söndag 18 april 2021

Köksrenovering

Vissa blogginlägg drar jag ihop på en kvart och kräver minimalt av förarbete. Detta är inte ett av dem.

När jag byggde mitt kök valde jag mörkbruna träskåp. Det var Ikeas enda mörka inredning för det var redan då hundra nyanser av vitt som gällde. Jag har gillat mitt mörka kök och tagit väl hand om det, men har för avsikt att sälja lägenheten och är inte dummare än att jag förstår att det inte är vad marknaden vill ha.

Då finns två vägar att gå, att sälja i befintligt skick eller renovera. Jag tror att det är dålig ekonomi att renovera köket från grunden. Det skulle kosta mig hundratusen och troligen skulle köparna ändå riva ut det. Kanske om lägenheten hade varit värd tio miljoner, men det här är en tvåmiljoners.

Att behålla inredningen och måla om den kändes däremot görbart. Även där finns två vägar, att lämna in luckorna på lackering och låta en proffsmålare göra resten på plats, eller att göra allt själv. Jag valde DIY-alternativet som bara kostade mig 2300 kr för färg, mikrofiberrollers, penslar, slippapper, målartvätt och maskeringstejp.

Och arbetstid! Att måla ett tak tar bara någon timme, men lägg till spackling, slipning, maskering och rengöring av verktyg, omgivning och dig själv och du har ett helt helgprojekt. Om det flyter.

Köksskåp, luckor och lådfronter är än värre. De ska demonteras, målartvättas, slipas, tvättas igen och maskeras. Sedan är det dags för målning. Två vändor grundfärg och två med slutfärgen. Men demonterade dörrar kan inte målas samtidigt på fram och baksida, så då är vi uppe i åtta målningstillfällen. Lite så här såg det ut:

Med tolv timmars torktid och behov av dagsljus för att måla tar processen en dryg vecka även om man målar varje dag. Dessutom är det nästan omöjligt att måla allt på en gång om man inte hyr en lokal och målar i tolvtimmarspass. Jag delade upp mina luckor/fronter i tre omgångar, därtill kom de fasta skåpen, så jag målade i stort sett varje dag i en hel månad.

Det är en sak om man kan stänga dörren om renoveringen och glömma bort den emellanåt, men jag bor och jobbar i min bostad, och använder köket minst tre gånger per dag. Även om man vet att det är övergående blir man till slut nästan galen på synen av skyddspapper och lukten av färg.

Men till slut kommer dagen (eller dagarna) då man kan ta bort maskeringstejpen, dammsuga golvet, torka ur och fylla skåpen.

Här är en film på det färdiga resultatet.


Jag är positivt överraskad. Med bra verktyg och hårt jobb kan en glad (nåja) amatör som jag få till ett proffsigt slutresultat för nästan inga pengar alls. Om det höjer värdet på min bostad kommer jag aldrig veta säkert, men det skulle förvåna mig om jag inte får bra ”timpenning” för min insats.

38 kommentarer:

 1. Snygg transformation. Jag gjorde något liknande i mitt kök för 20 år sedan, men det var ett mörkbrunt kök med luckor klädda med brun tunn ådringsmålad plastfilm. Mycket besynnerligt. Ett 70-tals kök. Ryckte bort plastfilmen, slipade och målade vitt. Blev enorm differens.

  Men nu, inom en 5-års period, är det dags att göra om allt från grunden. Vitt med spegeldörrar a la ditt är väl målsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om folk med koll (till skillnad från mig) känner att något i stil med mitt är en lämplig målbild har jag satsat på rätt stil. Det är så svårt att renovera för en marknad. Å ena sidan är jag nöjd med resultatet, å andra sidan tyckte jag att det var finare innan.

   Radera
  2. Transformeringen tilltalar tveklöst en bredare publik. Säkert finns det någon som föredrar murrigt mörkbrunt, men de drunknar nu i i den stora massan av ljust och fräscht anhängare.

   Sedan kan det mycket troligt vara som du säger att köket åker ut direkt och det blir öppna hyllplan med stålfronter, marmorskiva och röda läderbarstolar.

   Radera
  3. Jag tror att det där är lite självuppfyllande också. När butikerna är fulla av vita köksinredningar funderar många inte ens över ett mörkt alternativ (varför skulle de, om det är omöjligt att få tag i?), så då vill man ha vitt eftersom det upplevs nästan som facit.

