onsdag 28 april 2021

Dubbelt vansinne

Allt fler renoverar sitt kök till toppskick, samtidigt som genomsnittssvensken ägnar allt mindre tid i köket. Min lokala pizzeria har 2-3 bilar som kör runt take-away hela dagarna, och de är inte ensamma. Vi köper mer färdigmat än tidigare, antingen helfabrikat från matbutiken eller uppvärmd hämtmat.

Därför är trenden med dubbelugnar helt obegriplig. Använder man knappt en ugn behöver man inte två! I marknadsföringen står det att dubbelugn är bra för att få all mat färdig samtidigt. Släng alla fryspizzor i samma ugn då! Jag lagar mycket mat, även i ugn, men inte ens när jag bjudit tio pers på mat har jag känt behov av två ugnar.

En än galnare idé är att ha dubbla diskmaskiner. Det tidigaste tecknet på denna trend hittar jag i en forumtråd från 2008 på Familjeliv. Jag hade inte hört talas om att någon installerat två diskmaskiner förrän tio år senare, men nu gör jag det hela tiden. Så sent som förra veckan hörde jag en kompis berätta att han satt in dubbla diskmaskiner i sitt nybyggda kök.

Så i takt med att vi halverar köksanvändandet dubblar vi utrustningen. Var går gränsen – dubbla kaffebryggare, dammsugare, ismaskiner? Förresten, varför stanna i köket, dubbla badkar och dubbla duschkabiner kan ju matcha de dubbla handfaten många redan satt in i badrummet för att kunna borsta tänderna i stereo.

Vore det inte lika bra att köpa två hus eller lägenheter om man ändå ska ha dubbla uppsättningar av allt? Man skulle kunna tro att folk har dubbelt så mycket pengar än de vill ha, men där slutar dubbeltrenden.

63 kommentarer:

 1. Givet med två diskmaskiner. Ser jävligt fult ut att ställa sin smutsiga disk på skänken eller nån annanstans i köket när man använder diskmaskinen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men man kör ju diskmaskinen när den är full, vilket tar nån timme, och sen plockar man ur den...?

   Är man däremot ortodox jude behöver man ha två diskaskiner eftersom köksredskap som hanterar om det är mjölk- respektive mjölprodukter (eller nåt i den vägen) inte får blandas ens i diskmaskinen...

   Radera
  2. På skänken? Har inte de flesta åtminstone en diskho? DÄR är något jag har två av.

   Radera
  3. Mjölk och kött Stefan Larsson. ;-) "Du skola icke koka killingen i dess moders mjölk".

   /Religionsvetare var jag en gång i tiden.

   Radera
  4. Själv är jag inte religionsvetare, men gjorde i forntiden en standupföreställning på religionstema och kan bekräfta citatet ovan. Andra Mosebok tror jag. Min absoluta dårpippifavorit återfinns i femte Mosebok:

   "Ni skall inte äta ett självdött djur. Ge det att äta till invandraren i dina städer eller sälj det till en utlänning."

   Radera
  5. Tackar Fri2032 - mjölk och kött it is alltså. Och jag som språkpolis invänder då i all vänskaplighet mot formuleringen "Du skola icke..." då "skola" är en plurarform. Så det bör rimligen i skriften stå "Du skall icke..." alternativt "Ni skola icke...". Eller varför inte den riktigt ålderdomliga formen "I skolen icke..." ;-)

   Radera
  6. Jag röstar för "I skolen icke". Den formuleringen används alldeles för lite i vardagen.

   Radera
  7. Bibeln är en outsinlig källa att ösa roliga citat ur. ;-) Däremot kan jag inte ta gift på själva stavningen, jag kan mycket väl minnas fel och har ingen bibel i närheten att kika i.

   Radera
  8. Bibeln.se, för den som vill ha koll på sina citat ur sagoboken.

   Radera
 2. Man behöver inte ha dubbelt så mycket pengar - det räcker att låna dubbelt så mycket ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart, det tänkte jag inte på.

