fredag 2 april 2021

Äg inget, för då jävlar!

Om inte ett högeralternativ vinner valet kanske S kan regera ihop med C, med passivt stöd från V och MP (jag utgår ifrån att L åker ur riksdagen vilket block de än väljer att stödja), men om den här konstellationen får fortsätta har de den senaste tiden gett några indikationer på vad vi har att vänta.

Det började med att Socialdemokraterna krattade för ”en progressiv fastighetsskatt, höjd skatt på kapital och slopat rutavdrag”. Anders Ygeman, energi- och diverseminister, säger att de ”vill göra det lite rättvisare” och tydligen är det detta som avses. Först sparar man ihop kapital genom att tjäna pengar som man får skatta på. När man väl har kapital ska man skatta ännu mer.


Slå er själva i ansiktet så att ni vänjer er!

Regeringskollegan MP vill inte vara bättre. ”Någonting behöver göras med kapitalbeskattningen i stort, inklusive skatten på fastigheter”, säger Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson. Nästan så att man anar en samordnad attack bakom uttalandena.

När en budget inte går ihop måste man antingen öka intäkterna eller minska utgifterna. Eftersom de inte tycks vilja dra in på något måste de således hitta nya skatteoffer, och även om finansministern vad jag vet aldrig erkänt Lafferkurvan inser nog regeringen att de inte kan slå mycket hårdare på arbetarna, så då går turen till spararna.

Signalen är tydlig. Spendera – inte investera! – det du tjänar. Blir det pengar över kommer regeringen att jaga dig till världens ände och putta dig över kanten om du inte genast lämnar ifrån dig ditt överskott.

136 kommentarer:

 1. Finns det inte en risk att otroliga mängder belopp lämnar landet om de höjer kapitalskatten? Omfördelning av förmögenheter från en stat till en annan har idag aldrig varit enklare att utföra för en gemene person. Mer intressant är fastighetsskatten. Den går inte att smita ifrån. Om en progressiv fastighetskatt införs så kommer det garanterat att kyla marknaden, lika mycket som nuvarande fastighetsskatten med beloppstak boostade upp fastighetsmarknaden. Min gissning: kapitalskatten rör man inte. Fastighetsskatten rör man. Vad tror du, Sparo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det tror jag. Skatt överhuvudtaget kräver två saker för att de ska funka. Det får inte vara mycket billigare att krångla sig undan skatten än att betala den, och skattebetalarnas måste känna att det är någorlunda skäligt. Lönar det sig inte att tjäna pengar kommer de som tjänar mest antingen se till att det lönar sig eller sluta att göra det.

   Min gissning är att man ger sig på både det ena och det andra, men fastighetsskatten gasar man nog hårdare med. Det är svårt att gömma undan ett hus, men det går ju alltid att välja att skaffa det någon annanstans.

   Radera
  2. Det finns en möjlighet att bli medborgare i ett annat land med lägre skattetryck om man inte vill betala. Att gömma undan pengar från Svenska staten är no ingen bra idé, då får man Europol, Interpol och Frontex efter sig

   Radera
  3. Jag menar inte gömma som i att fuska utan laglig skatteplanering. Starta bolag utomlands eller så.

   Radera
 2. Målet är att alla ska dö fattiga. Oavsett hur du levt ditt liv.
  Mvh
  Regeringspartierna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen, och jag undrar om de får med folk på det tåget. Kanske en del som inte har någon som helst koll på omvärlden som de kan intala att detta upplägg är normalt och naturligt.

   Radera
  2. Nej, alla kommer inte att dö fattiga med en socialdemokratisk regering. Det är fortfarande och kommer nog vara i framtiden så att är du rik så kommer du att dö rik och är du fattig så kommer du att dö fattig. Det finns alltid undantag.

   Radera
  3. Det beror väl på. Lägg en arvsskatt på 90 procent så blir det inte så många rika kvar.

   Radera
  4. Tror du verkligen att alla rika kommer bli fattiga efter valet 2022 om det blir en socialdemokratisk regering?

