lördag 1 maj 2021

Kraftsamla mot skadliga politiker!

På ”arbetarnas dag” tänkte jag uppmärksamma att två förvirrade s-ministrar skrivit en förvirrad debattartikel med rubriken ”Samhället måste kraftsamla mot skadliga matvanor”.


Ta en kaka till du, jag ska inte skvallra.

Riktigt vad det är man vill kraftsamla emot är rätt otydligt. De konstaterar att fetman ökar och menar att det innebär ojämlikhet. Och det gör det, feta personer drabbas lättare av sjukdomar och en massa andra tråkigheter. Sedan försöker ministrarna göra detta till en klimatfråga, men det misslyckas de så grovt med att jag för deras skull tänkte ignorera den biten. Det som stör mig desto mer är detta:

Regeringen ger i dag Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram förslag till nationella mål för att ge en tydlig inriktning för arbetet med hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i Sverige.

Så att folk äter mer än de rör sig måste två myndigheter ta tag i med ”nationella mål, indikatorer och uppföljning”? Sedan skriver de: ”Det behöver vara enkelt att leva hållbart.” Vet ni vad, det är enkelt. I Sverige behöver ingen ha ”skadliga matvanor”. Bra mat är inte ens dyr, tvärtom! Men visst tusan är det ojämlikt! En del kan äta vad som helst medan andra måste kämpa järnet för att inte få övervikt. Vad ska ministrar och myndigheter göra åt det?

Skulle vi inte kunna göra så här att vi lever våra liv som vi vill? Politiker och myndigheter får gärna försöka hjälpa de som vill ha er hjälp, men ert uppdrag är faktiskt inte att uppfostra vuxna människor att äta morötter utan att se till att infrastruktur, sjukvård och sånt funkar. Har ni tid över – lägg en proposition om att halvera antalet ministrar, riksdagsledamöter och myndigheter.

27 kommentarer:

 1. "Miss Piggy" borde leva efter devisen "tala är silver & tiga är guld" så skulle både S och stödhjulet Cs opinionssiffror stiga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon kan alltid lära av Löfven som ju nästan aldrig säger någonting. Blir han tvingad uttalar han sig så obegripligt att man ändå inte vet vad han menar.

   Radera
  2. Sjukt mycket negativt jämt på internet ,, det går att kalla social ministern för annat än en gris.

   Det slutar med att ändats super akademiker blir politiker ,, alla stöpta i samma form.

   Avvikande utseende göre sig ej besvär.

   Löfven blir nog den sista,, utan utbildning enligt akademikerna.   Radera
  3. Jag håller med till viss del, men ska man vara petnoga skrev inte Anonym 09.27 gris utan Miss Piggy, som ju förvisso var en slags gris, men en påhittad sådan som docka i Mupparna. Miss Piggy var känd för att hon brydde sig mycket om sitt yttre och hade en manlig beundrare i grodan Kermit.

   Det där med "superakademiker" kan diskuteras desto mer. Vår nuvarande regering har kanske färre akademiker än någon tidigare regering, en statsminister med en halvfärdig svetsarutbildning, en försvarsminister som inte gjort lumpen, en digitaliseringsminister som... Ja, du fattar. Och oppositionen är inte bättre, allt fler har ingen arbetslivserfarenhet alls vid sidan av politiken. Så att det skulle finnas någon slags trend av ökad utbildningsgrad hos politiker ser jag inte alls.

   Radera
  4. Miss piggy var för övrigt en mycket våldsam individ som ej bör vara ett föredöme för någon. Kermit borde ha fått stöd från samhället mycket tidigare.

   https://youtu.be/hZ4CNyjjt3Y

   Radera
  5. Gärna fler akademiker bland våra politiker. Det är politruker, karriärpolitiker och infantila posörer det finns för många av.

   Radera
  6. Ja, jag känner inte heller att problemet just nu är FÖR studerade politiker. Därmed inte sagt att inte det skulle kunna vara ett problem, men inte i Sverige 2021.

   Radera
  7. My favourite Kermit!

   https://www.youtube.com/watch?v=dsu8vL2YyPQ

   Radera
  8. Bra imitation, helt klart. Det känns som att alla har större relation till Kermit och mupparna än jag. För mig var det ett tv-program jag såg som barn och inte funderat över sedan dess.

   Radera
  9. Akademiker och 68 generationen är de som har förstört detta land.

