åt skogen om elen blir för dyr.” Jag betvivlar inte att många har det så, men vad vinner man på att berätta det för banken? Behöver man låna för att klara löpande räkningar gör man nog klokt i att leta efter ett annat boende eller göra andra radikala förändringar på inkomst- eller utgiftssidan.

För det här kommer inte att gå över i första taget. Det är inget som en ny regering eller ett snabbt avslut av kriget i Ukraina (vad som nu talar för det) kommer att råda bot på. Det produceras för lite el i Europa. Tacka politikerna, Greta eller vem ni vill för det, men där står vi nu och där lär vi få fortsätta att stå.

Men jag tror att vd Björn Sjöström har rätt när han gissar att många nog inte har förstått hur illa det kan bli. Elen har ju varit skitdyr större delen av sommaren och inte lär den bli billigare i vinter. Tillgång och efterfrågan gäller elektricitet lika mycket som allt annat.

Själv är jag beredd att frysa i vinter för jag har ingen lust vare sig att betala tiotusentals kronor mer för elen eller att låta min bank göra det. Det finns ett värde i bekvämlighet, men det har sitt pris också.

34 kommentarer:

 1. 3 årsavtal i SE3 kostar 3,40/kWh. Dyrt men ingen katastrof. En normal villa kostar då 50.000 på ett helt år. Han kanske menade att man skulle kontakta banken för att låna till någon investering, t.ex tilläggsisolera eller en braskamin.
  Är förresten ström lika dyrt i Norge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror väl på vad som anses vara en normal villa och det känns nästan omöjligt att definiera. Jag fick i alla fall känslan av att han menade att fixa fram pengar i panik för att klara räkningarna.

   El är ungefär lika dyrt i Norge, som tack vare avtal med EU tvingas sälja bl a till Sverige. Annars hade Norge varit självförsörjande på vattenkraft med kWh-pris på 5-15 öre.

   Vi får i alla fall lite mer subventioner från staten än i Sverige. Här infördes det direkt, inte kopplat till valet.

   Radera
 2. Elräkningen är verkligen ingen rolig historia. Den blir högre även om konsumtionen minskar just nu känns det som. Det är bara att bita ihop, om inte annat för att förhindra att plomberna åker ut i vinter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tandläkarbesök är inte heller en kassakista :(

   Radera
 3. Kan det vara billigare stänga av elen och bo på hotell? Kanske knepigt om familjen är stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det, hotellnätter är inte heller gratis.

   Radera
  2. Köp en bra sovsäck och ha minimal värme i vinter.. billigare än hotell iaf

   Radera
  3. Jag har bra filtar och varma katter. Så länge jag ligger i sängen är nätterna inga problem.

   Radera
 4. Detta är en naturlig följd av att låta idioter styra, inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt oss säga att de har otur när de tänker.

   Radera
 5. Det är som ett riktigt dåligt skämt. Vi blir alla klämda från alla möjliga håll samtidigt nu. Räntehöjningar, skenande inflation, och vansinniga priser på energi. Banken kommer inte att hjälpa någon med de här problemen. Väldigt sossigt att uppmana konsumenten att låna till sina utgifter.

  Med den här utvecklingen i åtanke kanske Avanzas gräns för "ekonomiskt fri" vid 25000 rent i månaden i direktavkastning inte är så högt ställt som jag först trodde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också mycket svårt att se uppsidan med en bankdialog.

   Beror på hur man räknar. Sätter man gränsen vid att kunna göra och leva lite hur som helst behövs ännu mer.

   Radera
 6. Elen är faktiskt dyrare i södra Norge än i södra Sverige https://www.nordpoolgroup.com/en/maps/#/nordic

  Det hela beror på en kollektiv kollaps i politikers tankeförmåga inför beslut. Sverige har avvecklat billig och fullt fungerande kärnkraft. Tyskland har gjort det i än större utsträckning och gjort sig beroende av Putin. Sverige har överlåtit all beslutsrätt till EU som i sin tur kräver att Sverige säljer sin billigt producerade el till kontinenten. De enda som verkar någorlunda oskyldiga i sammanhanget är Norge, men även där slår den politikerskapade krisen igenom i södra delen.

  Nu sitter vi här och får hantera skiten. Nåväl, varken filtar eller lusekoftor kostar 50000 Kr och sänker man inomhustemperaturen och bara eldar på nattetid när elen är billig nästan överallt så klarar man sig utan jobbiga samtal med banken.

  /Surgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den grafiken tar ingen hänsyn till de ganska kraftiga subventionerna. Men gratis är det inte.

   Norska politiker är definitivt inte oskyldiga. De skulle ha gett fan i att skriva avtal med EU och krävt att först få sälja elen till självkostnadspris i Norge. Eventuellt överskott får gärna gå till Sverige och hur dyrt som helst.

   Jag tycker inte att det verkar som att det ska bli billigt på nätterna heller.

   Radera
 7. Vilken tur att man ska flytta till ett radhus i år då! Är nog ingen idé att binda något elavtal just nu iallafall :) Får köra med något rörligt avtal, kanske med timpris för att få bättre koll hur vi förbrukar elen
  //Sparpatrullen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fjärrvärme?

   Nej, jag är inte heller sugen på att binda strömpriset. Det är en försäkring som historiskt har kostat mer än den smakat.

   Radera
  2. Du har som villaägare mycket större möjligheter att påverka dina utgifter än vad du har i en bostadsrätt eller hyresrätt. Alla som sitter i någon av dessa och gottar sig åt att villaägare får betala nu kommer bli varse detta senare..

