torsdag 15 september 2022

Oekonomiskt skryt

Hur kommer det sig att jag (och troligen du) kan rabbla upp säkert tio kändisar med omtalat dålig koll på sin privatekonomi, men nästan ingen kändis som är duktig med pengar? Var och varannan dag ser vi Alex Schulman eller Pernilla Wahlgren berätta om sina sämsta affärer, eller en berättelse om hur Thorsten Flinck återigen blivit utslängd från ett hotell efter att han inte kunnat betala notan.

Jag är inte oskyldig, jag har bloggat om samtliga, men jag tycker att det är synd att vi inte får höra om fler som gått åt andra hållet. När Charlie Söderberg och Mathias Andersson startade sin ekonomipodd gästades den av kändisar, som oftast var klienter i Anderssons managementstall. Där fanns Gry Forsell, Rickard Olsson och Patrik Arve. Alla med det gemensamt att de har dålig koll på pengar, och skryter om det.

Jag kan bara komma ihåg två motvikter. Det var Joacim Cans från Hammerfall och skådespelaren Claudia Galli Concha. Cans berättade att bandet började boka sina egna turnéer när de upptäckte att det blev bättre ekonomi än att lämna över det till managers och artistbokare. Claudia Galli berättade att hon sålt på loppis, importerat och sålt eget te och kläder hon fått när hon skådespelat.

Det måste ju finnas många fler och jag tror inte att det blir tråkigt att höra på den typen av historier. Jag tror istället att dessa håller tyst för att inte framstå som tråkiga, giriga eller för präktiga. Det är som att det vore fult att ta hand om sin ekonomi. Att däremot berätta att man bränt hundratusen på en galen festkväll, det vittnar om att man är en skön person, om än lite galen.

Nej, det vittnar om att man är idiot!

81 kommentarer:

 1. Jag läste en gång att Robert Gustavsson sparar i aktier och lever med en ny kvinna men har inte skiljt sig från frun för att på så sätt inte behöva sälja av aktier som hon har rätt till halva värdet om de skiljer sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag inte hört, men Robert Gustavsson är definitivt en man som bryr sig om sin privatekonomi. Sedan tror jag att han har vett att inte prata så mycket privatliv i media, i alla fall har det undgått mig.

   Radera
  2. Det har jag också läst.
   https://www.di.se/artiklar/2012/1/30/robert-gustafsson-lamnar-borsen-med-100-miljoner/

   Fast fan vet om han är en börshaj av rang som Aftonbladet påstod 2012 med tanke på att han lämnade börsen 2012. Precis före en tioårig uppgång på börsen!
   https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/ng4vqm/robert-gustafsson--en-borshaj-av-rang

   Radera
  3. DI-artikeln var låst för mig, men min källa är en direktrapport över en öl, från en av de övriga kändisarna som nämnts i kommentarsfältet. Jag tänker inte säga eller bekräfta vilken, men jag tror att ni kan ana vem av de nämnda som har bäst koll på Gustafssons ekonomiska tänk :)

   För övrigt tror jag som du när det gäller Aftonbladets epitet. "Jag läste på om bolagen och spred riskerna i många olika korgar", låter mer som sunt förnuft, vilket inte är det sämsta.

   Radera
  4. Du behöver inte berätta vem men Henrik Schyffert har uttalat sig offentligt flera gånger om Robert Gustavssons aktier så jag är 99 % säker på att det är han som du ölat med.

   Radera
  5. Jag säger ingenting. Det kan ju vara Pernilla Wahlgren eller Charlotte Perelli också ;-)

   Radera
  6. Ja eller Blondinbella.

   Nu vet jag vem det är! Det var sent en lördagskväll. Den ökände Dramatenskådespelaren och den inte fullt lika ökände Norra Brunn-ståupparen pustar ut över en öl efter kvällens framträdanden. En direktrapport senare och ståupparen vet allt om Robert Gustavssons privatekonomi.

   Radera
  7. Skulle det stämma skulle väl HUSTRUN tagit ut skilsmässa från HONOM och fått hälften?

   Radera
  8. Jag vet långt ifrån allt om Robert Gustavssons ekonomi. Bara att han är väldigt mån om den.