   Många kommer att riva ut köket ändå, och det gör mig ingenting. När jag sålde mitt nymålade hus målade de nya ägarna om det direkt, samtidigt som de högg ner varenda träd och förvandlade en mysig skogstomt till en "fotbollsplan". Jag får inte ens puls av ödeläggelsen - deras fastighet, deras beslut.

   Radera
 2. Snyggt jobbat!

  Pluspoäng med för miljön, går åt rätt mycket resurser och energi att tillverka,frakta och bygga nyttkök. Och vem vet du kanske lyckas inspirera någon läsare till att göra samma sak och då blir vinsten ännu större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osäker på miljövinsten, men alla de moment du räknar upp hade jag fått betala om jag rivit ut köket helt.

   En del helrenoverar kök och badrum vart tionde år. Helt onödigt.

   Radera
 3. Såg snyggt ut på bilderna, för att vara en glad amatör som du sa.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev verkligen som ett nytt kök, till en bråkdel av priset. Så NU är jag glad, men när jag håller på och bygger och målar är jag "arga snickaren".

   Radera
 4. Bra där! Ser finfint ut! Och det finns en glädje i att göra saker själv, man måste inte stirra sig blind på vilka alternativintäkter man eventuellt skulle kunna gå plus på genom att leja ut jobbet. (Dessutom går det inte att ha intäkter genom arbete 16 timmar/dygn sju dagar i veckan, om man sover åtta timmar.)

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, en underskattad effekt är glädjen när det är klart. Jag har varit supernöjd med detta kök ändå sedan jag byggde det för över tio år sedan. Om jag anlitat hantverkare till att göra jobbet hade jag inte känt samma tillfredsställelse. Badrummet som gjordes i samma veva har jag inte alls samma känsla för trots att jag är nöjd även med det, för där har jag bara valt kakel och betalat.

   Radera
  2. Kan bara instämma med Wien-Lars och dig -
   Både när det gäller resultat och ROI på insatsen.

   Efter att ha totalrenoverat alla ytskikt och platsbyggt en hel del möbler i lägenheten så är den stora behållningen (såhär i eftertid) att man går och njuter av att man har gjort allt själv. Man tänker tillbaka (på ett väldigt positivt sätt) då och då på alla minnen från när man gjorde det och vilka hinder på vägen som man tog sig förbi.

   Väldigt kul att få ta del av denna resa du nu är inne i - väntar med spänning på de kommande stegen och dess tillhörande analyser!

   Radera
  3. Få händelser ger så odelat positiva minnen som perfekt anpassade lister eller avlutning av möbler, det är faktiskt en ynnest att få uppleva.

   Jag väntar också på det :)

   Radera
 5. Jag vet inte... snyggt målat men tycker inte att det passar golvet. Stora kakelplattor istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den avvägningen lämnar jag med varm hand åt nästa ägare. Men för att komplicera det kan jag berätta att köket delvis sitter ihop med arbetsrummet och det vore svårt och antagligen fult att inte ha samma golv i bägge rummen. Och stengolv i arbetsrum känns sådär.

   Dessutom ligger hallen bredvid, där jag har just stora klinkers (40x40 cm), så risken är att det skulle bli lite för "stenigt". Men som sagt, det blir ett val för nästa ägare så jag tänker inte ens fundera över vad som blir bäst.

   Radera
 6. Snyggt jobbat! Skönt att allt gick bra trots skadorna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var lite av en utmaning att måla när ena handen var stukad och den andra sårig. Övervägde att sätta rollerskaftet i munnen, men då hade jag väl spräckt en tand också :)

   Radera
  2. Förstår det! Tycker du kan vara mycket nöjd med din insats. Om någon klagar så säger du att det gjordes med livet som insats ;)

   Radera
  3. Fast riktigt så dramatiskt var det inte :)

   Men jag är nöjd. Någon hade säkert kunnat göra det bättre och ännu billigare, men för mig var det på toppen av min förmåga och bättre än så kan man inte göra.

   Radera
  4. Du ska vara supernöjd tycker jag :)

   Radera
  5. Tack, det är jag, på ett sådär riktigt självgott sätt :)

   Radera
 7. Torkels svettiga ansikte18 april 2021 kl. 17:36

  När blir försäljningen av? Du sköter väl det själv på samma sätt som med den lägenheten du sålde hyfsat nyligen, inga lismande mäkklare med backslick gör sig besvär här inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får bli "Vet ej" på bägge frågorna. Fick tips om en bra lokal mäklare, så jag får fundera över det.

