Detta har jag hört till leda. Av
vänner och politiker. På nätet, men också innan nätet ens fanns.
Det blir dock inte mer sant ju fler gånger det sägs. För det kan
man visst, trots höga skatter. Massor av svenskar är bevisligen rika. Man kan bli rik på företagande,
lönearbete eller hobbies som spel, aktier eller bostäder. Det går
till och med att bli rik på att samla burkar!
Just det hör till ovanligheterna, men
i den grupp svenskar som startat en Ica-butik får åtminstone jag
uppfattningen att rikedom nästan verkar omöjlig att undvika. Samma
sak med politiker och fastighetsmäklare.
Jag tror att de flesta som säger att
det inte går att bli rik inte ens försökt. Det är mycket enklare
att konstatera att det är omöjligt, så slipper man jobba för det,
och då kan man heller inte misslyckas i sina försök.
Lite beroende på var gränsen dras för
begreppet rik är det däremot inte lätt att bli rik, men vad fan är
det? Det är svårt att leva, att få relationer att funka, att hålla
vikten, undvika sjukdomar och idioter. Det är inte detsamma som att
det inte går. Nej, sätt dig ner på en stol och håll käft
istället, och få nå'
gjort:
Knäckebrödsmiljonär är väl en nedlåtande term för någon som snålast sig fram till miljonärsstatus? Om man är rik med en miljon på banken vet jag inte, men jag får uppfattningen att just den här termen kommer från ungefär samma håll, som åsikten att man inte kan bli rik i Sverige. Intressant slump.
SvaraRaderaJa, lättare att kritisera de som uppnått något än att försöka ta sig dit. Om man vill - det är ju inget självändamål heller.
RaderaÅterigen ett inlägg som sätter fingret på ett sånt där uttryck som är mycket svårt att klart definiera. "Rik" - vad betyder det egentligen? Att man har en miljon på banken? Att man har två miljoner? Hundra miljoner? Och om man nu lyckats bli rik och njuter av det genom att sätta sprätt på pengarna - är man fortfarande rik då?
SvaraRaderaEller handlar det om att ha såpass hög inkomst att man alltid går plus och pengahögen ständigt växer - eller åtminstone inte blir mindre? (Överkurs, att pengahögen åtminstone håller sin storlek justerat för inflation...)
Finansministern och hennes stödtrupper vill ju ofta att "de rika" ska bidra mer till det gemensamma, och nån gång vill jag minnas att en politiker till vänster om mitten (om det var en miljöpartist eller en kommunist minns jag inte) bestämt menade att 30.000 i månaden var en hög inkomst och att de med hög inkomst gott kunde betala mer i skatt. Idag ligger väl medelinkomsten i landet där någonstans, så somliga med avundsjukan som bärande karriäridé menar tydligen att den som tjänar mer än genomsnittet är rik...
Det är jättesvårt att definiera, men i detta fall tycker jag inte att det är så viktigt. Kan man inte få ihop en miljon kan man inte få ihop två, och kan man få ihop tio kan man antagligen få ihop 50. Men jag antar att de som säger att man inte kan bli rik menar åtminstone tvåsiffrigt antal miljoner, för en miljon kan man ju fixa bara genom att köpa en lägenhet i Stockholmsområdet och vänta tillräckligt länge.
RaderaNär politiker kastar sig med uttryck som "de rika" aktar man sig noga för att precisera, för då vill man "peka ut" så få som möjligt eftersom det alltid innebär något dåligt.
Är det inte bara vanligt skattegnäll? Det man egentligen vill säga är att skatterna är för höga i Sverige. En del har ju också bara givit upp innan de ens försökt dock.
SvaraRaderaJag anser mig vara rik så det blir inte riktigt trovärdigt med en sådan omskrivning i mitt fall.
Det finns säkert olika orsaker, men jag tror att många känner en slags trygghet i att de inte kan bli rika pga orsaker de inte själva styr över.
RaderaTack för att vara proaktiv och försöka än att vara reaktiv o säga att det inte går…
SvaraRaderaHade det varit lätt så hade fler klarat av det.
