fredag 9 september 2022

En slatt är en slatt

Ta det lugnt, detta är inte ännu ett biodlingsinlägg, jag bara börjar i den änden.

För att räknas som professionell biodlare krävs många bisamhällen. Jag har sett siffror så höga som 250 kupor. Jag är helt övertygad om att det finns biodlare med hundra bikupor som inte kan leva på överskottet och knappt ens ser odlingen som en reell födkrok.

Jag har fyra kupor och är inte i närheten av professionell, men så mycket kan jag säga att långt innan tresiffrigt skulle jag leva gott på biodlingen utan övriga inkomster. Troligen skulle jag kunna göra ett försök redan vid 25 kupor. Anledningen till det är att jag alltid försöker att tänka ekonomiskt.

Redan i Sverige bestämde jag mig för att flytta med mitt gamla skrivbord som var för fult och för stort för mitt lilla hemmakontor. Men som arbetsbänk för biodlingen skulle den passa, så bordet monterades ned och transporterades trots att jag ännu inte hade någon biodling eller ens ett arbetsrum för min framtida verksamhet. När jag väl kom så långt fixade jag övrig inredning i stort sett kostnadsfritt genom att svara på gratisannonser.


Stolen, pallen, skåpet, bordslampan - 0 kr.

När det kommer till själva biodlingen finns mängder av små och större utgifter. Bikuporna består av lådor och ramar som har olika livslängd beroende på hur man sköter om grejerna. Verktyg är ofta dyrare om de är biodlingsspecifika, man kan hitta lika bra eller bättre alternativ i byggvaruhandeln. Således skrapar jag ramarna rena med en spackelspade och rör honungen med en maskin avsedd för att blanda cement.

Glasburkar till honung letade jag efter både i Sverige och Norge. Den typ jag ville ha hittade jag till slut billigast i Norge, men det byggde på att jag köpte en hel pall på tvåtusen glas. Det var lite mycket, men jag resonerade som så att eftersom det var ett bra pris hittar jag säkert någon att dela med. Mycket riktigt, en annan nystartad biodlare tog hälften.

Bin ger en del biprodukter (jaja, den var enkel). I samband med honungsproduktionen får man en massa vax blandad med honung. Den kan man slänga. Men man kan också välja att smälta, rensa och sälja vaxet efter att först ha låtit bina rensa den från honungsrester.

Med fyra kupor kan jag ägna mer tid åt en del göromål än den som har hundra. Samtidigt finns det annat där förhållandet är omvänt. Jag har t ex ingen ekonomi i att köra mina kupor till ett gynnsammare ljungdrag på sensommaren och kan inte motivera köp av maskiner för tiotusentals kronor.

Men det slår mig att de här avvägningarna finns i alla verksamheter och min grundinställning är inget nytt hippiekoncept. Så här står det i Johannesevangeliet i en ganska känd bok:

Jesus tog brödet, tackade Gud och delade ut åt dem som låg där, och likaså av fiskarna så mycket de ville ha. När de hade ätit sig mätta sade han till lärjungarna: 'Samla ihop bitarna som har blivit över, så att ingenting förfars.'

Jag tänker ibland på Mona Sahlin, som är den enda jag vet som lyckats sätta ett konsultföretag utan anställda i konkurs. Alltså ett företag utan några som helst nödvändiga utgifter, hon var föredragshållare! Då behöver man en dator (vad kostar en billig laptop, 4000 spänn?), en telefon och inte så mycket mer innan man har matchande inkomster. Men naturligtvis kan man, som Sahlin, hyra ett kontor i Gamla Stan istället för att jobba hemifrån, skaffa firmabil innan man fått betalda uppdrag och  sedan krossas av första årets restskatt.

Mona Sahlin skulle definitivt inte ha blivit en bra biodlare, eller företagare överhuvudtaget. Det kan visserligen hävdas att man heller inte startar ett världsimperium genom att bromsa i uppförsbackarna. Jag får leva med den sorgen och trösta mig med att det går tusentals misslyckade entreprenörer på varje Elon Musk.

