tisdag 25 maj 2021

Unga idioter ”investerar”

Bland investerare råder en ständig diskussion om det är vettigt att handla värdepapper på kredit. Folk får göra som de vill. För mig som hatar skuld och inte ens tagit bolån känns det rimligare att höja risknivån i portföljen om jag vill ha mer spänning i tillvaron, men vill någon handla för lånade pengar och har tänkt igenom beslutet ska inte jag kritisera.

Förrän nu. ”Unga tar sms-lån till aktieköp”. Då snackar vi alltså om att måsta slå index med åtminstone tiotals procent för att ens tjäna pengar, och vid en eventuell börskrasch sitter de med arslet i brödrosten. Eller vadå ”eventuell”? Börsen kommer att krascha, det har den gjort med oregelbundna intervaller ända sedan starten 1778 och förmodligen tidigare också.

Och när det händer kommer tidningarna vara fyllda med exklusiva intervjuer med ”Liam, 19” och Hasses brorsas låtsassyrra som inte hade en aaaning om att aktier kunde gå ner också. ”Jag frågade flera stycken för att inte riskera att göra något dumt, så därför känns det orättvist att jag sitter med kronofogdeskulder nu. Dessutom har vi bokat en resa till Italien i sommar, så vem ska ta ansvar för det här nu då?


Det blev ingen resa.

Man brukar säga att det är bra att man inte har så mycket pengar när man är ny på börsen, men det ”problemet” tycks många av dagens ungdomar ha rundat effektivt. Uttrycket ”no-brainer” används i artikeln. Troligen för att ingen hjärna varit inblandad i beslutet.

40 kommentarer:

 1. Ju fortare man fattar att man har eget ansvar för sitt liv, inklusive allt, på gott och på ont, ju bättre är det.
  Tron att "samhället" ska hjälpa dig är ett icke faktum, en illusion.
  Mina 3 budord; handling har konsekvenser- egna, själv är bäste dräng och kör ditt eget race oavsett hur "alla andra" gör.
  Ytterst ligger det på föräldrarna anser jag, att lära barnen dessa basala kunskaper om livet som väntar dem.
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med till fullo. Och det ser tyvärr dystert ut nu när allting alltid är någon annans fel.

   Radera
  2. Ja, har inte föräldrarna lärt dem något när de kommer upp i sms-låne-ålder ligger de nog rätt illa till.

   Radera
 2. Jag tycker hysterin runt bössen känns lite som före finanskrisen
  Själv kör jag med lite Turbo i portföljen men det har jag gjort sen mitten av 90-talet å vet hur det funkar. MEN SMS LÅN herrejisses. sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, investeringar med sms-lån borde rimligen innebära att det blir svårt att slå index, och kraschar det kan det bli brutalt.

   Radera
  2. Sms lån av aktier är bara okej när du sitter på insider info och har garanti på att inte åka fast.

   Radera
  3. Dvs aldrig eftersom inget annat i den ekvationen är lagligt/möjligt.

   Radera
  4. Okej så här då: tar så många sms lån man bara kan så man har skulder upp över öronen. Springer direkt till casinot och bettar allt 50-50 rött. Vinner man betalar man tillbaka alla sms lånen. Förlorar man kör man skuldsanering och lever på existensminimum i några år.
   Vad tror du?

   Radera
  5. Jag tror att "kör man skuldsanering" är en rätt osäkerhetsfaktor. Inte alls säkert att man får den beviljad, oavsett ekonomi.

   Radera
 3. Csn lån är ju faktiskt gratis pengar och dessa låga bolån är väldigt fördelaktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratis är de väl inte? Hur som helst tycker jag att studielån ska gå till studier och bolån till bostäder, så konventionell är jag :)

   Radera
  2. Jo om räntan på csn lånet är lägre än vanliga sparränta så är det ju free money baby ✓

   Radera
  3. Den vanligaste sparräntan är 0,0 %.

   Radera
  4. Fria pengar är studielån knappast, eftersom de till skillnad från t.ex. många utestående bolån faktiskt ska betalas tillbaka, och det i en relativt hög takt. Det handlar väl om 20 år eller något i den vägen? (Till skillnad från det system som rådde tidigare där man betalade en viss andel av sin inkomst, och eventuell kvarstående skuld skrevs av vid 65-årsdagen).
   Så även om det på sista raden över dessa 20 år kanske inte blir en kostnad kommer det definitivt att under vägen vara en för många märkbar utgift, vilket i sig kan vara betungande.

   Radera
  5. 0% blääää storbank "sparkonto" kappa

   Radera
  6. Absolut, men det är den vanliga sparräntan. Jag vet inte vad man får på csn, men just nu får jag 0,45 % i sparränta hos Avanza och 0 % hos Nordnet.

   Radera
  7. 0.85% kan du få om om jag minns rätt (med bank garanti etc. på Komplett bank) och CSN är 0.05% så folk göra en hel 0.8% före skatt, runt 0.6% efter skatt, i vinst genom att sätta av på bankkonto vilket är per definition risk fritt. Nästa steg upp skulle vara någon form av D aktie portfölj som ger antagligen runt 5 till 7% före skatt på ett isk konto. Men att komma upp till SMS lån nivå för "vinst" blir det extrema hävstångsprodukter eller öresaktier och hoppas att du gissar rätt.

   Radera
  8. 0,45 % är visserligen genom Collector, men 0,85 % låter väldigt högt om man inte låser pengarana.

   Radera
  9. Man behöver inte låsa pengarna för att få 0,85% hos Komplett. Räntan betalas ut till kontot månadsvis, och de drar inte skatt så det blir ju ränta på ränta utan skatteavdrag. (De rapporterar in räntan till Skatteverket så man skattar i efterhand samband med deklarationen.) Jag gillar den lösningen.