   Radera
  3. Det är förstås sant. När jag bodde i bostadsrätt störde jag mig på många utgifter i föreningen. Klart att det blir fräscht i trapphuset när man har trappstädning två gånger i veckan, men det blir fyra gånger dyrare än att ha det varannan vecka istället, osv.

   Radera
  4. Man behöver inte ha timpris för att få reda på när man förbrukar sin el. Det går bra att ladda hem Greenelys app ändå och få fina diagram över förbrukningen, som Greenely får från nätbolaget. Kanske även går att se om man loggar inte hos sin nätleverantör.

   Radera
  5. Men om man inte betalar per timme spelar det väl ingen roll när man förbrukar sin el?

   Min leverantör har en smidig app som visar när elen förbrukats, per dag och per timme, samt priset per timme.

   Radera
  6. Jag menar bara att det kan vara bra att ha koll på när elen förbrukas innan man tar timprisavtal. Själv fick jag timprisavtal av misstag, då det tyvärr inte framgick på Elskling. Har nu bytt tillbaka till vanligt rörligt igen.

   Radera
  7. Aha, då är jag med. Ja, har man inte möjlighet att utnyttja det är det ju dumt att ha.

   Radera
 8. Bor i Brf. Vi har haft solpaneler sen april.
  Hittills en bra investering.
  Producerar över vad som var tänkt.
  Ser att elräkningen är halverat.
  Mycket på grund av att nätavgifterna är bortplockade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar bli sugen på det själv. Fast sådant tryck som det är nu låter det som flera års väntetid hos de företag som sätter upp solpaneler.

   Radera
 9. Bekvämlighet säger du? Jag vet inte om det är "bekvämlighet" för tex barnfamiljen att duscha, varje vecka utan ransonering? Eller att kunna göra skillnad mellan inne och utomhustemperaturen. Det är för ja sorgligt att regeringen har gjort detta till en ren klassfråga. År 2022.
  Men, det är samtidigt vad folket har lagt sin röst på, att nivån ska sättas där. Sjukt nog,

  Och jag håller nog med om att väldigt många inte ens har fattat att detta är här för de närmsta tio åren. Det löses inte av 90 Miljarder i bidrag direkt. Det kommer skapa massiv arbetslöshet dessutom, med enkelhet och det ser vi redan.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är väl det nu nämner att betrakta som bekvämlighet, även om jag anar att du (och jag) tycker att det där borde vara självklart.

   Jag tror absolut att det stämmer att många kommer att chockas även i vinter. Kanske funkar människan så, att vi helst skjuter jobbiga saker framför oss tills det inte går längre.

   Radera
 10. Lustigt att Varberg Energi gör elbristen till en ekonomisk fråga. Låt säga att varenda elkonsument i Europa betalar 50000 kr för sin el. Elektriciteten kommer ändå inte att räcka till.
  Elpriset höjs för att sänka konsumtionen. Elförbrukningen måste sänkas och det enda sättet är att använda mindre el.
  Man skulle kunna tänka sig någon form av ransonering, tex 2 kWh per person och månad (detta är bara ett exempel, det skulle nog inte funka i praktiken).
  Nu blir det istället så att de fattiga/sparsamma tvingas sänka sin elförbrukning, medan de rika inte behöver det, och på så sätt sjunker elförbrukningen till nivåer som Europa klarar att producera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det elbrist, men det är också en ekonomisk fråga. Tillgång och efterfrågan reglerar priset på denna marknad också, även om politiker gör vad de kan för att också vara med och peta.

   Det blir intressant att se hur detta landar.

   Radera
  2. Kan ju annars skaffa diesel elverk , då räcker elen.

   Radera
  3. Min bild är att elkrisen beror på att kärnkraftverk och kolkraftverk lagts ned samtidigt som politiker uppmuntrat övergång till elbil, elcyklar mm.
   Det är bra ur miljöhänsyn, men ekvationen går inte ihop. Produktion och förbrukning måste vara lika, det gäller oavsett vad politikerna bestämmer.
   Jag tycker det inte är helt optimalt att enbart via elpriset sänka samhällets totalförbrukning. Ska den som har råd kunna ha utepoolen eluppvärmd i vinter, medan den som inte har råd får frysa i sin eluppvärmda bostad?
   Inte för att jag har någon lösning, men alla borde dra sitt strå till stacken, oavsett "ekonomiska muskler"...

   Radera
  4. Förlåt om jag upprepade innehållet i min första kommentar, jag är lite upprörd över att det är som det är med elen.

   Radera
  5. Jag vet inte om det ökade bruket av elbil gör varken till eller från. Värst är nog nedläggningen av befintlig energi. Man kan inte ersätta ström med visioner.

   Radera
 11. Det värsta är att regeringen pratar om högkostnadskydd för elen. Det innebär ju ingen som helst motivation till de som förbrukar onödigt mycket el att minska ner på sin förbrukning och bör därmed ge helt motsatt effekt till att intelligenta förslag. Ska man ersätta någon för elen med skattepengar borde det vara själva grundförbrukningen upp till en viss "normalnivå" som ersätts med en rörlig peng. All förbrukning över "normalnivå" ersätts inte vilket skulle motivera alla poolägare m.fl. som storförbrukar onödig el att tänka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att premiera den som gör mest "fel" är ingen bra idé.

   Radera