Säger som Pippi ”det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert” :)
Själv tror jag mycket på talesättet att den som säger att det inte går nästan alltid får rätt, men det får även den som säger motsatsen.
RaderaDet är faktiskt tvärt om trots (eller kanske på grund av) höga skatter så har Sverige stor social rörlighet. Det är alltså lättare att bli rik i Sverige än i många andra länder. man måste bara jobba lite på det.(https://markets.businessinsider.com/news/stocks/ranked-the-social-mobility-of-82-countries-1028885766)
SvaraRaderaJag är inte helt säker på att det finns tydliga samband mellan allt detta, eller att det är särskilt lätt att bli rik i de länder som kommer högst upp i den där tabellen, men att det går om man jobbar på det är vi överens om.
RaderaAllt handlar om vilka prioriteringar man gör i livet. Vill man supa ihjäl sig eller dö bitter så gör man det. Annars kan man ju prova positiva mål och nå dem.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Fast nog är det lättare att supa ihjäl sig än att uppfylla mer positiva mål.
RaderaSkulle det inte påverka inflationen om fler har mer pengar på sina konton?
SvaraRaderaDet mesta påverkar inflationen. Skulle genomsnittssvensken plötsligt spara pengar på kontot istället för att shoppa upp dem går nog inflationen ner. Åtminstone i ett normalt ränteläge.
RaderaJa, men hur? Dels så minskar det konsumtionen, därmed importen, men en del av investeringarna kommer ske utomlands. Sen kan den ökande inhemska produktionen till följd av investeringarna driva en del, medan motsvarande investeringar i utlandet troligen kommer påverka mindre. Summa: något sänkt inflation på grund av minskat konsumtionstryck och högre produktivitet.
RaderaVem har talat om investeringar? Både i Niclas fråga och i mitt svar var tesen att människor har pengar på sitt sparkonto. Gör man något annat för pengarna blir det mer komplext.
RaderaTror du att synen på att det går att bli rik skiljer sig mellan invånarna i rikare områden jämfört med invånarna i fattigare områden i Sverige? Som exempel en välbeställd Stockholmsförort jämfört ett mindre brukssamhälle.
SvaraRadera/Lennart Sparfhöjd
Rimligen. Har man rika människor i sin omgivning blir det nästan omöjligt att hävda att dessa inte finns.
RaderaMan hör ju ibland folk säga om investeringar att "då måste man ha en summa att investera". Det går inte att ta lite i taget. Så säger man inte till nån som ska gå ner i vikt: Kan du inte gå ner 40 kg på en vecka så är det inte lönt. Men folk orkar bara försöka i en kvart, sen är det för jobbigt. Jag tycker det är intressant med människor som har "provat allt, det går inte", och sen går de och köper en läsk eller en ny TV för det var faktiskt nödvändigt.
SvaraRaderaMan säger det inte till överviktiga, men jag tror att många tänker så, oavsett om det gäller pengar, vikt eller något annat. Vi har inte tålamod att vänta utan vill snabbspola till slutresultatet.
RaderaJa, det är nog så. Man orkar inte vänta. Jag tycker Brian Tracys video är så bra (om self made millionaires). Han säger att det tar "5 to 7 years" att bli bra på sitt område, och då får han till svar att man kommer att vara gammal då. Då svarar han "how old will you be in 5-7 years anyway?".
RaderaHaha! Tänkvärt. Jag får kolla in den.
RaderaAtt vara "burkad" verkar vara ett framgångsrecept, om det så gäller tomburk, tennis, dragspel eller religion....
SvaraRaderaJag försöker komma på vilket fenomen jag tycker sämst om, tennis, dragspel eller religion. Får nog bli tennis, men det är jämnt.
RaderaAlla leder di te stor rikedom, i Sverige ;-)
RaderaVilken svensk dragspelare har tjänat pengar överhuvudtaget? Ska vara Roland Cedermark då.
Radera"Det är omöjligt att bli smal, så då kan jag lika gärna ta en bulle till!"
SvaraRadera:-)
Det låter som ett skämt, men nog finns de tankarna. I svaga stunder har jag själv tänkt så.
Radera