   Radera
 3. Självklart ska det vara dubbelt av allt. Så man slipper umgås och därmed kan slippa skiljas….

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag visserligen enastående, men är det inte enklare att flytta ihop med någon man gillar ;-)

   Radera
  2. Det var inte min mening att värdera. Jag tänker bara att det är fel ingång till ett äktenskap.

   Radera
  3. Tänkte mest på att du benämner dig själv som enastående :)

   Radera
  4. Sparos "Nu är jag visserligen enastående" ovan kanske skulle varit:
   Nu är jag visserligen ensamstående?

   Radera
  5. Absolut, tror jag med. Försökte bara märka ord ;-D

   Radera
  6. Det var en fullkomligt medveten felskrivning av ensamstående. På frågan om mitt civilstånd svarar jag alltid enastående. Mer som ett skämt än för att framhäva mig själv.

   Radera
  7. Har också sagt att jag är enastående de senaste tjugo år. Vem vill vara ensamstående, hellre då självgående och enastående. Tvåsamhet och ensamhet, tvåsamhet kan klart vara värre än ensamhet, (se på alla skilsmässor)Trots det så har ensamhet än sämre klang. Enastående tycker jag faktiskt att det kan heta istället för ensamstående.

   Radera
  8. Enastående har helt klart bättre klang. Risken är förstås att det låter lite desperat, som att man egentligen lider. Ungefär på samma sätt som att människor som krampaktigt sjunger familjens lov ofta är på väg att separera.

   Radera
  9. Tycker man kan vara både enastående eller ensamstående. Ensam när man vill komma in i en relation, enastående när man trivs bra själv. Precis som barnfri och barnlös. Används nog lite slentrian åt båda håll, men jag är ju inte barnlös (saknar inte), utan barnfri.

   Radera
  10. Svårt att göra sådana gränsdragningar. Det finns för- och nackdelar med det mesta, hela tiden.

   Radera
 4. Åh jag är en ofrivillig återbrukare. Alla mina golv har linoleummattor från 60-talet, hela lägenheten är dåtid, hela området där jag bor är ungefär likadant, finns vi? Inte om man ska tro på televisionen som har det ena efter det andra programmet med tjusiga boendet, där det ingår en hel del snobberi, ibland i form av en skitnödig arkitekt.
  Min standard och status är inte särskilt hög men jag är en jäkel på att laga mat och skulle utan problem klara mig utan en dubbelugn, och kunna laga mat till flertalet personer(20-30) på och i min gamla spis.
  Detta ständig uppsjåsande av att få oss att köpa nya prylar som vi inte ens egentligen behöver, som att t ex inte kunna laga mat och ha en dubbelugn är ju bara dumt. Bättre att slita på sina prylar än att slita på miljön. Människor skulle må bättre om de hade mer tid för andra än att ständigt jaga efter mer och "bättre" standard./Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att det går utmärkt att laga mat på en spis med en ugn. Jag leker med tanken på att i min nästa bostad gå ner på två spisplattor, för det är väldigt sällan jag behöver fler.

   Sen kan jag förstå att professionella kockar vill ha bättre och fler, på samma sätt som en professionell musiker kan ha flera gitarrer värda tusentals kronor när de flesta gitarrister klarar sig med en gitarr för några tusen, men de flesta av oss är inte proffskockar.

   Radera
 5. Jag förstår behovet av dubbla diskmaskiner, det blir väldigt mycket disk och särskilt om man är en stor familj. Sen förstår jag även behov av dubbla dammsugare om man har flera våningar, både för att det är smidigare och sparar tid men även att det kan vara slitsamt att behöva bära upp och ned den flera gånger men där kan man ju självklart argumentera för att köpa en lättare dammsugare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du inte att de där diskmaskinerna blir självuppfyllande (i dubbel bemärkelse)? Jag tänker att om man har fler rena bestick går det åt fler bestick osv.

   Radera
  2. Må så vara. Mig veterligen så prioriterar stora familjer ofta enkelheten före det rationella och ekonomiska dock.