   Radera
  5. Det kanske någon tror, men själv är jag mest nyfiken på var i kommentarsfältet du läste in den spådomen :)

   Radera
  6. Fölåt inte alla. Tror du att regeringen kommer lägga på en arvskatt på 90%?

   Radera
  7. Nej, åtminstone inte 2022. Att det kommer en arvs- och gåvoskatt inom kort är jag däremot ganska säker på. Fast de börjar säkert med 15 procent eller liknande.

   Radera
 3. Ja, det är lite sorgligt alltihop. Hur fn kom det sig att svenskarna kom att bli ett självplågande folk? Ett folk som lugnt accepterar att beskattas till döds, för att ett litet gäng politruker ska slösa pengarna på korruption och de som kommer hit för att sko sig på oss andra?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte, men det är bra frågor.

   Radera
  2. Instämmer, hur fan kom de på det och varför accepterar vi det år efter år???...

   Radera
  3. @Investeraren

   Jag har många gånger undrat detsamma.

   MvH Lars

   Radera
  4. Dom som har det bäst gnäller mest.

   Radera
  5. Men vi får ju den skitregering som folk väljer,förstår inte hur folk tänker

   Radera
  6. Det är demokrati.

   Radera
  7. På något vis, även om riktig demokrati bygger på fullständig yttrandefrihet och att alla har samma möjligheter att få sin röst hörd.

   Radera
 4. Att minska på utgifterna verkar aldrig vara ett alternativ som ens övervägs. Vissa områden i budgeten kanske inte går att trimma ner så mycket men det måste finnas en hel del fläsk att ta av.

  I min egen situation så skulle jag nog börja skära betydligt i kostnaderna innan jag tog ytterligare ett jobb utöver mitt nuvarande heltidsjobb för att få hushållsbudgeten i balans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt finns det ju även uppenbara hål i budgeten för t.ex. underhåll av infrastruktur, som man kan gissa kommer drabbas ännu hårdare om staten skär ned sina utgifter.

   Radera
  2. Med lägre skatter och lägre statsutgifter får makthavarna mindre makt och det är ju inget kul. För dem.

   Radera
  3. Pribus: Bör man då inte ta ett helhetsgrepp och omfördela mellan budgetområdena?

   Alternativt höjer vi skatten för att fylla hålen. Då kommer försvaret och knackar på dörren. Då höjer vi skatten lite till för det underfinansierade försvaret (bara exempel).
   Strax därefter kommer polismyndigheten som också har några hål. Höj skatten.
   Rättsväsendet hänger nu inte med alla ärenden som polisen skickar in och behöver ökade anslag. Då höjer vi skatten.

   Jag TROR inte det är hållbart i längden. Jag har dock haft fel väldigt många gånger i mitt liv.

   Radera
  4. Men här har du ZS garanterat rätt!

   Radera
 5. Dom jävlarna skulle skämmas om de höjer kapital skatten med bakgrund av att vi får ca 50 procent i pension. Stackars oss som vill ta ansvar för vår egen situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är märkligt att vi som sparar åt oss själva och därmed blir mer oberoende ska bestraffas hela tiden. Man subventionerar lån och beskattar sparande när det borde vara tvärtom.

   Radera
 6. Förbannade rödingpolitiker. Om de vill göra det lite rättvisare kan de börja med att alla får försörjningsstöd oavsett förmögenhet. Om man ska slopa avdrag för fastighetsägare kan man också slopa bostadsbidraget. Konsekvensen blir att alla kan bo där de har råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sympatiserar med idén att de som har mycket kan hjälpa dem som har lite, men det måste finnas någon gräns, och framförallt måste ens egna val ge konsekvenser, positiva och negativa.

   Radera
  2. Håller med, varför ska ens bostadsbidrag behövas? Får väl för fan bo där man har råd, det fick våra föräldrar och deras...

   Radera
  3. Du har en poäng. Tänker att det kanske blir problem för änkor när gubben dör och tanten inte har råd att bo kvar.