   Radera
 8. Tror du absolut får överavkastning för den arbetsinsatsen. Jag hade personligen valt det mörkare alternativet men köparskaran är precis som du säger större med vitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade också valt det, så det kändes lite bakvänt att måla vitt, men jag hoppas och tror också att det ska ränta sig.

   Radera
 9. Men nu är ju grått det nya vita! Du får måla om igen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satan ;-)!

   Äh, jag litar på killen i färgaffären. Han sa att det är vit, matt färg som gäller.

   Radera
 10. Svar
  1. Återkommer till det NÄR flytten går.

   Radera
 11. Du verkar vara helgjuten, finns det något du inte klarar? Klart att det finns. Bra gjort men hade precis som du föredragit den mörkare färgen. Ska bli spännande att se vart du flyttar, hoppas allt går bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men jag är i grunden en ganska ohändig människa, betydligt bättre på teoretiska kunskaper än hantverk, även om jag tvingar mig själv att försöka bli bättre på praktiska göromål. Det ska snarare ses som att om jag klarar det kan alla göra det.

   Radera
 12. Snyggt! Jag är en av de som gillar vita kök. Ett lyft. Gillar även golvet. Jag tror värdet på lägenheten ökade en hel del. Lycka till med försäljningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att jag har dålig smak i detta fall. Beträffande golvet gillar jag det också, men håller med om kritiken längre upp att det matchade bättre innan målning. Fast det innebär inte att jag ens överväger att göra något åt det.

   Radera
 13. Smak är smak vem kan säga sig ha rätt. Trött på människor som anser sig vara domare och veta bäst, varför skulle just deras smak gälla. Just nu är det greige som gäller eller antingen grått eller beige, det finns de som tycker att det är snyggt medans jag blir nästintill illamående av det blurr i samma färger med olika toner. Skulle vantrivas i alltför mycket enhetlighet överhuvudtaget utan kontraster, så tråkigt! Men det är jag det, andra tycker annat./Pippi

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip har du rätt. Skulle jag renovera en bostad där jag ska bo själv är det min smak som gäller som facit. När jag däremot renoverar för försäljning är det en odefinierbar marknad som är facit. Det jobbiga med den är att man inte vet vad den gillar. Om två rika budgivare skulle älska en bostad helt i lila vore det rätt att gå loss med lilapenseln, men det vet man ju aldrig. Alltså får man sikta på det folk i allmänhet gillar och hoppas på tur.

   I sakfrågan håller jag med dig. Olika nyanser av vitt och grått är skittråkigt. Framförallt stör det mig att det nästan inte går att hitta alternativ. Färger går ju att blanda till själv, men färdiga köksluckor finns det bara i vitt (och kanske "greige" nu då, i väntan på att gritt ska slå igenom).

   Samma med glasögon. Jag var hos en stor optikerkedja nyligen. Av de 500 glasögonmodeller de marknadsför ser 480 nästan likadana ut för "så är modet nu". Men med några miljoner glasögonbärare hade det ju varit kul om det funnits någonting för oss som inte vill se ut exakt som alla andra.

   Radera
 14. För att inte upprepa det som alla andra skrivit. Snyggt, bra bla bla.

  Gud vad kul att höra dig prata. Inte alls vad jag hade förväntat mig. Troligen mer åt det hesa håller. Vet inte om det är du verkar äldre än vad du är men du låter nog yngre än vad du är i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ledsnar inte på att höra det. Att köket är snyggt alltså, min röst ledsnade jag på för länge sedan. Annars har jag troligen en av världens mest anonyma Youtube-kanaler.

   Jag har inte funderat över om jag låter yngre än jag är, eller om jag låter äldre nu än exempelvis för tio år sedan. I min värld är jag samma person nu som när jag var hälften så gammal. Lite klokare och stelare rygg bara.


   Radera
  2. Jag gillar ditt gamla kök, även om golvet passar bättre till det nuvarande. Du har gjort ett grymt jobb och det nya är också snyggt.

   Du har nog så rätt även i det. Jag tror nog lite att du "alltid" varit lite visare än oss andra.

   Radera
  3. Jag tycker tvärtom att golvet passade bättre till det gamla.

   Svårt att värdera visdom. Jag har tyckt och gjort mycket dumt, men alltid känt att det var då, NU är jag mycket klokare, för att en stund senare fundera över hur fan jag tänkte. På det sättet är jag nog högst normal för jag gissar att de flesta känner igen sig.

   Radera