söndag 30 maj 2021

Till försvar av padel

Jag har aldrig spelat padel och känner inget sug att börja. Inte bara för att utövarna inte tycks kunna stava till paddel eller för att det verkar vara ett meningslöst tidsfördriv för lönnfeta tennispensionärer, jag är avig till bollsporter i allmänhet.

Men när ett gäng grannar gått ihop för att försöka stoppa en padelbana på en privat villatomt tänker jag ändå försvara sporten, eller åtminstone villaägaren.

I grunden tycker jag att man ska få bygga vad man vill på sin egen tomt, så länge det inte stör utsikten i området alltför mycket. En padelbana är 10 x 20 meter, har genomskinliga väggar och är inte större än ett hus. Bygg vad ni vill, säger jag.

En granne menar att kommersiella krafter kan gömma sig bakom padelbanor som byggs i vanliga trädgårdar.

Det gäller väl allting? Din nyanlagda gräsmatta kanske ska bli en kommersiell golfbana, din utegrill en restaurang med uteservering eller ditt garage en bilpool eller biluthyrningsfirma?

Byggnadsnämndens ordförande slirar betänkligt: ”Det finns ett stort sug efter den här typen av banor. Och även om jag tycker att padel verkar jättetrevligt att spela så har jag full förståelse för grannar som är oroliga för ljud.

Då undrar vän av ordning när man ska förbjuda studsmattor i villaområden. Har ni sett hur fula de är och hört vilket liv det är på utövarna? Förresten är det kanske bäst att överhuvudtaget förbjuda barn inom detaljplanerat område. Förutom att de låter illa kan de ju växa upp till engagerade eller skapande människor. Med grannens logik om ”gömda kommersiella krafter” är det bäst att handla proaktivt.


Ljudhuliganer.

Eller också kan vi göra så att människor som vill undvika närboende grannar inte bosätter sig mitt i ett villaområde för där är risken överhängande att du kommer att drabbas av folk.

18 kommentarer:

 1. För att inte tala om basketkorgar (eller snarare bollar). Bonk! Bonk! Bonk! Bonk! Bonk! Bonk! Bonk! Bonk! Bonk! Bonk! Bonk! Bonk! Bonk! Bonk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du har en förstahandserfarenhet ;-)

   Radera
 2. Jag stödjer ditt förslag om att förbjuda studsmattor inom tätbebyggt område. Jag kan möjligtvis gå med på att de får installeras men att det är strängeligen förbjudet att använda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag har inte drabbats alls, men när jag springer förbi någon studsmatta tänker jag ibland att det är skönt att jag får springa vidare.

   Radera
 3. Det har onekligen sina poänger att bo på landet med grannar på lagom avstånd, både för en själv och ens grannar ifråga om att störa eller bli störd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så tänker jag med. Vill helst ha dem utom hörhåll.

   Radera
 4. Bättre att förbjuda grannar då kommer alla dessa problem att försvinna.

  Så om du är granne eller har grannar så borde omfattas av detta.

  SvaraRadera
 5. Jag anar en kommande padelbanebubbla, eftersom det byggs banor i parti och minut här i trakten. Det har tidigare varit mycket debatt här om tennisbanor i villaområden (stön och tennisljud), så förmodligen möts padelbanorna av samma skepsis, av samma fastighetsägare. Själv valde jag discgolf som sport och kan nöjt konstatera att för den ekonomiskt sinnade är det en mycket billig sport. För samma pengar som en timme på padelbana kan man köpa 2 bra diskar och sedan spela gratis på de flesta banorna. Det är dessutom en tyst aktivitet. Det brukar stanna vid en och annan svordom och någon trädträff.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon sa att det var samma hausse på squash en gång i världen och nu är det ju inte en jävel som spelar squash, så det blir kanske likadant med detta.

   Ja, "Vem var'e som fucking kasta?!!" har man ju hört :)

   Radera
 6. Padel, padel, padel...
  Hur länge håller flugan i sig och börjar inte utbudet på banor mättas snart. Många är i pipelinen. Problemet som jag ser det är att utbudet av fritidsaktiviteter är större nu än förr.