   Radera
  4. Bostadstillägg är bra för många fattigpensionärer.

   Radera
  5. Ja, men visst vore det bättre om de inte blev fattiga från början.

   Radera
  6. Jo, vi behöver en mycket högre pension och gratis sjukvård, tandvård och mediciner också.

   Radera
  7. Eller att vi får behålla mer av våra egna pengar så att vi har råd att betala det där själva.

   Radera
  8. Blir det inte väldigt dyrt om man ska betala för all vård man behöver?

   Radera
  9. Någon måste betala för den. Antingen man själv eller någon annan. Sen finns det ju gradskillnader. I de flesta länderna betalar man en andel själv.

   Radera
  10. Ja precis. I en del länder har man inte råd att bli sjuk, där det är låg skatt och inget skyddsnät.

   Radera
  11. Jag tycker ofta att man hör skräckpropaganda i svensk media. Sen får man tag i någon som bor i det landet och då får man en helt annan bild.

   Radera
  12. Jag känner också människor från andra länder. I USA dör många av sjukdomar som vi behandlar folk i Sverige för t.e.x cancer.

   Radera
  13. Min mamma betalade skatt i Sverige hela sitt liv innan hon fick cancer. Och behandling... Jo, de gav inte upp direkt, men nästan. Svensk vård kändes sjukt ointresserad av att hjälpa henne att bli frisk, vilket hon inte heller blev.

   Radera
  14. Jag beklagar verkligen. Jag menar att i Sverige försökier vi i alla fall hjälpa, även om det inte alltid blir bra i slutänden.

   Radera
  15. Och mitt exempel tyder på motsatsen, att Sverige INTE försöker hjälpa. Därmed inte sagt att vi har sämst vård i världen, bara att den snarare är världskass än världsklass.

   Radera
  16. Min mormor fick cancer och behandling och överlevde. Likaså min farmor och flera kollegor. De gånger jag behövt uppsöka vård har det fungerat mycket bra.

   Radera
  17. Kul att det funkat för dig! Det menar jag verkligen.

   Själv har jag tyvärr bara negativa erfarenheter av när svensk vård ska lösa de lite större problemen. När jag själv behövde en hjärtoperation i höstas var det utlandet som gällde. Där var kön 2-3 veckor mot 12-15 månader i Sverige. Om de svenska läkarna ens hade erbjudit operationen eller berättat att den fanns, vilket de inte gjorde.

   Med facit i hand är jag lika glad för det. Jag tar gärna en tur på 100 mil för att få bästa möjliga vård, men jag undrar i mitt stilla sinne vad vi betalar skatt för om vårdköerna är så långa att man inte ens skulle överväga att ställa sig i dem.

   Radera
 7. Tror att det blir svårt att få med C på sådana skatter. I alla fall om de höjs mycket. Men C har ju överraskat förr. Tror snarare på småhöjningar av skatter som redan finns. Exempelvis ytterligare höjning av golvet på ISK skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror C har svårare att få som de vill när L är på väg ut

   Radera
  2. Hur tänker du då? Centern har väl om något bevisat sig vara ett rödingparti, eller migrationsparti, som stödjer de röda till varje pris.

   Radera
  3. Ja när det gäller invandring och annat SJW bullshit är de helt i klass med vänsterpartiet. Däremot har de väl inte direkt drivit skattehöjningar som de andra vänsterpartierna?
   Däremot kan jag mycket väl tänka att de sväljer en hel del skattehöjningar om de får som de vill på andra håll.

   Radera
  4. C ställer nog upp på det mesta bara Annie Lööf får en ministerpost. Ungefär som de andra partierna alltså.

   Radera
  5. Den kärringen är en kopparödla som har ett rött skynke i hatet mot SD och deras invandringsstopp,hon rör sig allt mer ut på vänsterkanten och kan själv inte inse att gamla bondeförbundet hade åsikter om att vi skulle hindra negroida inslag i befolkningen

   Radera
  6. Det låter som rasism.

