onsdag 21 april 2021

Omställningsstöld

GT har skrivit en – numera låst - artikel om politikers fallskärmar, eller ”omställningsstöd”. Eller egentligen inte om själva stöden, utan det faktum att politiker skaffar nytt jobb och ändå behåller ersättningen som från början var avsedd som ett tillfälligt skyddsnät.

De flesta vill inte kommentera när de blir konfronterade. De hänvisar till gällande regler (som de tillsammans med sina kompisar infört) och lägger på luren när det ifrågasätts om det är moraliskt att aktivt söka och behålla ett stöd man inte behöver.

Flera tjänstemän ute i kommunerna menar att det faktum att politikerna själva måste ansöka om stödet har setts som en garant för att systemet inte skulle missbrukas.

Ack, så de bedrog sig när de blandade ihop politiker med människor med moral och känsla för rätt och fel. Särskilt lustigt blir det när moderaten Dick Bengtsson tog ut bidrag och satsade pengarna i sina bolag med de i sammanhanget intressanta namnen Vinstmaximering i Sverige AB och Caractaer Konsult & Invest AB. Skulle jag köpa aktier i något av dem hade jag valt det första. Bengtsson verkar ju mycket bättre på vinstmaximering än på karaktär.

Av de nitton granskade politikerna verkar det ändå vara just en moderat som är den enda som gjort det rimliga, att sluta ta emot omställningsstöd när hon fått nytt jobb. Men jag skulle vilja backa bandet ytterligare och ta upp två aspekter som inte nämns.

1. Det pratas om hur utsatta politiker är, att de riskerar arbetslöshet på dagen. Det är visserligen inte sant, exempelvis en riksdagsplats är en fyra år lång projektanställning där man till skillnad från alla andra jobb, möjligen med undantag för påve, inte kan avsättas. Men politiker ska ju ha så hög kompetens (det är så man motiverar deras extremt höga arvoden), så varför behöver de ens dessa omställningsstöd? Det borde väl räcka med vanlig a-kassa, som alla andra får nöja sig med?

2. Hur kan detta fortgå? Hur kan dessa bidragsparasiter röra sig på stan utan att det blir upplopp? Varför tvingas de inte emigrera för att överleva? Och hur kommer det sig att någon enda människa fortfarande kan tänka sig att rösta på ett parti som varit med att ta fram regler som gör det möjligt att ta ut en skattefinansierad ersättning vid sidan av sitt jobb utan någon som helst motprestation?

Jag är inte ute efter krig, men jag tror att samhället vore bättre om fler sa sin mening, som denne  brittiske pubägare när ”hans” partiledare kom på besök. Eller åtminstone försökte göra det.

29 kommentarer:

  1. Men vilket parti skall man rösta på då? Företrädare för samtliga partier har väl utnyttjat systemet på ett icke moraliskt försvarbart sätt? Att inte rösta är inte aktuellt för mig, om inte annat så för att blockera de jag tror kan göra riktig skada på vårt land. Jag håller med om att det är upprörande varje gång man läser om sådana här företeelser men det faller fort i glömska när något annat uppdagas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! Jag vet inte. Jag känner tvärtom, att rösta är inte aktuellt för mig.

      Radera
    2. Den frågan saknar i princip svar... Har alltid sagt att man måste rösta och samtidigt att röst på Kalle Ankas parti är fel men det känns inte så fel längre, tyvärr.

      Radera
    3. Kanske kan ökad direktdemokrati vara lösningen i vissa fall. Då måste frågeställningen vara tydlig dock. Det skulle inte fungera för att lösa omoralen från de som redan hittat och nyttjat luckorna i systemet.

      Radera
    4. Kalkyl: Kalle Anka-partiet växte varje val på 1900-talet, men nu har de andra partierna konkurrerat ut deras profil genom att själva bli Kalle Anka-partier.

      ZeroStrategy: Det lär inte ske förrän politikerna enas om att de vill ha mindre makt, och det tror jag dröjer.

      Radera
    5. Otroligt beklämmande att höra till synes vettigt folk häva ur sig att man inte skall rösta - att all partier är lika korrupta osv.
      Det kommer aldrig att finnas ett parti som du sympatiserar med i alla frågor. Men antagligen ett som ligger närmast dina kärnfrågor och vars ledamöter inte agerar omoraliskt och slösar med medborgarnas pengar. Det finns ett parti mina damer och antagligen flest herrar, och det är naturligtvis Sverigedemokraterna. De värnar om landet, dess befolkning och kommer röra om i den gryta som övriga partier vant sig att sörpla ur. Att skapa trygghet och ordning och reda gäller alla samhällsområden. Är man nöjd med nuvarande samhällsutveckling funkar det bra att fortsätta rösta på sossar eller Miljöpartiet mfl. Men då har man ingen rätt att klaga på sakernas tillstånd.
      // Simon

      Radera
    6. Jag får väl kontra med att det är otroligt beklämmande att det finns människor som utgår ifrån att det finns ett parti som passar alla.

