torsdag 8 april 2021

”Fan, fortfarande pengar i plånboken!”

Av alla värdelösa biverkningar av denna pandemi kan den sämsta vara att folk i större utsträckning än tidigare plastikopererar sig.

SR intervjuar en 27-årig kvinna som opererat sina bröst för 75000 kr. Nu gör man ju inte av med så mycket pengar, så då kan man bränna pengar på detta istället, resonerar hon. Då kan man tro att hon har pengarna, men hon har lånat ihop till operationen. Och är ändå inte nöjd. De bröst hon nyss förstorat och som hon ”grät av lycka” över vill hon redan förstora ytterligare, och den näsa hon tidigare byggt om vill hon göra om igen.

Jag kommer nog aldrig bli nöjd, men jag tror att det är för att jag jobbar aldrig på den delen av mig, alltså att älska mig själv, utan jag jobbar ju bara på att spara ihop pengar och kunna operera mig, typ.


Nej, det är ändå något som fattas.

Och återigen, hon fick alltså låna till detta ingrepp, så hon verkar inte jätteduktig på den biten heller! Men hon är alltså inte ensam. Plastikkirurgen i reportaget bekräftar att de får fler förfrågningar än tidigare. Varför? För att rastlösa shopaholics känner att de måste konsumera och nu när de inte kan åka till Mallorca och gå på krogen behövs nya hål att stoppa pengarna i? Eller för att mer fritid gjort att de tittar sig i spegeln inför videomöten? Jag vet inte, men dumt är det. Riktigt jävla dumt!

49 kommentarer:

 1. Ibland kan det hjälpa med skönhetsoperationer om de görs diskret men tittar man exempelvis på drottning Silvia ser det ju bara konstigt ut, där är det helt klart misslyckat. Risken är att det kan bli värre än innan, skulle aldrig våga ta den och samtidigt kosta på mig att bli ännu fulare.
  Något som är riktigt fult är när det används fillers som gör att läpparna ser ut som två tjocka korvar. Dessutom liknar de varandra, de där med korvstopparuppläppar, de får samma sorts konstiga uttryck i ansikten vilket gör det hela komiskt./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man något konkret "fel" må det vara hänt, och en del ingrepp har ju medicinska orsaker. Exempelvis ett fladdrigt ögonlock kan göra att ögat riskerar att repas av hår när man blinkar. Men det där Silvia- eller Charlotte Perelli-utseendet med stramt ansikte, stirrig blick och anknäbb borde inte glädja någon. En märklig defekt jag tycker mig se är att de tjejer som vill överdriva sin kvinnlighet genom att t ex fylla läpparna ofta landar i en transexuell look, och det är ju också lite tragikomiskt att det slår över till att se ut som en man som imiterar kvinna.

   Radera
 2. Det låter ju helt otroligt. Hade jag gissat så skulle jag gissat på att det minskat just för att man ändå inte fick ta sin nya näsa till Kanarieöarna eller visa upp sin nysugna mage på Mallorca.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller att förbereda sig ju!

   Radera
  2. Haha! Ja näsan kanske håller men magen hinner ju växa ut igen.

   Radera
  3. Sant men många tänker inte så långt fram så...

   Radera
  4. Det finns kanske det också. Förhoppningsvis har hemarbetet för några inneburit att de kommer ut mer i naturen så då kanske de inte behöver fettsuga magen.

   Radera
  5. Min mage är godissugen, inte nysugen. Behöver inte bli så dyrt, dock.

   Radera
  6. Det är så det börjar :(

   Radera
 3. Vad skönt att det fortfarande finns något som är normalt, dvs konsumtionen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tycks man alltid kunna lita på.

   Radera
 4. Jag läste att anledningen till att fler vill skönhetsoperera sig nu är pga alla Zoom/Teams-möten folk måste genomlida. När man sitter där och stirrar på sig själv så ser man alla skavanker som måste åtgärdas. Tragiskt och dyrt (och för det mesta rätt fult)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde nåt liknande men begrep först inte vad som menades. Jag sitter i Teams/Zoom-möten dagligen men använder i princip aldrig kameran då jag känner de jag jobbar med, och det ändå alltid är dokument och skärmbilder av olika slag som delas och som är mer relevant att titta på än varandra ;-)

   Radera
  2. Jag har också hört det, men hittade det inte innan jag skrev detta. I de få videomöten jag varit i har oftast bildkvaliteten ändå inte varit så bra att man skulle som om den man pratar med har minskat sin näsa sedan sist.

   Radera
 5. Brist på liv där inuti. Faktum är att det inte enbart är en fara för personen och dennes ekonomi. Om normen mer och mer blir att sakna basal självkänsla, går normal förmåga till sunt omdöme även om andra och livet i övrigt förlorad. Det förlorar vi alla på då vi alla i förlängningen hänger ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore onekligen bättre om de jobbade på självkänsla. Nu har jag inte sett bilder på den intervjuade tjejen (hon uppträdde t o m under fingerat namn), men för mig gissar jag att hon skulle bli mer attraktiv om hon t ex testade att läsa några böcker, vilket är klart billigare.