   Ja, det låter inte som ett upplägg man kan köra år ut och år in av ekonomiska skäl. Om privatekonomin dessutom, som det verkar, går uppåt blir ju hustruns hälft värd mer och mer, så det kan i så fall vara med hennes goda minne.

   Jag har i min bekantskapskrets några splittrade par som samäger hus eftersom den som bor kvar inte har råd/lust att lösa ut den andra. Tanken är väl att man ska se det som en investering, men jag undrar om det är särskilt lyckat.

   Radera
  9. "Skulle det stämma skulle väl HUSTRUN tagit ut skilsmässa från HONOM och fått hälften?"

   Känner inte igen det där med skilsmässa. Däremot har Robert Gustavsson berättat i en intervju att han haft en älskarinna bakom ryggen på sin fru. Tror han gick tillbaka till sin fru efter det och att hon tog tillbaka honom. Inget om att någon vägrat en skilsmässa vad jag läst i skvallerpressen. Jag får inga direktrapporter från Henrik Schyffert eller Blondinbella.

   Radera
  10. "Jag har i min bekantskapskrets några splittrade par som samäger hus eftersom den som bor kvar inte har råd/lust att lösa ut den andra. Tanken är väl att man ska se det som en investering, men jag undrar om det är särskilt lyckat."

   Låter mer som ett sätt att t ex barnen ska bo kvar nära lekkamrater, skola mm. Paret borde annars kunna investera i varsin bostadsrätt istället för i ett gemensamt hus.

   "Om privatekonomin dessutom, som det verkar, går uppåt blir ju hustruns hälft värd mer och mer, så det kan i så fall vara med hennes goda minne."

   Fast det drabbar väl inte honom mer ekonomiskt än om de delar på pengarna direkt. Jag menar en fördubbling av 100 mille som sedan delas på 2 blir 100 mille dvs lika mycket som en fördubbling av 50 mille (100 mille som delats med 2 redan före uppgången).

   Radera
  11. Ja, barnen är en aspekt på det, men har man lite tid på sig skulle det säkert gå att hitta ett nytt, billigare boende i samma område.

   "Fast det drabbar väl inte honom mer ekonomiskt än om de delar på pengarna direkt."

   Inte kapitalvinsterna, men det är nog inte gratis att anlita Robert Gustavsson för att stå och hosta på scenen och då hade han säkert föredragit att få hela gaget istället för halva.

   Radera
  12. Just det. Hon får halva "komikerbolaget" om de skiljer sig. Tänkte inte på det. Jag är ta mig fan lika dum som Alex Schulman. Tur att jag inte är gift.

   Radera
  13. Det tror jag inte att du är. Öppnade du datorn/telefonen själv är det lugnt :)

   Radera
 2. När jag gick i gymnasiet ansträngde sig rätt många på praktiska linjer att flunka i så mycket som möjligt. Den som ville prestera bra i teoretiska ämnen fick nästan stryk. Det var väl ballt, litet rebelliskt, en protest mot etablissemanget. Kära nån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där har jag hört lärare på landsbygd/bruksorter prata om. Själv har jag bara upplevt det motsatta. Inte för att alla var jättepluggiga, men alla försökte.

   Radera
 3. Det beror väl lite på vad man menar med bra på ekonomi kanske, en del är förmodligen bättre på att skapa pengar är på att vara sparsamma.

  En del artister har ju när artistkarriären är över blivit affärsmän på ett eller annat sätt. Jag tänker främst på Per Gessle, och ABBA-snubben som bara klagar på allt som händer i Stockholm. Skulle nog även räkna in Peter Forsberg i den gruppen, eller varför inte Börje Salming eller Björn Borg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag menar inte att de behöver ha dålig ekonomi, bara att de är dåliga på ekonomi.

   Björn Borg är jag tveksam på om han tillhör den gruppen. Med det varumärket kändes det nästan omöjligt att misslyckas och ändå gick han väl i personlig konkurs. Men jag kan lägga till Stefan Edberg istället.