   Radera
  7. Att Bondeförbundet hade rasistiska inslag en gång i världen tror jag är svårt att neka till.

   Radera
  8. Du glömde att SD också är rasister.

   Radera
  9. Glömde? Det är väl ingen som nämnt SD i tråden. Eller borde man avsluta alla inlägg med det lite som "för övrigt anser jag att Kartago borde förstöras" ;-)?

   Radera
  10. Do är det. Lika sant ändå.

   Radera
 8. Jag ser inget riktigt bra parti utan nästa val får jag välja det minst dåliga. Men gnäll på inkompetenta politiker är inget som är typiskt för Sverige utan den diskussionen förekommer i alla länder. Det kan faktiskt vara så att Sverige är ett ovanligt väl fungerande land. Inte utan brister men i stort väl fungerande. /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl fungerande? Vi har gått från ett av Europas säkraste länder till det näst otryggaste, endast slagna av Ukraina som befinner sig i krig.

   Svensk skola får fuska i PISA-testen för att försöka rädda politikernas ansikte.

   Svensk vård är usel. Själv fick jag åka till Danmark i höstas för att få vård. Tandvården är möjligen ännu sämre, och det är dyrare att laga tänderna subventionerat än att betala fullt pris i ett grannland. Och så vidare...

   Radera
  2. ??? Väl fungerande? När då?

   Radera
  3. Vilket land är mer välfungerande än Sverige? Inte för några utan generellt för alla.

   Radera
  4. Dom som har bättre välfärd än Sverige. Alla våra grannländer.

   Radera
  5. Mer eller mindre hela Europa, skulle jag säga, men det är ju i viss mån en subjektiv bedömning.

   Radera
  6. Det finns 49 länder i Europa, jag tror inte att 48 av dom har en bättre välfärd än Sverige. Vi får sansa oss lite.

   Radera
  7. Men om nästan alla andra länder i Europa är bättre än Sverige, varför bor ni här? Det går bra att gnälla men när det handlar om att göra något åt det och lämna finns ingen handlingskraft.

   Radera
  8. Anonym 21.58: Jag skrev inte att vi har näst sämst välfärd utan att vi har näst minst trygghet: https://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp?title=2020-mid&region=150

   Anonym 09.37: I mitt fall handlar det helt och hållet om pandemin. Jag hade räknat med att flytta ungefär vid halvårsskiftet 2020, men ett virus kom emellan. Jag har jättemycket handlingskraft i det avseendet, men jag kan inte ändra världens lagar och regler hur gärna jag än vill.

   Radera
  9. Vilket land då om man får fråga, är det någt av dom 48 tryggsre länderna i Europa?

   Radera
  10. Vilket land jag tänker flytta till? Det återkommer jag till när det är klart. Inte lätt att veta för alla som inte lusläser min blogg, men jag har fått frågan ganska många gånger och svarar alltid lika tråkigt.

   Radera
  11. Anonym 0937: lätt att säga, väldigt svårt i praktiken och varför ska man ens behöva tänka på egen flytt när det är flytt av idioter ut från riksdagen o andra styrande enheter som är medicinen. Ut med idioti och in med sunt förnuft.

   Men visst sakta men säkert blir vi fler och fler som börjar undra om det inte är bättre att ge upp och fly den annalkande katastrofen...

   Radera
  12. Sparo, hoppas du inte flyttar till ett land som tar emot massa bidrag från EU.

   Radera
  13. Jag tror inget land kommer fråga mig om råd för att ta emot bidrag.

   Radera
  14. "Fråga mig om LOV" skulle det vara.

   Radera
  15. Jag skulle inte vilja leva i ett land som tar emot bierag från b.l.a Sverige, hoppas inte du vill det häller.

