fredag 23 april 2021

Gör om, gör rätt – inte remake!

SVT ska göra en ny version av Vi på Saltkråkan, utspelad i ett nutida Sverige. Jag fattar om den gamla inspelningen dammar lite, när Stina (nu 63) snart är den enda som inte gått i pension, och när bombnedslaget Malin... inte längre är det.

Fast är det så farligt om tv-serier inte är fräscha? Kan man inte låta en gammal serie åldras istället för att prompt modernisera den? Mem-makare på Twitter har såklart spånat friskt om ifall Båtsman kommer heta Båtshen och vara afghanhund istället för s:t bernard, farbror Melker blir farbror Muhammed och fiskargubben Söderman transsexuell tofuodlare.

Ärligt talat, inget av detta skulle förvåna mig, och jag hade inte sett den oavsett. Jag är typen som helst läser boken istället för filmen och skyr så kallade ”remakes” som pesten. SVT har visserligen snudd på obegränsad budget och vd Hanna Stjärne tycks se politisk indoktrinering som sitt främsta uppdrag, men gör då något nytt för pengarna!


Inte sååå nytt kanske.

För det är bara att titta på historien, sådana här nyproduktioner blir aldrig bra. Kolla på Jönssonligan eller för den delen Åsa-Nisse, som ju i ärlighetens namn inte var så vidare värst ens i originaluppsättning. Originalet är alltid bättre än kopian. Det gäller inte bara tv utan alla produkter. Har du inte tänkt göra något unikt kan du lika gärna skita i det. 

22 kommentarer:

 1. Köpte Blu-Rayutgåvan av serien till mina barn på 4 och 7 år som vi såg tillsammans. Fantastisk bild. Barnen gillade den och jag anser att den har åldrats väldigt väl. Ser inte heller behov av en nyversion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De få gånger jag ser på tv vill jag se något annorlunda, exempelvis ett samhälle eller miljöer som inte finns längre, och där funkar ju Saltkråkan. Vill jag se nutida vardagsrealism kan jag ta en promenad i centrum.

   Radera
  2. Bra Larsson, grejen med saltkråkan eller andra Lindgren filmer är att de är tidlösa. Barn gillar att kolla och läsa även om böckerna/filmerna är gamla. Finns även en charm att se en del av det gamla Sverige när kunderna köpte i speceriaffärer över disk, där har vuxna också viss behållning. Att då hålla på och göra någon nyversion, varför? Har de pengar de måste göra av med för att fylla sin kvot. Snart kommer Madicken att utspelas i ett radhus i Borås där familjen använder rutavdrag för att få hjälp i hemmet.

   Radera
  3. Ja, det tar bort hela charmen. Allt går såklart, men det vore bättre om de började med ett vitt papper och skapade något nytt.

   Radera
 2. Jag är tyvärr inte speciellt hoppfull kring denna nya serie. Den gamla serien andas ett Sverige som på många håll och kanter inte finns längre. Det räcker att titta på alla de barnprogram som visas på UR och Barnkanalen. Jag tittar inte varje dag med mina barn, men förvånas ändå över hur pass mycket "mångfald" som finns i programmen i förhållande till hur samhället i stort ser ut. Kanske är det representativt för Stockholmsförorterna men inte för Sverige i stort. Om man ska vara konspiratoriskt lagd känns det nästan som om "mångfald" finns som ett skall-krav hos SVT och hur de väljer ut medverkande och programledare. Har annars svårt att förklara väldigt många inslag. När speaker-röster i vissa barnprogram låter som dålig rinkebysvenska, då tycker i alla fall jag som förälder till små barn som jag tycker ska lära sig riktig svenska, att det har gått för långt.

  Sen tycker jag som du, de flesta remakes som har gjorts har varit pinsamt dåliga.. Jönssonligan, Sällskapsresan, vi hade i alla fall tur med vädret... listan kan göras lång.

  Sen finns det också mängder med svenska tv-program som man minns med glädje från 80-talet som faktiskt är ganska dåliga, när man nu ser på dem med nya ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att någon är hoppfull. En del är förbannade över att de ska göra om deras barndomsminne, andra är roade över att andra är förbannade, men jag tror inte att någon ser fram emot den.

   Gösta Ekman var klok som hoppade av Jönssonligan efter fem filmer. Sedan blev det som vanligt med fantasilösa långkörare, Peter Haber plockades in i produktionen och allt gick utför.