   Radera
  3. Ja, hela trenden med dubbla diskmaskiner tycker jag tyder på det.

   Radera
  4. Släpa dammsugare är ingen favorit. Men jag undrar alltid hur de med robotdammsugare får den att för det första gå över trösklar, för det andra ta sig under stolarna i köket (de där dammsugarna är ganska höga, soffan är tydligen omöjlig) och för det tredje dammsuga trappan.
   Och vilken vanlig dammsugare har trappansvaret om det är en på varje våning?
   Nej, vi fortsätter släpa.

   Spargrisen

   Radera
  5. Jag har ingen trappa, men en 25 år gammal Lux-dammsugare som går alldeles utmärkt så jag hoppar också över det. Att dammsuga min bostad tar kanske en kvart och med nuvarande frekvens tar det lång tid innan en robot tjänar in sin kostnad även om den skulle lyckas överlista både soffa och stolar.

   Radera
 6. Vi är tre personer och har absolut inget behov av två diskmaskiner eller två ugnar. En ugn, en mikro och en diskmaskin räcker utmärkt, och då lagar vi ändå otroligt mycket mat (mycket asiatiskt i wok dock). Är det franskt kök och man gör mycket mat kan det finnas anledning till två ugnar, men knappt ens då.

  Två badrum hade vi inte klarat oss utan känner jag. Två tv-apparater också, det går mycket barnprogram på kvällen och jag tycker det är skönt att sjunka ner i ett annat rum kliniskt fritt från bolibompa och daniel tiger och se nåt nyhetsprogram eller youtube. Till skillnad från många andra avskyr jag att se tv på padda eller telefon. Sen vet jag att du inte ser på tv alls, men du kanske inmundigar rörlig bild och ljud från andra källor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två badrum kan jag förstå (även om jag tycker att tre personer borde kunna samsas om ett), men att ha två handfat i samma badrum övergår mitt förstånd med exakt 100 procent (eller om det är 50).

   Jag inmundigar en del rörlig bild, men väldigt lite. Många poddar har en version med bild, men finns det en bildfri väljer jag alltid den och kör ljudet antingen genom dator (med bra högtalare) eller i mp3-spelare.

   Radera
  2. Jag har släktingar som bodde med 4 barn i ett ganska litet radhus på 80-talet. De hade en liten gästtoalett på nedervåningen och det "vanliga" badrummet på övervåningen där det fanns totalt 4 sovrum (för 6 pers.). De installerade dubbelt handfat ganska omgående när de flyttade in. Vilket var väldigt lyckat.
   Sen tog det ca 25 år innan jag såg något liknande hos nån annan.

   Spargrisen

   Radera
  3. Ja, på 1900-talet kan jag inte ens minnas att jag hörde talas om någon som hade det.

   Radera
 7. Det är när jag läser såna här inlägg som jag blir extra nöjd över att vara singel. Jag fattar inte hur folk kan köpa så mycket onödig utrustning? Jag lagar mat någon gång i veckan i mitt kök (men fryser in 3 av 4 portioner till senare) och värmer på mat varje dag. Jag har två kokplattor och det har fungerat utmärkt i drygt två år. Jag har ingen diskmaskin och endast fyra stycken av glas, bestick och porslin.

  Men så har jag ingen sambo att bråka med, det kanske är det som underlättar mest? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här (med skillnaden att jag lagar mat 1-3 gånger per dag och bakar c:a var tionde dag).

   Det stora problemet med spisar med två plattor (åtminstone induktion, som är det jag tittar på) är att plattorna ofta sitter så nära varandra att en stor stekpanna slår ut möjligheten att ha en rejäl kastrull på den andra. Fast det finns mobila plattor också. Kanske köper jag två sådana istället för det skulle räcka för mig.

   Radera
  2. Det har fungerat förvånansvärt bra med stor stekpanna och större kastrull, det ser ut som att kastrullen hamnar för långt ut, men hällen känner av och anpassar sig. Testade senast igår faktiskt.