      SD är på intet sätt oskyldiga till slöseri. De hade t ex en riksdagsledamot och tillika svärmor till partiledare Åkesson som tog ut fullt riksdagsarvode utan att delta i arbetet eller ens hävda att hon gjorde det. På en direkt fråga medgav hon att det var omoraliskt, men att hon ändå hade valt att tjäna 62400 kr i månaden på att göra ingenting.

      Beträffande kärnfrågor är en av mina viktigaste motståndet mot EU. Jag skulle aldrig kunna rösta på ett parti som inte vill gå ur EU utan istället "påverka inifrån", så där rök SD (och de flesta andra). Jag skulle kunna ge hundra argument till, men det behövs inte. SD är inte mitt parti och jag klagar på sakernas tillstånd precis hur mycket jag vill.

      Radera
    7. SD är precis lika "korrupta" som alla andra riksdagspartier. Efter alla dessa år i riksdagen så har de, precis som alla andra partier, byggt upp ett beroende av alla de stöd som riksdagspartierna beslutar om åt sig själva. Detta vet de andra partierna och det är troligen därför som relationerna mellan SD och övriga partier inte är lika frostiga längre. Alla vet att SDs roll som utmanare nu är över och de är bara ett i mängden av partier där företrädare och tjänstemän sätter sitt eget bästa främst. Det är bara att titta på hur de ger med sig på fråga efter fråga där de tidigare utmanat konsensus. Inte ens EU kan de hålla sig borta från. Hade de menat allvar med sitt EU-motstånd så hade de inte tillåtit någon att kandidera dit, utan istället fokuserat på att bilda opinion i Sverige för ett utträde. Så SD och V är lika goda kålsupare i den frågan. Men "money talks" som det heter på engelska.

      Radera
    8. Hade Nigel Farage resonerat på det viset hade Storbritannien fortfarande varit lydstat till EU. Så nej, jag tycker inte att SD:s fel är att de finns i EU-parlamentet utan att de inte jobbar för att få Sverige därifrån.

      Radera
  2. Jag ställer mig samma frågor som du gör. Det är väldigt tråkigt och stötande hur ruttet det mesta är i dagens Sverige. Ja vi vanliga idioter får nöja oss med a-kassa, sjukersättning o.s.v som begränsas uppåt på olika sätt trots att skatten vi tvingas betala för inkomsten inte begränsas uppåt och som dessutom är progressiv. Nu i pandemitider passar många som ligger under gränsen på att flitigt använda sjukskrivning då karensdagen tillfälligt plockats bort medans de med lite högre lön ändå får kämpa på trots diverse sympton eftersom taket drar ned lusten att förlora pengar. Fy fan säger jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore intressant att se siffror på sjukskrivningar sedan karensen togs bort. Jag är ändå inte säker på att det är så stor skillnad. Redan med karens var det många till synes friska människor som hade sjukdagar i stort sett varenda månad.

      Radera
    2. Håller med om att det vore intressant med siffror, jag kan ju ha fel då just detta baseras på hörsägen men helt fel har jag tyvärr säkert inte. Skönt med gratis vilodag ju!...

      Radera
    3. Jag har inte haft arbetsgivare sedan karensdagarna togs bort, men jag minns hur det var när jag hade "riktigt" jobb. Trots att jag inte var intresserad av sport kunde jag se på tidrapporterna när Sverige hade spelat landskamp.

      Radera
    4. Man kan se liknande tendenser i sjukvården. Gissa om måndag morgon eller fredag kväll är populäraste dagen att besöka tex akuten.

      Radera
    5. Det stora problemet där är väl att det i stort sett är omöjligt att få en tid på en vårdcentral inom rimlig tid, vilket gör att man för nästan alla vårdbehov är hänvisad till akuten.

      Radera
  3. Örebropartiet har lyft på bloggen ett antal gånger och är ett alternativ i just Örebro. Men fattar inte att etablerade partier inte tar chansen och slår in denna öppna dörr. Tänk att gå fram med ett valprogram där man säger nej att man ska lägga förslag om att avskaffa sån här parasitverksamhet och sen naturligtvis följa upp det konkret.
    Man kan lägga upp eder med biblen i handen och säga att "om jag tvingas avgå i förtid så kommer jag inte söka ersättning från det allmänna" om det nu gör det hela mer skämmigt. Eller svära på sina föräldras grav, vad som helst som gör att den med spärrar avstår av skam även om det är möjligt legalt.
    Finns risk att de mest skamlösa skiter i det eftersom det är stora pengar men nån hindrar det kanske.