   Radera
  10. Låter schysst, fast även 0,85 % känns ju inte som en optimal avkastning. Bättre än 0, men det täcker väl inte ens inflationen.

   Radera
  11. Nej, optimal avkastning är det ju inte men det känns ju som ett av de bättre sparkontona åtminstone. Jag har haft det som buffertkonto periodvis, men så fort jag har haft lite pengar där ett tag faller jag alltid för frestelsen att slänga in dem på mitt ISK i stället. :)

   Radera
  12. Ja, det känns himla surt att ha pengar på konton som ger noll i ränta, inte minst för att banken ändå tjänar pengar, utan att dela med sig.

   Radera
 4. Det ploppar upp "annonser" eller vad det nu är med "Nina 30 tjänade en miljon på 60 dagar" på skvallertidningarna Expressen och Aftonbladet.

  Kan man ta detta seriöst? Utan att gissa säger jag att det rör sig om personer som tagit en oerhört stor risk och med mycket tur tjänat en hacka på detta. Det är tragiskt att gemene man lockas in i den typen av hasardspel. Med en stor portion tur kan du bli mycket risk på kort tid på börsen, det har inget med skicklighet att göra. Och det är definitivt inget man ska locka in småsparare i. Att unga tar SMS-lån för att köpa aktier visar tydligt hur vansinnigt det har blivit.

  Innan sa man att det var läge att sälja när taxichaffisar snackar aktier, men nu då när man till och med tar sms-lån? Är det läge att sälja allt, gräva ner sig och vänta på apokalypsen?

  Har någon orkat sig på en analys av dessa personer för att verkligen gå till bottnen med hur det kunde gå så snett?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte ta något i Expressen seriöst, ej heller annonserna :)

   Analysen du efterfrågar kommer nog efter nästa börsras.

   Radera
  2. Det är jätteenkelt att uppnå samma som: "Nina 30 tjänade en miljon på 60 dagar", och det är inse att man samtidigt förlorade femton miljoner.
   Det är ju ett vanligt sätt att räkna; inkommande för sig, utgående för sig. Aldrig totalen. Aldrig plus och minus tillsammans.
   Det är ju som när ovan nämda tidningsalster oftast blandar bort korten mellan omsättning och vinst. Dvs man försöker oftast förleda läsarna att det är vinsten man syftar på när man egentligen anger omsättningen.

   Visserligen har ju börsen givit en bra avkastning sett på längre sikt, men jag kände inte till att det var så bra att SMS-lån som har effektiv ränta på 1051% (!) gick att räkna hem. Inte ens lån med 264%, eller 126,94% (viktigt med många decimaler!). Men ett lån med endast 29,95% så måste man ju skära guld med täljkniv, det är helt uppenbart. För utlånaren alltså.

   Radera
  3. Någon som spelar bingo med sina pengar kommer säkert gå rejält med vinst.

   Det är i alla fall svårt att ha en renodlad utdelningsstrategi om man handlat aktierna med sms-lån :)

   Radera
 5. En 14-åring tipsade mig om "Crypto" igår. Så jag funderar på om det inte är där dom snabba pengarna görs? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara bra grejer. Stabilt...

   Radera
 6. Borde inte alla ta ansvar för sin egna ekonomi oavsett om det handlar om privatpersoner eller företag? Den stora filosofen Benjamin Dousa vill gärna att företagen i Sverige ska få obegränsat med bidrag "stöd" från staten, men vill samtidigt minska statens inflytande i samhället. Hur går det ihop?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det borde alla.

   Hur Dousa tänker har jag för länge sedan slutat att försöka förstå.

   Radera
 7. Du hittar så kul vinklingar på dina inlägg, Micke!!!
  Det borde finnas ”körkort” för att få licens och därmed få kalla sig & få agera som ”myndig” & vuxen i samhället. Utöver att få ta krediter skulle exvis även rösträtt knytas till n ”myndighetslicens”... Träffat mååånga som skulle få ha gått ”olicierade” gm livet m god man vid sin sida... Men flåt sidospåret då jag inte ska kapa ditt inlägg... misstänker dessa unga investerare nog sett Lyxfällan & when the sh*t hits the fan sas kan de vara köra skuldsanering. Då blir det ju ”riskfritt” att låna även till investeringar då risken flyttats till samhälle & långivare. Och med en hög potentiell vinst av en investering blir det ju relativt riskfritt för den nya stekargenerationen att låna utav h*lvete :-).
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om just den här vinkeln var så kul. I alla fall ingen överraskning för någon.

   Jag skulle gärna se ett myndighetsprov istället för att alla automatiskt blir myndiga när de fyller 18. Precis som du säger är det många som inte borde få det, kanske någonsin.

   Radera
 8. När jag var ung på 70-talet fanns inte dessa j...la sms lån och krediter hit och dit.Jag skulle köpa en soffa och fick då ta ett sparlån ,man sparade 1/3 och fick låna 2/3 samt därefter strikt amortering.Hörde aldrig talas om ungdomar som satt i skuldfällor,kronofogde mm.Nej ibland säger jag "det var bättre förr"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just detta var definitivt bättre förr. Jag kan inte komma på någon för vilken det är en bra idé att ta sms-lån.

   Radera
 9. Det egna ansvaret står inte högt i kurs i dagens Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gör väl inte det, men det är synd. Eget ansvar är en sån där grej som alltid borde vara på modet.

   Radera
 10. När jag såg rubriken (Unga idioter ) så trodde jag du åsyftade Centerns Ungdomsförbund, igen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tänkte lämna dem ifred ett tag nu.

   Radera
 11. Som vanligt verkar du hitta de största idioterna på denna jord. Tack för att du gör detta jobb så grundligt!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kan jag säga - jag är en idiotmagnet :)

   Radera