   Mobila plattor låter oerhört smidigt!

   Radera
  3. En poäng med mobila plattor är ju att man då frigör mer arbetsyta när man inte använder spisen, t ex när man bakar.

   Radera
 8. Fast när det gäller dubbla ugnar - tidigare hade ju de flesta spisar både en övre och en undre ugn, där den undre av någon anledning bara brukade ha ett vred medan den övre hade två. Numera verkar man oftast bara ha en utdragbar låda nertill att förvara ugnsplåtarna och långpannan i - ett ändamål som oftast den nedre ugnen fick uppfylla tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nedre var väl oftast bara ett värmeskåp för varmhållning? I praktiken tror jag 99 procent ändå bara använde den till att förvara plåtar.

   Radera
 9. Man vill ha dubbla ugnar för att kunna laga olika saker samtidigt, inte för att göra mycket mat, dah! Min stora köksdröm är att ha dubbla ugnar. En för potatisen (225°C) och en till proteinet (150 °C).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helidiot, så det fattar jag :)

   Men oftast är det väl inte värre än att man ställer in det ena lite senare.

   Radera
  2. Då är det väl lika bra att satsa på riktiga grejer:
   https://sv.wikipedia.org/wiki/AGA-spis

   Radera
  3. Ja, det där är bra grejer!

   Radera
 10. "Dubbelt allt" - var inte det som började på pizzerian och kebakhaken för många år sedan och nu trängt sig ner även till inventarierna.

  Att ha redundans (som det heter på fikonspråk) finns lite överallt, t.o.m i bilar nuförtiden. Hybrider tror jag man kallar dem för.
  Redundans kan jag förstå, och tydligen du också Sparo - se ditt inlägg häromveckan
  https://sparosverige.blogspot.com/2021/04/kvaliteten-pa-vitvaror-och-dess-agare.html
  Grejerna går sönder så ofta att man behöver en back-up ståendes redo att ta över omedelbart, och om den redan är inkopplad så använder man den parallellt. F.ö. är det billigare att koppla in två maskiner på en gång än att ha hantverkare/elektriker/löst folk som ska ha betalt, springandes hos sig gång efter gång med medföljande fakturor och problem med uppbokade tider som inte hålls. Och man har tillgång till maskiner hela tiden, förvisso endast en, men det räcker kanske under en begränsad övergångsperiod.
  Frågan är om man när den trasiga maskinen ska bytas även byter den som fungerar, dvs slänger ut en helt fungerande maskin? Kanske därför det finns så gott om maskiner att köpa på tex blocket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inser att det var länge sedan jag gick på pizzeria, för uttrycket "dubbelt allt" har jag aldrig hört. "Extra allt" däremot, men mest för att jag skrev lite manus till en "humorserie" på SVT med det namnet som jag hoppas att det inte finns några bevis kvar av.

   Jämförelsen med hybridbilar tycker jag haltar. De har ju på sätt och vis dubbla funktioner. Dubbla ugnar är mer som att en ensamstående person köper två exakt likadana bilar.

   Varken ugn, spis eller diskmaskin kräver en hantverkare för att byta till en likadan. Bara att koppla ur, kasta bort, sätta in den nya och koppla in. Men visst, det bygger väl på att man tänker rationellt ;-)

   Radera
  2. Det där med hybrider var ett försök till ett skämt, glömde stoppa in vår ökände vän ;-)

   Radera
  3. Jag är för stressad för att förstå skämt idag, men jag anade att du inte var gravallvarlig.

   Radera
 11. Det här är ju ett sjukt fenomen som sprider sig. Lite som att folk numera kolla serier eller fotboll i telefonen samtidigt som de köpt en 60 tums skärm. Kan förstå om man har en dammsugare på varje våning för att slippa kånka åbäket upp och ner men även det är tveksamt. Två diskmaskiner finns i många personalrum med 60 anställda som inte orkar diska själva. Då körs medan den andra kan fyllas med koppar. Men i en stor barnfamilj? Vad snackar vi här 8 ungar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, att man har bra grejer på jobbet med ett väldigt tryck är en sak, familjehushållet en annan. Då skulle jag ha mer förståelse för om man skaffar en restaurangdiskmaskin som blåser av disken på några minuter.