   Radera
  2. Håller med Snålgrisen. Mina barn, som är uppvuxna i en grannkommun till Stockholm, undrade alltid varför de pratar så konstigt i SVTs barnprogram. Sen undrade de varför det aldrig fanns några blonda barn med när de har barnpublik.
   Numera är de så stora att de inte tittar på några barnprogram alls, till och med de skrikiga amerika-dubbade kanalerna slipper vi.

   Hörde lite av Stjärnes motivering till varför de vill göra om den. "Jo, för att vi vill ju alla minnas vår längtan till sommarlov".
   Ska bli intressant om Nättjuvarna Ruskprick och Knorrhane är utbytta mot utländska båtmotorstöldligor. Och när barnen kallar på Tullaren (som inte finns längre) så säger de bara att det kan de inte göra något åt och låter stöldligan åka iväg.

   Spargrisen

   Radera
  3. Det där med att det sällan är svenskar i tv undrar jag alltid över när jag ser på tv. Men även annars, som när jag går in på SEB:s hemsida och deras kunder illustreras av bilder på människor där ingen tycks född norr om ekvatorn. Inget ont om dem, men tänker att vi väl också kan få finnas och synas.

   Så Hanna Stjärne drar igång en miljonsatsning för att få längta till sommarlov? En annan lösning vore att hon tar sommarlov och de visar den gamla serien.

   Min gissning är att just Ruskprick och Knorrhane blir de enda svenska, medelålders, vita, heterosexuella männen i hela serien. Om de är med, men som jag förstått det kom dessa bägge karaktärer bara med i uppföljaren tre år senare (https://sv.wikipedia.org/wiki/Skr%C3%A5llan,_Ruskprick_och_Knorrhane).

   Radera
 3. Just när det gäller Vi på Saltkråkan skrev Astrid Lindgren den direkt för TV, så den "bokversion" som finns är bara en tillrättalagd och ofullständig avskrift av manuset...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag fullt medveten om. När jag skrev att jag helst läser boken menade jag allmänt. Och de få gånger jag först läst boken och sedan sett filmen när den kommit blir jag alltid besviken. "100-åringen som försvann" är det exempel jag först kommer att tänka på. Bra bok -> skitfilm.

   Radera
 4. Cirkusmusik och enhjuling tack! Ingenting i detta samhälle går att ta på allvar längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite rädd för clowner. Särskilt när de styr statliga institutioner.

   Radera
  2. Ha! Spot on, ombudsmannen! Det märks att du jobbat som komiker 😂

   Radera
  3. Tur att jag inte gör det längre. Satir är svår när verkligheten är så skruvad.

   Radera
 5. Ang remaken kommer jag att tänka på fiskargubben Söderman i Saltkråkan när han kommenterar inkommande sommargäster.

  - De flesta är väl stockholmare och de andra är väl mest skräp det också.

  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den repliken är fortfarande gångbar. Möjligen bör han (förlåt: hen) vara mer inkluderande: "De flesta är väl svenskar och de andra är väl mest skräp, de också."

   Radera
 6. Inte ens jönssonligan orginal är ju ett original utan en kopia från norge eller danmark, kommer inte ihåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danmark, Olsen-banden. Har sett någon av dem för länge sedan. Inget vidare.

   Radera
 7. LoL!

  Jag har många gånger undrat varför utvecklingen i Danmark och Sverige blev så olika? Visst Saltkråkan på den tiden skildrade ett Sverige som inte finns längre. Det skulle faktiskt inte förvåna att Båtsman blev Båtshen. Som seden bjuder får inga blonda barn förekomma.

  Mvh Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir nästan lite nyfiken på denna serie ändå. Fast inte så nyfiken att jag kommer att se den.

   Radera
 8. Det finns väl inget land i världen som behandlar sin inhemska befolkning så illa som Sverige i den bemärkelsen att vi inte får finnas, det är helt otroligt hur de verkar försöka radera ut oss med varken historia eller framtid. Skulle aldrig hända i våra grannländer som har mer självbevarelsedrift. Det är ta med fan svenskar som de tvångsassimilerar in i det nya Sverige, snart görs det väl med våld, usch det är riktigt obehagligt. Ge sig på Tjorven!/Pippi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte just på det sättet, men nog finns det några andra länder som inte vore så roliga att bo i. Kuba, Nordkorea, Venezuela...

   Radera