   Radera
  16. Som jag skrev igår tänker jag inte berätta vilket land jag flyttar till förrän bostad är införskaffad. Det här är inte Tjugo frågor :)

   Radera
 9. Kommer centerpartiet verkligen kunna samarbeta med ett kommunistiskt parti och kommer liberalerna kunna samarbeta med ett fascistisk. Det låter som ett till och med svårare uppdrag än förra valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har vi väl varken kommunister eller fascister i riksdagen. Inte liberaler heller, skulle jag vilja påstå, men det kan kanske diskuteras. Hur som helst är jag övertygad om att alla partier kan samarbeta med alla, om det ger dem själva mer makt.

   Radera
  2. Nej, precis, socialister och rasister.

   Radera
 10. Vad tror du kommer att hända med sverige om socialdemokraterna vinner valet 2022, vilka får det bättre och vilka får det sämre tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. Samma som nu eftersom de redan styr? Jag är nog mest rädd för deras potentiella samarbetspartners C och MP.

   Radera
  2. Mer rättvist och jämlikt samhälle. Robin hood politik.

   Radera
  3. Vad som är rättvist kan diskuteras. Lika möjligheter, anser jag. Lika utfall, tycker åtminstone MP.

   Radera
  4. JA. Fördela lönerna så lika som möjligt.

   Radera
  5. Det är motsatsen till rättvisa i min värld att alla ska tjäna lika mycket oavsett arbetsinsats, ansvar osv.

   Radera
  6. JAAAA. Det blir bra.

   Radera
 11. Hur hög eller låg tycker du skatten ska vara i Sverige och vad tycker du att medborgarna ska betala för själva och vad ska vara gemensamt finansierat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svår fråga om nivå men en grundregel är att procent borde vara procent så säg 40% så blir det ca 27% mer än runt 1915!

   Radera
  2. Skatten borde vara tillräckligt hög så sjuka får fri sjukvård och mediciner om man behöver och skolgång, äldreomsorg och bidrag till dom svagaste i samhället så att dom har mat och tak över huvudet. Alla Svenska medborgare borde ha det bra eftersom vi är ett rikt land.

   Radera
  3. Det kan man ha olika åsikt om, men framförallt vill jag ha lika mycket service som vi betalar för. Med världens högsta skattetryck vill jag ha världens högsta välfärd osv.

   Radera
  4. Borde gå hand i hand, inte bara i teorin utan självklart även i praktiken.

   Radera
 12. Usch vilket inlägg Sparo, perfekt på en långfredag som har sin speciella historik och symbolik.

  Obehaglig känsla som grep tag i mig efter läsningen. Det är för jävligt hur vårt stackars land sköts. Gör mig förtvivlad, förbannad o uppgiven...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var som tusan att det rev upp så mycket känslor.

   Radera
 13. Är det någon som vet vilka länder som har högst respektive lägst skattetryck i världen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon annan får duckduckgoa/googla det. Själv sitter jag i en stuga i Dalarna, en aning berusad.

   Radera
  2. Hm trodde du var nykterist?

   Radera
  3. Definitivt inte uttalat, men i praktiken nästan. Det här var första gången jag drack sedan 2019.

   Radera
  4. Ok, då blev det nog fort berusning med så långt uppehåll.

   Radera
  5. Ja, men städat ändå. Ingen "pi-promille" ;-)

   Radera
 14. Dom bästa samhällen har också dom lägsta skatterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det går att säga så generellt, men en viss poäng tror jag att du har.

   Radera
  2. Norden har väldigit högt skattetryck och vi är dom mest välmående i alla undersökngar.

   Radera
  3. Är vi verkligen det? Jag vet att det stämmer för Norge och Finland, och i viss mån Danmark, men jag är inte säker på att Sverige och Island hängt med i kurvorna det senaste decenniet.

   Radera
  4. Jodå. Vi är fortfarande top 10 i världen.

   Radera
 15. När nästa pandemi kommer, så kommer vi betrakta den här som en smekning enligt Björn Olsen. Går det då att rädda alla företag, restauranger, sport och kulturen. Troligtvis inte, vad gör vi då om folk inte får in pengar att betala hyra, el, mat mm. Eller kommer staten att betala ut stöd i all oändlighet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten kommer aldrig betala ut mer än vi betalar in.