   Radera
  2. Jag såg tv-programmet "Mästarnas mästare" för några år sen. Den handlar om "pensionerade" idrottare som tävlar mot varandra i blandade grenar. Ibland lägger de in lite hjärngympa eller pussel också.
   Hur som helst, de brukar ha lite smådialoger mellan deltagarna i varje avsnitt och en gång var det en fd fotbollsspelare (minns inte vem) som pratade med ett par andra om vad de gör på dagarna nu när karriären är över.
   Fotbollsspelaren sa ungefär "äter frukost, läser tidningen, slår på datorn, köper och säljer aktier, lunch, sen handla, träffa folk mm". Han var ingen daytrader men var intresserad av sin ekonomi och hade förvaltat proffskarriärens inkomst på ett föredömligt sätt (och ökat kapitalet betydligt).
   De andra var lite imponerade men uttryckte samtidigt att det verkar krångligt, ingenting för dem.

   Nu är jag den som är allra sämst på att minnas namn, men just den här fotbollsspelaren borde tas fram oftare som ett föredöme.

   Spargrisen

   Radera
  3. Min koll på fotboll är helt obefintlig. De enda jag vet varit med i programmet är Stefan Holm och Patrik Sjöberg (som fortfarande tjatar om vem av dem som var bäst) och Ingemar Stenmark för att jag såg när han hoppade upp på en mur som var sjukt hög.

   Men nu kom jag på en fiffig kille i en annan sport jag inte heller har koll på, ishockeyspelaren Tommy Söderström. Tror att han gjort bra pengar på både spel och aktier.

   Radera
 4. När jag gick i skolan pa högstadiet och gymnasiet kallades jag för bokmalen. Det var inte ett epitet jag uppskattade da. Det var bara sa att jag lyssnade uppmärksamt pa lektionerna och hade lätt för att ta in information, sa jag behövde inte studera särskilt mycket hemma. Det var en himla tur att jag stod emot grupptrycket, för vad jag vet har det gatt bättre för mig än alla andra i de klasserna, iaf ekonomiskt. Men sa fick jag ocksa med mig ekonomiskt tänkande hemifran.

  Nuförtiden verkar ungar fa allt de pekar pa, vad finns det da att sträva efter? Och da tänker jag inte pa de utsatta i samhället, de finns förstas ocksa, men de allra flesta tror jag skämmer bort sina barn alldeles för mycket. Inte konstigt att unga svenskar inte vill ta vad som refereras till "skitjobb", när de vet att mamma och pappa ställer upp sa fort det blir tomt i kassan.

  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade också en lite väl pluggig image. Samtidigt insåg jag att det fanns ämnen som skulle ta mig längre i livet än att bli bra på kast med liten boll.

   Jag tror att det är fullkomligt livsfarligt att beröva barn möjligheten att spara och budgetera. Alla undersökningar visar att det är bättre att ge barn veckopeng än att ge dem pengar när de behöver. Ändå är det allt fler föräldrar som inte gör det. Eller - antagligen ännu värre - ger dem veckopeng, men när pengarna är slut får de mer.

   Radera
 5. Antar att kändisarna med bra ekonomisk koll lärt sig samma livsläxa som jag. Det är fan mer socialt accepterat att komma ut som nekrofil eller spetälsk än att sprida sina tankar och handlingar kring privatekonomi i syfte att få till en givande diskussion, förutsatt att man inte är av kategorin som bloggaren lyfter. Men jag klandrar mig själv, det var tondövt att försöka.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nekrofili tror jag också är ganska stigmatiserande, men jag förstår vad du menar :)

   Radera
 6. Det som förvånar mig är hur mycket pengar en del författare och artister tjänar.
  Själv har jag som hobby att samla pantburkar och flaskor. Inte så att jag ägnar hela dagarna åt det, men ligger någon burk och skräpar så tar jag reda på den. En bra månad kanske ger 30 kr. Rent ekonomiskt är det inte mycket, utan det viktigaste är känslan man får för pengars värde. Jag kan översätta ett pris för något till det jobb som krävs för att samla pantburkar till samma värde.
  Om man tjänar miljoner på att skriva böcker eller vara sig själv i TV, så får man nog en annan känsla för pengars värde än vad jag har och det får sina konsekvenser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag är ute och springer är det inte sällan jag kommer hem med en pantburk i handen (oftast energidryck, de har tydligen svårast att hitta soptunnor/pantstationer).