  När bowling hade sitt stora genombrott efter andra världskriget i USA exploderade antalet banor med en topp på 60-talet med 12 000 hallar, sedan har det varit en utförsbacke åtminstone till 2013 då det fanns knappt 4000 kvar. Sedan dessa har det dock ökat lite.

  Jag skulle dock varken satsa mina pengar i Padel- eller Bowlingaktier. För den skulle bör väl den som vill få anlägga en bana i sin trädgård. Har grannar med studsmattta och hela sommarhalvåret verkar deras och bekantas barn stå där och hoppa större delen av den ljusa tiden på dygnet, ropandes och tjoandes. Kan knappas bli värre om de så bytte den mot en kommersiell padelbana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag förstått på "paddlarna" är det jättesvårt att få tider i befintliga hallar.

   Nej, jag ser inte heller något problem med att en villaägare anlägger en bana i sin trädgård, det är ju hans.

   Radera
  2. Jag vet något som är värre än studsmattor. Att bo granne med en dansbandstrummis, som på lördagskvällar har konsert med sitt dansband i trädgården och livestreamar. Urk!

   Radera
  3. Spelar trummor i trädgården?! Har folk inga spärrar? Okej om det vore en fest en gång om året, men "på lördagskvällar" låter som ett återkommande event - fy!

   Radera
 7. Det intressanta är att just den padelbanan du nämner ligger i ett område där det både finns gemensamägda tennisbanor på samfällighetens mark och på egna tomter. Vad är skillnaden, liksom? Eller är det så enkelt att tennis går bra, för det räknas fortfarande som en statussport, men padel är alldeles för folkligt?

  Sen har vi ju grannarna i Nacka som klagade på att barn lät när de hade träning på fotbollsplanen, något de visste när de flyttade in (eller borde vetat, om de är normalt funtade) eftersom fotbollsplanen redan låg där och säkert var ett säljargument hos mäklaren ("nära till skolor och sportaktiviteter"). Och så har vi alla dem som klagar på att barn rör sig för lite nuförtiden. Hur man än vänder sig så har man ändan bak.

  Tror jag ska gå ut och mäta lite på tomten. Om vi flyttar ett nyplanterat fruktträd så kanske det går att klämma in en padelbana. Vi är så fruktansvärt sams med alla våra grannar, och så kan vi inte ha det! (obs, det kan finnas ett litet spår av ironi här)

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag letade för att försöka hitta var tomten ligger, men gav upp. Det lät lite som Djursholm där det mycket riktigt är många som har egna tennisbanor.

   Klart fotbollsplaner, lekplatser och skolgårdar kommer resultera i ljud. Samma när människor bredvid Bromma Flygplats gnäller eftersom de i tio års tid räknat kallt med att den ska läggas ner. Jag tycker som du att man får skylla sig själv om det är kända förhållanden redan vid inflytt. Att grannar kommer låta är också givet om de bor en halvmeter från den egna tomten.

   Klart du ska ha en padelbana :)!

   Radera
  2. Vet inte exakt, men den ligger "nånstans nära Edsviken" dvs närmare dig än Djursholm :-) Alltså i den del av Danderyds kommun som faktiskt heter Danderyd (till skillnad från Djursholm, Enebyberg och Stocksund, som är de tre övriga kommundelarna).
   Men det är inte lätt att veta när inte ens en fd skol- och statsminister förstår att man inte ska säga "man kan höja skatten i kommuner som Danderyd, Lidingö och Djursholm".

   Har precis hittat stora måttbandet :-)

   Spargrisen

   (Jo, Göran Persson sa faktiskt så en gång när Robin Hoodskatten kom på tal)

   Radera
  3. Där ser man! Där är det svårare att hitta en tomt som får plats med padelbana, men visst finns de.

   Beträffande Göran Perssons blunder tycker jag inte att den var så farlig i jämförelse med en del av Löfvens klassiska citat. Dock ska sägas att jag till skillnad från många andra inte sett Perssons storhet ens i efterhand.

   Radera