lördag 3 april 2021

Skräptips

Att sopor har ett värde har jag skrivit om flera gånger. ”One man's garbage is another man's treasure”, sägs det, och det stämmer. Folk samlar på all möjligt skit.

En som bokstavligen samlade på all möjlig skit gick och dog förra året och nu försöker ett par släktingar ta reda på hans kvarlåtenskap. Det är ett styvt jobb att rensa ett hus där någon bott i 50 år även om det inte är en skrotsamlare, men detta var något i hästväg. Det har jag själv bevittnat eftersom det är bekantas bekanta som städar huset.

Så kom det sig att jag blev tillfrågad om jag kunde köra iväg metallskrot från en hög utanför huset till en metallåtervinning. Sagt och gjort, jag åkte dit, fyllde min gamla bil så att fjädringen gick i botten (nej då, jag är säker på att jag lastade precis tio kilo mindre än högsta tillåtna maxlast), rullade iväg till återvinningen och lastade av.

Det funkar ungefär som en soptipp med den väsentliga skillnaden att man får betalt. Vid ankomst väger man sin bil, lastar ur, väger på nytt och får pengarna direkt in på kontot. Själv åkte jag till Allåtervinning i Stockholm AB, och vet inte om de är bättre eller sämre än konkurrenterna, men de var smidiga att ha att göra med. Just den här dagen betalade de 1,30 kr/kilo, men det varierar med metallpriserna.

Största vitsen med att göra sig av med sopor är den plats det frigör, men även om jag inte fick någon nytta av det den här gången eftersom det inte var min plats så var det ett fruktbart jobb med god timlön. Så har du metallsopor, släng dem inte på tippen, ta betalt för dem. Kanske ett lämpligt påskpyssel för någon?

25 kommentarer:

 1. Det verkar vara ett ytterst fåtal som inser att de utför ett arbete helt gratis när de lämnar sina sopor i dessa "igloos" som verkar finnas så gott som överallt.
  Alla övrig inblandade i återvinningskedjan får betalt, men inte de som faktiskt bidrar med materialet (låt oss kalla dessa för "råvaruproducenterna" för tydlighet).
  Om argumenten har med miljö att göra, varför är det bara första ledet som förväntas arbeta utan ersättning?
  I en del andra länder får man betalt, inte bara för metall som Sparo faktiskt gör här, utan även tex papp/kartong.

  Mycket bra blogginlägg Sparo, det här tjäna-pengar-tipset/spartipset har jag inte sett någon annanstans. Att bryta ny mark brukar dock innebära ifrågasättande, speciellt från parterna där de eventuellt kan få kännbara ekonomiska följder, om än under annan flagg. Så Putin kanske dyker upp här bland kommentarerna under dagen ska du se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan, när man tittar hur folk "sorterat" på återvinningsstationer tycker jag att många borde få ett straff, definitivt inte betalt, när de tycks tro att mjölkkartonger är av plast och att fönsterkuvert är tidningspapper.

   Å nej, ständigt dessa ryska påverkansoperationer :)

   Radera
 2. Sätt press på förpackningsindustrin. Alla förpackningar borde kunna brännas eller komposteras så slipper allt onödigt åkande till olika återvinningsstationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna lämna onödiga förpackningar redan i affären (om de överhuvudtaget måste finnas).

   Radera
 3. Ekonomin och jobben är inte viktigare än miljön. Vi kan inte både ha en materiel tillväxt och en bättre miljö. Vi får välja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går väl att ha lite av varje, tänker jag.

   Radera
 4. Så ekonomin och jobben är inte viktiga för miljön? Jaha, hur miljövänligt är det i tex fattiga Afrika då? Det borde ju vara som ett enda miljöparadis. Jasså, inte det nej. Men är det kanske därför S, C, MP och VP jobbar så hårt de kan på att plundra Sverige till fattigdom?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fel, det kommer inte bli så. Dom kommer inte plundra Sverige till fattigdom. Vänta och se.

   Radera
  2. Jag hoppas på det bästa, är rädd för det värsta.

   Radera
  3. Du säger det anonym. De kommer inte plundra Sverige?
   På vilket sätt då menar du, rent konkret?
   De har tex redan, på rätt kort tid, uppnått motsatsen som S gick till val på. Dvs istället för eus lägsta arbetslöshet så har vi inom kort eus högsta. Och skulle den dessutom mätas korrekt så vore det bra mycket värre.
   Nu senast kunde vi tala del av att svenskarna inte ska ha något vaccin som vi betalt så mkt skatt för. Andra ska gå före. På vilket sätt är det inte plundring?
   Även energiförsörjningen lyckades de som bekant få att haverera i vintras. För att det var "kallt" på vintern. Ja vem fn hade kunnat förutspå det? Ingen tydligen.

   Radera
  4. Det är inte plundring, det är möjligtvis en dålig center/höger politik som regeringen för på grund av jö. Den stora plundringen består av människor som för ut pengar från Sverige som som ska användas till våran välfärd. Om man tycker skatten är för hög och att Sverige är ett sådant skitland. FLYTTA.

   Radera
  5. Säga vad man vill om högerregeringarna. Jag är själv inte imponerad, men att deras beslut varje gång styr politikens utfall sju år efter att de avgått tyder ändå på en väldig kraft och starka nypor ;-)

   Så med plundring menar du alltså att folk använder/behåller sina egna pengar? Ja, vilken oerhörd fräckhet av dem att inte skänka bort allting till staten så att regeringen kan höja sina arvoden och annat viktigt...

   Radera
  6. Det mesta av rikedom baseras på plundring, slaveri, extremt låga löner. Jo. Många företag och individer plundrar länder på sina tillgångar. Om man hade velet att människor ska få det bättre så varför inte höja deras löner istället.

   Radera
  7. Då har vi olika syn på marknad och ekonomi.

   Radera
 5. Fan vad coolt. Måste kolla om det finns något liknande i södra skåne. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 6. Vad är det för typ av järnskrot som du lämnade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt man kan tänka sig. Gjutjärnspannor, en motorhuv och allt däremellan.

   Radera
  2. Hörde om en skrothandlare som tog emot allt även toastolar (porslin).
   Dessa malde han sönder och gav till hönsen på sin hönsgård. Dessa blev till skal i äggen sen.,,,

   Radera
  3. Låter inte helt orimligt. Höns äter märkliga grejer för att få hårda äggskal.

   Radera
 7. Vi borde konsumera mindre och resa mindre och äta mindre kött. Det är bra för miljön. Man kan säkert argumentera mot och säga att, hur ska vi klara oss utan ditten och datten. Om miljön förstörs så är vi alla döda ganska så snart. Jag tror inte på djungelns lag. Jag tror på samarbete. Om vi alla hjälper varandra på den här planeten så blir det så mycket bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tror jag inte att miljön är på väg att förstöras, men jag sopsorterar gärna om det kan hjälpa, och inte blir det sämre om jag får betalt för det.

   Radera
 8. Det är faktiskt en väldigt bra idé, pant på flera förpackningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det något jag tycker att det skulle vara krav på är att alla tillverkare borde tvingas skriva på förpackningen hur den ska sorteras.

   Radera