måndag 24 maj 2021

Sista inställda odlingssäsongen

Jag trivs med att odla. Inte bara att jag vill se mig själv som en som odlar kryddor i köksfönstret och grönsaker på balkongen, jag gillar själva arbetet också. Allt från planering till förkultivering, omplantering och inte minst skörd. Ett år hade jag mer än tjugo chiliplantor på fönsterbrädan i vardagsrummet.

Förra året blev det inte mycket till odling. Livet var för stökigt, så jag valde helt enkelt bort sånt som var enkelt att skicka ut ur livspusslet. Det kändes helt okej. Men i år är jag i samma läge igen. I maj borde det spira både det ena och det andra (lagliga växter alltså, jag är inte journalist), men den enda växt jag har igång är en kruka med gräslök och i ärlighetens namn verkar den rätt osäker på om livet är rätt väg att gå.


"Väx nu då!"

Nu saknar jag odlandet. Jag står ut den här sommaren också, men nästa år kommer jag få... växtvärk. Då får jag väl åtminstone odla lite kryddor i ett par krukor för att få någon slags lindring. Om jag bygger en självvattnande kruka slipper jag passa skiten.

16 kommentarer:

  1. Ja det är faktiskt rätt kul med att odla sina egna grödor. Även den där journalistgrödan hade nog varit rolig att pyssla om.

    Själv odlar jag tomater, gurka och sallat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill ha grödor jag kan använda, och journalistgrödan vill jag inte konsumera så då blir den värdelös.

      Tomater är den enda grönsak jag verkligen gett upp på, de gillar inte mig.

      Radera
    2. Som undersökande journalist klarar jag klarar inte av att se efter vad som finns i min källare. Jovisst luktar det konstigt från källaren, men som undersökande journalist är det inget som jag bryr mig om. Det kommer visst från ett rum som ligger längst in i ett hörn, men där vågar jag inte gå in, för jag tror att det kan finnas möss där, eller var det kanske spindlar? Och det är ju skitläskigt.
      Vad mer har jag i huset, kan vi ha hål i taket så det läcker in? Det vet jag inte för jag har inte tittat efter, och så får jag så lätt svindel om jag tittar på något över navelhöjd.

      Radera
    3. Det där är tydligen lätt hänt ;-). En kvinna som inte bara är grävande (och möjligen gräsande) journalist utan som själ deklarerat att hon är en av landets bästa journalister drabbades nyligen av samma sak.

      Radera
    4. Jag gillar själva pysslandet även om det inte mynnar ut i något användbart men frestelsen att peta med den i något brödbak hade kanske blivit för stor.

      Tillverka egna vallmofrön kanske?

      Radera
    5. Det vore i och för sig ballt, men jag gillar inte vallmofrön. Undrar om man kan odla sesamfrön.

      Radera
  2. Tomater är svåra att helt misslyckas med, men de är också faktiskt svåra att helt lyckas med. Köp en planta miniväxthusgurka. De växer och fyller ditt fönster och ger bra med gurkor. Själv tänker jag ha en sådan inne i ett fönster i år. mvh Kenneth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Senaste gången jag testade tomater fick jag en planta av en kompis vars plantor blev nedlusade med tomater. Jag tror att jag fick två.

      Är egentligen ingen gurkkille, men det där lät intressant.

      Radera
    2. Sparo, killen utan gurka....

      Radera
    3. Ja, helt gurkfri. Tycker det är mest vatten och det har jag i kranen.

      Radera
  3. Observera att det ska vara minigurkor(ca 15cm). Anledningen har med skörden att göra. Man vet när det är dags att skörda. Testade att väga skörden från en gurkplanta. Den blev cirka tio kg trots missad vattning. plantan stod i en inglasad altan. Gurkor växer bra, jag brukar låta dem växa i någon form av spalje, fram och tillbaka och sen släppa ner slingorna allt eftersom, då gurkplantan annars tar för mycket utrymme. Om du har gurkplantan på balkongen så ska du tänka på att växthusgurkor ska ha minst 18 grader (tror jag) på rötterna. mvh Kenneth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att jag har växthus och ingen balkong nästa sommar. Ska testa det där oavsett, tror jag.

      Radera
  4. Mangold, svarta vinbär, hallon, jordgubbar, persilja, ärtor, spenat, grönkål, rädisor, rödbetor, plocksallad, dill, ruccola, rabarber. Typ nånstans där är vad som odlas ute i mitt land. Förr i tiden även potatis, men det var några år sedan sist nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har haft mycket av det där. Inte ärtor, ruccola och grönkål, men resten tror jag. Bra grejer, även om jag nog inte skulle orka köra plocksallad och och sånt. För lite behov och för bökigt att odla. Minns att sniglarna älskade salladen mest.

      Radera
    2. Det är Norrland. Inte så mycket sniglar öht. Kommer ihåg när jag bodde i Söder, då kryllade det av sniglar i alla rabatter.

      Radera
    3. Ja, några fördelar ska ni väl ha av att behöva värja er från isbjörnar på gatorna ;-)

      Radera