   Radera
 12. Man har väl två diskmaskiner för att slippa flytta upp ren disk till skåpet. Enklare att bara flytta från maskin till maskin.
  Och tänk så mycket tid man sparar, tid som man kan lägga på social media! /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller på att jobba så att man tjänar ihop pengar för att köpa onödiga maskiner.

   Radera
  2. Dubbla ugnar, monterade på bekväm arbetshöjd och inte i knähöjd, har jag sett i amerikanska filmer från tidigt 60-tal och tv-serier från 70-tal. Amerikanska, inte svenska alltså.
   Personligen på plats i kalifornien besökte jag många vanliga amerikanska hem, hus alltså, i mitten på 80-talet och det var ganska vanligt med dubbla ugnar i brösthöjd.
   Sen hade folk naturligtvis även mikrovågsugnar ståendes vid sidan av, vid ett tillfälle visade det sig att när mikron saknades så var den inbyggd i en av ugnarna. Däremot såg jag aldrig två separata kokplatshällar, däremot en separat grillhäll och en gång även en stekhäll plus vanlig kokplattshäll.
   Och så enorma kylar och frysar förstås, med uttag för kallt (nerkylt) vatten i dörrens framsida samt uttaget för isbitar som ramlade ner i glaset när man tröck på en knapp. Nåväl, allt det där finns ju i Sverige sedan många år nu , det tog en 30-40-50 år innan det tog sig över pölen, det är bara att slanta upp för de som är intresserade nu. Eller tror sig bli lyckligare av dylika mackapärer.

   Radera
  3. På den tiden lagade man nog mer mat, både här och där.

   Radera
 13. Tror vi alltid haft 2 dammsugare hemma när jag var liten, en ärke-gammal och en lite nyare. Ena på övervåningen och andra på nedervåningen. Tycker ändå det är rimligt om man kör upplägget "vi städar lördag förmiddag" eller dylikt. Funderar faktiskt på att ha 2 dammsugare i nya boendet också (2 våningar).

  Kan förstå dubbelugn om man gör egna pizzor flera gånger i veckan. Men gör man t.ex. potatisgratäng och sedan kött i ugn går det väl ändå att lägga folie över potatisgratängen, så får den "gojsa till sig" också under tiden? :p

  Har aldrig tänkt på att det finns behov av 2 diskmaskiner, men verkar annorlunda i kommentarsfältet! Tycker själv att diskmaskin är värd varenda spänn, men jag hade nog aldrig köpt 2...

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man varmluftsugn kan man köra två hela plåtar med pizza på en gång. Borde räcka till 4-5 personer.

   Själv förstår jag knappt en (1) diskmaskin.

   Radera
 14. Det behövs väl rejält med ugnar för att värma all hämtmat, eller? Och glöm inte att din micro absolut måste ha ett specialskåp med en sådan där lucka som du aldrig kommer fälla ned. Extra dyrt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beställer aldrig hämtmat, men brukar den inte vara varm när den kommer?

   Specialskåpet med luckan är jag inte alls med på. Det fanns nog inte när jag köpte min mikro, men den funkar för det jag har den till, att koka gröt och värma upp den mat jag gjort alldeles själv, på min spis eller min enda ugn.

   Radera
 15. Jag har två stycken strumpor, en för varje fot =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns helt klart undantag då dubbla uppsättningar är berättigat.

   Radera
 16. Min fru anser att något av de bästa köpen vi gjort är spisen med tre(!) ugnar. Då är en av ungarna dedikerad pizzaugn. Happy Wife - Happy life

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde det var "No wife - happy life":
   https://teebirthday.com/product/top-no-wife-happy-life-heartbeat-hoodie/

   Radera