söndag 2 maj 2021

Naiv Super

Så heter en bok skriven av norrmannen Erlend Loe om en vuxen människa som går i barndom. Jag kom att tänka på den när jag hörde talas om TV4:s tårdrypande reportage om 23-åriga Mari som träffade en man på Tinder som efter en dags ”Tinder-vänskap” (eller sex, som det hette förr) började be om att få låna pengar eftersom han hade ”bra affärer på gång”, men tydligen aldrig tidigare gjort en enda bra affär för några egna pengar hade han inte.

Mari såg dock en ”framgångsrik fasad” (jag visste inte att tiggeri från okända kunde misstas för framgångsrikt), så det slutade med att hon inte bara lånade ut alla pengar hon hade utan också maxade sin kredit (utan att fråga sig varför Mr Framgångsrik Fasad inte gjorde det själv), totalt 380000 kr. Pengar hon såklart aldrig såg röken av trots att killen åkte fast.

Men inte ens efter det inträffade tycks kvinnan se sin egen del i soppan. ”Att bli kär i fel person, det kan man ju inte riktigt rå för ibland.” Sant, det kan hända den bäste (fast nu hände det Mari, 23), men hur tusan kan man lämna över sina pengar till en människa man inte känner?

Tydligen ökar den här typen av bedrägerier, sol-och-vårare (efter en kontaktannons med signaturen ”Sol och vår” 1916, där fick ni lite meningslös fakta också) och jag har ingen bra lösning. Bevisläget måste vara hopplöst när man lämnat över pengar frivilligt. Mer ekonomiundervisning i skolan tror jag på, men det hade knappast hjälpt Mari som betett sig så bottenlöst aningslöst att jag inte tror att några studier biter.

Vad säger ni? Hur får man framtidens Marior (eller Bengtar för den delen) att inte kasta all rationalitet överbord så fort någon ler mot dem? Det sägs att kärleken är blind, men någon liten fraktion av något sinne måste väl ändå gå att behålla.

37 kommentarer:

 1. Tror det är något djuriskt i kvinnan som kommer fram.
  Eftersom det är kvinnan som väljer.

  Kvinnan dras sällan till en snäll eller blyg man.
  De är ofta ensamma.
  Nej spännande ska det vara mycket ,,, tatueringar och ett rejält välsmort munläder,,, ska det vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ligga något i det. Det verkar ju åtminstone så pass grundat att det borde ligga evolutionära orsaker i botten.

   Radera
 2. Det kan nog vara så att hon var/är så väldigt ensam och kanske gick med på det här bara för att någon såg henne. Bara en gissning naturligtvis, men det händer trots allt rätt ofta att man läser sådana här historier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns garanterat ett inslag av desperation, men inte heller det behöver ju betyda att man ger bort alla sina pengar samt tar upp lån.

   Radera
  2. @Zero Stategy

   Bra kommentar.Jag har läst massor av sådana här historier på ekonomibloggar genom åren. Några personliga favoriter är Northland Resources och det norska försäkrings bolaget Vardia. Man tror på det man vill tro på. Kryddar man denna anrättning med en naiv tro att allting kan rationaliseras blir det så här.

   MvH Lars

   Radera
  3. Fast Northland Resources måste väl åtminstone delvis vara en annan problematik även om bägge till del handlar om blind tro. Mari beskriver en "han såg mig!"-aspekt som tyder på en desperat jakt efter en partner.

   Radera
  4. Jag är av den tron att nöjer man sig med vilket sällskap som helst, så blir man ännu mera ensam i sin känsla. Det gäller att få in kvalité i sitt umgänge (något som stämmer överens) så blir det mer hållbart som med allt annat. Trots ensamhet och utsatt, ska man hålla på sin värdighet.

   Radera
  5. Ja, uppenbarligen blev det inte den stora kärleken trots att hon skuldsatte sig för det.

   Radera
 3. Man ska ju tycka synd om alla nuförtiden, ingen i stort sett behöver skylla sig själv, men hur dum får man bli? Har människan inte ett uns självbevarelsedrift. Hon är ju inte 93 och dement utan 23. De sägs att alla skulle kunna gå på något sådant här, tror faktiskt inte det- Att någon vill låna pengar redan efter en kort bekantskap borde ju få en att dra öronen åt sig illa kvickt/Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar de frågorna: "Hur fan tänkte du?!" Att hon inte ens efteråt tycks ha ställt sig frågan på djupet ("det kan man ju inte riktigt rå för") tyder på det.

   Radera
  2. @Anonym,
   Svar på din fråga. Har människan inte ett uns självbevarelsedrift? Svar. Nej! Har du inget för dig denna söndag kan du roa dig med att läsa Irving Investeringars inlägg om att det är dax att släppa Vardia från 2016. Ett roligt kommentatorsfält på 115 kommentarer. Man tror på det man vill tro på.