   Radera
 16. Svensken är apdum! Först låter man ett gäng lågutbildade politiska broilers skänka bort 150 MILJARDER till Sydeuropa inom ramen för EU-s "coronafond", som för övrigt ex. Spanien använder för att finansiera en generell 4-dagars arbetsvecka!!!
  Sedan börjar de rödgröna skrika om att högre skatter för att pengarna är slut. Igen! Men att skänka bort 150 miljarder går bra. Idag läste jag att regeringen startar ännu en meningslös myndighet - ngt om mänskliga rättigheter i Sverige. Skall tydligen ligga i Lund och pengar till detta slukhål finns tydligen också. Sedan orkar jag inte ens tänka på att det fortsätter strömma in 100.000 människor varje år inom ramen för migrationspolitiken, där de allra flesta inte kommer i egen försörjning. Någonsin. Men att försöka hjälpa våra 300.000 fattigpensionärer har vi tydligen inte råd med.
  Vad krävs för att svensken skall göra något annat än knyta näven i fickan? Finns det någon överlevnadsinstinkt kvar?? Nu räcker det!!!!@@@@

  // Arg, nej fullständigt vansinnig norrlänning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superarg Skåning instämmer till 100%

   Radera
  2. Jo tänker på landsförrädaren Reinfeldt som myntade arbetskraftsinvandring,Karln har ju sålt ut landet till invandrade analfabeter,sjuka,tandlösa ointresserade av arbete när man får vansinnigt mkt bättre av att bar leva på socialbidrag än man hade i sitt hemland.Tror f..n att fölk vill komma hit.Säger som Uggla ,jag mår illa

   Radera
  3. Instämmer igen, omöjligt att inte göra det om man har ett IQ över 10 cirka.

   Radera
  4. Ännu en myndighet? Som vi har längtat!

   Radera
  5. https://www.svd.se/lund-far-ny-mr-myndighet

   Radera
  6. Tänk att Sverige klarat sig utan den myndigheten fram till nu. Inte utan att jag undrar om ingen haft hand om mänskliga rättigheter tidigare och i så fall hur mycket den myndigheten ska dra ner på personalstyrkan nu när frågan får en helt ny organisation.

   Radera
 17. Det blir nog en rödgrön regering i nästa val också. Men varför lyckas inte dom borgliga partierna locka fler väljare. Dom borde ha ett riktigt guldläge med en hantering av pandemin som är under all kritik, hög brottslighet, för stor invadring mm. Står det i valet mellan välfärd och brott o straff, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många som behöver och gillar bidrag.

   Radera
  2. Hur höga är dom olika bidragen i sverige.

   Radera
  3. Jag vet inte. Tycker att det känns som en slantsingling om man rent hypotetiskt skulle vara tvungen att rösta på någon.

   Radera
  4. Märkligt svar. Så för din del så är alla samhällsområden lika viktiga och vilken politik de olika partierna har för dessa områden oväsentliga. Du menar alltså att S,V,C och MP skulle missköta rättspolitik, invandringspolitiken (som är ringar på vattnet för alla andra områden), energipolitik, skattepolitik m.m. på samma sätt som en M,KD och SD-regering???
   Ärligt talat!?

   Radera
  5. Med två anonyma inlägg i tråden vet jag inte vem du frågar: mig, anonym1 eller någon annan.

   Frågar du mig tycker jag inte att det är någon större skillnad på politiken i de frågor du nämner. Invandringspolitiken har i praxis visat sig nästan identisk för blocken när de regerat. Nu har visserligen inte SD varit i regeringsställning tidigare. Inte mycket talar väl för att det ska ske nu heller, men jag tror hur som helst inte att de får så stort inflytande.

   Lite samma med skattepolitiken och rättspolitiken. Inga större skillnader för i så fall hade vi sett det när M och KD satt i regeringen senast.

   I energipolitiken tycker jag att en eventuell M-SD-KD-konstellation har potential, att styra tillbaka från vind- till kärnkraft. Men så stora förhoppningar har jag inte. Ärligt talat (jag är alltid ärlig).