   Radera
 6. Galet roligt det här Sparo! :) Om jag inte kan låna pengar till resor och krogen, ja, då får jag låna till något annat!

  Om det handlar om att se bra/plastikopererad ut på videomöten skulle man kanske våga rekommendera filter? Finns gott om sådana add-ons till de flesta videomötesappar som ofta är helt gratis :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett alternativ: En kollega rekommenderade mig att satsa på att placera datorn högt, t ex på en plastback (son hon räckte åt mig just då!) när vi har videomöten. "Världens billigaste ansiktslyft", utropade hon! Syftade väl på att dubbelhakor försvinner på det sättet. Hade knappt tänkt på saken (eller sakerna då hakor är pluralis ;-)) då mötena är väldigt sakinriktade arbetsmöten och jag inte har tid att tänka på mitt eller andras utseende, men visst fungerar det.

   Radera
  2. Verkar lite så de tänker. Ännu billigare än filter vore att skaffa sig en videokamera med sämre upplösning. Fast jag gillade plastbacksidén också.

   För närvarande har jag faktiskt ingen kamera i datorn, vilket är märkligt för varje vecka får jag mejl från diverse spammare som påstår att de har hackat min videokamera :)

   Radera
  3. Om man inte vill lägga pengar på en ny, sämre kamera, kan man ta till det gamla fotograftricket vaselin på linsen. Det blir mjukt och slätt, med lite haloeffekt.

   Radera
  4. Jag tänker mer att man använder en gammal dator.

   Radera
 7. Vi får väl se när hon dyker upp i Lyxfällan om ett par år om det var värt det ;-)

  SvaraRadera
 8. Jag har valt att exponera mig mot denna trend genom att köpa aktier i bolaget Inmode. Bolaget utvecklar och säljer utrustning till skönhetsindustrin globalt, alltså "hackar och spadar" till industrin. De har försäljning i 54 länder, alltså en global spelare, noterade i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den måste jag kolla in. Att folk gör allt dummare grejer känns som en trend att satsa pengar i.

   Radera
  2. Är detta en Utdelningsaristokrat ?

   Radera
 9. Min kamera är webkamera tyvärr alltid trasig i samband med Zoom och Teamsmöten. Då minskar behovet av kirurgiska ansiktsingrepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har heller inte förstått varför man ska slösa bandbredd på att titta på varann. Telefonmöten har funkat bra i 40 år.

   Radera
  2. Titta på varann = kontroll

   Radera
  3. Kontroll? Motparten ser visserligen att det är jag och inte en imitatör, men de flesta möten blir man nog ändå tvungen att ta själv.

   Radera
  4. Folk har nog blivit allt mer beroende av bildstöd för att kunna navigera i yttervärlden - också den enda värld som folk verkar befinna sig i. Tänk då att det blir svårt att arbeta, använda fantasi och tänka djupare om något om man bara lyssnar på en röst om än känd röst. Att inte se personer och "vara på jobbet" kan göra att personen inte kan koncentrera sig och vara produktiv. Poddlyssning borde ändå ha övat bort bildberoendet en aning ändå. Annars klarar inte heller många barn längre att stanna i sin inre värld och ha fokus inåt. De måste interagera med andra i hög utsträckning för att åstadkomma något. Märkligt det där faktiskt. Men jag tycker mig se att människor tappar sin insida mer och mer. Livet liksom hela tiden försiggår på utsidan och då behövs att ögonen aktiveras utåt på objekt. Många ord här, men hoppas att du Sparo förstår vad jag försöker säga.

   Radera
  5. Du kan ha rätt även om jag är mer optimistisk. Men varje gång jag går på stan med en podd i öronen och möter någon som surfar på sin mobil och irrar från sida till sida på vägen eller trottoaren helt utan kontakt med omvärlden undrar jag hur de tänker.

   Radera
 10. Förr tyckte jag det var ren idioti med skönhetsoperationer. Sen fick jag ett perspektiv från någon annan som förklarade att det är ju en lätt slutsats att dra om man själv är nöjd med sitt yttre/passar normen. Det är som med mycket annat, somliga har fördelen medfödd, andra har medel och kan köpa det istället, ska vi klanka ner på det då?

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att "skönhet" egentligen sitter på insidan. Dvs för de allra flesta människor handlar det om att känna trygghet i att vara sig själv. Det är åtminstone mitt bestämda intryck när man tittar på det som skrivs och rapporteras kring skönhetsingrepp.
   Självklart kan plastikkirurgi ibland vara synnerligen motiverat - jag har t.ex. en släkting som arbetar med plastikkirurgi bl.a. efter brännskador - men i de allra flesta fall är det samma mekanismer som får folk att tro att de måste ha de senaste inneplaggen eller köpa ny bil varannat år för att omgivningen ska acceptera dem som får dem att lägga pengar på diverse medicinskt totalt omotiverade ingrepp.

