fredag 30 april 2021

Valborg

Fredag och valborg, en traditionell högtid. Jag kan på rak arm minnas tio valborgsmässoaftnar, vid brasor, någon hemmafest. Nästan alltid kallt, regn, blåst. Och även om det säkert finns något kul minne är det mest eländet jag kommer ihåg.

Valborg, midsommar och nyårsafton, dessa dagar var inte fest valfritt i min ungdom. Då skulle man festa, oavsett om det fanns någon vettig plan eller om man hamnade i en leråker utan vettiga transportmedel hem. Jag ångrar inga fylleslag, men var sak har sin tid och jag tycker att det är skönt att jag inte är 20.

Då har jag ändå bara pratat om kvällen 30 april, inte om morgonen 1 maj, när man vaknade upp med huvudet i skruvstäd och strupen torr ända ner till bröstkorgen. I bästa fall hemma, i värsta fall hade man en resa att se fram emot, illamåendes på en skakig buss som klippte varannan refug med bakhjulet.


Fan tro't...

I kväll dricker jag kaffe. Imorgon vaknar jag i min egen säng, troligen vid åttatiden. Utan huvudvärk och med plånboken intakt. Vill jag köra bil kan jag göra det, hur tidigt som helst utan att räkna efter eller vara orolig för att få blåsa.

Men med det sagt önskar jag alla en trevlig valborgsmässoafton, och ni som är unga bör betänka Magnus Jonssons visdomsord från 2007:

21 kommentarer:

 1. Jag vill bara tacka dig för att du dammade av och levererade unge Herr Jonssons visdomsord. Det gjorde min dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir också lycklig av hans totala lycka och trycket i "SUpa". Läste en intervju med honom igår där han berättade att han var övertygad om att de inte kunde sända detta, men så visades inslaget fyra gånger den dagen. Fritt från minnet: "Jag blev viral innan ordet ens fanns."

   Radera
  2. Har sett klippet på Jonsson tidigare men man blir ju såååå glad av det. Kan du inte länka intervjun med honom så man får se hur han har det idag. Störtskön profil.

   Radera
  3. Jag håller med, hur kul som helst. Jag hade velat ha en kamera åt andra hållet också för att se reporterns reaktion.

   Det står ingenting om hur han har det nu, men här är intervjun: https://unt.se/4968101

   Radera
 2. Det var en rätt träffande beskrivning av hur dessa obligatoriska festdagar har sett ut, saknar dem inte heller. Minns de flesta som mest misär precis som du skriver med en o annan mera lyckad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du inte är bitter :-)

   Radera
  2. Kanske handlar det om förväntningar också. Valborg har aldrig känts så stor i min värld, men nyår och midsommar bara måste ju bli lyckade. Och så blir de nästan aldrig det.

   Radera
 3. Det märkliga är att folk inte kan drick måttligt. Valborg är i bästa fall 'vårens ankomst' med något glas och sedan korvgrillning över brasans glöd. Men av någon anledning spårade detta ALLTID ur. Är det att man umgicks med fel personer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tror att det är för att man dricker fel saker i fel mängd ;-)

   Radera
  2. Blir lugnt för mig ikväll också, vilket det hade blivit även utan Corona.

   Angående dricka fel saker i fel mängd: förutom midsommar och kräftskiva dricker jag aldrig snaps (och detta sker inte ens varje år).

   Annars blir det bara öl som har inbyggd alkoholspärr (man blir mätt och däst) till skillnad från snapsen då.

   Just Valborg har jag inga dåliga minnen från! Missuppfatta mig inte nu...

   Radera
  3. Jag har svårt för snaps. Snabbt sätt att stjälpa i sig sprit, men gott är det fanimej inte.

   Kanske är anledningen att jag har fler negativa minnen från Valborg än de andra att jag varit nyktrast på Valborg.

   Radera
 4. Ja, jag gör samma som dig Sparo. Valborg är juniorernas afton, många som begår sin fylledebut. Traditionen med att grilla korv håller jag dock fast vid. Inga humrar denna kväll.

  Ha en bra kväll med kaffekoppen !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amatörernas afton, själv har jag bokat tvättstuga. Och jag äter varken korv eller hummer. Det är ju ett jävla rock'n'roll-liv man lever...

   Radera
  2. "Människor med sina egna helgdagar"
   — F Nietzsche

   Matti

   Radera
 5. Svar
  1. Två tvättmaskiner hängda, två precis startade ;-)

   Tack detsamma!

   Radera
 6. Vad ska du ha på ditt plakat i demonstrationståget då, Sparo?
  Eller ska du inte delta när sossarna demonstrerar emot sig själva kanske?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppar över tåget i år. Annars hade det stått "Rädda lövgrodan!" på plakatet. Jag är inte säker på att den är hotad, men det är förjävligt i alla fall.

   Radera
  2. Lövgrodan (Hyla arborea) är inte hotad enligt IUCN Red List, enligt tyska lagen Bundesnaturschutzgesetz (BNatSchG) är den samtidigt skyddad. I Sverige finns den bara längst i söder.

   Radera
  3. Men den kan ju bli hotad längre fram. Jag är proaktiv.

   Radera