   Radera
  6. Mycket gnäll.
   Våren är på ingång...
   Landet har klarat sig fint igenom pandemin ,, utan hårda restriktioner.

   Ojoj vilket gnäll om Tegnell kört med ett stenhårt Lockdown.

   Tänk positivt,,,det underlättar

   Radera
  7. Man kan ju också se gnäll som positivt. Det betyder att man har förhoppning och förbättring. Till skillnad från ren apati när man har gett upp.

   Radera
  8. Bra svar Sparo, utan gnäll ingen förändring till det bättre, tyvärr.

   Ano 1114: vänta tills vi ser notan o vänta gärna med sådana uttalanden tills pandemin är över, det är den långtifrån nu i alla fall...

   Radera
  9. Om vi ska snacka corona (oklart varför i ett inlägg som inte handlar om det, men okej) är min största kritik att Tegnell ens ska behöva ta besluten. Han är tjänsteman, det är politikerna som har betalt för att stå för besluten som de ska ta efter tjänstemännens underlag.

   Radera
  10. Politiker ta dessa beslut,, tänk Maud Olofsson.. skämmande,,
   Axel Oxenstierna mannen som byggde denna slumrande stormakt viste vad han gjorde..
   Vi blir en ekonomisk stormakt efter denna Corona ..det är jag helt övertygat om.
   Märks redan nu .. skogsindustrin flyger,,


   Radera
  11. Ska bli intressant att se. Skogsindustrin är typ det enda anständiga jobb jag haft och då hade den inte flugit på minst hundra år.

   Radera
 18. Borde inte företag spara mera istället för att skrika på pappa staten när det tryter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte. Inlägget handlar helt och hållet om privatpersoner. Och ja, både privatpersoner och företag tycker jag borde spara ihop en skaplig buffert, men det hade ju varit enklare om staten uppmuntrat sparande istället för att uppmuntra att sätta sig i skuld.

   Radera
 19. Jag menar välmående företag som har kapital men istället för att använda det man har så vill man ha bidrag från staten, våra skattepengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om. Jag har t ex klagat på alla artister som förväntar sig försörjning utan motprestation:
   https://sparosverige.blogspot.com/2020/07/skams.html

   Radera
 20. Det är bra om vi äger så mycket som möjligt gemensamt. Ja, det krävs skatter för det. Det blir också billigare att leva för dom svagaste i samhället istället för att betala för allt man behöver. Nej, så mycker kommer inte bli över på en låg arbetalön, även om man sänker skatten rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det definitivt inte självklart att det är bra om vi äger så mycket som möjligt gemensamt.

   Radera
  2. Vad tycker du vi ska betala för själva, i stället för att säga vad vi inte borde betala för.

   Radera
  3. Jag fattar inte riktigt frågan, men jag vill ha en liten stat som inte tar in skatt för mer än det absolut nödvändigaste.

   Radera
  4. Jag fattar verkligen inte. Vill du att jag ska i en bloggkommentar ska skriva hur den perfekta staten skulle se ut? Det skulle bli ett boklångt inlägg, kanske en bokserie. Även om jag visste och kunde, vilket inte alls är säkert, är detta fel forum.

   Radera
 21. Det enda som kommer hända med högre kapitalskatter etcetera är att revisionsbyråernas skattejurister kommer få mer att göra... Arvskatten rundades tex genom att man ägde HM som var registrerat på O-listan & inte utgjorde underlag för arvsskatt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, några pengar kommer nog att komma in. Jag känner förvånansvärt många som i och för sig tror mig när jag säger att en arvs- och gåvoskatt kan införas när som helst, men de gör ändå ingenting för att planera för det, och när skatten är här kommer de betala. Fast antagligen kommer de tycka att det är orättvist och att "det här gick inte att planera för", så då får vi se hur mycket skadeglädje jag kan hålla inom mig.

   Men visst, de som är riktigt rika kommer hitta vägar även i skarpt läge.

   Radera