   Särskilt tror jag det gäller för de som aldrig testat något annat, som växt upp i ett rikt (eller belånat) hem och fortsatt på det viset.

   Radera
  2. Jag har blivit en grinig kärring. Vi kör inte med pant här men det finns containrar överallt där man kan deponera glas och metall. När jag sag en ungdom slänga en burk (ja, tror det var energidryck) i en trädgard skrek jag at honom att "har dina föräldrar inte lärt dig nagonting". Förmodligen hjälpte det inte ett skit men det kändes bra.

   Annika

   Radera
  3. Jag känner som du, Annika! Det går åt en jävla massa energi att utvinna aluminium till en burk, och en pantad burk återvinns till typ 96 %. Köper man skiten får man banne mig se till att den återvinns!

   Radera
  4. Jag fick en burk av nån energidryck utanför en affär som hade nåt jippo där de gav bort dessa som reklam. Tog hem den och gav till tonåringen som skulle på träning långt bort samma kväll (ja, det är långa avstånd i Stockholm). När barnet kom hem efter träningen hade hon den tomma burken i handen.
   "Jo, den var ganska god, men jag tog hem burken så att vi kan panta den". Det hade säkert passerats ungefär 5 papperskorgar efter att burken tömts.

   Det är du Sparo, Burk-Curt, Anders Persson och min tonåring som kan bilda klubb :-)

   Spargrisen

   Radera
  5. Han/hon är definitivt välkommen!

   För min personliga spaning är att om inte 99 % av pantburkarna som säljs är just energidryck så är denna kategori överrepresenterad längs vägdikena där jag springer.

   Radera
  6. För ca 10 år sedan fick jag iden att börja plocka med mig pantburkar/-flaskor som jag hittade längs promenad- och cykelturer, och att använda pengarna för investering i ett separat "investeringsprojekt". Hittills har jag samlat pant för 4.000 kr, som genom diverse transaktioner fått att växa till ca 40.000 kr. Jag har helt enkelt tagit dessa "gratispengar", köpt t.ex. loppisfynd billigt för att sälja dyrare.

   Denna typ av transaktioner har jag mer eller mindre slutat med, men fortsätter plocka pant (tar mig dagliga promenadsvep i omgivningarna), samt har även införlivat bonuspengar från Komplett Bank kort (gratis kreditkort där jag varje gång jag handlat för över exakt summa till ett separat konto, och när fakturan kommer betalar jag allt utan ränta eller avgifter med de pengar jag satt undan speciellt för detta), pengar jag hittar (ca 300 kr på 10 år) och numer även ränta på mitt Lunar-kort (även det gratis).

   Pengarna samlas just nu på en separat ISK-depå på Nordent, där jag månadsvis tankar nya aktier i SBB B och Cibus - båda månadsutdelare.

   /Christoffer S

   Radera
  7. Känslan av att ha införskaffat tämligen stora pengar på att bara använda betalkort, ta promenader och i övrigt ha ögonen med sig, går inte att jämföra med de pengar man tjänar på vanligt arbete (även om de är betydligt större än så).

   /Christoffer S

   Radera
  8. Kul projekt! Min närmaste jämförelse är att jag ett par gånger vann ett par dollar på en gratisturnering i poker och därefter fick dem att växa. Först på bord med insatser på två cent, sedan långsamt uppåt. Och så slutade det alltid med att jag ledsnade och tog ut pengarna i vredesmod, men det blev ändå några hundra dollar utan insats, mer än tiden.

   Radera
 7. Victoria Silvstedt kanske om hon nu kan räknas som kändis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att hon kan. Bra exempel på motsatsen till Pernilla Wahlgren m fl.

   Radera
 8. Kan lägga till Charlotte Perelli på listan över ekonomiska kändisar. I podden Värvet berättade hon att hon alltid hållit i det ekonomiska - när taket behövde bytas var det dags för en turné, och istället för att sälja hus när hon flyttar så behåller hon det gamla med.

