lördag 17 april 2021

Redeye ”briljerar”

Jag är inget stort fan av teknisk analys, men brukar ändå kolla in Redeyes tips i Placeras morgonrapport, de är ju ändå gratis. För det mesta föreslår de köp av en aktie som redan gått upp massor, med en förväntad tioprocentig uppgång ”på medellång sikt”. Var gränsen går mellan kort och medellång är oklart.

Men häromdagen kom ett tips som skilde sig från mängden. Det var för kontanthanteringsföretaget Loomis:

Motståndet vid 250 bröts en dryg månad innan tipset skickades ut. Faktum är att när Redeye-tipset kom stod aktien i 273 kr. Målkursen 278 vore en uppgång på 1,8 procent. Jag vet inte vad ni hoppas på när ni köper en aktie, men givet att investeringar i aktier inte är riskfria vill jag ha lite högre potential än så. Annars kan jag lika gärna låta pengarna sitta på ett bankkonto med ränta.

Men den uppmärksamme läsaren – och jag – ser att köp rekommenderas i intervallet 250-251 kr, alltså vid en nedgång på 8 procent. Ser det ut som ett rimligt scenario den närmaste tiden?


11 mars var den senast nere i 251 kr.

Jag tyckte inte det och hade för övrigt nyss sålt mina Loomis-aktier. Jag gillar bolaget, så om kursen skulle störtdyka utan anledning på en i övrigt stillastående börs skulle jag absolut kunna tänka mig att köpa tillbaka posten. Men det är inget jag planerar för, lika lite som jag planerar för vad som händer om Helvetet fryser till is och grisar flyger.

Jag tänkte att någon gjort fel. Om tipset skrivits 14 mars istället för 14 april hade jag fattat det (och med facit i hand hade det då varit ett bra förslag). Eftersom jag inte hittade Redeye på Twitter (fast tydligen fanns de där) och jag inte hade lust att leta upp ett företag jag inte ens är kund hos skrev jag en blänkare till Avanza, som ju står bakom Placeras morgonrapporter. De dubbelkollade med Redeye och lät sedan meddela att ”om kursen går ner till 250kr, då föreslås köp. Blir det ingen rekyl, så föreslås inte heller något köp”. Jag erkänner, där brann det lite i mitt proppskåp:

Ja, lite tramsvarning, men det var faktiskt inte jag som började. Och även om jag spetsar till det lite menar jag det jag skriver. Poängen med aktietips måste väl vara att förutsättningarna för tipset rimligen ska kunna inträffa. Annars kan man ju tycka att alla aktier i vinstdrivande bolag som tokrasar utan synbar anledning blir köpvärda då – men först då.

8 kommentarer:

 1. Haha!
  Jag hade inte väntat mig en lurvig hund här. Vid snabbläsning fattar jag hur du hamnade där och korta blänkare ska man nog kunna snabbläsa. Men det här var visst en långsamläsartext.

  Hur som helst var det ganska kul när det brann i ditt proppskåp.:-)

  Jag ska överväga ditt Ericssonråd! Men jag är generellt skeptisk till aktier som tokrasar. Då finns det nog en "gravad hund" som vi vanliga dödliga ännu inte har sett/förstått.

  Ha en fin helg (som om vardag eller helg gör någon skillnad)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle vara försiktig med en aktie som rasar 90 procent på nolltid, men det skulle jag även vara med Loomis om den faller snabbt från 273 till 250. Nästan så att jag tycker att alla analyser (särskilt tekniska) som gjordes innan det raset inte längre känns relevanta.

   Visst är det skillnad på helg och vardag. Börsen har ju stängt på helgen. Tack detsamma!

   Radera
 2. Jag har aldrig förstått vilken målgruppen är för den typen av "analyser" enligt ovan. Fattar de nyttan med teknisk analys så gör de den själva i enlighet med verifierbara metoder. Fattar man det inte så blir ovan ändå enbart rapparkalja. Lite som att kasta pil men hoppas på miljonvinst.

  Mäklarna får ju förstås sitt courtage och det är oftast huvudsyftet med deras verksamhet. Även det verkar många inte genomskåda. Har du förresten granskat utfallet av tex Swedbank Tradings ta? Det måste väl vara någon form av världsrekord i värdelösa råd? Stackarna som har följt det där blir fattiga i rekordfart.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser väl mest Redeyes TA-analyser som en anledning att reflektera över en aktie. Eller TA överhuvudtaget för den delen.

   Nej, Swedbanks tipsavdelning har jag ingen som helst koll på. Har aldrig haft dem som bank själv, inte heller har den funnits i familjen, så den har aldrig hamnat på radarn. Men det låter ju inte som att jag missat så mycket då.

   Radera
 3. Jaså du har sålt dina Loomis redan? Jag har mina kvar, tror vi köpte vid samma tillfälle. Har inte sålt då jag saknar alternativ, Ca 15 % likvider nu. Hur ser din portfölj ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar också alternativ och är ännu mer likvid, men det kändes som att den flugit klart. Återstår att se om jag får rätt, verkar ju inte så hittills.

   Radera
  2. Just det du är väl när med dina planer också. Ja då hade nog jag också varit mer likvid nu.

   Radera
  3. Jag vill inte skylla på det. SÅ likvid som jag är nu behöver jag inte vara och pengar investerade i fonder eller noterade bolag går ju snabbt att likvidera vid behov.

   Radera