   Det är ingen som har frågat arbetarna vad de tycker.

   Radera
  10. Jag tror generellt på en blandning av erfarenheter. Inom politiker verkar detta till stor del saknas vilket är ironiskt med tanke på idén att riksdagsledamöterna ska vara ett tvärsnitt av folket.

   Radera
 2. Devisen för dagens politruker tycks vara:
  "finns det inte ett problem så skapar vi ett stort problem, som vi sedan måste lösa"?
  Det och inställningen att politrukernas uppgift är att uppfostra de i pöbeln?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla vill ju ha ett existensberättigande, men det jobbiga med just politiker är att de kan skapa detta helt på egen hand.

   Radera
 3. länken till expressen funkar inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var märkligt, tack för det! Nu tror jag att den ska funka igen.

   Radera
  2. Den funkar - läste precis svamlet...

   Radera
  3. Ja, jag tar inget ansvar för innehållet, bara att länken funkar :)

   Radera
 4. Som så ofta undrar man - vad hände med principen om individens eget ansvar...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eget ansvar är lite som yttrandefrihet och demokrati. Det finns alltid krafter som vill begränsa, så det gäller att slå vakt om rättigheter och skyldigheter.

   I fallet eget ansvar är politiker den farligaste och mest aktiva motståndaren. Ju mer vi får bestämma själva, desto mindre makt får politikerna som vill ta besluten åt oss.

   Radera
 5. Wow, en artikel fylld med 100 procent plattityder. Vem vill inte att vi skall leva hållbart eller minska klimatavtrycket? :-) Samtidigt som man inte presenterar en enda konkret åtgärd på vad man tänker göra åt det, förutom att meddela att en myndighet skall göra en utredning. Uppenbarligen verkar det fungera, eftersom man fortsätter år in och år ut med det här upplägget. Plattityd plus utredning, en helt oantastlig kombination för icke tänkande människor :-)

  För, vem vill inte att vi skall leva mer hållbart, både inom hälsa och klimat och vem tycker inte att det här behöver utredas mer?

  Lite konstigt i och för sig eftersom hela forskarvärlden är precis helt smockfull med studier om hälsa och klimat (på garanterat mycket högre nivån än vad en svensk myndighet någonsin kommer att kunna prestera). Så varför man inte gjort något åt detta tidigare kan man också undra.

  7 av 10 män mellan 50-64 är idag överviktiga eller har fetma. Helt brutalt egentligen. Detta är så klart inte deras eget fel då de inte har något som helst ansvar i frågan, utan ett case för Löfven...

  Så istället för att höja skatten på mat som troligtvis är något som kommer läggas som förslag, hur vore det om man istället la skatt på sådant som är kopplat till ansvar? T ex en hälsoskatt som är kopplad till din hälsa? Då kan du sänka din skatt genom att ta ansvar för din hälsa - genialt! Rätt enkla grejjer som att inte äta mer än du behöver och röra på dig några gånger i veckan.

  Men då kanske vi kränker någon, och då, kan det bli dålig stämning på riktigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var väldigt lite substans och väldigt mycket allmänna ordalag där nästan alla kan hålla med om nästan allt. Undantaget är just synen på det fria valet och att politiker genom lagstiftning och reglering måste tänka åt oss.

   Radera
  2. Ville Förvillad1 maj 2021 kl. 12:14

   Om man är en samvetsdygdig person som ser till samhällets bästa, dvs man vill bidra till välfärden så mycket man kan, då vill man naturligtvis betala så mycket skatt som möjligt. Det torde innebära att man ska köpa alkohol i stora mängder (ca 70-80-90% skatt), köpa bensin och diesel i höga kvantiteter(ca 50-60% skatt) samt förbruka väldiga mängder med el (ca 50-60% skatt). Du ska undvika media (lågbeskattat) och naturligtvis allt som har med vård att göra, då detta ju tär på välfärdens utgiftssida (det känner Sparo redan till). Även sådant som är subventionerat som tex solceller och elbilar ska undvikas till hundra procent, allt för att maximera välfärden.

   Tittar man på det så verkar det vara precis tvärtom vad regeringen i allmänhet och MigrationsPartet predikar 24/7. Undrar hur det kommer sig?

   Radera
  3. I så fall är jag ingen dygdig person för jag vill betala så lite skatt som möjligt.

   Radera
 6. Svar
  1. Gärna det, om bidragspengarna växer på träd.

   Radera