  Kan också lägga till Peter Settman, byggde upp produktionsbolaget Baluba utan belåning och sålt till stor förtjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter Settman är jag helt med på. Kan man bygga upp en förmögenhet på Ronny & Ragge är man inte dum i huvudet :)

   Perelli är jag mer tveksam till, men så har jag heller inte hört programmet. När taket behöver bytas ser man väl till att ha den bufferten, inte att ge sig ut på en turné allt medan det regnar in?

   Radera
  2. Jag förstod det i kontexten som att istället för att låna till investeringsbehov jobbade hon ihop pengarna istället. Förhoppningsvis utan att leva i akvarium så länge :)

   Radera
  3. Ja, det är definitivt bättre att åka på turné när taket rasar än att likt Thorsten Flinck spåna om vilken statlig institution han kan tigga pengar ifrån.

   Radera
  4. Deckardrottningen Camilla Läckberg. Jag gissar att Sparo haft ett selektivt seende när han skrivit blogginlägget. Det finns ganska många kändisar som inte döljer att de har sinne för ekonomi.

   Radera
  5. Visst finns de, men jag vidhåller nog att det går många "Äh, jag fattar ju ingenting av det där med budget och sparande" på varje människa som står för att de försöker förvalta sina pengar på bästa möjliga sätt. Öppna valfri skvallertidning och räkna själv.

   Radera
  6. Möjligt att det går många på varje.

   För övrigt handlar TV-serien Svenska powerkvinnor om några kända, framgångsrika svenska kvinnor. Okej, Keyyo kanske inte är så rik men Camilla Läckberg och Mouna ”Doktor Mouna” Esmaeilzadeh är det även om den senare kanske är det för att den gift sig med en norsk gymentreprenör.

   Radera
 9. "Jag tror istället att dessa håller tyst för att inte framstå som tråkiga, giriga eller för präktiga. Det är som att det vore fult att ta hand om sin ekonomi."

  Man kan dela in kändisarna i två grupper: 1. Kändisar som framställer sig som mindre ekonomiskt kunniga och framgångsrika än de är. 2. Kändisar som framställer sig som mer ekonomiskt kunniga och framgångsrika än de är.

  I grupp 1 hittar vi kändisar som Alex Schulman, Henrik Schyffert, Jan Guillou (och Sparo?). Jantelagen är stark i Sverige. Många ser rikedom som ett tecken på girighet snarare än som ett tecken på skicklighet. Det är viktigt för dessa kändisar att vara "ett med hela svenska folket" dvs att vara "folklig". Dessa kändisar har mer att vinna på att framstå som privatekonomiskt ointresserade än som de ekonomiskt ansvarstagande personer de i själva verket är. Schulman säger att hans ekonomi är ett nollsummespel eftersom hans lön alltid tar slut. Han säger inte ett ord om alla miljoner som staplas på hög i hans bolag. Jan Guillou säger sig ta strid mot skatteverket för sin skrivarstuga av princip men i själva verket finns det nog ett ekonomiskt intresse från hans sida.

  I grupp 2 hittar vi kändisar som Isabella Löwengrip (Blondinbella) och andra influencers. De framställer sig som ekonomiskt kunniga och framgångsrika eftersom de har mer att vinna på att framstå som förmer än vanligt folk snarare än "ett med hela svenska folket". Dessa kändisar tjänar pengar på att sätta trender och göra reklam för gymkort, take away-kaffe/smoothie, hemlevererad mat, skönhet, resor etc till sina följare.

  Jag tycker mig också se en viss generationsfråga. Kändisar födda före 80-talet är överrepresenterade i grupp 1. De utger sig för att stå politiskt till vänster (V eller S) och säger sig gilla att betala skatt (men gärna undviker det i praktiken) och mångkultur (men undviker den i praktiken). Kändisar födda efter 80-talet är överrepresenterade i grupp 2. De utger sig för att stå politiskt i mitten (C) eller till höger (M eller KD men inte SD ... än). De säger ingenting om skatter och mångkultur utan gråter ut om PMS, aborter, skilsmässor varvat med att spela överlyckliga över en take away-smoothie, en ny klänning etc.