30 kommentarer:

  1. Det där är intressant, med flera av av varandra oberoende inkomstkällor. Jag är själv intresserad av "Long tail"-tänket, framför allt böcker och konst jag skapar själv *en* gång, och sedan säljer via kanaler på internet i princip mer eller mindre automatiskt under resten av min levnad, utan några större löpande arbetsinsatser. Det bästa av allt är att det inte tvunget måste göras från det förlorade landet Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flexibilitet är bra, liksom jobb där arbetsinsatsen ligger i uppstarten och sedan rullar det på. Tyvärr är just biodling ett väldigt dåligt exempel på det, men kunskapsinhämtandet kommer väl i alla fall att gå ner. Som det är nu känns det som att jag borde lägga åtminstone halvtid på att att studera och den tiden finns inte.

      Radera
  2. Du har helt rätt, och bra att du kommunicerar ut den här inställningen. Varje krona är viktig och att återanvända det man har och kan återanvända är grunden i att bygga en stabil ekonomi. Köp aldrig om du inte behöver är mitt motto.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns som en kunskap som nästan gått förlorad.

      Radera
  3. Det måste väl finnas en gräns för hur många kupor man kan ha på ett begränsat geografiskt område? Bina fightas väl om samma blommor i närområdet? Jag tänker inte då på din handfull kupor utan mer om man radar upp 250 kupor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det absolut. Jag tror inte att jag kan ha tvåsiffrigt här eftersom två ganska nära grannar också har bin här. Det man däremot kan göra är att snacka ihop sig med någon som vill upplåta plats till bin. Eftersom det kan öka skörden med upp till 30 procent räcker det med några äppelträd för att ha nytta av det. Normalt ska de inte störa människor som ger fan i dem.

      Dock bör den nya bigården ligga minst tre kilometer bort, annars kan man inte flytta samhällen emellan bigårdarna för då kan de flyga hem till den gamla adressen igen.

      Radera
  4. https://www.youtube.com/watch?v=Y8D7UuveRNM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just så! Jag funderade på att länka till den videon i texten, eftersom det mycket riktigt är därifrån jag stulit uttrycket i rubriken, men jag bestämde mig för att låta bli och se om någon skulle koppla den referensen.

      Radera
    2. Glömde underteckna, det var jag. Annika

      Radera
    3. Aha, du brukar annars avslöja dig på tangentbordet med avsaknad av prickar, men det märks ju inte i Youtube-länkar.

      Radera
    4. Det är inte prickar jag saknar pa mitt tangentbord, bara en liten ring pa en bokstav :).

      Radera
    5. Ringar eller prickar, det är väl inte så noga :)

      Radera
  5. Intressant att ta del av dina erfarenheter av företagande.
    Förstår jag rätt att du ekonomiskt sett inte behöver driva företag, utan att det är av lust för att driva ett företag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om detta är specifikt för företagande. Jag tänkte så här redan innan jag blev företagare (eller ens anställd).

      Ja, enkelt uttryck. Mycket av det jag vill och har velat göra funkar bäst i företagsform. Hade jag inte inkomst i firman skulle jag nog behöva dra åt svångremmen lite, men det hade funkat.

      Radera
  6. Hej Sparo! Helrätt tänk och jag gillart. En sak bara - nu är jag lite i den branschen men tänk till lite extra på redskapen då man gärna vill ha "food safe" eller livsmedelsgodkända redskap/verktyg.

    https://www.livsmedelsverket.se/foretagande-regler-kontroll/regler-for-livsmedelsforetag/material-i-kontakt-med-livsmedel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, jag är up-to-date på regelverket (det norska då), men så länge man inte använder verktygen till annat också kommer man undan med det mesta.

      Radera
  7. Fast om du har 100 bikupor så kommer du nog inte att tycka det är lika roligt längre när du behöver stå i flera dagar i sträck och vispa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just den grejen tror jag inte skulle bli så betungande ändå. Det skulle bli max en timme per dag under en vecka.

      Men du har ändå rätt. Att inspektera en kupa är kul, att inspektera två är ett jobb, tre är ansträngande osv. Nu kan jag sprida ut arbetsmomenten på ett helt annat sätt än vad som vore möjligt med större drift.

