måndag 5 april 2021

Alla är vi barn i början

På påskafton sprang jag några kilometer ihop med en kompis som normalt inte gör det. Han bestämde tempot vilket blev c:a 20 procent saktare än det långsammaste jag någonsin springer. Begripligt och inte förvånande, men för varje minut gick det lite långsammare samtidigt som hans andning blev flåsigare. När den nått nivån ”lungsjuk flodhäst” började jag tänka att hjärt-lungräddning borde man nog lära sig.

Det var en bra verklighetsuppdatering för mig som den senaste tiden gnällt på min dåliga form, och detta går att överföra till ekonomi. Jag har alltid varit intresserad av pengar och ekonomi, men ibland får jag en påminnelse om att inte alla befinner sig i den bubblan.

Det här inlägget hittade jag på Twitter mellan andra i mitt flöde som går kort DAX och flippar SPAC:s. Det är lätt för oss som snackar börs och sparande varenda dag att glömma hur nollställda många är. Vi har såklart våra egna kunskapsluckor där vi är lika borta.

Jag tycker att det är fint när människor börjar intressera sig för privatekonomi i vuxen ålder. Bättre sent än aldrig. Samtidigt kan jag inte låta bli att förvånas över hur man kunnat ducka hela detta ämne så länge. Man kan utmärkt klara att leva ett helt liv utan löpning och utan att veta hur schackpjäserna rör sig, men det går ju inte att komma undan pengar.

Inlägget resulterade i diverse tips. Allt från indexfonder och bitcoins till böcker och poddar, och kurser där jag personligen skulle tro att det vore bättre att spara tiden och pengarna. Samtidigt undrar jag om det är tips på lärande som efterfrågas.

För privatekonomi är ju lite som att lära sig ett språk eller att bli hälsosam. Det går inte att köpa ett diplom. Jobbet måste göras och även om man kan ta hjälp av goda lärare eller tränare finns det ingen annan som kan göra det än du själv. Förslag på ”exakt i VILKEN jävla fond” man ska spara räcker inte, man måste först varför.

16 kommentarer:

  1. Det där sammanfattar väl folks attityd rätt bra skulle jag tro.
    Det är förslag på bra placeringar som efterfrågas, inte råd som betonar egen arbetsinsats och vilja att åstadkomma. Det är troligen förklaringen till att spararna brukar prestera så uselt överlag. Det hade behövts en coach som betonar inställning och psyke allra först.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju enklare att få facit än att klura ut svaren. Sen tycker jag tips om indexfonder och månadssparande ändå är ett bra tips för ointresserade. Då behöver man inte veta så mycket. Å andra sidan får man väl heller inget börsintresse om man inte lär sig hur den funkar, men börjar man tjäna pengar kan intresset komma efteråt.

      Radera
  2. nått nivån ”lungsjuk flodhäst” - rofl !!
    Det var tamefan det roligaste jag hört på länge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte själv att det var ganska underhållande, men "löparen" själv såg ut att kunna hålla sig för skratt :)

      Radera
  3. Privatekonomi är konstigt att inte förstå. Men om man rimligen inser att man inte vet, då är det en början. Borde finnas lite grundläggande info website, liksom skolutbildning, men det är antingen eller: antingen intresserad, eller inte. Bra ekonomi, eller inte.
    Folkbildningen om hur och kanske varför ekonomin fungerar är befriande - inte ett ämne som ska verka betungande. Alla ska ha rätt till att veta, även om de kanske inte sen orkar optimera allt i alla ögonblick.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var nog intresserad av pengar redan innan jag hade några och då är det svårt att föreställa sig, men jag tycker att det är konstigt om man ända upp i vuxen ålder aldrig försökt ta ett grepp om olika sparformer osv.

      Men för den som vill finns det nog både bloggar, poddar och kanske någon UR-dokumentär som kan ge lite grundläggande kunskaper. Informationen finns garanterat helt gratis, men varken samhälle eller skola kan ju tvinga någon att ta in den.

      Radera
    2. Jag tror att det är lätt att få kontaktskräck med pengar om man lever ett consumer sucker-liv. Det blir som ett ständigt dåligt samvete som man försöker hålla sig ifrån. Sen är det tacksamt att kokettera med ointresse för ekonomi eftersom det är legio, till och med lite ball, att vara ointresserad (se på mig, jag bryr mig inte om sådana ytliga ting som stålars). Att pengar = frihet är inte den allmänna uppfattningen.

      Radera
    3. Jag umgås nog med "fel" folk för ingen jag känner koketterar med ointresse för ekonomi. De flesta är ekonomiintresserade och de som inte är det försöker snarare att mörka detta faktum.

      Radera
    4. Det är för att du inte umgås så mycket med tex kändisar (sport, kultur mm) eller politiker. Journalister är också duktiga på att kokettera med att "det är svårt och krångligt med ekonomi och jag är inte intresserad".
      Ett praktexempel är ju statsministern som trots fria resor, ersättning för dubbelt boende mm påstår sig inte ha sparat någonting, fast han räknas som högavlönad.

      Spargrisen

      Radera
    5. Jodå, jag har både sport- och kulturkändisar i telefonboken, men ingen av dem är stolt över ekonomisk okunskap.

      Inte ens statsministern tror jag koketterar med dåliga ekonomikunskaper, men hade han velat göra det skulle han inte behöva spela.

      Radera
  4. Jag har alltid varit bra på att hålla utgifterna nere men det var inte förrän jag hade jobbat ett år som jag blev intresserad och ville lära mig hur börsen fungerade. Som student fanns inte utrymmet i ekonomin men när jag sen som nyexad ingenjör fick mer i månaden än vad jag kunde göra av med så la sig pengarna på hög på ett nollräntekonto och vid ca 100 000kr gick min gräns. Då fick pengarna börja jobba istället och isk öppnades hos avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nollräntekonto efter studenten? Då är du bra mycket yngre än jag. På min tid fick man bergis 5 procent. Fast såklart ändå uselt inräknat inflationen.

      Radera
  5. Fyller 30 i år, men känner att jag kom igång sent med investeringar(2016). Tiden är ju som bekant den bästa vännen på börsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är relativt, de flesta har inget vettigt sparande vid 25. Hur som helst är det bara framtiden vi kan påverka.

      Radera
  6. Det tråkiga när såna frågor kommer upp är inte bara att de vill få all kunskap nertryckt i halsen utan egen ansträngning (dvs tänka efter lite själv för att förstå hur det fungerar). Utan att ofta dyker det också upp folk med högrisktips som tex onoterade aktier, väldigt nischade fonder eller att den oerfarne ska satsa på deras pyramidspel. "Jag har ett team som jag byggt upp och där tjänar jag massor utan att lägga ner nån tid alls, du är välkommen till mitt team för en inträdesavgift på massor av pengar".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvånansvärt många hade helt rimliga tips när jag kollade, men visst fanns det galna också, och "gå den här kursen" där du får lära dig hur man köper indexfonder av någon som själv var nybörjare för ett år sedan men som har jättemånga följare på Instagram.

      Radera