söndag 25 april 2021

Ond tjänsteman omyndigförklarar

Politiker och tjänstemän som beter sig illa har jag tagit upp förut, men detta exempel slår det mesta.

Det började med att Gislaveds kommun drog in läsken på kommunens äldreboenden. Officiellt var det inte ens en sparåtgärd utan handlade om att läsk är onyttigt. Det här gjorde de äldre arga, men också ägaren på servicebutiken Frendo i Eksjö som bestämde sig för att skänka 480 liter läsk till gamlingarna.

Det kunde ha blivit en solskenshistoria om det inte vore för att Gislaveds kommuns kostchef Eva Kullenberg är en ond och elak lite människa som då såg till att läsken kördes till soptippen. ”Vi tar inte emot gåvor”, säger hon, och försöker skylla transportkostnaden till tippen på den empatiske handlaren.

Mm, men gåvorna var inte till dig eller andra överbetalda småpåvar utan till de boende på två äldreboenden, vuxna människor fullt kapabla att avgöra vad de vill äta och dricka!

Nu är inte jag dietist som Eva Kullenberg, men å andra sidan är jag inte, som hon, medlem i Liberalerna (ni vet, partiet som hatar fria individuella val) och har inte heller någon annan diagnosticerad mentalsjukdom, så därför tänkte jag ändå tycka till.

Det stora problemet med äldre människors kosthållning är inte att de äter fel utan att de inte äter alls. Jag tror knappast att det påverkar deras hälsa negativt om de dricker läsk till maten. Och återigen, det handlar om vuxna människor, de flesta har varit myndiga i sju decennier! Hur påverkar det deras livsgnista att kommunens tjänstemän inte tycker att de är värda att få välja måltidsdryck?!

Jag har sagt det förut och säger det igen. Jag önskar ingen att på ålderns höst bli beroende av svensk kommunbyråkrati och politiker.

30 kommentarer:

 1. Amen vafan.

  Dock tänkte jag mest på panten ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pantaspekten hade jag inte tänkt på, men jag hoppas att någon tar reda på de 720 kronorna.

   Radera
 2. Jag vet ju inte hur gåvohandlingen var utfärdad, men är det inte skadegörelse att kasta annans egendom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att det inte var något papper inblandat, men det vet jag inte. Nog känns det som skadegörelse alltid, rent moraliskt.

   Radera
 3. Fy fan. Är det ok att dela det här på Facebook?

  SvaraRadera
 4. Sitter man på hemmet är de ofta så att nöjena är få. Något däremot som man ser fram emot är mat och dryck som blir centralt i en annars enahanda tillvaro. När man kommer upp i åldern bör man få äta och dricka vad man vill så länge man inte super sig alltför full och blir ohanterlig för personal och andra boenden.
  Men det förstås för mycket socker sägs ha påverkan på demens och är inte bra för tänderna, mister man dem så får man passerad mat som inte är någon höjdare, allt blir en geggig massa./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del ser fram emot maten, andra har svårt att äta. I bägge fallen tycker jag att det är kommunens förbannade skyldighet att göra upplevelsen så god som möjligt för dem.

   Socker är inte bra för någon, rent fysiskt. Inte sockerfri läsk heller, men nu handlar det om människor vars liv i princip är slut. Skänk dem den glädje som går, det tror jag lönar sig för både livslängd och livskvalitet.

   Radera
 5. Må den kärringen brinna i helvetet, inom kort! Tyvärr finns det mycket gott om sådana äckliga småpåvar i det offentliga.

  Ville hon göra något bra för de äldre så hade hon kunnat göra så mycket på matsidan. Den som har betraktat vilken mat som ofta serveras på våra äldreboende borde skämmas. Den födan är inte värdig en människa vanligtvis.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte utan att jag funderar över hur hon känner sig när hon gått och lagt sig på kvällen efter en sådan arbetsdag. Är hon stolt och nöjd över att ha jävlats med de mest utsatta? Troligen.

   Radera
 6. Är du fortfarande inne på krypto Micke? Då borde du läsa dagens blogginlägg från mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte vad som krävs för att vara "inne på". Jag äger inga kryptopositioner, men tycker att fenomenet och särskilt bitcoin är intressant.

   Tack för tipset, ska absolut läsa det. Vi brukar ha väldigt olika syn i det ämnet, så det blir intressant.

   Radera
 7. Vad i helvete! Hur fan kan sånt här få förekomma? Nu sägs ju de boende vara fria att göra som de vill på hemmet men det är ju som bekant bara fina ord. Koden till dörrarna 1234 är en praktisk spärr. Rimligt eftersom de inte ska gå ut mitt i natten och frysa ihjäl men då borde man inte heller prata om att man betraktar dom som myndiga och självständiga människor.

  Man fattar att det går illa för L med såna medlemmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rimligt att man låser in dementa, men i det stora hela handlar det om vuxna, myndiga människor som skulle kunna ta vara på sig själva om det inte vore för att deras kroppar är gamla, syn och hörsel nedsatt osv.

   Som jag varit inne på häromdagen när jag skrev om politikers "omställningsstöd" förstår jag inte hur myndighetspersoner och politiker kommer undan, rent praktiskt. När Eva Kullenberg går ut för att hämta in morgontidningen borde det stå hundra kommuninvånare ute på gatan och skandera okvädningsord. Att promenera på stan eller in på den lokala Icabutiken utan att mötas av hat (HAT, inte hot!) borde inte vara möjligt för henne och hennes gelikar.

