söndag 11 april 2021

Rimdahl, kapitel sju

Många yrkeskriminella är nog det för att de inte kan något annat och antagligen inte skulle kunna göra så mycket annat heller. Som Leif G W Persson svarade på frågan om Åmselemördaren Juha Valjakkalas framtid: ”Jag tror ju inte han blir blir generaldirektör någonstans.


Inte generaldirektör.

Det tydligaste exemplet på den oorganiserade brottsligheten måste vara när Lars-Inge Svartenbrandt iklädd damperuk och lösmustasch flydde på cykel och gömde sig under en gran där han somnade och greps. Inga generaldirektörserbjudanden där heller. Inte ens från MSB.

Men så finns det kåkfarare som inte passar in i mallen. En sådan är Maskeradligans ledare Mats Rimdahl. Jag har läst en del om honom och lyssnat på SR:s intressanta dokumentär om ligan. Alla som träffat honom verkar tycka att det är en skärpt kille. Innan Rimdahl blev rånare var han yrkesmilitär med ljus framtid, men hans organisatoriska kvaliteter borde ha gett honom även andra möjligheter. Han kunde ha startat eget i säkerhetsbranschen, jobbat med film eller vad som helst. Ett tag var han tydligen lärare på en folkhögskola, fast med fejkat cv.

Framförallt verkar Mats Rimdahl tillräckligt smart för att märka att den kriminella banan inte var optimal för honom. Första gången han åkte dit var 1986 och efter det har han knappt varit på fri fot mer än 2-3 år i taget. Vid 64 års ålder är det nu dags igen, efter att han för åtminstone tredje gången påträffats med ett falskt polisleg.

Teoretiskt kan han ha tjänat bra pengar på något ouppklarat brott, men när han summerar sitt ”yrkesliv” har jag ändå svårt att tro att han tycker att det varit värt det. Klent med pensionspoäng också. Lite sorgligt, kan jag tycka.

13 kommentarer:

 1. Om de ändå ska ägna livet att att råna, ta andras egendom osv, så hade de ju lika gärna kunnat bli svenska politiker. För där ställs inga som helst kompetenskrav och många är ju småkriminella dessutom, fast flyttas då bara lite åt höger med fet fallskärm. Den där Rimdahl kanske hade höjt snittet på iq i denna församling en del också?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djärvt grepp att omskola yrkeskriminella till politiker :)

   Inte helt säker på att det blivit så lyckat alla gånger. Mats Rimdahl hade nog höjt IQ-snittet, men det är ju inte den enda egenskap som krävs. Och den genomsnittlige yrkeskriminella personen gissar jag är rätt svagbegåvad, har en eller annan bokstavsdiagnos och rätt jobbig missbruksproblematik.

   Radera
  2. Du lever kvar på 80-talet Sparo!
   Lyssnade för några år sedan på en föreläsning av en numera glömd socionom som jobbade i Rosengård Malmö. Han berättade att just "gangsteryrket" var det mest lockande bland unga killar i hans område. Snabba pengar, våld, omgivningens respekt och däremellan kortare perioder på "hotellet" med fri mat, logi och träning. Går att tillämpa på många förortsområden idag. 1000-tals gängkriminella som väljer denna yrkesbana som tydligt mål. Att anstränga sig i skolan, slita med svåra studier och tentor för att jobba som en "svenne" står tydligen inte högt i kurs.
   Missbruksproblematik och diagnos var läääänge sedan. Ett nytt mera "spännande" Sverige har växt fram. Undrar hur.. .
   // Simon

   Radera
  3. Jag håller med om det mesta du skriver. Betyder det att du också lever på 80-talet ;-)?

   Att gangsterlivet är lockande för ungdomar i Rosengård betyder dock inte att det är ett bra yrkesval.

   Att missbruksproblematik skulle vara mindre förekommande bland yrkeskriminella nu än tidigare är jag dock skeptisk till. Så låter det inte på fängelsernas personal.

   Radera
 2. Verkligen kul det där om Juha och Svartenbrandt!

  Fast när det gäller den senare är det faktiskt så att sagde GW anser att han var väldigt intelligent, enligt vad jag har läst någonstans

  Matti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, det visste jag inte. Fast jag undrar hur det stod till med intelligensen när han somnade under sin cykeltur på väg från rånet.

   Radera
 3. Fast deras trippelrån i Ullared väcker en viss "beundran". Kanske fel ord, men just en fordonsmonterad KSP58 i taket på en Dodge sticker ut. Alla som gjort lumpen och vet ljudet av en KSP58 med lågt gastryck vet hur respektingivande denna pjäs är. En vanlig bankrånare hade nöjt sig med ett avsågat hagelgevär. Inte Mats Rimfahl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte gjort lumpen. Gissar att KSP är en kulspruta, men detta går långt över huvudet på mig.

   Men jag tror att det är lite detta jag menar. Uppenbarligen är han smart och har organisatoriska kvaliteter som hade varit brukbara även i branscher som inte innebär att han måste sitta inlåst mer än halva livet.

   Radera
  2. Nu blandar ni ihop maskerad- och militärligan.

   Radera
  3. Sedärja! Jag dubbelkollade aldrig utgick ifrån att det var deras verk när det påstods. Nu ser jag att du har rätt. "Äras den som äras bör" ;-)

   Radera
  4. Båda ligorna hade sina kvaliteter :)

   Radera
  5. Så kan man kanske uttrycka det. Och bägge sprack.

   Radera
  6. Sannerligen, det var längesedan jag lyssnade på dokumentärerna men jag minns att det var intressanta berättelser.

   Radera