   MvH Lars

   Radera
  3. "Har du ingen jävla överlevnadsinstinkt?!" är en gammal filmreplik som ekar i mitt huvud.

   Radera
 4. Jag vet inte vem som är mest naiv här, tjejen eller TV4 som väljer att ta upp detta?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag inser ju att ett av TV4s syften här kan vara att förmedla att alla män är svin, i sann feministisk anda.

   Radera
  2. Jag sätter mina pengar på tjejen för mer naiv än så tror jag är svårt att hitta.

   TV4 känner väl att snyftvinkeln optimerar deras möjligheter att sälja reklam. Kanske har de rätt, men jag hade gärna velat ha svar på lite kritiska frågor för jag är genuint intresserad av hur det är möjligt att trassla till det på denna nivå.

   Radera
 5. Det ligger i tiden Me To rörelsen

  Tumba dokumentär tjejerna väntade utan trosor på alfa mannen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tumba? Dokumentär? Här behöver jag mer info för att förstå vad du pratar om.

   Radera
 6. Ligger på SVT play kom i förra veckan ,, bra.

  SvaraRadera
 7. Kärleken kan vara både blind och fördummande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är helt tydligt, även om det nog underlättar om man är dum redan innan.

   Radera
 8. Självbevarelsedrift verkar saknas hos vissa.

  I Absurdistan kan ju saker ta oväntade riktningar. Hur många gånger gökade de? Var det endast tillfälligt och hon betalade 380 000 kr för det, så kanske hon borde utredas för sexköp (någon annan får ta fram lagtexten, inte min genre).

  Och grabben har uppenbarligen satt på en bankomat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sexköp borde kräva något slags uppsåt och säga vad man vill, men hon verkade ju helt aningslös.

   Inte bara en bankomat, ett helt gäng där ingen fattade att det var just det som var hans "bra affärer".

   Radera
  2. Haha, otroligt bra kommentarer. Vilka puckon det finns, ja inte han som satte på bankomaten alltså.

   Radera
 9. Nu fick jag äntligen en anledning till att inte plocka tillbaka Tinder på telefonen. Skulle iofs inte låna ut pengar till någon, men ändå.
  Han insåg nog tidigt att hon skulle gå att lura, annars hade han nog inte hoppat i säng med henne

  SvaraRadera
  Svar
  1. *"Ännu en anledning" skulle det stå. Jag har redan många andra anledningar.

   Radera
  2. Antar att man lär sig typen efter ett tag så att han fattar vilka han ska "jobba" vidare med.

   Radera
  3. Högst troligt! Det är väl så sol-och-vårare funkar.

   Radera
  4. Jag tror att jag konstant skulle ha överskattat människor och tänkt att SÅ jävla dum kan väl ändå ingen vara för trots att jag läst sånt här förr blir jag alltid förvånad.

   Radera
 10. Säg att historien är påhittad, så korkad kan väl ingen vara? Suck...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan säga det, men det tror jag inte.

   Radera
 11. Hahaha! Kockrent som vanligt! Jag tror att det bäst sättet att lära folk att ta ansvar är att staten slutar ta ansvar för alla och låta folk lära sig att ta ansvar själva. Det klassiska "behandla folk som åsnor och dom kommer bete sig som åsnor" har aldrig passat mer rätt!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog. Föräldrar bör inte curla sina barn tills de blir 30 och staten bör inte curla alla.

   Radera
 12. Det här kunde du nästan sortera in som underkategori till inlägget nyss om kravet på åtgärder för att få folk att äta bättre etc. Återigen handlar det om krav på att "någon annan" ska ta ansvar istället för att individen ska tvingas tänka själv. Denna gång dock uttryckt som en snyftare i media istället för utbasunerat av en politiker. Men den underliggande tankegången är identisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut ett återkommande tema. Det som jag tyckte skilde sig var att "offret" själv här tycks oförstående inför sitt eget ansvar. Fast så måste det väl bli till slut om samhället ända från skolan och framåt påtalar att individen alltid är fri från skuld.

   Radera
 13. Det mest skrämmande är ju att hon måste ansett sig "kär" efter ett dygn, eftersom att det var typ då hon började pynta pengar... Blir provocerad av mitt eget köns djävla dumhet, skulle aldrig - och har aldrig - fallit mig in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är fortfarande inte säker på att hon började pynta efter ett dygn, bara att han började be om pengar då. Kanske stod hon emot i flera veckor, det vet vi inte säkert. Men bara det faktum att han frågade borde ha tänt varningslampor. Jag ser inget fel i att bli kär efter ett dygn, oavsett kön, men man måste kunna hålla flera tanka i huvudet samtidigt.

   Och för att jämna ut det lite har jag på halvnära håll sett en man ge bort pengar, sin bil och skuldsätta sig för att en kvinna bad honom, så ditt kön är kanske inte dummare än det andra.

   Radera