   Radera
  2. Exakt, hur vågar kärringen visa sig på ICA? Det är såna här saker som borde vara en spärr för vanligt folk men som småpåve så gillar man att bestämma. I samband med covid så står många platser tomma i äldreomsorgen då man tvekar lite extra inför att flytta in. Att då läsa sånt här ökar inte direkt suget. Även om det inte är någon vinstaffär för kommunen så är det nog bättre för deras ekonomi om det är fullbelagt.
   Som du skrev, läsken var ju fan inte till henne! Bostäderna där gamlingarna bor måste ju betraktas som hyresrätter, ska då Kullenberg komma och rota i kylskåpen i kommunala hyreskåkar?

   Radera
  3. Kullenberg är ju "liberal", så jag tror inte att hon skulle tveka en sekund att rota i folks kylskåp, inte bara på äldreboenden utan hos alla kommuninvånare.

   Radera
 8. Inget nytt under solen.Min far tillbringade sin sista tid på ett äldreboende.Han sade att inte ens grisarna skulle äta den mat som serverades.De fick slå igen sedan på grund av alla brister.Jag skjuter mig hellre än att jag slutar mina dagar på samma sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har blandad erfarenhet. Min farmor trivdes kanon, min mormor gjorde det inte (och hade som jag uppfattade det ingen anledning att göra det heller). När min mamma pga cancer fick svårt att ta hand om sig själv svor jag på att hon skulle få slippa både hem och hemtjänst om jag så skulle behöva flytta hem till henne och hjälpa till dygnet runt. För det verkar finnas så mycket skit där ute och det går knappast åt rätt håll.

   Radera
 9. Nu backar kommunen och tar tillbaka beslutet. "Självklart ska de äldre ha rätten att dricka läsk om de vill det. De är ju vuxna människor och avgör själva vad de vill dricka till maten" säger kommunstyrelsens ordförande./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var för väl. Men den Gislavedspolitiker som vill bli tagen på allvar måste också kräva kostchefen Eva Kullenbergs avgång och lämpligen polisanmäla henne för tilltaget, och det kommer aldrig ske eftersom hon är en av dem. Dvs en person som helst vill styra människor ner till minsta detalj, bara de kommer undan med det. Denna gången gjorde de lyckligtvis inte det.

   Radera
 10. Annie Svensson-Lööf25 april 2021 kl. 13:51

  Se så tryggt och bra det blir när kommun- och statstjänstemännen tillåts ha ordentligt inflytande över ditt liv. Vi kan med mycket gott samvetet överlämna alla våra bestyr, alla våra praktiska svårigheter till stat, regioner och kommuner och dess politiker samt de anställda i deras verksamheter.

  Gärna val vart fjärde år men det ska naturligtvis inte ha någon påverkan på det som sker i praktiken ute i verksamheten och inte heller någon inverkan på färdriktningen framledes.

  Eller annorlungda uttryckt: mer liberal demokrati, den demokratin som är den sanna, den äkta, den riktiga demokratin. Något annat än detta är en statskupp och är förbjudet framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det detta som är demokrati (men så illa kan det väl ändå inte vara) vill jag ha något annat.

   (Psst! Johansson hette hon före namnbytet, inte Svensson.)

   Radera
 11. Under den fina bilden på dig själv kan du skriva en bildtext:

  "Some folks call it a slingblade, but I call it a Kaiserblade"

  Mycket porträttlik Karl Childers.

  SvaraRadera
 12. Jag har jobbat på äldreboende och aldrig har man hört så dumt. De flesta som bor på särskilda boenden är ofta över 90 år, ska man då ha pekpinnar om vad som ska ätas o drickas? Nej, låt våra gamla ha de njutningar kvar som de kan ha. Det är ju skrattretande vad som kan hittas på för dumheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju helt galet. Låt dem äta och dricka vad de vill. Vi snackar inte ens om alkohol utan om läsk!

   Och om det skulle korta av deras liv (jag tror snarare på motsatsen) bör det var deras eget val, det ska inte någon illvillig "syster Ratched" på kommunen bestämma.

   Radera
 13. Jag blir så ledsen. Kommer att tänka på när jag hälsade på min 95 årige gammelmorfar på ålderdomshem. Varje dag satt han och väntade på att läsk och godisvagnen skulle komma. Jag tror inte han hade blivit 98 år om han inte hade haft det att se fram emot. Varför skulle någon vilja de äldre så illa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så! Det är nog svårt för oss att förstå hur mycket sådana små glädjeämnen kan betyda, och att då bara rasera det av principskäl är verkligen ren ondska. Begriper inte kostchefen det är hon på fel jobb (och begriper hon det... har jag inga ord för vad jag känner).

   Radera
 14. Nu visade det sig ju att läsken inte hade blivit slängd utan undangömd någonstans. Då börjar man ju undra vad enhetschefen tänkte göra själv med 480 liter läsk och sedan påstå att den var slängd. Man har ju hört talas om personer inom administrationen i kommuner som handlat saker för kommunens budget. Då börjar man ju undra vad enhetschefen tänkte göra med 480 liter läsk när hon påstår att den var förverkad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting är omöjligt, men jag tror mest att de kollade läget. Hade folk somnat om hade de slängt den. Nu blev det ett jävla liv och då blev man tvungna att pudla.

   Radera