tisdag 27 april 2021

Eget medhåll är bäst

Inom kultur och musik är det ett gammalt beprövat trick att uppmärksamma sig själv. Många är de artister som nominerat sig själva till priser och stipendier, röstat på sig själva eller signerat skivor i rätt butiker för att hamna på listorna, om inte skivbolaget helt sonika åkt runt och köpt upp sina egna skivor.


Burken har köpt femtiotusen plattor – det är stabilt!

Musikgruppen Bröderna Slut från Surahammar delade under många år ut ”Gyllene stödet” (ett guldfärgat cykelstöd) till någon artist de tyckte förtjänade stöd. De första tio åren gav de priset till sig själva. Det ska sägas att de jobbade med humor, men den humoristiska aspekten är svår att hitta när Youtube gör samma sak.

För jodå, Youtube, videosajten som de senaste åren mest gjort sig kända för att stänga av användare med ”fel” åsikter, och på ett enda kvartal raderat nio miljoner videos, har fått ”Free Expression Award”, ett yttrandefrihetspris sponsrat av Youtube.

Ibland är verkligheten så skruvad att det inte skulle gå att hitta på den, men det är onekligen kostnadseffektivt att lägga sina pengar på att sponsra sig själv. Möjligen lurar man också någon oupplyst stackare att man gör något för – och inte mot – yttrandefrihet.

Ännu billigare är det att klappa sig själv på axeln på nätet. Gör man det sofistikerat kan det se ut som externt medhåll. Fast då krävs det att man först loggar ut från sitt eget konto och loggar in på ett av ”supporterkontona”. Annars verkar man bara schizofrent underlig.

11 kommentarer:

 1. Hur kommer Strandhäll undan med det? Hon är ju inte statsråd längre, men ändå...

  Varför anser vi att ett så bedrägligt beteende är ok? Tycker folk synd om henne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror hon varje gång försvarat sig med att det var menat som svar åt någon annan och att hon av misstag i stället svarade åt sig själv. Är väl svårt att motbevisa den förklaringen.

   Radera
  2. Jag har ingen aning om varför hon (eller andra, nu senast Aftonbladets Jonna Sima som gjorde exakt samma sak) kommer undan. Jag har periodvis twittrat ganska mycket och har aldrig varit i närheten av att svara någon annan på min egen tweet. Klickar jag på min egen tweet kommer ju min bild upp när jag skriver svaret, och det står inte "Svar till [@någonannan]" som när jag svarar någon annan.

   Och i fallet Strandhäll faller det på sin egen orimlighet för hon har väl aldrig någonsin svarat någon på Twitter. Åtminstone sker det så pass sällan att hon väl knappast kan ha gjort fel typ varannan gång.

   Radera
  3. Börjar ledsna ordentligt på att det inte kostar att ljuga i offentligheten. Är det inte Bolund på klimatmöte så är det Ygeman om "energiomställningen" eller Ylva Johansson om våldtäkter.

   Ska starta en gerilla i bergen tror jag.

   Radera
  4. Det tröttar ut mig med. Jag ska bli bergsgorilla.

   Radera
  5. Det finns en lång tradition av att ljuga offentligt, av politiker i allmänhet och av statsministrar i synnerhet.

   Väldokumenterat är ju tex Palme som förnekar, dvs blåljuger, i talarstolen att dennes justitieminister inte köper sex av prostituerade och inte är ett säkerhetshot, att det inte finns väldokumenterat osv osv.

   Det handlar om att kunna ljuga, trovärdigt. För politiker.

   Har aldrig förstått det där att människor tror att politiker talar sanning. Undrar var dessa människor har fått det ifrån, från politikerna sjävla måhända?

   Radera
  6. Att politiker ljugit i alla tider är nog sant, men det här skamlösa ljugandet av sånt som går att motbevisa fem minuter senare genom att gräva fram en gammal intervju eller riksdagsmotion känns ändå ganska nytt.

   Radera
  7. Håller med Sparo, det har skett en tydlig scenförändring i svensk politik och media med åren. Nu är lögner standard istället för undantag. Vet inte om det hänger ihop med den ökande inkompetensen också (tänk Löfvens frånvaro av någon som helst hyfs eller kunskap)?
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  8. Jag tror inte att man ska underskatta enskilda aktörers inverkan. T ex Morgan Johansson har visat att man kan gå in och ljuga medvetet i debatter. Ljuger man bara tillräckligt mycket har motdebattören ingen chans att rätta allt galet man säger. Särskilt om man har debattledaren på sin sida också.

   Radera
  9. Precis. De säger sig hata the Donald men använder exakt samma modus operandi.

   Man ska verkligen inte underskatta sossarna. De är djävulskt skickliga faktiskt. Den lille Anders Lindberg är hal som en ål och utmanövrerar de flesta i debatter, trots att alla kan se sossarnas misslyckanden. De har garanterat ett psy ops-rum på Bommersvik där de drillas i ljugande, desinformation och skitsmetning.

   Radera
  10. Anders Lindberg har jag gudskelov inte sett i debatt, men jag kan ana.

   Radera