      Radera
  8. Nu blev jag nyfiken. Hur gör man för att låta bina rensa vaxresterna från honung? Planerar att skaffa en bikupa eller två så småningom, men inser att jag nog behöver gå en kurs först. Det verkar inte så enkelt som jag inbillat mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ställer ut vaxresterna på en tallrik i närheten av kuporna så kommer bina ta honungen och lämna vaxet. Men det är inte helt okomplicerat. Risken finns att det inte bara är dina bin som kommer dit, så då kan någon annans bin komma och slåss och sprida sjukdomar. Det är därför inte helt givet en bra idé.

      En bra idé är det däremot att gå en kurs i biodling innan du börjar. Då får du kunskaper och ett nätverk som hjälper dig när (NÄR, inte OM) du stöter på problem.

      Radera
  9. Det där med sidoverksamhet/sidoinkomster tycker jag är intressant och för mig ibland viktigt, det har varit tillfällen när jag var tonåring då det gav tak över huvudet.

    Genom livet har jag, om jag försöker dra mig till minnes, haft som extraknäck: Mjukvaruförsäljning, spela på helgfester/folkets park i band (6 år), mjukvaruförsäljning igen, djuruppfödning (mja, gick +/- 0, men räddade iaf livet på ett antal kattungar vars mödrar övergivit dem), dataansvarig för ett speedwaylag i elitserien (8 år), regional och kommunal politik, nämndeman i tingsrätten.

    Innan jag får pisk igen för politiken så får jag säga att det lilla arvode man får på intet sätt är anledningen att jag lägger tid och engagemang på detta.
    Med inläsningstid o övrigt blir timersättningen dessutom erbarmligt låg. Som exempel får jag ut 300 kr för 8 timmar i tingsrätten.
    Men det är, för mig, något jag vill göra av andra anledningar än monetära.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessutom vet man aldrig vilka sidoverksamheter som drar iväg, blir stora och förändrar livet. Provar man inte får man inte veta det heller.

      Radera
  10. Kan du få tillbaka glasburkar från återkommande kunder i närområdet?
    Du hade kunnat få våra tomma honungsburkar, men det är så långt att transportera dom från Sverige:)

    Tack för en bra blogg, läser alla dina inlägg med stor behållning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är möjligt. Jag är dock osäker på om jag får sälja honung i dem igen hur väldiskade och steriliserade de än är.

      Tack för det!

      Radera
  11. Det där med Mona Sahlin är intressant, vad borde hon valt att syssla med? Hon är dokumenterat dålig företagare, dålig politiker, dålig förskingrare och vem skulle vilja ha en sådan människa anställd?
    Trots alla hennes brister har hon väl klarat sig ganska bra ändå, visserligen på hennes medmänniskors bekostnad men ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon var väl rätt bra på att snacka och kommunicera. Sedan att folk tyckte hon kunde prata med idioter på idioters vis blev ju mindre imponerande när allt fler insåg att det berodde på att hon själv var idiot, men jag kan tänka mig att hon skulle funka som kommunikatör eller någon slags skolvärdinna/fritidsledare.

      Radera
    2. Det är riktigt illa när ens mångåriga medarbetare målande beskriver ens förmåga såsom "hennes styrka är inte tänkandet".....

      Radera
    3. Jag tror faktiskt inte att det var menat som en elakhet. Kanske tror jag för gott om Göran Persson nu, men jag tänker att alla har sina styrkor och svagheter. Även den mest kompletta människa, för är man duktig på något blir man ju automatiskt mindre duktig på något annat. Mona Sahlin kunde samla en del av väljarkåren genom att de identifierade sig med hennes sätt att prata, att hon verkade som en "kvinna av folket" rökte, lyssnade på Bruce Springsteen eller vad det nu var. Däremot var hon nog ingen strateg. Det tolkades som att Persson tyckte att hon var dum i huvudet, men det tror jag är en förenkling.

      Radera
  12. skolvärdinna/fritidsledare kanske det.
    kommunikatör, det kräver väl lite mer än att man kan snacka, förtroende tex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning. Malmö kommun har 170 kommunikatörer (https://www.expressen.se/ledare/hur-lange-ska-andra-betala-malmos-sloseri/). Jag undrar hur mycket förtroendekapital var och en av dem har.

      Radera