  Thorsten Flinck hittar man i en egen grupp. Gruppen för kändisar vars liv är en tragedi på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häng inte upp er på att jag placerade Sparo i grupp 1. Det var mest på skämt.

   Radera
  2. Jag ser mig inte som kändis, men du har rätt i att jag inte ser mig som särskilt framgångsrik. Till skillnad från Guillou som jag inte alls förstår vad han gör i grupp 1. Men okej, jag delar hellre grupp med honom än med Blondin-Bella.

   Du har för övrigt helt rätt i att Thorsten Flinck är tragisk på riktigt. Fast jag fascineras ändå när han går till Svenska Akademien och ber om ett bidrag när det är slut på kontot.

   Radera
  3. Att vända sig till Svenska Akademien är väl ingenting. En opiatmissbrukare kan sälja sin egen mamma för att få pengar till opioider. Jag har till och med hört talas om en kvinna som pantsatte sin bebis för droger. Hon fick hämta ut bebisen när hon betalade för drogerna.

   Radera
  4. Hon pantsatte alltså bebisen hos knarklangarna som hon köpte drogerna av. Inte på Pantbanken.

   Radera
  5. Jag får utöka med en tredje grupp kändisar. Kändisar som är ekonomiskt medvetna och som inte döljer det. Björn Gustavsson, Peter Settman, Camilla Läckberg, Per Gessle mfl.

   Radera
  6. Bättre att be Kristina Lugn om pengar än att köpa droger för bebisar, det håller jag med om :)

   Att jag ens funderar över Thorsten Flinck är för att jag egentligen gillar honom. Han är en extremt talangfull skådespelare som utan missbruket skulle ha kunnat gå hur långt som helst och förmodligen varit både rik och ansedd Hollywoodskådis på nivå med Tom Hanks eller liknande.

   Björn Gustavsson? Med den stavningen borde du mena komikern, inte den klart äldre skådespelaren Björn Gustafson? Eller menar du Robert?

   Radera
  7. Menade Robert Gustavsson. Typiskt att blanda ihop namnen på komikerna Björn Gustafsson och Robert Gustavsson.

   Radera
  8. Då är jag med. Dock borde Björn Gustafson vara stormrik eftersom han kanske är världens bästa skådis.

   Radera
 10. Ja, vi vet att ditt sätt och leva och dina åsikter är dom ända rätta och alla andra har fel. Kom med något nytt någon gång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vilken intressant tolkning!

   Fast här blir jag mest intresserad av varför du väljer att lägga din tid (den är utmätt för oss alla) på att läsa en blogg du tycker är värdelös och förutsägbar. Du behöver inte svara mig, men ställ dig själv frågan.

   Radera
  2. Det heter "enda rätta".
   https://frageladan.isof.se/visasvar.py?svar=61344

   Mvh
   Spåkpolisen

   Radera
  3. Och "de" istället för "dom", men så petig är jag inte i bloggens kommentarsfält. Däremot är jag på riktigt intresserad av varför man brukar tid på en sajt man uppenbart ogillar starkt. Jag förutsätter att flera miljoner svenskar skulle avsky min blogg om de visste att den fanns. Helt okej, men läs inte då.

   Radera
  4. Behållningen kanske är att störa sig på saker. Då fyller en blogg man inte tycker om ett utmärkt syfte. Alla dina läsare gillar inte din blogg. Vissa läser här för att de hoppas att det ska gå åt helvete för din biodling mm. Vi vet alla att vissa människor är skadeglada och får ut mer av att kritisera än att göra något mer konstruktivt i livet. Och handen på hjärtat Sparo, nog gillar även du att klaga på andra människor? I alla fall lite? Dina blogginlägg handlar inte bara om att "casha in".

   /En annan anonym än den som klagade på bloggen

   Radera
  5. Jag försöker följa folk på Twitter som verkligen inte tycker som jag, det kan ge mig nya impulser och vässade argument. Men inte om jag tycker de är förutsägbara och aldrig kommer med något nytt.