   Radera
  2. Om någon har en specifik grej de stör sig på må det kanske vara hänt, men för tjejen i reportaget tycker jag att det är uppenbart att det inte är så. Även kroppsdelarna hon precis opererat med lyckat resultat vill hon göra om igen, så hon kommer troligen aldrig bli nöjd, eller ens mer nöjd än hon är just nu.

   Att det finns plastikkirurgi är jättebra för de Stefan pratar om, brännskadeoffer. Men för ordinär ung tjej som vill bli snyggare ser jag inga fördelar med att tekniken ens existerar.

   Radera
 11. Jag säger inte att den specifika tjejens resonemang ter sig särskilt sunt, att aktivt jobba med att inte tycka om sig själv verkar kontraproduktivt.
  För ordinär ung tjej kan jag förstå grunden till att vilja köpa sig ett snyggare yttre när den möjligheten finns.

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå att fenomenet finns, och kanske finns det människor i det läget jag kan tycka synd om. Detta var inte en sådan.

   "När den möjligheten finns". Fast gör den det? Är det någon, uppenbara defekter undantagna, som blivit snyggare av plastikoperationer? Jag har i alla fall inte sett några.

   Radera
  2. Det som är grejen, när det är bra gjort syns det inte, det ser naturligt snyggt ut :D

   Radera
  3. Möjligt. Jag har sett exempel på när det istället ser onaturligt fult ut (Silvia och Perelli nämndes här uppe). Hur bra kirurgen än är blir det nog alltid fult om man ger sig på samma kroppsdel igen och igen.

   Radera
  4. NEJ! Plastikoperationer ser aldrig "naturliga" ut, kanske av den enkla anledningen att det inte är naturligt.

   Möjligen ser de naturliga ut för den som betalt enormt mycket pengar, när de istället borde åtgärdat problemet med självkänslan istället för symptomen? I övrigt sänder det signaler om lägre iq dessutom.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  5. Nåväl, har man en brännskada i hela ansiktet eller fått näsan krossad i en bilolycka kan nog en skickligt utförd operation se mer naturlig ut än ansiktet gjorde innan, men i det här fallet förstod jag det inte som att det skulle vara tal om rena defekter.

   Radera
  6. Det kan jag köpa. Men det ena avser sjukvård, det andra avser kirurgisk girighet som nyttjar begåvningssvaga.

   Radera
  7. Fast i bägge fallen är det plastikkirurgi, så jag vill inte såga hela branschen. Bara tråkigt när det används fel, och ännu tråkigare när statsradion rapporterar helt okritiskt om det.

   Radera
 12. Lägg 75.000:- på en psykolog istället för en plastkirurg, eftersom det är i huvudet det sitter för de allra, allra flesta.
  Men att bryta tankebanor och tankevanor är mycket svårare därför att om det ska lyckas måste man engagera sig själv. Det går inte att låta någon annan fixa det man anser vara problemet (nej, just det - utmaningen heter det ju).

  Normalfördelningskurvan säger att det alltid kommer att finnas efterfrågan på lättillgängliga "lösningar". Är det tillåtet och inom räckhåll ekonomiskt - med eller utan kredit - ja, då kommer vi att få ta del av denna typ av "förbättringar". Även framåt i tiden. Och vi kan få sitta och oja oss över hur bedrövligt det står till hos vissa. Det kanske till och med kan bli ett och annat blogginlägg om det, även framledes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det konstiga är att det låter i intervjun som hon verkligen har förstått problemet, och i andetaget efter säger hon att hon inte jobbat med den biten. Bara med att samla ihop pengar, fast fan vet hur mycket hon jobbat med det eftersom hon ändå inte lyckats.

   Det kommer garanterat fler inlägg om mänskligt beteende. Det intresserar mig, även om jag inte alltid (eller ens ofta) förstår det.

   Radera
  2. Spännande med fler inlägg om mänskligt beteende, ser jag fram emot.
   Undrar om hon förstått vad en ”tanke” är egentligen?
   Eller vart nånstans tankarna skapas som hon sen tror på...

   Radera
  3. Kanske dömer vi henne för hårt utifrån några meningar. Förmodligen blev hon intervjuad i en halvtimme och det klipptes ner till ett par minuter.

   Men med det sagt får jag ändå inte ihop hennes resonemang. Om hon förstått att hon aldrig kommer att bli nöjd med sina "skönhetsingrepp", varför fortsätta? När jag håller på med något som jag märker inte tar mig framåt, så slutar jag. Man kan säkert garantera mig för att inte upptäcka det i rimlig tid, men jag konstaterar åtminstone inte att "nu går jag åt det här hållet och det är fel väg".

   Radera
 13. LOL!

  Ett klockrent inlägg!

  MvH

  Lars

  SvaraRadera