    Såna här småsaker kostar extremt lite och kan locka soffliggare och andra som är trötta på dubbelmoralen. Minns när Saboni drev frågan om Scania och ellastbilar i almedalen som ingen jävel utom några på scania och KTH bryr sig om. Det här är ju en fråga som både vänster och högerväljare kan stå bakom. Visst det blir ramaskir bland politrukerna i partiet som sett framemot fallskämen men då kan de hoppa av innan valet. Finns ju faktiskt folk som står längre ner på listorna som säkert är kompetenta nog hitta rätt färg på knappen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lokalt finns det vettiga röster, och på kommunnivå går det också att få in ett nytt parti med friska tankar.

      Bara att kräva närvaroplikt eller en sänkning av riksdagsarvodena tror jag skulle locka väljare. Och det vore ju helt riskfritt eftersom det aldrig skulle gå igenom.

      Radera
    2. Sparo,

      Det har ju redan beprövats en gång tidigare med allas vår härliga Bert och Ny Demokrati.

      Du får gräva fram intervjun hur han blev behandlad av indoktrinerade dyngan i riksdagen när han röstade nej till en medioker 8% ökning av arvodet...

      Ny Demokrati har jag ingen sympati för men de ifrågasatte åtminstone officiellt just arvodet och politiker idiotin att dem själva sätter sin egna ersättningsnivå.

      Har för övrigt också läst artikeln innan den blev låst men är inte ett dugg förvånad. Var ju inte så längesedan en viss S-minister sa upp sig och lyfte full lön istället för att gå till AMS och leka pajas för att få stämpla. Listan kan göras lång...

      Radera
    3. Tack för tipset! Jag hade svårt för Ian när det begav sig. Nu har jag svårare för Bert.

      Jag brukar inte skriva inlägg om låsta artiklar, men nu var jag precis klar när tillgången ströps och då fick det bli så.

      Radera
  4. Tycker det är märkligt hur politiska partier gör så mkt väsen av sig för att hitta konfliktytor och driva frågor som på sin höjd ett fåtal procent är intresserade av när det finns såna här straffsparkar att ta.
    Kärnkraft ex. bra energi etc etc men när elpriset är lågt igen i september och det är dags för val så är det ingen prioriterade fråga som får många att välja M före S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att ingen vill ta upp dem eftersom systemet gynnar alla inblandade. Politiker är inte i första hand konkurrenter utan kollegor. Dessutom måste ju alla hitta samarbetspartners för att själva få makten, så det är bäst att hålla sig väl med alla. Sedan kan de "låtsasbråka" hur mycket de vill.

      Radera
    2. Jo det är en rimlig förklaring men med tanke på att iaf två partier ser ut att kunna åka ut i nästa val så borde de väl var lite mer aktiva i såna här frågor. För ska man få ett arvode så ska man bli invald.

      Radera
    3. Sant! Visserligen lär de få media emot sig, men Liberalerna (som jag upplever ligger klart sämst till) har inte så mycket att förlora. Händer inte ett mirakel åker de ur riksdagen 2022 och framåt 2026 tror jag partiet är mer eller mindre utraderat.

      Radera
  5. https://www.vansterpartiet.se/politik/politikerloner-och-partiskatt/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter fint, men när Örebropartiet, som nämndes av Lordcashpoint högre upp, stämde upp i Vänsterpartiets klagosång (eller rättare sagt synade deras bluff) lät det helt annorlunda. Visstvisst, egentligen ville de ju sänka sina arvoden, rent principiellt alltså... ;-)

      https://www.youtube.com/watch?v=mhlSt1pm1xQ

      Radera
  6. Varför är jag inte ens förvånad? Men, man får trösta sig med att vi svenskar är lite finare än alla andra här i världen, således existerar det ingen korruption här.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är tur. Här behöver vi inte manipulera data eller lämna oriktiga uppgifter för att dölja när vi gjort fel i syfte att sko oss själva och våra kompisar ;-)

      Radera
  7. Den som är intresserad av hur det går till när ett nytt parti gör entré i kommunpolitiken och hur de blir behandlade av de stora partierna bör läsa om Alternativet i Bromölla. En mycket spännande historia om Far och Son som tröttnade på hur M och S gjorde lite som de ville utan att bry sig om vad kommuninvånarna ville.
    Till skillnad från Allard och Örebropartiet är de lite mer konkreta i att åstadkomma något och inte lika fokuserade på uppmärksamhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tittar jag gärna på. Och när det gäller ÖP kan jag inte bedöma hur konkreta de är (Örebros kommunpolitik är inte högprioriterad för mig). Det jag sett som gett uppmärksamhet har ändå kostat minimalt med extra energi, att filma KF-anföranden och lägga ut upptagningar av när Nerikes Allehandas reporter ringer och skriker som om hon vore mentalsjuk.

      Radera