   Inget fel i att klaga, varken på mig, kändisar eller andra man tycker förtjänar det. En del av dem jag kritiserat här, som Thorsten Flinck och Rickard Olsson, gillar jag. Alex Schulman ogillar jag starkt, just eftersom jag tycker att han inte tänkt utan bara låter käften gå och är rätt dum i huvudet. Således lyssnar jag inte på hans podd eller läser hans böcker, men där är folk tydligen olika.

   Radera
  6. "Alex Schulman ogillar jag starkt, just eftersom jag tycker att han inte tänkt utan bara låter käften gå och är rätt dum i huvudet."

   När Alex i sina böcker grottar ner sig i sin uppväxt med en alkad mamma så får det mig att tänka på när Måns Möller berättade att Jonas Gardell rådde Måns att inte sluta gräva i eländet när han skulle sätta upp en show om sin autistiske son. Samma Jonas Gardell som Alex Schulman i en intervju berättade att han ätit lunch med. Jag misstänker att Alex är fullt medveten om att böcker som handlar om en traumatisk uppväxt säljer som smör. Tror inte han är dum i huvudet alls. Tror tvärtom att han är ganska förslagen faktiskt.

   Radera
  7. Han behöver knappast vara förslagen för att inse att hans kända familj med Sven Stolpe i spetsen är mer intressant än vad Alex Schulman själv någonsin kommer att vara.

   Radera
  8. Har läst din blogg ett tag. Jag har en känsla av att du hyser personligt agg mot Alex Schulman och Niklas Strömstedt. Sverige är en ankdamm. Som ståuppare har du rört dig i deras vatten (eller i närliggande vatten). Kanske har Alex och Niklas levererat en oförskämd direktrapport till dig över en öl.

   Radera
  9. Jag har aldrig träffat Alex Schulman eller Niklas Strömstedt. Jag vet inte ens om jag känner någon som känner dem.

   Schulman upplever jag som en självgod mobbare som dessutom är helt talanglös. Niklas Strömstedt har jag inga starka åsikter om. Hans musik tycker jag är rätt dålig, men det tycker jag om många.

   Radera
  10. "Niklas Strömstedt har jag inga starka åsikter om. Hans musik tycker jag är rätt dålig, men det tycker jag om många."

   Jag föreställer mig att du tycker att hans musik är ungefär lika bra som Felix i MonteFjanton tycker att coverlåtarna är i Tomas Ledin-filmen: "Jag skulle ta originalet vilken dag som helst och jag fucking hatar originalet". Ibland för recensenterna sitt jobb och varnar oss för dåliga produktioner.
   https://www.youtube.com/watch?v=tJh9en33G1c

   "Det blev bara en föreställning för TV 4-journalisterna på Berns i Stockholm. Brunchshowen ”Nyhetsankorna” med Malou von Sivers, Lena Smedsaas, Lennart Ekdal och Peppe Eng läggs ner med omedelbar verkan, skriver kvällstidningarna på fredagen. Enligt Aftonbladet är det arrangerande Artist- och eventbolaget som beslutat om nedläggning efter att teaterkritikern Jane Magnusson sågat föreställningen längs med fotknölarna i Dagens Nyheter ."

   Tyvärr är recensionen bakom betalvägg. Det är annars en underbar sågning.

   Radera
  11. Ledin är för övrigt ett exempel på mycket sämre musik. Jämfört med honom är ju Strömstedt ett musikaliskt geni. Jag visste förresten inte att det fanns en Tomas Ledin-film. Varför?!

   Den där föreställningen minns jag. För en gångs skull var publik och recensenter helt överens.

   Radera
  12. Man behöver inte inbilla sig att man är skottsäker, men att förvänta sig och vara beredd på att låta rena dumheter studsa av sig är en bra inställning att ha som röst ut i medborgarskapet.

   Finns det minsta korn av reell kritik i det som sägs bör det tas på helt annat vis och besvaras med seriositet och eftertanke.
   Min syn.
   /Jonas B

   Radera
  13. Reell kritik är det bästa som finns. Det är ju en chans till gratis insikter.

   Radera
 11. Laila Bagge verkar vara ännu en kändis som skryter av att vara oekonomisk, allt enligt Aftonbladet. Hon får gå via sin sambo för att få tillgång till sina egna pengar, annars försvinner de för snabbt….

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste väl vara det mest avtändande som finns, att leva i en relation med en annan vuxen människa som du känner dig tvungen att vara förmyndare åt.

   Radera
  2. Jag antar att sambon inte längre är Niclas Wahlgren för han har uttalat sig på liknande sätt, så då skulle nog pengarna försvinna snabbt i alla lägen.

   Jag håller med! Jag skulle kunna ha en sambo jag hjälper med praktiska ting, t o m på en handikappad nivå där hon behöver hjälp för att hon är blind eller lam, men inte en sambo jag måste vara god man/förmyndare åt för att hennes pengar annars bränns på skit.

   Radera
  3. Fast Laila Bagge säger A utan att säga B. Hennes pojkvän är/var finansman enligt Stoppa Pressarna. Enligt LinkedIn är han försäkringsrådgivare. Oavsett vilket så är det inte så konstigt om det är så att han sköter hennes ekonomi. Det är nog ganska vanligt att man delar upp sysslorna i en relation. En tar mer ansvar för barnen, en mer för ekonomin, en mer för trädgården, en mer för bilen osv. Och varför skulle man inte göra det? Det låter ju idiotiskt om alla spelare skulle spela på samma position i laget. Det är bara i feministernas fantasier som man delar lika på alla sysslor. I verkligheten specialiserar man sig för att bygga ett bra lag.

   Radera
  4. "Jag antar att sambon inte längre är Niclas Wahlgren för han har uttalat sig på liknande sätt, så då skulle nog pengarna försvinna snabbt i alla lägen."

   Haha. Nej, om man får tro tidningen Hänt så dumpade Laila Niclas för att han var så barnslig. Vi får hoppas att den 18 år yngre Korosh är mer mogen. Att han arbetar inom finans- eller försäkringsbranschen talar för det men allt är relativt.
   https://www.hant.se/noje/laila-bagges-aterforening-med-niclas-wahlgren-at-middag-tillsammans/5039730

   Jag tror ärligt talat att både Pernilla och Niclas skulle kunna ha ADHD precis som Pernillas son Benjamin har (och hennes dotter Bianca har?). Att de är exempel på hur positivt ADHD kan vara i rätt sammanhang. Med rätt sammanhang menar jag artisteri och inte ekonomi. Och Thorsten föddes nog inte helt normal heller även om det kan vara svårt att veta vad som är arv och miljö.

   Radera
  5. Visst kan man dela upp sysslorna i en relation, men det yttersta ansvaret för pengarna har man själv, även juridiskt. Jag ser det lite som att en i familjen må vara bäst på att borsta tänderna, men alla måste ändå göra det.

   Radera
 12. Javisst dela upp sysslorna, men alla normalbegåvade vuxna bör väl kunna sköta sin ekonomi likaväl som att tvätta kläder, laga mat och sköta sig egen hygien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite så jag tänker. Jag hade en faster som inte betalade en enda räkning. Hennes man, min farbror, skötte allt administrativt. Så dog han och hon blev helt hjälplös.

   Radera
  2. Det finns ju också det som kallas strategisk inkompetens dvs det du inte är intresserad av lär du dig inte och behöver därmed inte göra. Det verkar vara ganska könsbundet. Hör t ex talas om kvinnor som inte vill lära sig byta däck på bilen och därför inte kan se till att det bli gjort, likaså män som medvetet sorterar tvätten fel för att fråntas ansvaret att tvätta för all framtid.

   Radera
  3. Fast nu låter det lite som att grundläggande kunskap om privatekonomi, byta däck eller sortera tvätt skulle vara svåra kunskaper att lära sig. Alla med normalintelligens fixar ju det om man bara vill. Men jag kan gott tänka mig att det till viss del är skönt att slippa.

   Radera
 13. Men inte vill du väl påstå att våra kändisar bara är falska och ytliga idioter?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kändisar är väl som folk är mest, där finns alla varianter, från Alex Schulman och uppåt.

   Radera